Igazi ​hősök 106 csillagozás

33 magyar
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Nyáry ​Krisztián, az elmúlt évek két könyvsikerének, az Így szerettek ők című irodalmi szerelmeskönyveknek szerzője ezúttal is valódi emberi sorsokról írt igaz történteket. Harminchárom 19-20. századi magyar emberről, akik köztünk éltek, és akiknek élete vagy személyes döntései ma is példaszerűek. Ők az igazi hősök. Vannak köztük ismert emberek, mint Papp Laci vagy Semmelweiss Ignác, és kevésbé ismertek, mint Halassy Olivér a világ első mozgássérült olimpikonja, Hugonnai Vilma, az első magyar diplomás nő vagy Ocskay László százados, a magyar Schindler.

„Az emberi sorsok érdekelnek, erről írok. Előző két könyvemben arról meséltem, hogyan formálja az emberi sorsot a szerelem. Most arról, hogyan tehetnek hőssé valakit a személyes döntések. A könyvben szereplő 33 magyar ember igazi hős, akik a megfelelő pillanatokban jól döntöttek, és aztán képesek voltak kitartani a döntésük mellett. Hősök, akik a nehezebb utat választották, és kisebbségben maradva is az igazságot… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Corvina, Budapest, 2015
248 oldal · ISBN: 9789631362695
>!
Corvina, Budapest, 2014
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631362626

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Lakatos Menyhért · Sárközi Márta · Semmelweis Ignác · Elek Ilona · Hugonnai Vilma · Madzsar József · Halassy Olivér · Haynal Imre · Horváth Mihály · Papp László · Petschauer Attila


Kedvencelte 9

Most olvassa 31

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 132

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Bélabá P
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Harminchárom sors, harminchárom mini életrajz. Közös bennük, hogy az elismertség a korukban, ne adja ég a későbbiek során is késett vagy elmaradt. Sok olyan tettről, eseményről olvasni a könyvben, amelyek a nagyközönség előtt kevésbé voltak ismertek. Nem kis gyűjtőmunkát kívánt ez Nyáry Krisztiántól, s mindez megéri a jeles (4,8 pont) osztályzatot. Az meg rátesz a lapátra, amilyen igényesen, albumszerűre lett megalkotva a „tabló”. Akit érdekelnek az emberi sorsok, életek, azok számára nagyszerű és érdekes olvasmány lesz.

5 hozzászólás
>!
Mesemondó I
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Ezt a könyvet, úgy ahogy van, tanítani kéne. Aztán mindegyik életrajzból filmet kéne csinálni. Aztán azokat is tanítani kéne. És akkor lehet, hogy kevesebben rugóznának a „mi vagy ők” kérdéskörén a magyar történelemmel kapcsolatban.
Nem volt könnyű érzelmileg végigolvasni ezt a kötetet (főleg, hogy egy szuszra tettem). Egyszerre végtelenül felemelő és inspiráló, valamint kétségbe ejtő és szívszorító; nem egy életrajzon elbőgtem magam. Nyáry Krisztián remekül válogatja meg a hősöket; ahogyan a bevezetőben mondja, nem lehet az életüket elválasztani a magyar történelemtől, főleg az utóbbi két évszázadtól. Sokukat minden sorban következő rendszer megkínozta/kilökte/ellehetetlenítette, akár többször is, ellentétes indokokkal. Van, aki elmegy, van, aki marad, vegyes eredményekkel mindkét esetben. Ez azért tetszett, mert a könyv nem akart erkölcsi döntést hozni se a „kötelességed itthon maradni” se a „jobb lett volna nekik ha lelépnek időben” javára. Cserébe viszont mindenféle prédikálás nélkül, csupán a tények bemutatásával elég kegyetlen képet fest az adott idők mentalitásáról – azokról a neves vagy névtelen személyekről, akik a történelem rossz oldalán álltak, akik körberöhögték Semmelweist, akik szerint a nő szellemi szinten sohasem lesz egyenlő a férfival (kösz, Madách), akik a gyerekmentő lelkészen akarták eltörni a lovaglópálcájukat, akik zsidókat pakoltak vagonokra. Minden történetben nagyon erős határ húzódik azok között, akik a rendszer vagy ideológia ellenére is emberek tudtak maradni, míg mások azt használták kifogásnak.
Maga a könyv nagyon igényes, bár magaddal cipelős olvasmánynak kissé nehézkes formájú. Nagyon tetszettek a képek, és az egész tördelés: A kezdő idézetek, a fejezetek végén található egyben idézett források (ezeket külön értékeltem), a felütések (ezek már a Facebookról is ismerősek voltak), a könyv végén a bibliográfia. Én követtem Nyáryt már a Facebookon is, és örömmel tapasztaltam, hogy nem egy életrajz, amit ott is olvastam, ki lett egészítve új részletekkel és fotókkal, forrásokkal is. Mindenképpen érdemes tehát megvenni a könyvet, ha a FB bejegyzéseket szerette valaki.
Az életrajzokat is remekül válogatta a szerző. Vannak benne férfiak, nők, keresztények, zsidók, cigányok, magyarok, románok, svájciak, törökök, görögök, és mégis mindenki alapvetően magyar, magyar és hazafi (vagy szeretne az lenni, de nem engedik neki). Külön kiemelném, hogy nem eszerint vannak csoportosítva, hanem annak alapján, amiben hősiesek voltak: Sportolók, tanítók, tudósok, stb. Külön jó pont, hogy nem volt külön „hősök” és „női hősök”, ott szerepelnek a nők a férfiak mellett. Hatalmas kedvencem Sárközi Márta lett, de minden egyes személyt megszerettem az olvasás folyamán.
Plusz pont: A könyv súlyos és keménykötésű, úgyhogy ezentúl ezzel fogom lendületből fejbe vágni azt, aki „tisztavérű magyarokról” kárál nekem.

5 hozzászólás
>!
Mariann_Czenema
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Igazi csillagos ötös, főleg két okból: egyfelől most kezd nagyon jól írni Nyáry Krisztián, kellően lebilincselően, mégis összeszedetten, egy-egy hősére teljesen összpontosítva.
Másfelől: nagyon tudnék örülni egy ilyen könyvsorozatnak! Az Igazi hősök kiválogatása több mint zseniálisan sikerült, azt hiszem, hogy nemtől, életkortól, érdeklődési kortól függetlenül minden olvasó találhat magának példaképet a felsoroltakból.
Pláne azt gondolom, hogy sajnos a magyar történelem, társadalomhistória bővelkedik még olyan egyéniségekben, akik csak a személyiségükben különböztek a többségtől, de akiket egyedi vonásaikért üldözte környezetük, vagy éppen az aktuális politikai közeg.
Jó könyv volt, sírtam rajta, számos nevet megjegyeztem, a bibliográfiának nagyon örülnék, ha közkincs, elektronikusan is elérhető lenne, mert ismét új nevek kerültek a várólistámra.
Jó szívvel ajánlom, mielőbbi olvasásra!
Én biztosan várom a következő Nyáry kötetet, és köszönöm, hogy megismerhettem Ganz Ábrahám mottóját:
„Akinek nincsen jövőjébe vetett reménye, azt sajnálni lehet.”
http://czenema.blogspot.hu/2015/09/nyary-krisztian-igaz…

>!
bagie P
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Sok-sok hősi történet. Jó volt a Bradbury-kihívás során napi adagokban feldolgozni. Sok név került fel az „utánaolvasandó” listámra…

>!
Olympia_Chavez P
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Imádom Nyáry Krisztián bevezetőit. A könyvek előszavai, saját könyveinek sokcsillagos, legkiválóbb értékelései is egyben. S persze nem azért, mert saját könyvét méltatja ezekben a bevezetőkben, hanem mert azokat az alakokat magasztalja, akik helyet kaptak benne, valamilyen kiválóságuk miatt, és reflektál is ezekre a cselekedetekre. Képes megvilágítani azokat a jelen eseményein keresztül. Közelebb hozza nekünk egy régmúlt Magyarország, egy régi Budapest arcát és embereit. Most már a negyedik könyvét olvasom a szerzőnek, amit mindig nagy élvezet és egyben fájdalom is forgatni. Nem múlik el úgy nap, hogy Budapestet járva ne jutna eszembe egy-egy merész magyar, vagy igazi hős, aki ugyanazokat az utcákat koptatta, melyeken én is járok, akik ugyanabban az épületben éltek, dolgoztak, vagy éppen szenvedtek, melybe én a jelen gondtalanságával lépek be.

A könyvbe, szubjektív szempontok szerint összeválogatott történelmi jelentőséggel bíró alakok, két csoportba sorolhatóak. A nagyobbik csoportot alkotják azok a személyek, akik a történelem viharaiban, idealistaként álltak ki a jó ügyért, akár életük feláldozásával, de minimum az élethosszig tartó emigráció biztos tudatában. A másik, kisebbik csoportba pedig azok az elszánt törekvők tartoznak, akik akadályt nem ismerve igyekeztek megvalósítani önmagukat, s ezzel egyidejűleg fölkaroltak egy ügyet, egy társadalmi réteget.
Értem én, hogy hatásos és kontrasztos, olyan emberekről írni, akik megjárták a poklot, akiknek tragédiákkal terhes életük volt, mégis tántoríthatatlanok maradtak, de borzasztóan elkeserítő erről ilyen töménységben olvasni. Nem is tudtam úgy haladni a könyvvel, ahogy szerettem volna. Szörnyű szembesülni azzal, hogy Magyarország olyan emberek munkásságának oszlopain áll és állt, akik tehetségesek voltak, de tehetségüket erővel szipolyozta a hatalom, vagy éppen nem becsült meg saját kora, saját hazája. A dicsőséget, mellyel hazánk fölé glóriát emeltek, számukra nem hozott annyi megbecsülést, hogy méltósággal élhessék le életüket.

Több személyről is olvashattunk már korábban érintőlegesen egy-egy könyvében. Oda-vissza utalgat a Merész magyarok és az Így szerettek ők kötetek már ismertetett szereplőire, több oldalról, több szemszögből is megismerkedhetünk ugyanazzal az eseménnyel. Mint korábbi könyveinél, most is kedvet kaptam egy-egy kiemelt alak munkásságának megismeréséhez, és megint csak bólogatni tudtam a közvetített értékes gondolatok kapcsán. Kíváncsian várom, hogy a legutóbbi (Festői szerelmek) kötetén túl, hány ilyen összeállítással tud és akar még minket megörvendeztetni.

2 hozzászólás
>!
mazsof
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Az író első „sorozata”, az Így szerettek ők nagyon megtetszett, így kíváncsian vártam az új kötetet is. Szerencsére hozta a várt színvonalat, ismét újabb emberi sorsokba nyerhettünk bepillantást. Elérte azt, hogy ismét büszke lehetek magyar származásomra. Sok újdonságot nyújtott a könyv, rengeteg tanulhatna belőle mindenki. Minden magyar embernek kezébe kéne ezt vennie, és tanulni belőle. :)

>!
mokus33
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Nyáry Krisztián összeállításai mindig sokat adnak számomra, jó így összegyűjtve olvasni egy-egy témában: most a hősök kerültek sorra. A legtöbb szereplőről már hallottam, de volt, akinek a nevével most találkoztam először. Gyarmati Fanni Naplójából is több név ismerős volt, leginkább Slachta Margit neve, aki Fanni bujkálását is segítette, de Sárközi Márta neve is ismerősen csengett.
Olvasás közben rengeteg érzelmet váltott ki belőlem a könyv: elsősorban persze elismerést azokkal az emberekkel szemben, akik a saját eszméjüket tűzön-vízen keresztül védték, sokszor az életük kockáztatásával. Dühöt és elkeseredettséget éreztem az elvakult hatalmak intézkedései miatt, amelyek oly könnyen derékba törték bárki életét, ha az aktuális hatalom érdeke úgy diktálta. Voltak olyan hősök, akiket több rendszer is üldözött, és megannyi sorscsapás ellenére sem adták fel elveiket.
A legnagyobb hősök szememben az Erkölcs hősei és az Embermentő hősök, azt gondolom, hogy veszélyben lévő ártatlan emberek életét megmenteni a legnemesebb cselekedet.
Angyal István történetén érzékenyültem el a legjobban, a börtönből írott búcsúlevelét megsirattam, viszont Sárközi Márta mondatain nevetnem is sikerült, az ő személyisége nagyon szimpatikus volt.
Persze ez a könyv sem mutat be mindenkit, és akit bemutat, annak az életéről is sokkal többet el lehetne mondani, de egy nagyon jó iránymutató akár iskolai tanulmányokhoz, akár csak ahhoz, hogy jobban megismerjük múltunkat.

>!
bcsbcs
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Annyira kár, hogy mifelénk a hősiesség és a tragikus sors kéz a kézben jár. Pedig egy hősnek nem feltétlenül kellene saját hazájától távol, saját környezetéből kitagadva, ismeretlenül, magányosan meghalni, úgy, mint az Igazi hősök többségének.

Egyébként a könyv nagyon jó, harminchárom tanulságos, izgalmas, sokszor megható emberi sorssal.

>!
Vikiwi
Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Összességében érdekes volt, azonban persze voltak olyan történetek, amiket nem élveztem annyira. A kedvencem Bányai Júliáról írt szösszenet volt.
Azért, az Így szerettek ők jobban lekötött.


