A ​feng shui detektív (A feng shui detektív 1.) 14 csillagozás

Nury Vittachi: A feng shui detektív

A ​neve Wong, C. F. Wong. A feng shui szingapúri titkos ügynöke, amolyan holisztikus lakberendező, aki a bútorok tologatása és a szekrények nyitogatása közben gyakran bukkan csontvázakra, holttestekre és bűntények egyéb nyomaira. Ilyenkor tanult mestersége eszközeit és fortélyait felhasználva lát a felderítéshez, időnként saját magát is életveszélybe sodorva.

Segítője Joyce McQuinnie, egy cserfes ausztrál lány, aki amolyan Watson az ő Sherlock Holmesához, szoknyás Robin az ő köntösös Batmanjéhez. Joyce-nak az öreggel ellentétben többnyire fogalma sincs róla, mit csinál, ösztönös női megérzése azonban sokszor tökéletes kiegészítője Wong kérlelhetetlen logikájának. Így aztán egyetlen bűnöző sem lehet biztonságban, ha az ázsiai földrész e két kopója a nyomába ered.

Nury Vittachi, hongkongi újságíró az ezredfordulón indította útjára azóta legendássá vált figuráját, az antik távol-keleti bölcsességet a modern kor nyomozói rafinériájával ötvöző feng shui detektívet, és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tartalomjegyzék

>!
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155158582 · Fordította: F. Nagy Piroska
>!
300 oldal · ISBN: 9786155158605

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Szingapúr


Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Dénes_Gabriella>!
Nury Vittachi: A feng shui detektív

Érdekes volt a történet, főleg a keleti háttér miatt. És éppen emiatt volt nehéz is. Mivel kulturális hiányosságaim vannak, nehezen tudtam a történet lendületét átvenni. Azt hiszem, ha jobban ismerném a távol-keleti kultúrát, világfelfogást, sokkal jobban értettem volna a krimi eszmei hátterét. Persze nagyon érdekes volt így is, hiszen a feng shuiról sok mindent tudunk vagy legalábbis tudni vélünk, és még az ilyen könnyed történet is tudja árnyalni ezt a képet. Nekem szimpatikus volt a nyugati és a keleti kultúra, de inkább az előítéletek és meglátások ütköztetése a két főbb szereplő alakján keresztül.

Eule>!
Nury Vittachi: A feng shui detektív

Nehezen lendültem bele a könyvbe, szokatlan volt a helyszínek hangulata, a fejezetek bevezetői, az írásmódok (az idegen szavak javarészt angol átírással szerepelnek a könyvben, ami eleinte zavaró volt).

A könyv közepére viszont egészen megkedveltem Wongot, és sok érdekeset is megtudtam a távol-keleti gondolkodásmódról és az egyes országok közti különbségekről. No meg a feng shuiról, amire eztán nem fogok úgy tekinteni, mint korábban. (Nem lettem követője, de a mögötte álló évezredes tapasztalatot tisztelem.)

Viszont az utolsó történet számomra az addigra kialakított pozitív képet alaposan agyoncsapta, nem tetszett. A könyv összességében nem nagyon tetszett, pedig az alapgondolat jó.

katalins>!
Nury Vittachi: A feng shui detektív

Nem igazán ismerem a feng shui szabályait, és ez a könyv sem hozta közelebb hozzám a dolgot. Az erre való utalások igazából csak nagy katyvasznak tűntek, nem írta le, hogy mi miért jó, vagy éppen nem jó. Ráadásul az esetek megoldásában sem volt éppen nagy szerepe, hiszen C. F. többnyire a megfigyelőképességének segítségével deríti ki az igazságot. A történetek is vegyes érzelmeket váltottak ki belőlem, voltak jobbak és kevésbé jók. A könyv legnagyobb erénye talán az volt, hogy lett némi fogalmam néhány távolkeleti ország kultúrájáról, az emberek életmódjáról.

Amethyst >!
Nury Vittachi: A feng shui detektív

De kár, hogy több kötete nem jelent meg magyarul. :( Abszolút élvezhető és egyedi krimi, melyet nem csupán a feng shui hat át, de a térség, főleg Szingapúr megannyi kultúrából elcsent eleme, a térrendezésben, gasztronómiában megbúvó jelenségek, melyek a hozzá nem értő (vagy értő, csupán ártó) kezekben akár halálos fegyverekké is alakulhatnak. A kötetben összegyűjtött történetek lényegében egy-egy bűncselekményt, gyilkosságot vagy átverést hivatottak leleplezni, így az elolvasása olyan hatással volt rám, mintha egy krimisorozatot darálnék le. Tény, hogy nem mindig kaptam meg a műfajtól elvárható nagy leleplezéseket (gyakorta még az sincs megírva, miképpen csapnak le az elkövetőre, a történetek lényegében azzal érnek véget, hogy sejtelmesen körülírják az elkövetőt), de bízik az olvasó éleslátásában, nem rágja a szánkba az összefüggéseket, mégis ezek könnyűszerrel felfedezhetőek, ha kellően éber fejjel olvassuk. Jómagam nagyon szívesen elolvasnám a többi kötetet is, mert ezt a fajta nyomozósdit még sokáig tudnám folytatni, ez így számomra olyan, mintha egy évadot a közepe táján félbeszakítanának mondvacsinált indokokkal.

XX73>!
Nury Vittachi: A feng shui detektív

Érdekel a feng shui, bár elég keveset tudok róla. Ezen kívül, be kell valljam, túlságosan rendetlen is vagyok – nyilván ezért van szükségem a térrendezés áldásos hatására…

Szerintem nem ez a könyv, amelyből instant feng shui praktikákat ismerhetsz meg. Átlag nyugati olvasónak olykor túl magas röptű a számmisztika, a tájolás, az időzítés és az ehhez hasonló nyalánkságok.

Térbájoló főhősünk üzleti érdekeltségi körében pedig mindig történik valami bűncselekmény, (milyen ellentmondásos ez amúgy!), amit pedig a térrendezés művészetével, vagy azon edződött érzékekkel lehet megoldani.

lilla_csanyi>!
Nury Vittachi: A feng shui detektív

Ezt talán kevesebben tudják rólam, de nagy rajongója és elkötelezett híve vagyok a feng-shuinak. Éppen ezért már a megjelenésekor szemeztem a könyvvel, de eddig mindig ott motoszkált bennem, hogy „De mi van, ha sz*r lesz a könyv?” Aztán szembejött velem a könyvtárban, és gondoltam, szerencsét próbálok.
Hála az égnek ezt kell hogy mondjam, ez egy nagyon szórakoztató regény arról, hogy mi történik, ha egy nyugati és a keleti embert tartósan összezárunk. :)

Lauranna>!
Nury Vittachi: A feng shui detektív

jó volt, remek ötlet a több kis önálló történetecske bár emiatt pesze nem tud annyira komoly légkört teremteni
kellemes kikapcsolódás de semmi extra

Maate>!
Nury Vittachi: A feng shui detektív

Abszolút rosszabbra számítottam, de meglepően kis ártatlan krimiféleség.
Van benne hol okosságnak, hol féligazságnak, hol baromságnak tűnő keleti filozófia, persze van benne feng shui-s és egyéb hókuszpókusz, persze nagyon távolról rá lehet vetíteni egy Sherlock-Watson párost is, de inkább formátumban hasonlít a Sherlock novellákra, csöppnyi humor is előferdülhet a sarkon. Szóval abszolút egy kellemes kis semmiség krimikedvelőknek:)

lyneth>!
Nury Vittachi: A feng shui detektív

Nekem ez a könyv nagyon tetszett! A szereplők, a helyszínek, az események. Minden percét élveztem. Kár, hogy a többi kötetet nem adják ki magyarul.


Népszerű idézetek

lilla_csanyi>!

A lány kiszaladt egy boltba, és egy nagy papírpohár valamivel jött vissza, amit Hosszúm Sovány Tejeskávénak nevezett, és olyan keserű kávé- és tehéntejszaga volt, hogy felfordult tőle Wong gyomra, és nem tudta tovább enni a párolt belet, amit egy utcai árustól vett ebédre.

15. oldal, Egy - a skarlátvörös ravatalozó

2 hozzászólás
lilla_csanyi>!

Joyce-szal beszélgetni mindig kimerítő volt. Tudta, hogy egyes felnőtt férfiak fiatal nőkhöz vonzódnak, de vajon megpróbáltak egyszer is beszélgetni velük?

52. oldal

Dénes_Gabriella>!

Kinézve a taxi ablakán óhatatlanul az az érzése támadt, hogy Szingapúr ragyogó, tükörüveg felhőkarcolói nem lehetnek ugyanannak a fajnak a lakhelyei, amely itt, ezen a buja, zöld-barna vidéken, abban a néhány elbűvölően bájos, régi házban, vagy a sűrűbben látható, düledező kunyhókban, de még inkább azokban a fájóan nagyszámú, kicsi, új, csúf két-háromszintes tömbházakban él.

Egy – a skarlátvörös ravatalozó

Kapcsolódó szócikkek: Szingapúr
Dénes_Gabriella>!

„Az ember élete azokból a csapdákból áll, amiket ő állított fel”, mondta a bölcs Lu.

Egy – a skarlátvörös ravatalozó

XX73 >!

Az ételpiac lármája illetlenül hangosnak tetszett a sötétben, amitől a valóságosnál előrehaladottabbnak tűnt az éjszaka. Mialatt a több száz vendég között a kínai éttermekben megszokott módon zajlott a félig kiabálós társalgás, e morajló háttérzaj közepette minduntalan felhangzott a saját tűzhelyeikkel ide érkező mozgóárusok kiáltása, vevőcsábító ételeik sistergése, az ezernyi palack és tál csörgése, és a közeli főúton feltorlódott autók tülkölése.
Joyce félig-meddig tudatára ébredt annak, hogy itt az az eleven éjszakai élet, lángok fényétől megvilágított csoportosulás zajlik, ami valamilyen módon az ősidőkbe nyúlik vissza: az embereknek, amióta csak emberré váltak, az est beálltával így kell összegyűlniük, hogy örömtüzek mellett megosszák egymással a tűzön készült ételeiket.

Három – egy tűzhelyisten élete

XX73 >!

Pár másodperc múlva egy rockgitár kemény, fülsiketítően disszonáns akkordja rázta meg a kocsit. Ezt egy négy másodperces rémítő sikoly követte, majd mennydörgő robajjal beléptek a dobok. A hangzavart tovább fokozta a többi zenész csatlakozása, mígnem az autó vadul lüktetni és rázkódni kezdett a dübörgő dobok, üvöltő hangok és jajongó gitárfutamok ritmusára.
– Jó, jó – kiáltotta Wong, látva, hogy a meglepett oroszlánok elugranak, s meg sem állnak, míg huszonöt-harminc méterre el nem távolodtak a kocsitól. – Nekik se tetszik. Jó ízlésük van.

Négy – az oroszlánrész

XX73 >!

Az, aki pirosra festi a dolgozószobája falát… azt hiszem, minden gonoszságra képes.

Egy – a skarlátvörös ravatalozó

Dénes_Gabriella>!

– Na persze tök néma leszek – tette hozzá a lány nevetve. – Észre sem fogja venni, hogy itt vagyok, hahaha.
Wong azonnal rájött, hogy ez a személy akkor sem tudna csendben maradni, ha sebészi úton eltávolítanák a gégéjét. Külsőre sem tűnt nyugodtnak. Nagy volt. Rikító színeket viselt. Nyugati ember volt. Ilyen alapon egy zsiráf is alig észrevehetőnek tarthatná magát, hiszen nincs hangja.

Egy - a skarlátvörös ravatalozó

XX73 >!

Hidraulikus irodai szék volt, Joyce szerette a legmagasabb állásban rögzíteni, hogy lábát lógázva akadálytalanul foroghasson benne jobbra-balra, és idegesítse vele a többieket.

Kettő – nyomdahibák


Hasonló könyvek címkék alapján

Marysol K'Owes: A Chagall ügy
Balogh W. Orsolya: A 13. csillagjegy
Albert Zoltán: Az alkimista-kódex
Simon Kernick: Rossz időben, rossz helyen
Tan Twan Eng: Esőcsináló
Raja Proctor: Jogtalan bevándorló
Raja Proctor: Sebastian lánya
James Clavell: A Patkánykirály
Kevin Kwan: Kőgazdag ázsiaiak
Ananda Kentish Coomaraswamy: Idő és örökkévalóság