Merész ​magyarok 102 csillagozás

30 emberi történet
Nyáry Krisztián: Merész magyarok

Nyáry ​Krisztián Így szerettek ők című sikerkönyveiben a szerelem sorsformáló erejéről írt, az Igazi hősökben pedig személyes döntésektől példaszerűvé váló életekről. A folytatásban ezúttal 30 olyan magyart vesz sorra, akik a legnehezebb helyzetekben is emberek tudtak maradni, s akik számára önazonosságuk és belső bátorságuk a legszélsőségesebb történelmi helyzetekben is mindent felülírt. Magyarok, akik rendíthetetlen szilárdsággal követték saját értékrendjüket, akik a legsötétebb órákban is mások vigaszai voltak, akik nem féltek újat teremteni, még ha mások nem is hittek bennük, és akik kérlelhetetlenül hűek voltak önmagukhoz. Az iskolaalapító Teleki Blanka, akit a várbörtön sem tudott megtörni; a jobb kezét elvesztő sportlövő, Takács Károly, aki bal kezét használva lett olimpiai bajnok; a magyar gyógyszergyártást megteremtő Richter Gedeon, aki a halál torkában sem volt képes elszakadni a hazájától; a szíriai bevándorló Fadlallah el Hedad Mihály, aki a világ legjobbjává tette a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Róla szól: Karig Sára

Tartalomjegyzék

>!
Corvina, Budapest, 2022
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631363562
>!
Corvina, Budapest, 2016
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631363562
>!
Corvina, Budapest, 2015
272 oldal · ISBN: 9789631363432

1 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Karig Sára


Kedvencelte 7

Most olvassa 13

Várólistára tette 105

Kívánságlistára tette 141

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

gumicukor>!
Nyáry Krisztián: Merész magyarok

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Bár nagy rajongója voltam/vagyok az Így szerettek ők könyveknek is, ezt a könyvet lángolóbb szerelemmel szeretem. Simogatta a lelkemet minden történet, az ember benne, aki valami maradandót alkotott, és mindegyik elolvasása után büszkeséget éreztem, hogy igen, ők a honfitársaim. Viszont majdnem minden történet után keserű íz is maradt a számban, hogy az örökös küzdelem, az emberség és a hozzáadott érték ellenére is sokan elfeledve, szegényen haltak meg, és még ma sem becsüli meg a nemzet a munkásságukat. Ennek nem szabadna így lennie, de ha így is van, szerintem még nem késő változtatni. Pontosan ezek azok az emberek, akiknek a nevét és életét tanítani kéne a történelemórákon.

robinson P>!
Nyáry Krisztián: Merész magyarok

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Az Igazi Hősök után a Merész magyarok ismét olyan magyarokat ismertet meg, hozza közelebb a mai olvasónak, akik tele voltak küzdő szellemmel, vasakarattal, kitartással és ha a sors úgy hozta furfanggal. Igazi magyar harcosok, akik életük végéig elveikért küzdöttek, igyekeztek hűek lenni a hazához. Igaz, mifelénk a hősiesség és a tragikus sors kézen fogva jár. Mégis van kire emlékeznünk és büszkének lennünk. Van kire felnézni honfitársaink közül és van kiknek a példáját követni. Annyit még megjegyeznék, hogy ezt a könyvet és az előzőeket is nagyonnagyonnagyon sok emberrel elolvastatnám. Okulásképpen.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/12/meresz-magyarok.html

gazibla IP>!
Nyáry Krisztián: Merész magyarok

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Sok olyan személyiség „merész magyar” szerepel a könyvben, akiről eddig még szinte semmit sem tudtam, e könyv után pedig még jobban kíváncsi lettem az életükre. A történetekben olyan emberek szerepelnek, akik sokat tettek embertársaikért és/vagy a magyar nemzetért az 1800–1900-as években.

tündérrózsa>!
Nyáry Krisztián: Merész magyarok

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Már nagyon régen tervezem Nyáry Krisztián könyveit olvasni, mégis ez az első olvasásom tőle. És azt kell mondjam, már meg is vett magának lendületes, olvasmányos stílusával.
Harminc ember, harminc különböző életút, egyben mégis hasonlítanak: mindannyian példamutatóan éltek.
Nem tudtam gyorsan haladni vele, egyrészt időhiány miatt, de sokszor le is tettem, gondolkodtam, emésztettem, utánanéztem dolgoknak… nem lehet ezt egyszerre befalni, még ha gördülékeny is. Bevallom, nem mindenkit ismertem a feltüntetettek közül, vagy legalábbis nem emlékszem rá, hogy akár csak a nevüket is hallottam volna. De azért a többségről olvastam/hallottam már.
Legjobban Reviczky Imre, Karig Sára, Tersánszky Józsi Jenő története tetszett, hogy csak párat említsek, de valójában egyikre sem tudnám azt mondani, hogy ne olvastam volna élvezettel. Mindegyik páratlan a maga nemében, és a közbeszúrt képek is csak fokozták az olvasás élményét. Számomra sokszor megdöbbentő és elszomorító volt olvasni, még olyan dolgokat is, amit ismertem már korábban.
Azért megtaláltam benne a humort is. Kedvenc idézetem:

