Minka ​és a betűvetők (Minka 2.) 19 csillagozás

Novák Vica: Minka és a betűvetők

Ajjaj, hova szöknek a betűk?

Minka elsős, de van egy bánata: nem boldogul az olvasással.
Talán butább, mint a többiek? Ő már sose fogja megtanulni az ábécét?
Megpróbál elolvasni egy feliratot, ám furcsa dologra lesz figyelmes: egymás után illannak el belőle a betűk! Eltűnnek az újságokból, a képernyőről, sőt, a könyvekből is. Minka rögtön üzen a szelek hátán utazó, furcsa barátjának, Szélvésznek. Lehet, hogy valami galiba történt a betűvetők titkos földjén?

Kósza, a széllény hátán kalandra indulnak Szeles-zugba, hogy visszaszerezzék a betűket, és megmentsék a történeteket a feledéstől. Ki tudja, ha sikerrel járnak, hátha még Minkának is sikerül megtanulnia az olvasást.

Bűbájos, fantáziadús történet a betűkkel most ismerkedő óvodásoknak és elsősöknek.

Eredj te is ez elveszett betűk nyomába!

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Meseidő

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
60 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634575269 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Aranyos, kalandos mese, amiben ismét ellátogatunk egy emberi világtól távol eső vidékre, ahol a Délibáb rejtvényt adhat nekünk, ceruzák képesek betűket növeszteni, a gyerekek bőrén lehet anyajegy helyett betű, és ahol lehet széllényeken lovagolni. Jó lenne még jobban megismerni Szeles-zugot és Szélvész világát, mert cuki lényekből és izgalmas karakterekből kifogyhatatlan forrásnak tűnik.

Kreativitásilag, történetileg és rajzilag az első részt egy picit többre tartom, viszont ennek szerintem több gyakorlati haszna van, mert azt sosem gondoltam, hogy a szüleim nem szeretnek, de az iskolai haladással meggyűlt a bajom anno.

Kedvencek: A hunyorgók és Minka megoldása a problémájukra.

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/03/novak-vic…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
60 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634575269 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
>!
luthienlovemagic IP
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Már az első kötet is gyerekkori emlékeket idézett fel bennem, és ezt a folytatás csak fokozta. Anno én is nehezen és lassan tanultam meg olvasni, mint Minka, és én sem találtam a helyemet az iskolában, ezért ennek a résznek az alapszituációja sokkal jobban megérintett, mint az első részé. Ebből adódik, hogy ez a kötet sokkal jobban tetszett, mint az előző, jobban tudtam vele azonosulni. A szerző továbbra is szórakoztatóan és kreatívan tárja elénk a fantáziájában megálmodott történetet. Amelynek ismét egy bájos, szerethető mese az eredménye. Emellett gyakorlati haszna is van, mert motivációt nyújthat az olyan kisiskolásoknak, akiknek olvasási nehézségei vannak, hogy megszeressék az olvasást, mert Minka jó példa arra, hogy ha nehézségek árán is, de végül célt lehet érni. Ennél a kötetnél szintén kiemelném az illusztrációkat, mert Szimonidesz Hajnalka képei ismét nagyban hozzájárultak a kellemes, szemet gyönyörködtető összhatáshoz, mert egyszerűen jó ránézni a könyvre. Sőt, ennél a kötetnél a színek még élénkebbek és intenzívebbek, még jobban vonzzák a szemet, ami figyelemfelkeltésnek sem utolsó. A szöveg és az illusztrációk összhangja által pedig ismét egy bájos, szerethető mesét kapunk, amit kicsik és nagyok egyaránt élvezhetnek.

Bővebben (A bejegyzés spoilert tartalmaz!):
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.com/2019/09/novak-v…

>!
Molymacska P
Novák Vica: Minka és a betűvetők

2018 úgy látszik a KMK életében az olvasásnépszerűsítés jegyében telt, ami nem baj, sőt! Egyrészről érezhetően szükség van rá, másrészről érdekes, ezt egy-egy szerző hogyan fogja meg, hogyan közelít és utána bontja ki egy egész történetté.
Minka története (mint az előző is) nagyon aranyos és borzasztóan átélhető. Minka azzal, hogy lassabban tanul meg olvasni, nehézségekbe ütközik: ezt még felnőttként is átéreztem, milyen érzés, és milyen nehéz lehet neki, és hogy ilyenkor mennyire kell egy lökés. A történetben a lökést a hunyorgók adják, akik segítenek picit Minkának magabiztosabbnak (is) lenni.
Nagyon aranyos volt a hunyorgók spoiler története is, hogy lent élnek, és miért kavartak annyi bajt a történetben. A végén legszívesebben én is lementem volna hozzájuk, és meséltem volna nekik, hogy ne legyenek egyedül. Annyira aranyosak <3
A rajzolás még mindig gyönyörű, olyan, amely kicsit átalakítja a történetet, kicsit mélyíti is spoiler kicsit pedig ráhangol az érzelmekre, amik a szereplőket érik.
Gyönyörű mesekönyv, Novák Vica és Szimonidesz Hajnalka is kitett magáért. Csak ajánlani tudom ezt a meseszép kötetet.

>!
dianna76 P
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Kellemes kis bő fél órás kikapcsolódás volt az új év első napjának koraestéjén.
Az első oldalnál volt bennem némi rossz érzés és csalódás, az iskolával kapcsolatos sorok miatt. Szerencsére mindezt a mese végén korrigálta a szerző. A történet aranyos, némi izgalomban is része lehet az olvasónak. Maga a bonyodalom mintegy láncolatként újabb bonyodalmat szül. Ettől még nem keveredünk bele a történetbe, csak érdekesebbé válik a cselekményszál. Ami nagyon tetszett, az olvasásnak, betűk világának a megszerettetése a gyerekekkel, ráébresztve őket arra, milyen világot nyit meg mindez előttünk. Mert olvasni jó, és élvezet!
A fél csillag levonását több tényező adta. Sok helyen visszautalt a szerző az előző Minka kalandra, de ez annak aki nem olvasta zavaró lehet. Az illusztrációknál pedig szívesen vettem volna, ha valami módon a teljes magyar abc vagy a főbb betűk megjelenik kiemelten a könyv lapjain, nem csupán az első 5-6 betű ismétlődik. Ezt leszámítva a képi világ szép, s az egész kiadás színvonalas. Egy elsős, vagy iskolába készülő gyermeknek szép ajándék lehet.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
60 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634575269 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
>!
atalant I
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Aki Minkát szereti, rossz ember nem lehet!
Már csak azért sem, mert az ő világa csupa vidám varázslat, és még a negatív szereplőkről is kiderül, hogy valójában a legcukibb karakterek. Evör.
Aki az első kötetet szerette, semmiképp ne hagyja ki a folytatást sem!
És Szimonidesz Hajnalka rajzai? Az már csak a szemgyönyörködtető ráadás :)

>!
PatyiMoly P
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Egy újabb rendkívül aranyos történet.
És még mindig imádom a grafikát!
Minka most arról mesél, milyen nehéz dolog is az olvasás,
és mennyire fontos, hogy mindenkit segítsünk,
előítéletek nélkül – ez azért nem egyszerű dolog.
Élveztem az újabb kalandot, és remélem, hamarosan újabb történetet olvashatok Novák Vica tollából ;)

>!
PTJulia P
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Az előző részhez hasonlóan ez is egyedi világot tár elénk: Minkáék újabb lényeket fedeznek fel, és közben olvasni is megtanulnak. Bájos az egész, az illusztrációk pedig ennél a kötetnél is gyönyörűek.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Gyönyörű történet, ami fontos témát dolgoz fel. Nagyon szórakoztató, elgondolkodtató, és iszonyúan bájos az egész, Novák Vica írásmódja pedig mindent visz. Az egyetlen pontlevonás Szimonidesz Hajnalka illusztrációi miatt jár, mert azokat továbbra is nagyon nem szeretem.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/03/konyvkritika-novak-vica-…

>!
Mpattus P
Novák Vica: Minka és a betűvetők

A Minka és a betűvetők a kezdeti komor hangulat után igazán kedves és tanulságos befejezéssel zárul. A sorozat második részének vége ráadásul – szerintem – elég erős motivációt is magában hordoz azzal kapcsolatban, hogy az iskola (és az olvasás meg az írás) nem is olyan szörnyű, mint azt Minka (és még sok-sok társa) gondolta. Novák Vica hangulatában és szerethetőségében is hasonló légkört teremtett a második részben, mint az elsőben, mindezt pedig ismét megkoronázták Szimonidesz Hajnalka magával ragadó illusztrációi.

Bővebben:
http://szembetuno.blogspot.com/2019/03/novak-vica-minka…

>!
Nicole_Kinney I
Novák Vica: Minka és a betűvetők

Tündéri :) Az első része is tetszett a történetnek, de ez még erősebb. A szerző nagyon kreatív, sok benne a jópofa ötlet, de nem esik túlzásba. Jó szívvel ajánlom olvasásra kicsiknek, nagyoknak.


Népszerű idézetek

>!
K_A_Hikari P

A történetekkel elrepülhetnek új helyekre, mint mi a szelek hátán, vagy te a szárnyaiddal.

53. oldal

>!
Könyvmolyképző KU

Ahogy telt a nap, a betűk egyre fogyatkoztak, és ez igazán nem lehetett véletlen! Elfogytak a reklámokból, a busz oldalára ragasztott hirdetésből, a plakátokból és a tévéből. Mire Minka hazaért az iskolából, a láthatatlan betűlopó szinte teljesen megdézsmálta a könyveket is.

>!
Könyvmolyképző KU

– Az ég az végtelen. Nincsenek falai és nincsen teteje. Kék színű, valamikor meg szürke, ha vihar jön. Olyankor a legragyogóbb, amikor kevés rajta a felhő, és süt a nap, ami meleget ad, és fényt. Olyan érzés a kékre nézni, mint beszívni a friss levegőt, ha a szelek besodorják a barlangba.
A hunyorgók egyszerre vettek egy mély levegőt, mintha megpróbálnák magukba szívni az ég kékjét.

>!
K_A_Hikari P

Az anyukája egyszer azt mondta neki, a délibáb nem valódi. Forró síkságokon a fények játéka tréfálja meg a szemet, és olyasmit mutat, ami nincs is ott. Ám az előttük álló, koboldra vagy manóra emlékeztető emberke nagyon is valóságosnak tűnt.

19. oldal

>!
Könyvmolyképző KU

Minka úgy megörült, hogy Szélvész nyakába ugrott, aki hősiesen tűrte az ölelést, bár nem igazán volt hozzászokva. Ha a széllények körülölelték, úgy vacogott a foga, hogy Szeles-zug másik végében is hallani lehetett.

>!
Könyvmolyképző KU

Mikor megérkeztek, újra este volt, mint amikor elmentek. Éppúgy, mint az első alkalommal, az óramutató egy percet sem vándorolt előrébb. Minka az íróasztala fiókjába rejtette a piros ceruzát, nehogy az anyukája beletegye a tolltartójába, ő pedig magával vigye az iskolába. Az iskolában folyton eltűntek a ceruzák. Minkának eszébe is jutott, hogy talán a padláson lakik Bőregér egyik rokona, és ő cseni el a ceruzákat.

>!
K_A_Hikari P

Hegyen innen, völgyön túl, volt egyszer egy kis falu, ami madárdallal és napsütéssel ébredt minden reggel.

(első mondat)

>!
Könyvmolyképző KU

Minden polcot karok és csigák bonyolult rendszere mozgatott fel és le, vagy éppen körbe-körbe. Rajtuk milliónyi színes, fénylő, betűformájú mag és cserépbe ültetett zöld palánta sorakozott. A magok legalább akkorák voltak, mint egy dió, mellettük pedig nagy dobozok álltak. A dobozok oldalára különböző országok zászlaját festették, és Minkának eszébe jutott, az iskolában hallott már róla, hogy a többi ország ábécéje különbözött attól, amit ők tanultak. Talán ilyen másféle betűket rejtettek a különleges dobozok.

>!
Könyvmolyképző KU

– Mi a baj azokkal a szemüvegekkel? – kérdezte kíváncsian, mire mindannyian bánatosan lehajtották a fejüket.
– Nem segítenek színesben látni a világot. Tudod, mi nem látunk színeket. Ráadásul a szemünk nem bírja az erős fényt, ezért bujkálunk itt. Szomorú dolog ám a hegyek mélyén rejtőzni, színek és álmok nélkül! Mindig várjuk, hátha jön valaki látogatóba, és mesél nekünk a kinti világról, de hiába.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Marék Veronika: Kippkopp a fűben
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!
Benedek Elek: Nagy mesekönyv 1.
Csukás István: Süsü, a sárkány
Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!
Berg Judit: A Nádtenger télen
Szepes Mária: Pöttyös Panni naplója