Rúna ​29. 1 csillagozás

Fantasy és SF szerepjáték antológia
Novák Csanád (szerk.): Rúna 29.

M.A.G.U.S.: Okirathamisítás; Dark Sun: A halál kufárai; Druidák: A Farkas-szekta; A hasszaszinok II.

>!
Árkádia / Szukits, Kulcs / Szeged, 2007
128 oldal · ISBN: 9639238341 · Illusztrálta: Szikszai Gábor, Boros Zoltán, Tolnai Mária, Balla Péter, Tikos Péter

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Noro MP
Novák Csanád (szerk.): Rúna 29.

Novák Csanád (szerk.): Rúna 29. Fantasy és SF szerepjáték antológia

A Rúna magazin pályafutását a balszerencse és az amatőr menedzselés átka kísérte. 1994 és 2000 között mindössze 28 szám jelent meg magazin-formátumban, és valahol az is árulkodó, hogy talán nem is volt két egymást követő évfolyam, amelyben ugyanannyi számot adtak volna ki. Egy év pedig teljesen kimaradt. Az antológiára való átállás mindössze egyetlen számot (ezt, a Rúna 29-et) tudott megszülni. Pedig 1994-ben még alig volt olyan magus-játékos, aki ne tekintette volna kőbe vésett törvénynek az újságban megjelent cikkeket. És a többiek is éveken át vitatkoztak róla :)
Még Kornya Zsoltnak is jelent meg olyan kisregénye spoiler, amelyben keményen felhasznált egy két évvel korábbi Rúna-cikket.

Eleinte még az AD&D volt az etalon, a magus-cikkek is hasonló stílust követtek. Új szabályokat, kalandozó-partikba egyszerűen adaptálható kasztokat és varázslatokat közöltek le. Később kialakult egy saját irányvonaluk, amely fokozatosan a világleírások, hangulati háttérelemek felé vitte a cikkek tematikáját. De végül felütötte a fejét egy bizonyos mértékű sznobizmus is, amelynek keretében egyes cikkek 3-4 gépelt oldalon tárgyalták a nagy semmit.
Nagyon szerettem a korai számokban a regényes világleírásokat és az amerikai szerepjátékok kritikáit. Visszatekintve kellemes meglepetés, hogy e nevek többsége ma már nálunk is ismert (Pratchett, Moorcock vagy Gemmell, Earthdawn vagy Ars Magica szerepjáték) – de a Rúna nélkül valószínűleg sosem olvastam volna Katherine Kurtz könyveit, és nem foglalnának el egy fél polcot a Rifts szerepjátékhoz vett szabálykönyveim.
A szerepjátékos cikkeket a magus mellett eleinte az AD&D és a Valhalla saját fordítását támogatandó, a West End Games-féle Star Wars jelentette, de kétségtelenül haladtak a korral. Idővel a Warhammer, a World of Darkness, a Cthulhu és a Codex is visszatérő vendég lett e lapokon.
Végül novellákban az újság mindig is erős volt. Moorcock, Zelazny vagy G.R.R. Martin neve is felbukkant náluk, magyar vonatkozásban pedig itt jelentek meg az első Sötét Mersant történetek Kornya Zsolt tollából.

2 hozzászólás
>!
kissakos I
Novák Csanád (szerk.): Rúna 29.

Novák Csanád (szerk.): Rúna 29. Fantasy és SF szerepjáték antológia

A Rúna a megjelenésétől a megszűnéséig egy létező igényt elégített ki a hazai fantasy piacon, mint magazin. Így minden gyermekbetegségével együtt tisztelettel kell adózni azok előtt akiknek köszönhettük a létét.


Hasonló könyvek címkék alapján

Burger István (szerk.): Galaktika 293.
Burger István (szerk.): Galaktika 296 XL
Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek
G. B. Hellebrandt – Zsila Ágnes – Macskássy Attila (szerk.): Univerzum antológia
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Robert N. Charrette: Keresd a magad igazát
Larry Niven – Steven Barnes: Álompark
Ian Livingstone: Az Országút Harcosa
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál