Igazi ​hősök 135 csillagozás

33 magyar
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Nyáry ​Krisztián, az elmúlt évek két könyvsikerének, az Így szerettek ők című irodalmi szerelmeskönyveknek szerzője ezúttal is valódi emberi sorsokról írt igaz történteket. Harminchárom 19-20. századi magyar emberről, akik köztünk éltek, és akiknek élete vagy személyes döntései ma is példaszerűek. Ők az igazi hősök. Vannak köztük ismert emberek, mint Papp Laci vagy Semmelweiss Ignác, és kevésbé ismertek, mint Halassy Olivér a világ első mozgássérült olimpikonja, Hugonnai Vilma, az első magyar diplomás nő vagy Ocskay László százados, a magyar Schindler.

„Az emberi sorsok érdekelnek, erről írok. Előző két könyvemben arról meséltem, hogyan formálja az emberi sorsot a szerelem. Most arról, hogyan tehetnek hőssé valakit a személyes döntések. A könyvben szereplő 33 magyar ember igazi hős, akik a megfelelő pillanatokban jól döntöttek, és aztán képesek voltak kitartani a döntésük mellett. Hősök, akik a nehezebb utat választották, és kisebbségben maradva is az igazságot… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Corvina, Budapest, 2022
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631362626
>!
Corvina, Budapest, 2015
248 oldal · ISBN: 9789631362695
>!
Corvina, Budapest, 2015
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631362626

2 további kiadás


Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Hugonnai Vilma · Sárközi Márta · Semmelweis Ignác · Lakatos Menyhért · Elek Ilona · Madzsar József · Rákosi Mátyás · Halassy Olivér · Haynal Imre · Horváth Mihály · Papp László · Petschauer Attila · Philip Zimbardo · Solomon Asch · Stanley Milgram


Kedvencelte 8

Most olvassa 27

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 176

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Bélabá P>!
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Harminchárom sors, harminchárom mini életrajz. Közös bennük, hogy az elismertség a korukban, ne adja ég a későbbiek során is késett vagy elmaradt. Sok olyan tettről, eseményről olvasni a könyvben, amelyek a nagyközönség előtt kevésbé voltak ismertek. Nem kis gyűjtőmunkát kívánt ez Nyáry Krisztiántól, s mindez megéri a jeles (4,8 pont) osztályzatot. Az meg rátesz a lapátra, amilyen igényesen, albumszerűre lett megalkotva a „tabló”. Akit érdekelnek az emberi sorsok, életek, azok számára nagyszerű és érdekes olvasmány lesz.

5 hozzászólás
gumicukor>!
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Ez a könyv, a Merész magyarok párja is nagy hatást tett rám. Olyan magyar emberek sorsáról olvashattam megint, akik példaképek lehetne annyi szempontból, sokuk neve mégis teljesen ismeretlen volt számomra. Biztos vagyok benne, hogy ez valamilyen szinten az én szegénységi bizonyítványom, de sajnos sokan közül tényleg a feledés homályába merültek. Szomorú azt olvasni újra és újra, hogy elfeledve, elismerés nélkül, szegényen haltak meg többen is a könyvben felsoroltak közül, holott olyan dolgokat tettek az országért, amit kevessen. Azt gondolom, hogy ebben a könyvben is voltak bőven – ha nem is mindenki –, akiket lehetne tanítani az iskolában, ha nem történelemórán, de etikából biztosan.

Ibanez P>!
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Én is kénytelen-kelletlen, de be kell, hogy álljak a szégyenkezők sorába… Merthogy amikor kinyitottam a könyvet és megnéztem a tartalomjegyzéket, hogy kik is szerepelnek benne, a 33 közül 5 név volt „ismerős” !, egy-kettőről tudtam volna pár dolgot elmondani és slussz. Szégyen, gyalázat. Főleg, mert tényleg olyan jó és sokszínű, érdekes embereket szedett nekünk össze az író, akik tényleg nem keveset tettek életükben (és még hányan vannak rajtuk kívül!).