Az 1927-ben született kislányt a könnyen megjegyezhető Maria Electa Thecla Elizabeth Christina Helena Sophia Coudenhove-Kalergi von Ronspergheim névre keresztelték, de a levelekből tudható, hogy édesanyja egyszerűen csak Pixie-nek szólította. (62. oldal)

Szegény gyerek, mi lett volna, ha nem könnyen megjegyezhető nevet kap? :D
Sajnos nyomdahibás példánnyal ajándékoztak meg, de azt hiszem, ezen már kár mérgelődni ennyi idő után. Ez a tény egyáltalán nem riaszt vissza, hogy Nyáry Krisztián többi könyvét is elolvassam. Hamarosan.

KBCsilla P>!
Nyáry Krisztián: Merész magyarok

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Az első kettőt is szerettem, de ezt most valahogy jobban magamhoz öleltem.
Lassan, pihentetve olvastam, közben mindenkiről jegyzeteltem kicsit.
Nem is lehet máshogy olvasni, csak apránként, egyesével, mert különben összekeverednek a dátumok, emberek, családok.
Természetesen az általam jobban ismert emberek élettörténete jobban lekötött, de nem hagytam ki az ismeretleneket sem.

Lady_Hope I>!
Nyáry Krisztián: Merész magyarok

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Üzenem a magyar ifjúságnak hogy nem kell külföldre menni példaképekért.
Nekem rengeteget segített a könyv. Valahol a lelkem mélyén tudtam hogy vannak nagy, merész magyarok, de sosem hittem volna hogy ilyen sok, ilyen színes egyéniség.
Még Irinyit, kisvárosunk nagy szülöttét, a zajtalanul gyulladó biztonságos gyufa feltalálóját is sikerült közelebb hoznia a szívemhez, pedig az ő történetein nőttem fel.
Köszönöm Nyáry úr hogy megírta ezt a könyvet.
Merész vállalkozás lehetett. Mindenesetre.
Gratulálok magyarok! és annyit még had korrigáljak hogy Irinyit öregkorára megszerette a falu. Lehet hogy először bolondnak hitték, de később igenis megszerették, és tisztelték. Tudom.

Mariann_Czenema P>!
Nyáry Krisztián: Merész magyarok

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Elvileg a könyv molyos címkéi az életrajz, emberi sorsok, történelem szavak, holott leginkább egyetemesen képviselik – elég sokszor negatív előjellel – a magyar nemzet, nép sorsát.
Én nem vagyok mellét döngető magyar, kis hazánkat szeretem az összes depressziós lakójával együtt, de azt hiszem, sőt tudom, hogy a többség útja tévedés.
Akikről Nyáry Krisztián könyvei szólnak, mind az Igazi hősök, mind a Merész magyarok, ők jártak jó úton, ők üdvözülnek biztosan a túlvilágon, lelkeik felülemelkedtek az átlag felé, a nagybetűs EMBER kategóriába.

Bővebben: http://czenema.blogspot.hu/2015/12/nyary-krisztian-mere…

Olympia_Chavez>!
Nyáry Krisztián: Merész magyarok

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Eddig ez a harmadik Nyáry Krisztián kötet, amit olvastam, és ez tetszett a legjobban. Minden könyvnek (már amelyik rendelkezik ilyennel), elolvasom az elő- és utószavát is. Ez a Nyáry Krisztián kötetek esetében az alábbiak szerint történik:
– pislákol bennem némi érdeklődés a könyv iránt,
– majd elolvasom az előszót, és azonnal magamba akarom szippantani az összes betűt, miközben mélységesen átszellemülve bólogatok, egyetértve a leírott gondolatokkal.

Zseniális kezdeményezés, és szuper válogatás volt a szerző részéről ez a könyv. Már csak azért is, mert egy-egy merész magyar bemutatása, ma valóságos válaszreakciónak minősül a jelenlegi politika retorikájára. Szégyellem bevallani, de bizony voltak olyan hősök, akikről most olvastam először. Ugyan a nevük valahonnan ismerős volt, a „háttértárból” elő-előmászott valami kis emlékfoszlány róluk, de megdöbbentő volt megismerni, viszontagságokkal teli életüket, a jó ügy érdekében, a humanizmus jegyében végrehajtott tetteiket.

