Minka ​és a felhőfoltozók (Minka 1.) 34 csillagozás

Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók

Minka külön szobát kap, ami bizony megijeszti. Talán a szülei már nem is szeretik?

Azt kívánja, legyen hatalmas vihar, égzengős és villámlós, mert így anyukája mellé bújik majd. A kívánságcsillag rákacsint, és a vágy beteljesül.

Ám ekkor egy különös fiú állít be az ablakon át. Azt mondja, elszabadultak az elemek, és Minka az egyetlen, aki helyre hozhatja a véget nem érő égszakadást.

A szelek szárnyán útra kelnek, és különleges kalandokba keverednek, ahol csak a bátorság és az ügyesség segíthet abban, hogy helyrehozzák a galibát.

És ki tudja, talán végül Minka az anyukájának azt is elmondhatja, ami a szívét nyomja, ha egyszer újra kisüt a nap…
Hatalmas fantáziával megírt, szeretnivaló mese. Vidd haza, bensőséges élmény lesz.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Meseidő

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634572596 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
CsakSimánDorka P
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók

Édes kis mese, ami a fiúkat is nagyon érdekelte.
Alig várták az estét, hogy újra Minkával együtt kalandozzanak és együtt oldják meg Minka rosszul elsült kívánságát. Az illusztrációk pedig gyönyörűek.
A történetben Minka megtanulja legyőzni a félelmét, ami nekünk pont kapóra jön, hiszen a fiúk félnek a sötétben. Olyankor mindig felemlegetem nekik Minkát, hogy ő milyen ügyesen el tudta fogadni, hogy szüleitől kapott egy külön szobát, mert már nagylány lett. Bízom benne, hogy a fiúk is olyan bátrak lesznek egyszer, hogy képesek lesznek sötétben aludni :D

>!
ziara P
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók

Ez volt a délutáni olvasmányunk. Adélka sem aludt el, pedig az egészet végigolvastuk. Kedves, érdekes történet, gyönyörű illusztrációkkal.

>!
Molymacska P
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók

Novák Vica nevével először az Érints meg! antológiában találkoztam, és már akkor is láttam, mennyire kiemelkedően jó a novellája. Bár meseíró, ez nem állított meg abban, hogy a munkásságát kicsit megismerhessem.
Ha jellemeznem kellene a történetet egy szóban, azt mondanám: cuki. Ha több szóban: annyira cukiiiii. Ha még több szóban: igazán mesés fantáziavilág. Mert ez a mese pont attól annyira jó, hogy egy gyönyörű helyre repít minket, miközben a szavak megelevenednek, és egy kalandos játékká alakulnak. Sose hittem volna, hogy egy világban ennyire el tudnék merülni, de be kell valljam, szívesen beállnék felhőfoltozónak, vagy vaku gyümölcs szüretelőnek, vagy csak utaznék a szelek szárnyán (félelmetes, de mégis annyira szép lenne).
Az illusztrátor is kitett magáért, gyönyörű képeket nézegetve mélyülhettünk el a mesében. Annyira szép volt, és annyira sokat adott a történethez. Gyönyörű.
Remélem egyszer Novák Vica egy regényt is kiad. Én mindenképpen elolvasnám a novella és a mese után :)

>!
ap358 P
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók

Nagyon édes kis mese, egyből magával ragadta a gyerekeket is. Az illusztrációk is szépek.
Amint belelapoztam, már tudtam, hogy jó vásárt csináltam. Mit nem adnék, ha végre mindenki a saját szobájában aludva, és itt olyan aranyosan van felvezetve, hogy a külön szoba nem jelenti a törődés végét. Minka ezt nem tudja, és a kívánsága révén kisebb galibát okoz, amit kénytelen helyre állítani. Kalandozásai során az időjárási jelenségek mágikus világába röppen Szélvésszel, egy segítő társsal.
Ez a történet felnőtt létemre engem is elvarázsolt. Úgy érzem, elég sokat forgatott mesekönyv lesz.

>!
Csöre P
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók

Kedves kis mese, csodaszép rajzokkal. Én úgy az 5-7 éves korcsoportnak lőném be, de most a 9 évesemnek olvastam nem titkolt céllal spoiler, de neki is tetszett, szívesen nézegette a rajzokat is. Egy történetszálra fűzte fel a szerző az eseményeket, a küldetések szépen, logikusan követték egymást, és világos volt a főszerelő fejlődése is :) Varázslatos a kis világ, amibe csöppentünk, a természet megszemélyesített figurái. Aranyos volt, no :)

>!
atalant I
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók

Annyi fantázia, szín és illat volt ebben a mesében, mintha az ember egyre csak csukott szemmel szedegetné ki a cukorkákat a zacskóból. Sosem tudhatja, hogy milyen a következő, de az biztos, hogy édes lesz és finom!
A fogalmazás nekem néha mintha picit megdöccent volna, de a történet és a hangulat tökéletesen kárpótolt minden esetleges gyengeségért, hiszen az ablakon túl szállingózó hópelyhek ellenére pár percre újra úgy éreztem magam, mintha tavasz lenne.
Bemutatkozó kötetnek soha rosszabbat! Bátran ajánlom, és kíváncsian várom, hogy a szerző milyen ötletkavalkáddal rukkol elő legközelebb… :)

És ismét csak Szimonidesz Hajnalka: gyönyörű rajzok, gyönyörű könyv :)

2 hozzászólás
>!
luthienlovemagic IP
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók

Ez a könyv egy bizonyíték arra, hogy a jó kéziratok előbb-utóbb mindig beérnek. Novák Vica történetével az Aranymosás válogatóján találkoztam először, és már akkor felkeltette a figyelmemet a szöveg, és nagyon szurkoltam érte, hogy a kezemben tarthassam. Nagyon örültem, mikor 2017 decemberében megjelent. Ami először feltűnt, hogy sokat fejlődött a szöveg az első találkozásunk óta, ami nagyon az előnyére vált, mert egy szórakoztató, élvezetes mese került ki Novák Vica keze alól. A kellemes, szemet gyönyörködtető összhatáshoz nagymértékben hozzájárulnak Szimonidesz Hajnalka illusztrációi is, amiket csak úgy simán nézegetni is jó élmény. Egyszerűen jó lapozgatni ezt a könyvet, mind a képek, mind a kalandos, szívmelengető történet miatt, amin keresztül végig kísérhetjük Minkát és Szélvészt, és velük együtt kereshetjük a megoldást. Bájos, szerethető mese kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Bővebben:
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.com/2018/06/novak-v…

>!
anni_olvas
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók

Szép mese, különleges, művészi illusztrációkkal. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez a könyv legjobban az anyukáknak tetszik!

>!
_NaRa_ I
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók

Szeretetteljes, bájos mese, ami visszarepített a gyerekkoromba. Amikor az első szavakat olvastam, a fejemben a hang megváltozott: a nagymamámat hallottam, ahogy ízesen, szépen artikulálva, a hangszínével játszva mesél… Nosztalgikus és csodás élmény volt, ahogy ezek az elfelejtett pillanatok a felszínre törtek. A mese klasszikus, kortalan felütése hívta elő ezeket az emlékeket. És csak mosolyogtam… :) Aztán a hang megint átváltozott: az anyukámat hallottam mesélni a történet felétől…. És azt hiszem, pontosan ez fogott meg ebben a mesében. A kortalanság, a generációkon átívelő hangszín, ami páratlan fantáziával megfestett történetet mesél el.

2 hozzászólás
>!
dianna76 P
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók

Az első oldal után -mely szerint egy hét éves már olyan nagy (és érett), hogy egyedül is elalszik egy teljes (sötét, és félelmetes) emeleten, és mesét sem igényel elalvás előtt- elröpült fél csillag. Aztán a történet befejezéseként visszaröppent, mert mégis csak van a jó éjt puszi mellé mese, meg égve hagyott lámpa a lépcsősoron.
A történet aranyos volt, kalandos, de könnyen követhető. Tetszettek az ötletes nevek a szereplőket illetően. Kicsit a „nagy gyerekké” válás meséjének éreztem, és igen, ezek a nagy, már iskolapadot koptató gyerekek is igénylik még az esti összebújást, melyhez méltó ez a mesekönyv is. Talán nem feltétlenül öt csillagos, de ha figyelembe veszem a könyv alacsony árát, és mellé a tartalmi értéket, akkor nem lehet kevesebb annál. Az illusztrációkat kár említenem, csak meg kell nézni kinek a munkája. Most már úgy vagyok vele, ha Szimonidesz Hajnalka jeleníti meg egy mese, történet képi világát, akkor azt nekem el kell olvasnom, mert csupán az illusztrációkért is megéri. Ami pedig a rövidségét illeti: nem is olyan kurta, hiszen nem volt elég a tegnap este a végéig, kellett a mai napból is fél óra. Örülök, hogy itthoni példány, mert többször olvasós lesz!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634572596 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Népszerű idézetek

>!
Sicc

A világon minden titok buborékokba van rejtve, ezt jegyezzétek meg!

23. oldal

>!
Perly P

– A világon minden titok buborékokba van rejtve, ezt jegyezzétek meg! Csak az emberek nem elég ügyesek, hogy bele tudjanak nézni a belsejükbe.

23-24. oldal, 3. fejezet - Mindenlében, a boszorkány (Könyvmolyképző, 2017)


A sorozat következő kötete

Minka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Csukás István: Süsü, a sárkány
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Berg Judit: A Nádtenger télen
Csukás István: Egy kiscsacsi története
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki