Minka ​és a betűvetők (Minka 2.) 34 csillagozás

Novák Vica: Minka és a betűvetők

Ajjaj, hová szöknek a betűk?

Minka elsős. Ügyes, okos, de van egy bánata: nem boldogul az olvasással. Talán butább, mint a többiek? Ő már sose fogja megtanulni az ábécét? Megpróbál elolvasni egy feliratot, ám furcsa dologra lesz figyelmes: egymás után illannak el belőle a betűk! Eltűnnek az újságokból, a képernyőről, sőt a könyvekből is.

Minka rögtön üzen a szelek hátán utazó, furcsa barátjának, Szélvésznek. Lehet, hogy valami galiba történt a betűvetők titkos földjén? Kósza, a széllény hátán kalandra indulnak Szeles-zugba, hogy visszaszerezzék a betűket, és megmentsék a történeteket a feledéstől.

Ki tudja, ha sikerrel járnak, hátha még Minkának is sikerül megtanulnia az olvasást. Bűbájos, fantáziadús történet a betűkkel ismerkedő kisiskolásoknak óvodásoknak.

Indulj vele te is az elveszett betűk nyomába!

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Meseidő

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
60 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634575269 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Aranyos, kalandos mese, amiben ismét ellátogatunk egy emberi világtól távol eső vidékre, ahol a Délibáb rejtvényt adhat nekünk, ceruzák képesek betűket növeszteni, a gyerekek bőrén lehet anyajegy helyett betű, és ahol lehet széllényeken lovagolni. Jó lenne még jobban megismerni Szeles-zugot és Szélvész világát, mert cuki lényekből és izgalmas karakterekből kifogyhatatlan forrásnak tűnik.

Kreativitásilag, történetileg és rajzilag az első részt egy picit többre tartom, viszont ennek szerintem több gyakorlati haszna van, mert azt sosem gondoltam, hogy a szüleim nem szeretnek, de az iskolai haladással meggyűlt a bajom anno.

Kedvencek: A hunyorgók és Minka megoldása a problémájukra.

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/03/novak-vic…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
60 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634575269 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
CsakSimánDorka>!
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Mintha kifejezetten nekünk írná Novák Vica írónő a Minka-sztorikat. Ahogy az előző részben, most is remek a témaválasztás, ami az iskolakezdés és mások elfogadása. Ezzel a történettel pedig minden gyerek képes felvértezni magát, és legyőzni a félelmeit az iskolával kapcsolatban. Mert ha Minkának sikerült, akkor bárkinek sikerülhet!

Bővebben:
https://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2019/02/novak-vica-…

luthienlovemagic IP>!
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Már az első kötet is gyerekkori emlékeket idézett fel bennem, és ezt a folytatás csak fokozta. Anno én is nehezen és lassan tanultam meg olvasni, mint Minka, és én sem találtam a helyemet az iskolában, ezért ennek a résznek az alapszituációja sokkal jobban megérintett, mint az első részé. Ebből adódik, hogy ez a kötet sokkal jobban tetszett, mint az előző, jobban tudtam vele azonosulni. A szerző továbbra is szórakoztatóan és kreatívan tárja elénk a fantáziájában megálmodott történetet. Amelynek ismét egy bájos, szerethető mese az eredménye. Emellett gyakorlati haszna is van, mert motivációt nyújthat az olyan kisiskolásoknak, akiknek olvasási nehézségei vannak, hogy megszeressék az olvasást, mert Minka jó példa arra, hogy ha nehézségek árán is, de végül célt lehet érni. Ennél a kötetnél szintén kiemelném az illusztrációkat, mert Szimonidesz Hajnalka képei ismét nagyban hozzájárultak a kellemes, szemet gyönyörködtető összhatáshoz, mert egyszerűen jó ránézni a könyvre. Sőt, ennél a kötetnél a színek még élénkebbek és intenzívebbek, még jobban vonzzák a szemet, ami figyelemfelkeltésnek sem utolsó. A szöveg és az illusztrációk összhangja által pedig ismét egy bájos, szerethető mesét kapunk, amit kicsik és nagyok egyaránt élvezhetnek.

Bővebben (A bejegyzés spoilert tartalmaz!):
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.com/2019/09/novak-v…

Molymacska P>!
Novák Vica: Minka és a betűvetők

2018 úgy látszik a KMK életében az olvasásnépszerűsítés jegyében telt, ami nem baj, sőt! Egyrészről érezhetően szükség van rá, másrészről érdekes, ezt egy-egy szerző hogyan fogja meg, hogyan közelít és utána bontja ki egy egész történetté.
Minka története (mint az előző is) nagyon aranyos és borzasztóan átélhető. Minka azzal, hogy lassabban tanul meg olvasni, nehézségekbe ütközik: ezt még felnőttként is átéreztem, milyen érzés, és milyen nehéz lehet neki, és hogy ilyenkor mennyire kell egy lökés. A történetben a lökést a hunyorgók adják, akik segítenek picit Minkának magabiztosabbnak (is) lenni.
Nagyon aranyos volt a hunyorgók spoiler története is, hogy lent élnek, és miért kavartak annyi bajt a történetben. A végén legszívesebben én is lementem volna hozzájuk, és meséltem volna nekik, hogy ne legyenek egyedül. Annyira aranyosak <3
A rajzolás még mindig gyönyörű, olyan, amely kicsit átalakítja a történetet, kicsit mélyíti is spoiler kicsit pedig ráhangol az érzelmekre, amik a szereplőket érik.
Gyönyörű mesekönyv, Novák Vica és Szimonidesz Hajnalka is kitett magáért. Csak ajánlani tudom ezt a meseszép kötetet.

dianna76 P>!
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Kellemes kis bő fél órás kikapcsolódás volt az új év első napjának koraestéjén.
Az első oldalnál volt bennem némi rossz érzés és csalódás, az iskolával kapcsolatos sorok miatt. Szerencsére mindezt a mese végén korrigálta a szerző. A történet aranyos, némi izgalomban is része lehet az olvasónak. Maga a bonyodalom mintegy láncolatként újabb bonyodalmat szül. Ettől még nem keveredünk bele a történetbe, csak érdekesebbé válik a cselekményszál. Ami nagyon tetszett, az olvasásnak, betűk világának a megszerettetése a gyerekekkel, ráébresztve őket arra, milyen világot nyit meg mindez előttünk. Mert olvasni jó, és élvezet!
A fél csillag levonását több tényező adta. Sok helyen visszautalt a szerző az előző Minka kalandra, de ez annak aki nem olvasta zavaró lehet. Az illusztrációknál pedig szívesen vettem volna, ha valami módon a teljes magyar abc vagy a főbb betűk megjelenik kiemelten a könyv lapjain, nem csupán az első 5-6 betű ismétlődik. Ezt leszámítva a képi világ szép, s az egész kiadás színvonalas. Egy elsős, vagy iskolába készülő gyermeknek szép ajándék lehet.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
60 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634575269 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
Kedves_Könyvek I>!
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Varázslatos helyek, hihetetlen fantázia. Novák Vica elképesztő kalandokba viszi az olvasót, a betűvetők és a hunyorgók különösen közel kerültek a szívemhez.

atalant I>!
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Aki Minkát szereti, rossz ember nem lehet!
Már csak azért sem, mert az ő világa csupa vidám varázslat, és még a negatív szereplőkről is kiderül, hogy valójában a legcukibb karakterek. Evör.
Aki az első kötetet szerette, semmiképp ne hagyja ki a folytatást sem!
És Szimonidesz Hajnalka rajzai? Az már csak a szemgyönyörködtető ráadás :)

sztinus P>!
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Nagy baj, ha előtte egy varázskönyvet olvasol. Mert elvárásod lesz. Emiatt most ez a bíztató kezdet utàn nem tudott velem ilyet csinálni.
Pedig aranyos. Nagyon.

KBCsilla P>!
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Ez nagyon aranyos kis könyvecske volt, szerintem még a „legelvetemültebb” kisiskolásnak is kedvet csinál a betűkhöz!


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

– Az ég az végtelen. Nincsenek falai és nincsen teteje. Kék színű, valamikor meg szürke, ha vihar jön. Olyankor a legragyogóbb, amikor kevés rajta a felhő, és süt a nap, ami meleget ad, és fényt. Olyan érzés a kékre nézni, mint beszívni a friss levegőt, ha a szelek besodorják a barlangba.
A hunyorgók egyszerre vettek egy mély levegőt, mintha megpróbálnák magukba szívni az ég kékjét.

K_A_Hikari>!

Az anyukája egyszer azt mondta neki, a délibáb nem valódi. Forró síkságokon a fények játéka tréfálja meg a szemet, és olyasmit mutat, ami nincs is ott. Ám az előttük álló, koboldra vagy manóra emlékeztető emberke nagyon is valóságosnak tűnt.

19. oldal

K_A_Hikari>!

A történetekkel elrepülhetnek új helyekre, mint mi a szelek hátán, vagy te a szárnyaiddal.

53. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Ahogy telt a nap, a betűk egyre fogyatkoztak, és ez igazán nem lehetett véletlen! Elfogytak a reklámokból, a busz oldalára ragasztott hirdetésből, a plakátokból és a tévéből. Mire Minka hazaért az iskolából, a láthatatlan betűlopó szinte teljesen megdézsmálta a könyveket is.

Könyvmolyképző KU>!

– Mi a baj azokkal a szemüvegekkel? – kérdezte kíváncsian, mire mindannyian bánatosan lehajtották a fejüket.
– Nem segítenek színesben látni a világot. Tudod, mi nem látunk színeket. Ráadásul a szemünk nem bírja az erős fényt, ezért bujkálunk itt. Szomorú dolog ám a hegyek mélyén rejtőzni, színek és álmok nélkül! Mindig várjuk, hátha jön valaki látogatóba, és mesél nekünk a kinti világról, de hiába.

Könyvmolyképző KU>!

Mindannyian letelepedtek, és Minka megkérte Szélvészt, hogy ürítse ki a zsebét. Előkerült belőle egy darabka csokoládé, egy hosszúkás szirmú százszorszép, néhány gömbölyded kékáfonya és egy ezüstszínű kiskanál.
Minka körbeadta az apró kincseket, és mindet leírta a hunyorgóknak. Elmondta, milyen a színük, honnan származhatnak és mire valók. A hunyorgók lelkesen próbáltak képet alkotni maguknak a világról, amit nem ismerhettek.
– Mesélj arról, kicsi lány, hogy mi minden van még odakint! Milyen az ég? És milyen az eső? Milyen a tűz, ha nem a lámpában ég?
– Csukjátok be a szemeteket! – rendelkezett Minka, aztán meghúzkodta az engedetlen Szélvész kabátjának az ujját. – Te is!
Mikor mindenki behunyta a szemét, Minka belefogott, hogy megtanítsa a hunyorgókat a képzelet nevű varázslatra.

Könyvmolyképző KU>!

Minka úgy megörült, hogy Szélvész nyakába ugrott, aki hősiesen tűrte az ölelést, bár nem igazán volt hozzászokva. Ha a széllények körülölelték, úgy vacogott a foga, hogy Szeles-zug másik végében is hallani lehetett.

Könyvmolyképző KU>!

Mikor megérkeztek, újra este volt, mint amikor elmentek. Éppúgy, mint az első alkalommal, az óramutató egy percet sem vándorolt előrébb. Minka az íróasztala fiókjába rejtette a piros ceruzát, nehogy az anyukája beletegye a tolltartójába, ő pedig magával vigye az iskolába. Az iskolában folyton eltűntek a ceruzák. Minkának eszébe is jutott, hogy talán a padláson lakik Bőregér egyik rokona, és ő cseni el a ceruzákat.

K_A_Hikari>!

Hegyen innen, völgyön túl, volt egyszer egy kis falu, ami madárdallal és napsütéssel ébredt minden reggel.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!
Marék Veronika: Kippkopp a fűben
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Kántor Kata: A szagtalan betörő
Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!
Czernák Eszter: Sárkányovi
Berg Judit: Doktor Maszat
Nádasi-Ozsvár Andrea: Bosszantöpp és más furcsaságok
Bartos Erika: Bogyó és Babóca – Hónapok meséi