A könyv gyönyörű, nagyon örülök, hogy a Corvina Kiadó megadja a módját, hogy ezek a gyönyörű történetek ilyen köntösben kerüljenek az olvasó elé! Minőségi lapok, nagyon szép betűtípusok, szép borító, egyszerűen már a könyvet csak meglátja-megtapintja az olvasó és megadja az öt csillagot :-D Az egyedüli apróság, amit én sajnálok, az az, hogy nem maradtak meg egy egységes formátumnál, az Így szerettek ők kötetei magasabbak, esztétikusabb lett volna, ha az összes Nyáry-könyv a polcon egymás mellett szépen mutat :-D (ez persze abszolút nem szól bele a csillagozásba :-D) :-D

Nem is tudom, igazából kit kedveltem meg legjobban, vagy kinek a története hatott rám legjobban. Mindegyik. Mindegyik, mert annyira más személyiségek, más korban, bár sokan közülük azért nem válhattak még híresebbé, megbecsültté, mert az akkori kormány nem engedte (szörnyű volt ezeket a részeket olvasni, hogy egy politikai „baromság” miatt gyakorlatilag kettébe törik valaki karrierjét… hihetetlen!)… A legszívszorítóbb talán számomra is Semmelweis esete volt, szörnyű, hogy ezt megtehették vele, én sem tudtam erről semmit, álmomban sem gondoltam volna, hogy így kellett végeznie…

A könyv mindenképpen a polcomon fog maradni, jó lesz időnként újra levenni és elolvasni egy-egy történetet. Még sok-sok ilyen könyvet szeretnék kérni! (már itt lapul a Festői szerelmek is, úgyhogy dörzsölöm a kezem, hogy meglesz az idei Nyáry-adag is :-D) :-D

1 hozzászólás
Mesemondó IP>!
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Ezt a könyvet, úgy ahogy van, tanítani kéne. Aztán mindegyik életrajzból filmet kéne csinálni. Aztán azokat is tanítani kéne. És akkor lehet, hogy kevesebben rugóznának a „mi vagy ők” kérdéskörén a magyar történelemmel kapcsolatban.
Nem volt könnyű érzelmileg végigolvasni ezt a kötetet (főleg, hogy egy szuszra tettem). Egyszerre végtelenül felemelő és inspiráló, valamint kétségbe ejtő és szívszorító; nem egy életrajzon elbőgtem magam. Nyáry Krisztián remekül válogatja meg a hősöket; ahogyan a bevezetőben mondja, nem lehet az életüket elválasztani a magyar történelemtől, főleg az utóbbi két évszázadtól. Sokukat minden sorban következő rendszer megkínozta/kilökte/ellehetetlenítette, akár többször is, ellentétes indokokkal. Van, aki elmegy, van, aki marad, vegyes eredményekkel mindkét esetben. Ez azért tetszett, mert a könyv nem akart erkölcsi döntést hozni se a „kötelességed itthon maradni” se a „jobb lett volna nekik ha lelépnek időben” javára. Cserébe viszont mindenféle prédikálás nélkül, csupán a tények bemutatásával elég kegyetlen képet fest az adott idők mentalitásáról – azokról a neves vagy névtelen személyekről, akik a történelem rossz oldalán álltak, akik körberöhögték Semmelweist, akik szerint a nő szellemi szinten sohasem lesz egyenlő a férfival (kösz, Madách), akik a gyerekmentő lelkészen akarták eltörni a lovaglópálcájukat, akik zsidókat pakoltak vagonokra. Minden történetben nagyon erős határ húzódik azok között, akik a rendszer vagy ideológia ellenére is emberek tudtak maradni, míg mások azt használták kifogásnak.
Maga a könyv nagyon igényes, bár magaddal cipelős olvasmánynak kissé nehézkes formájú. Nagyon tetszettek a képek, és az egész tördelés: A kezdő idézetek, a fejezetek végén található egyben idézett források (ezeket külön értékeltem), a felütések (ezek már a Facebookról is ismerősek voltak), a könyv végén a bibliográfia. Én követtem Nyáryt már a Facebookon is, és örömmel tapasztaltam, hogy nem egy életrajz, amit ott is olvastam, ki lett egészítve új részletekkel és fotókkal, forrásokkal is. Mindenképpen érdemes tehát megvenni a könyvet, ha a FB bejegyzéseket szerette valaki.
Az életrajzokat is remekül válogatta a szerző. Vannak benne férfiak, nők, keresztények, zsidók, cigányok, magyarok, románok, svájciak, törökök, görögök, és mégis mindenki alapvetően magyar, magyar és hazafi (vagy szeretne az lenni, de nem engedik neki). Külön kiemelném, hogy nem eszerint vannak csoportosítva, hanem annak alapján, amiben hősiesek voltak: Sportolók, tanítók, tudósok, stb. Külön jó pont, hogy nem volt külön „hősök” és „női hősök”, ott szerepelnek a nők a férfiak mellett. Hatalmas kedvencem Sárközi Márta lett, de minden egyes személyt megszerettem az olvasás folyamán.
Plusz pont: A könyv súlyos és keménykötésű, úgyhogy ezentúl ezzel fogom lendületből fejbe vágni azt, aki „tisztavérű magyarokról” kárál nekem.

5 hozzászólás
Mariann_Czenema P>!
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Igazi csillagos ötös, főleg két okból: egyfelől most kezd nagyon jól írni Nyáry Krisztián, kellően lebilincselően, mégis összeszedetten, egy-egy hősére teljesen összpontosítva.
Másfelől: nagyon tudnék örülni egy ilyen könyvsorozatnak! Az Igazi hősök kiválogatása több mint zseniálisan sikerült, azt hiszem, hogy nemtől, életkortól, érdeklődési kortól függetlenül minden olvasó találhat magának példaképet a felsoroltakból.
Pláne azt gondolom, hogy sajnos a magyar történelem, társadalomhistória bővelkedik még olyan egyéniségekben, akik csak a személyiségükben különböztek a többségtől, de akiket egyedi vonásaikért üldözte környezetük, vagy éppen az aktuális politikai közeg.
Jó könyv volt, sírtam rajta, számos nevet megjegyeztem, a bibliográfiának nagyon örülnék, ha közkincs, elektronikusan is elérhető lenne, mert ismét új nevek kerültek a várólistámra.
Jó szívvel ajánlom, mielőbbi olvasásra!
Én biztosan várom a következő Nyáry kötetet, és köszönöm, hogy megismerhettem Ganz Ábrahám mottóját:
„Akinek nincsen jövőjébe vetett reménye, azt sajnálni lehet.”
http://czenema.blogspot.hu/2015/09/nyary-krisztian-igaz…

bagie P>!
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Sok-sok hősi történet. Jó volt a Bradbury-kihívás során napi adagokban feldolgozni. Sok név került fel az „utánaolvasandó” listámra…

Olympia_Chavez P>!
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Imádom Nyáry Krisztián bevezetőit. A könyvek előszavai, saját könyveinek sokcsillagos, legkiválóbb értékelései is egyben. S persze nem azért, mert saját könyvét méltatja ezekben a bevezetőkben, hanem mert azokat az alakokat magasztalja, akik helyet kaptak benne, valamilyen kiválóságuk miatt, és reflektál is ezekre a cselekedetekre. Képes megvilágítani azokat a jelen eseményein keresztül. Közelebb hozza nekünk egy régmúlt Magyarország, egy régi Budapest arcát és embereit. Most már a negyedik könyvét olvasom a szerzőnek, amit mindig nagy élvezet és egyben fájdalom is forgatni. Nem múlik el úgy nap, hogy Budapestet járva ne jutna eszembe egy-egy merész magyar, vagy igazi hős, aki ugyanazokat az utcákat koptatta, melyeken én is járok, akik ugyanabban az épületben éltek, dolgoztak, vagy éppen szenvedtek, melybe én a jelen gondtalanságával lépek be.

A könyvbe, szubjektív szempontok szerint összeválogatott történelmi jelentőséggel bíró alakok, két csoportba sorolhatóak. A nagyobbik csoportot alkotják azok a személyek, akik a történelem viharaiban, idealistaként álltak ki a jó ügyért, akár életük feláldozásával, de minimum az élethosszig tartó emigráció biztos tudatában. A másik, kisebbik csoportba pedig azok az elszánt törekvők tartoznak, akik akadályt nem ismerve igyekeztek megvalósítani önmagukat, s ezzel egyidejűleg fölkaroltak egy ügyet, egy társadalmi réteget.
Értem én, hogy hatásos és kontrasztos, olyan emberekről írni, akik megjárták a poklot, akiknek tragédiákkal terhes életük volt, mégis tántoríthatatlanok maradtak, de borzasztóan elkeserítő erről ilyen töménységben olvasni. Nem is tudtam úgy haladni a könyvvel, ahogy szerettem volna. Szörnyű szembesülni azzal, hogy Magyarország olyan emberek munkásságának oszlopain áll és állt, akik tehetségesek voltak, de tehetségüket erővel szipolyozta a hatalom, vagy éppen nem becsült meg saját kora, saját hazája. A dicsőséget, mellyel hazánk fölé glóriát emeltek, számukra nem hozott annyi megbecsülést, hogy méltósággal élhessék le életüket.

