Így ​szerettek ők 2 (Így szerettek ők 2.) 350 csillagozás

Újabb irodalmi szerelmes könyv
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nyáry ​Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből Így szerettek ők címmel könyv lett, a kötetből pedig az elmúlt év egyik legnagyobb könyvsikere, amely elnyerte a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budai-díját és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fitz József-könyvdíját is. A második könyvben újabb 40 magyar író és költő izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati története szerepel. A szerző célja ezúttal is az, hogy az elmesélt szerelmei történetekkel kedvet csináljon a művek olvasásához.

Karinthy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Corvina, 2022
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631368819
>!
Corvina, Budapest, 2019
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631365764
>!
Corvina, Budapest, 2013
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631361650

1 további kiadás


Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Jókai Mór · Márai Sándor · Örkény István · Illyés Gyula · Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra Emília · Rejtő Jenő · Heltai Jenő · Szemere Pál · Vas István


Kedvencelte 39

Most olvassa 38

Várólistára tette 208

Kívánságlistára tette 295

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Nagyon szeretem Nyáry Krisztián könyveit, az irodalmi szerelmeskönyveket kiváltképp. Ez a kötet pont olyan színvonalas mint az elődje, egyszerűen, szépen mutatja be még a nem annyira szép történeteket is. Ha én magyartanár lennék, biztosan használnám a köteteket a diákok figyelmének felkeltéséhez. Mi annak idején ezeket a kapcsolatokat legfeljebb említésszinten tanultuk. Bár bulvár, annak minőségi, igényes kinézet, tiszta fogalmazás. Szeretem.

Linszyy P>!
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Örülök, hogy végre elolvastam, mert az első részhez még nem volt szerencsém, de ezek után egyszer szeretném beszerezni. :) Hiánypótló kötet, nagyon szerettem volna ilyesmit olvasni gimiben, mert mindig a költők, írók szerelmi élete érdekelt leginkább. Volt, amiről már tudtam, viszont ebben a részben akadtak olyan hírességek is, akikről eddig nem hallottam.

Nekem abszolút elfogadható volt a sokakat megbotránkoztató Kölcsey-fejezet is. Akkor is, ők is csak emberek voltak, akik nem választhatták meg, hogy kihez vonzódnak, milyen káros szenvedélynek élnek, milyen mentális problémákkal küzdenek. Szerintem teljesen érthető, hogy csak azért, mert valaki híressé válik, még megcsalhatja a feleségét, akarhatja a barátja asszonyát, hát pont ezekből a szenvedésekből és szenvedélyekből lettek aztán a remekművek.

De a nagy kérdés az, hogy nyilvánosságra kell-e hozni ezeket a kényes információkat? Én a magam nevében azt tudom mondani, hogy amikor megértettem Ady Endre kétféle szerelmét két különböző nő iránt, akkor elkezdtem megérteni a verseit is. A háttértörténetük nélkül csak találgatunk, mire gondolt a költő, és még ezzel a tudással sem lehetünk biztosak abban, mit éltek át nagyjaink. Ha valaki nem akar ezekről tudni és csak a jót szeretné látni, akkor azok ne olvassák el ezt a könyvet.
https://youtu.be/SIKRBsynMxo

N_niki96 P>!
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Igazán megkedveltem ez a könyvet, mert a maga nemében izgalmas és hiánypótló.
Olyan információkat tudhatunk meg az írók-költők szerelmi életéről, ami közelebb hozza őket az olvasóhoz. Néhány író esetében még a tanítás során is használom, mert az életrajzát kiegészítem ezekkel a leírásokkal.

Sippancs P>!
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Ugyanazt tudom elmondani erről a könyvről, mint a sorozat első részéről: irodalmi bulvár néhány ismert és kevésbé ismert hazai költő és író szerelmi életéről, megdöbbentő és megbotránkoztató információkkal, sokféle érdekességgel, problémával és (családi) titokkal, igényes kivitelezésben és szórakoztató stílusban. Egyszóval minőségi munka.