Egy dolgot sajnálok (valószínűleg a szerzővel együtt), hogy Márton Erzsébet elbeszélései, a vele készült interjú-film, így megtévesztette Nyáryt. Eörsi Lászlónak maximálisan igazat tudok adni abban, hogy talán mások érdemesültebbek lettek volna a kötetbe történő beválogatásra, de ami történt megtörtént. Viszont a második kiadásban már szerencsére történt némi korrigálás.

amanda888 P>!
Nyáry Krisztián: Merész magyarok

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Igazán felemelő volt ez a könyv: tele hihetetlen élettörténetekkel, életutakkal, bátorsággal, hősiességgel. Bár sokszor elkeserítő is volt, lehangoló, mennyire nem éltek a lehetőségekkel, vagy nem törődtek vele, nem támogatták, vagy nem ismerték el.
Nagyon színes válogatás a hétköznapi emberektől kezdve a híres emberekig, férfiak és nők, külföldiek, akik magyarként lettek híressé. Néha elképesztő volt az a bátorság, kitartás, élni akarás, ami pár történetbe megjelent. Más esetben könnyekig meghatott az a kivételes jellem, akiről olvastam.

rita_kalydine P>!
Nyáry Krisztián: Merész magyarok

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Érdemes minél több magyar embernek elolvasni, hogy tisztában legyen azzal, hogy nem csak külföldön lehetünk hősök. Sok hősünk van, nagyon sok, akikről nem is tudunk, ők csak tették azt, amit a szívük diktált.
Nem szerettem este olvasni, mert nagyon nyomasztó volt sok történet..


Népszerű idézetek

robinson P>!

A sánta dervis 81 éves korában halt meg Budapesten. Amikor az idős Jókai Mórt megkérdezték, mi volt élete három legfontosabb olvasmányélménye, így felelt: a Biblia, Shakespeare és Vámbéry.

222. oldal

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Kapcsolódó szócikkek: Jókai Mór
Mariann_Czenema P>!

Én már tudom azt, hogy a börtön és a láger nem a legszörnyűbb, ami az emberrel történhet. Az egyetlen szörnyű, ami az emberrel történhet, ha nem tud sem tükörbe, sem önmagába nézni.

89. oldal - Karig Sára, a Gulágot járt embermentő

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

1 hozzászólás
DCinti>!

Nem a dinamit, nem az ekrazit, nem a bomba rombol, pusztít, hanem az ezeket irányító lelkület: a gyűlölet. A gyűlölet gyászba, fájdalomba dönt. A szeretet könnyet töröl, megvigasztal.

(Salkaházi Sára írása a Dolgozó Nő című lapban 1943 decemberében)

140. oldal Salkaházi Sára - A boldoggá lett vértanú

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet · szeretet
robinson P>!

A budapesti szabadkőműves páholyhoz csatlakozó sportember feladatának érezte, hogy vakoknak, értelmi sérülteknek és siketeknek is építsen iskolát, vagy hogy megtervezze az első magyar szülőotthont.

44. oldal

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Kapcsolódó szócikkek: fogyatékosság · halláskárosodás · vakság
1 hozzászólás
robinson P>!

A háborús években 30 új terméket szabadalmaztattak, s összességében két és félszeresére nőtt a Richter Rt. termelése, ami óriási bevételt hozottt az államnak is.

Az állam a maga módján hálálta meg a sikert: 1942-ben megszüntették Richter Gedeon munkaviszonyát, majd kitiltották a gyárából.

113. oldal

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

robinson P>!

Ha Angliában marad, a lovagi cím is kijárt volna az egykori nincstelen magyar fiúnak, ő mégis a hazatérést választotta.

219. oldal

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Mariann_Czenema P>!

Akkor sikerül jól elmesélnem ezeket a történeteket, ha az olvasó a végén megkérdezi magától: 'Vajon mit tennék én?' Ez lenne az a bizonyos első lépés.

11. oldal - Előszó

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

1 hozzászólás
damaru>!

A bajnoki címet jelentő ezüstérmét – aranymedál ekkor még nem volt – a görög királytól vehette át. A ceremónián az uralkodó németül érdeklődött a magyar fiútól: „Hol tanult meg ilyen jól úszni?” Hajós, bár előzőleg készült a protokolláris beszélgetésre, zavarba jött. „A vízben, felség” – válaszolta.

42. oldal, Hajós Alfréd

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

robinson P>!

A hatalom tudta, hogy ha egy miséről vagy a püspöki palotából viszik el Márton Áront, azzal egy felkelést kockáztat.

129. oldal

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

robinson P>!

1895-ben már jelentős úszóélet volt Magyarországon. Uszodák híján a folyami versenyek és a Balaton-átúszás voltak a fő számok,…

40. oldal

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 30 emberi történet

Kapcsolódó szócikkek: 1895 · úszás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szász Béla: Minden kényszer nélkül
Kosáry Domokos: A Görgey-kérdés története I-II.
Alekszandr Kamenszkij – Niederhauser Emil: Nagy Katalin – Mária Terézia
Goldziher Ignác: Napló
Kóka Rozália: Napsugárkisasszonyok a történelem sodrában
Csiffáry Gergely: Ruszkai Dobó István életrajza
Benedek Elek: A magyar történelem nagy alakjai I-II.
Bencsik Gábor: Horthy Miklós
Nagy László: A rossz hírű Báthoryak
Bay Zoltán: Az élet erősebb