Több személyről is olvashattunk már korábban érintőlegesen egy-egy könyvében. Oda-vissza utalgat a Merész magyarok és az Így szerettek ők kötetek már ismertetett szereplőire, több oldalról, több szemszögből is megismerkedhetünk ugyanazzal az eseménnyel. Mint korábbi könyveinél, most is kedvet kaptam egy-egy kiemelt alak munkásságának megismeréséhez, és megint csak bólogatni tudtam a közvetített értékes gondolatok kapcsán. Kíváncsian várom, hogy a legutóbbi (Festői szerelmek) kötetén túl, hány ilyen összeállítással tud és akar még minket megörvendeztetni.

2 hozzászólás
mazsof>!
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Az író első „sorozata”, az Így szerettek ők nagyon megtetszett, így kíváncsian vártam az új kötetet is. Szerencsére hozta a várt színvonalat, ismét újabb emberi sorsokba nyerhettünk bepillantást. Elérte azt, hogy ismét büszke lehetek magyar származásomra. Sok újdonságot nyújtott a könyv, rengeteg tanulhatna belőle mindenki. Minden magyar embernek kezébe kéne ezt vennie, és tanulni belőle. :)

porcellan>!
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Még mindig nagyon szeretem a Nyáry Krisztián albumokat.
Az igazi hősöket olvasva, annyira kevésnek érzem az életemet, és rendesen elkezdtem gondolkodni, mit lehetne még tenni, elsőként valami tanulásba kezdek. Idén megpróbálok mindennap tanulni valamit, elsősorban angolul. Nagy fogadalmak remélem sikerül.
Másodsorban rájöttem, hogy mennyire keveset tudtam ezekről a hősökről és mindig borzadállyal tölt el, hogy a 20. században mennyi kegyetlenség történt és milyen fura ideológiai agymosás kellett ahhoz, hogy értelems embereket mindig tereljenek egyik eszméből a másikba. Valakit mindig üldözni kell és van olyan, akit minden rendszerben elő lehetett kapni.
Hihetetelen és nagyon remélem nem lehet ennyire megosztani és elbutítani az embereket a 21 században……


Népszerű idézetek

robinson P>!

Semmelweis Ignác nem volt elmebeteg, csak szenvedélyesen ragaszkodott az igazsághoz.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság · Semmelweis Ignác
Psyche P>!

Törzshelye, a Kulacs vendéglő előtt gyakran elcsúszott a síkos keramiton. Ennek kapcsán ezt üzente családjának: „Ha egyszer meghalok, hamvasszatok el, és a hamvaimmal szórjátok föl azt a rohadt keramitot a Kulacs vendéglő előtt, mert ott mindig hanyatt esem.”

203. oldal, Sárközi Márta

Kapcsolódó szócikkek: keramit · Sárközi Márta
Citrompor>!

Testvérei, felesége és gyámleányai mellett 64 keresztfiára – munkásai gyermekeire – is jelentős összegeket hagyott.

99. oldal, Építő hősök - Ganz Ábrahám

Kapcsolódó szócikkek: Ganz Ábrahám
2 hozzászólás
Bélabá P>!

A főnök és munkás egyenrangú tényező.” – vallotta. „A főnök szerzi, az alkalmazott meg készíti a munkát. Ezen együttműködés elengedhetetlen feltétele, hogy a főnök megadja a munkásnak, ami az övé és viszont!

112. oldal (Kner Izidor)

Véda P>!

19 éves korában leginkább csak a vágyott függetlenség kedvéért ment hozzá egy régi családi baráthoz, Horváth Zoltán szociáldemokrata újságíróhoz. „Házasságom alatt főleg nyaraltunk és teniszeztünk. Szültem két gyereket, és nagy családi asszisztenciával dörgedelmesen elváltunk” – foglalta össze a rövid házasság történetét.