A kedvenc párosaim ezúttal ők voltak:
• Weöres Sándor és Károlyi Amy,
• Illyés Gyula és Kozmutza Flóra,
• Vas István és Szántó Piroska,
• Kemény János és Augusta Paton.

Remélem, hogy mihamarabb a kezemben tarthatom a következő részt!

blueviolet>!
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Az elején nem tetszett, úgy éreztem, mintha valami Story magazint olvasnék, csak most nem celebek vannak a főszerepben. Persze hamar kiderült, hogy itt sokkal többről van szó, mint hogy ki kivel, mikor és hogyan… Olvashatunk igazi, nagy szerelmekről, tragikus sorsokról, hűségről, hűtlenségről, rossz döntésekről, bátor és erős nőkről is. Néhány történetre nagy vonalakban emlékeztem még köszönhetően hajdani magyartanáraimnak, de nagyon sok újdonságot is megtudhattam. Örömmel nézegettem a fényképeket, általuk sokkal valóságosabbnak éreztem a szereplőket és a történeteket is.
Amit még szeretnék kiemelni, az az igazán igényes kiadás: szép borító, stílushoz passzoló belső díszítések, minőségi papír.

cseri>!
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Na, hát ez nekem tetszett. Az előzőre minden fanyalgásom ellenére 4,5-öt adtam, akkor most erre kénytelen vagyok ötöst adni, de miért ne adnék, mikor a vásárlástól kezdve 17 órán belül elolvastam, és ebben volt alvás is. :) Valahogy jobban sikerült ez a könyv, mint az előző, szerintem azért, mert harmadával hosszabb, így kerekebbnek, nem olyan kilúgozottnak tűntek a történetek.
Persze, Story magazin, ahogy M. tanár úr mondta, és van, amit már kívülről tudunk, mondjuk ha pl. Adyról, Móriczról, Kosztolányiról stb. van szó, de azért nekem bőven volt ebben újdonság. Pl. Kemény János története döbbenetes, hogy csak egyet mondjak. Külön hálás vagyok, hogy megismerhettem ebből a könyvből a kedvencem, az Aranykoporsó megírásának történetét, és hogy az milyen szép…
Nem, nem gondolom, hogy tömegek fognak ezek után klasszikus magyar irodalmat olvasni, ez elvétve esetleg előfordul, de nem általános, az biztos. Engem igazán érdekel mindez, és mégis ritkán szánok rá időt sajnos. Pedig továbbra is úgy gondolom, hogy az az igazi élvezet, bővebben olvasni ezeket a forrásokat, részletesen megismerni a történeteket, ezt a könyvet azért nagyon élveztem.

2 hozzászólás
Gyöngyi0309>!
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Szerettem az előző kötetet is de ez jobban sikerült. Vagy csak tudtam, hogy mire számíthatok,nem tudom. Fenntartom, hogy a nagy művészek nem ezen a földön járnak, a könyvben található történetek is ezt bizonyítják. Most is sok történeten megbotránkoztam, nem gondoltam volna pl. Molnár Ferencre hogy a négy hónapos terhes feleségét veri, ráadásul eltöri az ujját.
Sok olyan emberről olvastam, akiket felületesen ismertem, vagy csak keveset tudtam az életükről. Ilyen volt Rejtő is, neki is megvoltak a maga allűrjei, de elszorult a torkom története végén.
Néha jó ilyen könyvet olvasni, nemcsak regényeket. Nyáry Krisztián szórakoztató stílusban, játékosan, könnyeden tanít. Nem hiszem, hogy a könyv hatására rohanok a könyvtárba, magyar irodalmi műveket kölcsönözni, de azért az Aranykoporsót listára vettem.
Még feltűnt, mennyi szerző volt már-már pedofil, illetve hűtlen, csapodár. Igaz, hogy sokan úgy szerettek, olyan hévvel, de úgy is gyűlöletek. Igaz, hogy gyönyörű, halhatatlan emlékeket állítoztak a kedveseknek, mégsem lennék egy ilyen író/költő múzsája…. Ők voltak a saját koruk rocksztárjai, jó volt olvasni esendő emberi, és nem művészi mivoltukról.

csillagka P>!
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

„Dolgozni csak pontosan és szépen ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes”
Újabb adag történet és én
Szép, igen az egyik legigényesebb munka ami az elmúlt években, a magyar könyvpiacról kikerült. Nagyon mutatós egy darab, gondol jó pár évig majd minden karácsonykor újranyomás, eladási csúcsokat dönt. Fejeztük is be a tömjénezést, mert a második rész szerintem korai volt. Az első részben benne volt minden, apró blikk hír, bulvár, ponyva még is olyan stílusban csomagolva, hogy aki olvasta azt gondolta, bizony szépirodalommal foglalkozik. Második részre a hírek nagy része elfogyott, sok volt az ismétlés, és a ismeretlen író, nem volt bumm, Kölcseyn kívül, ami viszont nagyrészt fikció. (kimaradt egy adag és jól fogyott, csináljunk még egy rész)
Ez a könyv is közelebb viszi a magyar irodalmat, írókat, költőket az olvasókhoz, egyáltalán nem látom bajnak, ha a valós történések váltják fel az idealizált életutakat. Emberek voltak az mellett, hogy zseniális művészek, sőt talán az ellenében, mivel azt gondolom az igazi művészetért valahol mindig fizetni kell, nincs ingyen semmi, a tehetség se.
Olvassuk el és utána olvasunk azoktól akik benne szerepelnek, és egyensúlyba kerül a világ :) mert
"Nekem Berzsenyi nyelvén
zeng az ég, s Vörösmarty
szavával jajdulók az
elpiszkolt- ingű eszmék

Nekem Károlyi Gáspár
nyelvén beszél az Isten
soha nem hittem volna
különben egy szavát sem

Nekem József Attila
nyelvén mondd hát szeretsz-e
és Ady Endre gyilkos
mondataival átkozz
ha el tudlak feledni

S ha lesz világ amelyben
magyarul senki sem tud
fátlan komor világ lesz
nem vágyom benne élni"

Kónya Lajos: Szerelmes ének (részlet)

ppeva P>!
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Pont ugyanúgy szerettem, mint az első kötetet. Az első kötetből hiányoltam néhány író történetét, de a második kötetben megtaláltam őket is.
Ugyan azt olvastam az előszóban, hogy további irodalmi szerelmeskönyv kötetek nem várhatók, de felfedeztem hasonló könyveit, csak épp nem írókról és az ő szerelmeikről szóló történetekkel. Azokra is kíváncsi lettem.
Erre nagyon jók ezek a kötetek: felkeltik a kíváncsiságot. Felhívják a figyelmet egy-egy ismert (vagy kevéssé ismert) személyre (író, festő, jelentős hazánkfia), és ezzel az életével, műveivel, tetteivel, vagy éppen az adott korral való további ismerkedésre csábítanak.

altagi P>!
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Nagyon örülök, hogy az előszót becsületesen végigolvastam, mert azzal együtt teljesen más élmény ez a kötet. :) Így – helyén értékelve ezeket a híres és kevésbé ismert művészeink magánéletéről szóló írásokat –, valóban azt a célt szolgálják, hogy a könyv szereplőinek életrajzát kiegészíti megható vagy botrányos részletekkel, amik közül néhány elengedhetetlenül fontos lenne a műveik több rétegű megismeréséhez. Ami nem ez a kategória, az is olvasmányosan, izgalmasan van ebben a könyvben megírva.
Reagálva kissé arra, hogy sokan bulvár híreknek minősítik ezeket a történeteket: szerintem a legnagyobb különbség az, hogy a valódi bulvár azokról szól, akikkel kapcsolatban semmi érdekesebbet nem lehet közölni, és ez távol áll a kötetben szerepeltettetektől.


Népszerű idézetek

robinson P>!

A fennmaradt dokumentumokból jól rekonstruálható, hogy ha a szerelmet Krúdy Gyulának találták is ki, a házasságot semmiképpen.

51. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

robinson P>!

„Flórába az első pillantásra olyan szerelmes lettem, hogy nem megforrósodott, de megfagyott a szívem. Nős voltam ugyanis.”

38. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Dora P>!

Kétszer nősült, de nem lehet tudni, hogy vajon a gépírónői voltak-e másodállásban a feleségei, vagy inkább a feleségei voltak mellesleg a gépírónői is.

106. oldal (Rejtő Jenő)

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

danaida>!

Weöres Sándor: Canzone – feleségemnek

Még nem tudom, hogy mennyi vagy nekem,
ó, hallgat még felőled benn a lélek,
mely fátylat von köréd, szerelmesem,
s még nem tudom hogy néked mennyit érek,
jósorsodat hozom, vagy tán halálom
arany s gyémánt díszét, még nem tudom:
új, mézes fájdalom
indái közt nehéz utat találnom.

Csak azt tudom, hogy társra sose várt
az én szívem s lettél egyszerre társa,
elvéve tőle életet s halált,
hogy visszaadd másféle ragyogásra;
hol bennem erdő volt: dúvad- s madár-had
hazátlan csörtet villámtűz elől;
és kunyhóm összedől,
ha benne otthonod meg nem találtad.

26. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

sziromkiállítás>!

„Az ember kétszer szeret bele egy nőbe: először, amikor megismeri, és aztán másodszor huszonöt évvel később, az ezüstlakodalmat követő időben.”

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

madárka>!

A lelki sérülés nem gyógyul be soha: de hozzászokik a lélek. Úgy érzem, agyamban daganat képződött, vagy egy éles idegen tárgyat döftek bele, amikor ő meghalt – ezt a kést nem húzhatom ki belőle többé, mert hiszen ő halott marad (csak ha feltámadna, ami lehetetlen,), de idővel hozzászokik majd az agyam a késhez és járni fogok vele, mint aki golyót hord a koponyacsontban.
[Karinthy Frigyes: Boga-napló, részlet]

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

2 hozzászólás
danaida>!

A nő olyan, mint egy költői hasonlat – ha szép, az sem baj, hogy semmi értelme.

106. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

tataijucc>!

Sohasem tudtalak rögzíteni, semmit sem tudtam lényedből ellesni: még fényképezőgépem lencséje előtt is fellázadtál a mozdulatlanság igénye ellen. Most, hogy megálltál az Időben, most talán elkaphatlak, valami foszlányt, valami illanó káprázatot belőled, mint röptében pillanatra megdermedt madárból.

91. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

tataijucc>!

„A szerelem titka, hogy a kettőből egy lesz.” – írta Hamvas. „A szerelem néha olyan, mintha egyből kettő lenne, holott mindig kettő volt, és csak a szerelem tette eggyé. A barátság pedig néha olyan, mintha kettőből egy lenne, pedig mindig egy volt, csak a barátság tette kettővé.” Rajtuk kívül más nem tudhatta, az ő kapcsolatuk a kettő közül melyik volt inkább.

155. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

eduscho89>!

Február 12-én úgy intézte, hogy aznap senki se keresse, gyógyszert vett be, és kinyitotta a gázcsapot. Mintha csak szeretője gyönyörűen kegyetlen verse, a Semmiért egészen járt volna a fejében: „Hogy rettenetes, elhiszem, / De így igaz / Ha szeretsz, életed legyen / Öngyilkosság, vagy majdnem az”

22. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv


A sorozat következő kötete

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 3. Legújabb irodalmi szerelmeskönyv

Így szerettek ők sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt
Burger Barna: Fej vagy írás
Heller Ágnes – Kőbányai János: Bicikliző majom
Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai
Kartali Zsuzsanna: Anyacsavar és Kockafej
Animal Cannibals: Minden változik, a lényeg nem
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban
Winkler Nóra: Csillagtúra
Soós Tibor: Árnyékból a fényre