Népszerű idézetek

>!
robinson 

Semmelweis Ignác nem volt elmebeteg, csak szenvedélyesen ragaszkodott az igazsághoz.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság · Semmelweis Ignác
>!
Psyche

Törzshelye, a Kulacs vendéglő előtt gyakran elcsúszott a síkos keramiton. Ennek kapcsán ezt üzente családjának: „Ha egyszer meghalok, hamvasszatok el, és a hamvaimmal szórjátok föl azt a rohadt keramitot a Kulacs vendéglő előtt, mert ott mindig hanyatt esem.”

203. oldal - Sárközi Márta

Kapcsolódó szócikkek: Sárközi Márta
>!
B_Niki P

Testvérei, felesége és gyámleányai mellett 64 keresztfiára – munkásai gyermekeire – is jelentős összegeket hagyott.

99. oldal, Építő hősök - Ganz Ábrahám

Kapcsolódó szócikkek: Ganz Ábrahám
2 hozzászólás
>!
Bélabá P

A főnök és munkás egyenrangú tényező.” – vallotta. „A főnök szerzi, az alkalmazott meg készíti a munkát. Ezen együttműködés elengedhetetlen feltétele, hogy a főnök megadja a munkásnak, ami az övé és viszont!

112. oldal (Kner Izidor)

>!
Psyche

Molnár Ferenc és Vészi Margit rövid, de viharos házasságából született 1907-ben, amikor apja A Pál utcai fiúkat írta. Későbbi író barátja, Szabó Zoltán szerint: „apjától nevet kapott, anyja a kifogástalan nevelés értelmi szerzője volt. Apát-anyát nem kapott a szüleitől.”

197. oldal . - Sárközi Márta

Kapcsolódó szócikkek: Molnár Ferenc · Sárközi Márta
>!
B_Niki P

Az üzlet olyan jól ment, hogy az öntőmester két öccsét is Budára hívta Svájcból: Ganz Henrik az adminisztrációs ügyekben segített, Ganz Konrád pedig öntőlegényként dolgozott. Bátyjuk komolyan vette a fegyelmeszett munkát. Egyik levelében így írt saját öccséről: „Konrád ragyogó öntő, de sokat beszélget és ezért elbocsátottam.” Később persze visszavette testvérét, de alkalmazottai innentől nem lazsáltak munka közben.

96. oldal, Építő hősök - Ganz Ábrahám

Kapcsolódó szócikkek: Ganz Ábrahám
4 hozzászólás
>!
robinson P

A bécsi intézet meghamisította és száz évre elzárta a felelősségüket bizonyító dokumentumokat.

63. oldal - Semmelweis Ignác

>!
Psyche

Molnár Márta 29 éves volt, amikor Sárközi György költővel kötötte össze az életét. Sárközi ekkor már a népi írók és a magyar szociográfiai mozgalom első számú fórumának számító Válasz folyóirat szerkesztője volt. Mellette találta meg felesége is azt a kulturális és politikai értékvilágot, amelyet haláláig képviselt. Nem írófeleségként, hanem önálló, cselekevő értelmiségiként. „Az évek során kialakult bennem, hogy mik a magyar írófeleségek különös ismertetőjegyei: a magyar írófeleség nem olvas mást, csak férje műveit” – írta. „Boldog és büszke, ha a férje nyilvános estéken verset olvas fel, melyben felszólítja feleségét, hogy dögöljön meg, vagy hagyja magát kioltani, mint egy lámpa, ha lecsavarják.”

198. oldal - Sárközi Márta

Kapcsolódó szócikkek: Sárközi Márta · Szabó Lőrinc
>!
robinson P

Nem volt még paralimpia, mégis ő volt a világ első mozgássérült olimpikonja. Aztán a nyílt utcán agyonlőtték egy autóért. Amerikában már filmet csináltak volna róla.

13. oldal - Halassy Olivér

Kapcsolódó szócikkek: Halassy Olivér
>!
Barbár

Az esküvői tanúkat az utcán kérték fel, a lakodalmi menüt, 20 deka parizert a padon fogyasztották el.

141. oldal Cziffra György

Kapcsolódó szócikkek: parizer

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sármány-Parsons Ilona: Ferenczy Károly
Plesznivy Edit: Vaszary János
Szabó László: Csontváry Kosztka Tivadar
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Dallos Sándor: A nap szerelmese
Kertész Erzsébet: Titkos házasság
Ordas Iván: Simonyi óbester
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben
Kerényi Ferenc: Petőfi Sándor élete és költészete
Kerényi Ferenc: Petőfi Sándor