169. oldal - Sárközi Márta

Kapcsolódó szócikkek: Horváth Zoltán · Sárközi Márta
Véda P>!

Az 1946-ban újjáalapított Válasz impresszumában ugyan Illyés Gyula neve szerepelt, de a lapot valójában Sárközi Márta szerkesztette a saját háza lebombázott gyerekszobái helyén kialakított fedett verandán. Szerkesztői mércéje egyedül a minőség volt, és ezzel sok politikai ellenséget szerzett magának. Amikor a baloldali értelmiségiek – köztük volt férje, Horváth Zoltán – háborús uszítónak nevezték Szabó Lőrincet, ő a költőre bízta a versrovat vezetését a Válaszban. Erre is ellenállhatatlan humorral emlékezett: „Szabó Lőrinc minden olyan verset, melyben volt két egyforma hosszú sor, mely a végén rímelt valamennyire, reményteljesnek ítélt, hosszú levélben biztatta a költőt további kísérletezésre. […] Hatgyermekes apák otthagyták jegyzői állásukat Jászkarajenőn, és megjelentek a szerkesztőségben, Szabó Lőrinc levelét lengetve, hogy most már segítsem őket tovább a rögös írói pályán.”

171. oldal - Sárközi Márta

Kapcsolódó szócikkek: Illyés Gyula · Sárközi Márta · Szabó Lőrinc
Véda P>!

Lap híján a Válasz szellemi közösségét próbálta fenntartani, háza nyitva állt az írók és más értelmiségiek előtt. „Mindenkinek járt egy csésze vagy két csésze tea, és ha jól ment, akkor még zsíros kenyér is, szóval ezek voltak a zugligeti »szoarék«” – emlékezett Domokos Mátyás. Kis túlzással évekig Sárközi Márta otthona volt az irodalmi közélet egyetlen korlátozások nélküli fóruma

171. oldal - Sárközi Márta

Kapcsolódó szócikkek: Domokos Mátyás · Sárközi Márta
Psyche P>!

Molnár Ferenc és Vészi Margit rövid, de viharos házasságából született 1907-ben, amikor apja A Pál utcai fiúkat írta. Későbbi író barátja, Szabó Zoltán szerint: „apjától nevet kapott, anyja a kifogástalan nevelés értelmi szerzője volt. Apát-anyát nem kapott a szüleitől.”

197. oldal . - Sárközi Márta

Kapcsolódó szócikkek: Molnár Ferenc · Sárközi Márta
Citrompor>!

Az üzlet olyan jól ment, hogy az öntőmester két öccsét is Budára hívta Svájcból: Ganz Henrik az adminisztrációs ügyekben segített, Ganz Konrád pedig öntőlegényként dolgozott. Bátyjuk komolyan vette a fegyelmeszett munkát. Egyik levelében így írt saját öccséről: „Konrád ragyogó öntő, de sokat beszélget és ezért elbocsátottam.” Később persze visszavette testvérét, de alkalmazottai innentől nem lazsáltak munka közben.

96. oldal, Építő hősök - Ganz Ábrahám

Kapcsolódó szócikkek: Ganz Ábrahám · Ganz Henrik · Ganz Konrád
4 hozzászólás
axi>!

A pénzből Kner nem házat vásárolt, hanem egy nagy teljesítményű nyomdagépet, és azonnal belevágott a megálmodott új üzletbe. Végignyálazta a közigazgatási jogszabályokat, és maga találta ki a jegyzők helyett, hogy milyen nyomtatványok segítenék a munkájukat. Az új iratminták kicsinyített verzióját kinyomtatta, albumba rendezte, és szétküldte a hivataloknak. Hamarosan már 1500-féle nyomtatvány szerepelt a mintatárban, amelyet az ország minden községi jegyzője ingyenesen megkapott, ez volt Magyarország első minőségi kiállítású, modern termékkatalógusa.

111. oldal - Kner Izidor


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
Radnóti Miklós: Bori notesz
Sven Nordqvist: Findusz elköltözik
Zelk Zoltán: A három nyúl
Maja Lunde: Hónővér
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző
Marilyn Miller: Túl a maffián
David Attenborough: Az élő bolygó
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt