Így ​szerettek ők 2 (Így szerettek ők 2.) 247 csillagozás

Újabb irodalmi szerelmes könyv
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nyáry ​Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből Így szerettek ők címmel könyv lett, a kötetből pedig az elmúlt év egyik legnagyobb könyvsikere, amely elnyerte a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budai-díját és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fitz József-könyvdíját is. A második könyvben újabb 40 magyar író és költő izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati története szerepel. A szerző célja ezúttal is az, hogy az elmesélt szerelmei történetekkel kedvet csináljon a művek olvasásához.

Karinthy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Corvina, Budapest, 2019
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631365764
>!
Corvina, Budapest, 2013
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631361650
>!
Corvina, Budapest, 2013
ISBN: 9789631361834

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Örkény István · Jókai Mór · Rejtő Jenő · Heltai Jenő · Illyés Gyula · Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra Emília · Márai Sándor


Kedvencelte 31

Most olvassa 33

Várólistára tette 160

Kívánságlistára tette 215

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Sippancs P
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Ugyanazt tudom elmondani erről a könyvről, mint a sorozat első részéről: irodalmi bulvár néhány ismert és kevésbé ismert hazai költő és író szerelmi életéről, megdöbbentő és megbotránkoztató információkkal, sokféle érdekességgel, problémával és (családi) titokkal, igényes kivitelezésben és szórakoztató stílusban. Egyszóval minőségi munka.

A kedvenc párosaim ezúttal ők voltak:
• Weöres Sándor és Károlyi Amy,
• Illyés Gyula és Kozmutza Flóra,
• Vas István és Szántó Piroska,
• Kemény János és Augusta Paton.

Remélem, hogy mihamarabb a kezemben tarthatom a következő részt!

>!
cseri P
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Na, hát ez nekem tetszett. Az előzőre minden fanyalgásom ellenére 4,5-öt adtam, akkor most erre kénytelen vagyok ötöst adni, de miért ne adnék, mikor a vásárlástól kezdve 17 órán belül elolvastam, és ebben volt alvás is. :) Valahogy jobban sikerült ez a könyv, mint az előző, szerintem azért, mert harmadával hosszabb, így kerekebbnek, nem olyan kilúgozottnak tűntek a történetek.
Persze, Story magazin, ahogy M. tanár úr mondta, és van, amit már kívülről tudunk, mondjuk ha pl. Adyról, Móriczról, Kosztolányiról stb. van szó, de azért nekem bőven volt ebben újdonság. Pl. Kemény János története döbbenetes, hogy csak egyet mondjak. Külön hálás vagyok, hogy megismerhettem ebből a könyvből a kedvencem, az Aranykoporsó megírásának történetét, és hogy az milyen szép…
Nem, nem gondolom, hogy tömegek fognak ezek után klasszikus magyar irodalmat olvasni, ez elvétve esetleg előfordul, de nem általános, az biztos. Engem igazán érdekel mindez, és mégis ritkán szánok rá időt sajnos. Pedig továbbra is úgy gondolom, hogy az az igazi élvezet, bővebben olvasni ezeket a forrásokat, részletesen megismerni a történeteket, ezt a könyvet azért nagyon élveztem.

2 hozzászólás
>!
ppeva P
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Pont ugyanúgy szerettem, mint az első kötetet. Az első kötetből hiányoltam néhány író történetét, de a második kötetben megtaláltam őket is.
Ugyan azt olvastam az előszóban, hogy további irodalmi szerelmeskönyv kötetek nem várhatók, de felfedeztem hasonló könyveit, csak épp nem írókról és az ő szerelmeikről szóló történetekkel. Azokra is kíváncsi lettem.
Erre nagyon jók ezek a kötetek: felkeltik a kíváncsiságot. Felhívják a figyelmet egy-egy ismert (vagy kevéssé ismert) személyre (író, festő, jelentős hazánkfia), és ezzel az életével, műveivel, tetteivel, vagy éppen az adott korral való további ismerkedésre csábítanak.

>!
csillagka P
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

„Dolgozni csak pontosan és szépen ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes”
Újabb adag történet és én
Szép, igen az egyik legigényesebb munka ami az elmúlt években, a magyar könyvpiacról kikerült. Nagyon mutatós egy darab, gondol jó pár évig majd minden karácsonykor újranyomás, eladási csúcsokat dönt. Fejeztük is be a tömjénezést, mert a második rész szerintem korai volt. Az első részben benne volt minden, apró blikk hír, bulvár, ponyva még is olyan stílusban csomagolva, hogy aki olvasta azt gondolta, bizony szépirodalommal foglalkozik. Második részre a hírek nagy része elfogyott, sok volt az ismétlés, és a ismeretlen író, nem volt bumm, Kölcseyn kívül, ami viszont nagyrészt fikció. (kimaradt egy adag és jól fogyott, csináljunk még egy rész)
Ez a könyv is közelebb viszi a magyar irodalmat, írókat, költőket az olvasókhoz, egyáltalán nem látom bajnak, ha a valós történések váltják fel az idealizált életutakat. Emberek voltak az mellett, hogy zseniális művészek, sőt talán az ellenében, mivel azt gondolom az igazi művészetért valahol mindig fizetni kell, nincs ingyen semmi, a tehetség se.
Olvassuk el és utána olvasunk azoktól akik benne szerepelnek, és egyensúlyba kerül a világ :) mert
"Nekem Berzsenyi nyelvén
zeng az ég, s Vörösmarty
szavával jajdulók az
elpiszkolt- ingű eszmék

Nekem Károlyi Gáspár
nyelvén beszél az Isten
soha nem hittem volna
különben egy szavát sem

Nekem József Attila
nyelvén mondd hát szeretsz-e
és Ady Endre gyilkos
mondataival átkozz
ha el tudlak feledni

S ha lesz világ amelyben
magyarul senki sem tud
fátlan komor világ lesz
nem vágyom benne élni"

Kónya Lajos: Szerelmes ének (részlet)

>!
Gregöria_Hill
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Tartalmilag nagyon érdekes volt ez a kötet is, két-három könyvet is kiírtam, egyet már el is olvastam (Batsányiné Baumberg Gabriella versei) és Kemény János életét/életművét sem nagyon ismertem előtte szó ami szó. Szerintem az Arany János-fejezet volt az, amit nagyon nem kellett volna. Az aztán tényleg Blikk, százszor jobban, mint a Kölcsey. Kissé etikátlannak is érzem.
Kivitel: igen szép könyv :) Fészbúk: aki ott olvasta periodikusan, én nem, az biztos megszokta, hogy minden fejezet egy kaptafára készül, de durván. Ez viszont kicsit fárasztó ennyi fejezeten át, egyben. Ez nekem a kritikám a könyvvel kapcsolatban egyébként. Az embert gyerekkorában leköti a 10 óriásdarabos puzzle, de később már nem nagyon izgi és 200 darabosra vágyik. Én úgy képzelem, hogy a szöveggel is ugyanígy van ez, erre vannak kitalálva a csíkos könyvek vagy a nyelvtanulós rövidített olvasmányok limitált szókinccsel és összesen öt nyelvtani szerkezettel. Oké, értem én a célját, de akkor is így van, nagyon sajnálom, fárasztóan egyszerű, és néha oksági öszefüggéseket erőltet ott, ahol nincsenek: úgyhogy, tehát, így aztán. Nem egy „A szélsebes Winnetou* olyan ügyesen kanyarodott be a prérin, hogy nem ment neki annak a vastag fának”-ra hajazó mondat van benne, de nem is kettő, például: „A visszautasításhoz nem szokott férfi elhatározta, hogy bánatában a harcmezőn fogja keresni a halált.” Hát ezt azért nehogy már ne a Boborján hangján olvassam. Meg ezek a nagyon belső információk, amikor a szerző nyilván ott ült a szobában: „…szomorúan olvasgatta hátrahagyott kedvese leveleit, amikor bemutatták neki az etédi árva lányt”. Igen, éppen. Szóval ezek nekem nem (sem) nagyon tetszettek benne, de ezt biztos már százan elmondták.

*izgalmas kalandvetítés http://www.youtube.com/watch…

1 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Miről szól a második könyv?

Nagy korkülönbségekről, gyilkossági és öngyilkossági kísérletekről (néha sikeresekről) olvashatunk. Továbbá rengeteg megcsalás jellemzi a könyvet, de azt is megtudjuk, hogy a sokadik szerelem is lehet IGAZI, NAGY SZERELEM, szóval e könyv Reményt is rejt a lapjain!

Továbbra is úgy gondolom, hogy igényes a gyűjtemény és jó a válogatás! Ez a borító még az előzőnél is jobban tetszik és élvezetesek voltak az idézett szösszenetek. (Nem mondom, hogy Csibe helyesírása miatt nem sírtam el magam, mert az döbbenetesen durva volt.)

A könyv határozottan élvezetes olvasmány még egy olyan ember számára is, akit nem érdekel mások élettörténete / múltja / szerelmi élete. (Ld.: én) Minőségi bulvárgyűjtemény, ami törődéssel készült azok számára, akiket érdekel. Igazán csak a sztori kifáradása miatt vontam le fél pontot az összértékből!

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/11/nyary-krisz…

>!
Szédültnapraforgó
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Számomra a második része is ugyanolyan élmény volt, mint az első. Szeretem az életrajzi műveket. Ebben is volt számomra pár idegen név, akikkel most találkoztam először: Ambrus Zoltán, Vas István, Fejtő Ferenc, Kemény János, Dénes Zsófia, Szomory Dezső, Kormos István.
Azért is jó ez a könyv, mert kiderül, hogy ők is emberek voltak, hibáztak, betegeskedtek, végül meghaltak… Ezen kívül megtudhattuk ki milyen életsorsot élt át/túl, hogyan dolgozta fel élete problémáit. Egyesek elszórták a pénzt, cserélgették a szeretőiket…némelyeken itt is sikeresen ledöbbentem. Többek között Rejtő Jenőn, Kormos Istvánon és ha nem ismerném Polcz Alaine munkásságát, bevallom Mészöly Miklóson is.
Itt is jócskán jelen volt a háború, a munkaszolgálat, a zsidóüldözés, mely rengeteg kapcsolatot tönkre tett, szétszakított!
A válás akkor is nagyon gyakori volt…csak úgy cserélgették a feleségeket! :O
Érdemes rá időt szánni, igazi csemege hogyan is készültek a híres művek. Kik ihlették, milyen életkörülmények miatt/között születtek egyes versek, regények.

>!
gab001 P
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Már kézbe venni is örömet okoz, a lapozgatásnak pedig egyszerűen nem lehet ellenállni. Ugyanakkor nemcsak dísze a könyvespolcnak, de hasznos olvasmány is. Az első részhez hasonlóan itt is az tetszett a legjobban, hogy megpillanthattam a halhatatlanok mögött magát az esendő embert. Nagyon különböző történeteknek lehettem részese, sokféle élethelyzetet ismerhettem meg. Ráadásul jó néhány említett mű olvasásához kaptam kedvet. Szórakoztató ismeretterjesztés.

>!
Corvina, Budapest, 2013
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631361650
>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Teljesen más a véleményem erről a kötetről, mint az előzőről volt.
Ezt határozottan élveztem. Azt is mondhatom, hogy ketten olvastuk egyszerre, mert ha találtam – márpedig sűrűn találtam – valami izgalmasat, akkor mentem a Medvém után, és felolvastam neki a részletet.
Különösen tetszett, hogy most kevésbé ismert emberek, pontosabban kevésbé ismert emberek IS kerültek terítékre.
Tanács annyi, hogy szünetet kell tartani az egyes emberek-fejezetek között, mert összefolynak, és akkor sehogyan sem lesz élvezhető.
Lehet, hogy az első kötetnél is ezzel rontottam el.

>!
tataijucc
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

Egy dolgot szeretnék, de azt nagyon. Szeretnék egyszer valami hasonlót megfogalmazni – a saját életemre nézve – mint amit Nyáry Krisztián is tett Márai Sándorék esetében: 66 évig voltak együtt.

11 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

„Flórába az első pillantásra olyan szerelmes lettem, hogy nem megforrósodott, de megfagyott a szívem. Nős voltam ugyanis.”

38. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

>!
robinson P

A fennmaradt dokumentumokból jól rekonstruálható, hogy ha a szerelmet Krúdy Gyulának találták is ki, a házasságot semmiképpen.

51. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

>!
Dora P

Kétszer nősült, de nem lehet tudni, hogy vajon a gépírónői voltak-e másodállásban a feleségei, vagy inkább a feleségei voltak mellesleg a gépírónői is.

106. oldal (Rejtő Jenő)

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

>!
danaida P

Weöres Sándor: Canzone – feleségemnek

Még nem tudom, hogy mennyi vagy nekem,
ó, hallgat még felőled benn a lélek,
mely fátylat von köréd, szerelmesem,
s még nem tudom hogy néked mennyit érek,
jósorsodat hozom, vagy tán halálom
arany s gyémánt díszét, még nem tudom:
új, mézes fájdalom
indái közt nehéz utat találnom.

Csak azt tudom, hogy társra sose várt
az én szívem s lettél egyszerre társa,
elvéve tőle életet s halált,
hogy visszaadd másféle ragyogásra;
hol bennem erdő volt: dúvad- s madár-had
hazátlan csörtet villámtűz elől;
és kunyhóm összedől,
ha benne otthonod meg nem találtad.

26. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

>!
robinson P

Mikes Klára kitartott férje mellett annak haláláig. Egyszer, idős korában valaki azt mondta neki: szerelem nem létezik, erre azt válaszolta: „Akkor én voltam az egyetlen szerelmes az egész világon”. Szabó Lőrincé mellett Korzáti Erzsébet sírjára is hordta a virágot.

22. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

>!
madárka

A lelki sérülés nem gyógyul be soha: de hozzászokik a lélek. Úgy érzem, agyamban daganat képződött, vagy egy éles idegen tárgyat döftek bele, amikor ő meghalt – ezt a kést nem húzhatom ki belőle többé, mert hiszen ő halott marad (csak ha feltámadna, ami lehetetlen,), de idővel hozzászokik majd az agyam a késhez és járni fogok vele, mint aki golyót hord a koponyacsontban.
[Karinthy Frigyes: Boga-napló, részlet]

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

2 hozzászólás
>!
robinson P

És még valami: a nők szépsége. Még 99 évesen is beszédbe elegyedett minden csinos nővel, és pontosan tudta, kinek, hogyan érdemes bókolni.

80. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

>!
tataijucc

Sohasem tudtalak rögzíteni, semmit sem tudtam lényedből ellesni: még fényképezőgépem lencséje előtt is fellázadtál a mozdulatlanság igénye ellen. Most, hogy megálltál az Időben, most talán elkaphatlak, valami foszlányt, valami illanó káprázatot belőled, mint röptében pillanatra megdermedt madárból.

91. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

>!
tataijucc

„A szerelem titka, hogy a kettőből egy lesz.” – írta Hamvas. „A szerelem néha olyan, mintha egyből kettő lenne, holott mindig kettő volt, és csak a szerelem tette eggyé. A barátság pedig néha olyan, mintha kettőből egy lenne, pedig mindig egy volt, csak a barátság tette kettővé.” Rajtuk kívül más nem tudhatta, az ő kapcsolatuk a kettő közül melyik volt inkább.

155. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv

>!
eduscho89

Február 12-én úgy intézte, hogy aznap senki se keresse, gyógyszert vett be, és kinyitotta a gázcsapot. Mintha csak szeretője gyönyörűen kegyetlen verse, a Semmiért egészen járt volna a fejében: „Hogy rettenetes, elhiszem, / De így igaz / Ha szeretsz, életed legyen / Öngyilkosság, vagy majdnem az”

22. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 Újabb irodalmi szerelmes könyv


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Kati – Horváth Dezső – Kemény György: Nálatok esznek-e állatok?
Simon Houpt: Eltűnt műkincsek múzeuma
Cristina Morató: Elátkozott királynők
Balázs Mihály – Vati Papp Ferenc: Írók, képek II.
Balázs Mihály – Fényi András – Hegedűs András: Írók, képek
André Gide: Oscar Wilde
Fekete Sándor: Így élt a szabadságharc költője
Fráter Zoltán: Radnóti
Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora
Kádár Judit: Engedelmes lázadók