Marilyn 42 csillagozás

Norman Mailer: Marilyn Norman Mailer: Marilyn

Marilyn Monroe egy egész korosztály szex-bálványa volt. Az erotikus szőke angyalnak, aki elbűvölte a világot, magánélete tele volt kudarccal, a boldogság hiábavaló kergetésével. Bizonytalan egyénisége és tragikus halála éles ellentétben állt a mozivászon szülte hamis csillogású képpel. Ez az életrajzi regény a neves amerikai író, Norman Mailer magával ragadó írása.

Eredeti megjelenés éve: 1973

>!
Corvina, Budapest, 1987
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631325431 · Fordította: Bart István
>!
Corvina, Budapest, 1986
260 oldal · ISBN: 9631322793 · Fordította: Bart István

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Marilyn Monroe · Gloria Swanson


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Norman Mailer: Marilyn

Egészen alapos és hiteles életrajzot magyarázó képeskönyv. Gyönyörű, sok szép és ritka fotóval.Igazi legenda lett. Meg nem értett legenda, aki csak annyit akart volna: szeressék.
Szerelmes szép emlék ez a könyv nekem is, kincs a polcomon. Tisztelgő emlékezés a díva előtt. Könyv és néhány filmajánló.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/08/marilyn.html

>!
kkata76
Norman Mailer: Marilyn

Életrajz, színészéletrajz, és vártam, csak vártam, hogy majd filmekről fogok olvasni. Egészen a könyv végéig kellett várnom, ahol a Van, aki forrón szereti és főleg a Kallódó emberek c. filmekről egészen sok érdekességet olvastam, a forgatásokról, a rendezésről, a filmek születéséről.
A könyv többi része viszont nekem nagyon unalmas volt, telis-tele irreleváns információval olyan stílusban előadva, ami kevéssé illik egy életrajzhoz. Természetesen szóba kell, hogy kerüljön az adott színész magánélete, sőt, a szerelmi élete is, de hogy majd' az egész életrajz erről szóljon, nekem kicsit túlzásnak tűnik.
A fotók viszont gyönyörűek, miattuk érdemes belenézni a könyvbe.

>!
monalisa
Norman Mailer: Marilyn

Mindig is érdekelt ez a korszak, amikor olyan hírességek jártak az emberek között, mint Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Audrey Hepburn, Truman Capote, Elvis Presley, Arthur Miller, Clark Gable, Marlene Dietrich, Edith Piaf, Yves Montand – a teljesség igénye nélkül… Szóval, ez a könyv igazi csemege a korszak kedvelői számára, hiszen Marilyn Monroe az iménti felsorolás számos tagjával kapcsolatban állt. Mindazonáltal néha untam a könyvet – mert túlságosan részletesnek bizonyult és gyakran a lényeg sikkadt el, másrészt Mailer igyekezett elkerülni az általa „faktoidnak” nevezett találgatásokat, azonban néha ő maga is ilyenekbe bocsátkozott (leglátványosabb talán DiMaggio gondolatainak fejtegetése, mikor elmesélte hogy milyen érzelmek kavaroghattak a férfiben, ami házasságuk megromlásához vezetett). Viszont korrajznak kitűnő, ráadásul akit felcsigáz az a téma, hogy valójában milyen is a hírességek élete, annak mindenképpen ajánlott e könyv fogyasztása. A képek pedig magukért beszélnek.

>!
Csabi P
Norman Mailer: Marilyn

Ilyen az, amikor nem egy sajtóipari munkás ír életrajzot, hanem egy vérbeli szépíró. Zseniális, ahogy Mailer kikerekíti ezt az élettörténetet, annak ellenére, hogy a legtöbb esetben sok és ellentmondó adat, elbeszélés szól MM életének egy-egy szakaszáról. Mégis a végére összeáll egy kép, amihez mindenki hozzáadhatja, amit a sorok közül olvasott ki.
A könyv másik nagy előnye a kiváló képválogatás. Kár, hogy a korabeli nyomdatechnika miatt (1986) a képek minősége eléggé közepes.

>!
Pacsirta_Szilvia
Norman Mailer: Marilyn

Gyermekkorától halálig követi a könyv az eseményeket, megvilágítva néhány olyan eseményt, ami a jellemfejlődésere hatással lehetett. Ami tetszett benne, hogy nem ítélkezik és nem von le következtetések, csak egymás mellé állítja a tényeket.

>!
czerka81
Norman Mailer: Marilyn

próbálkoztam, küzdöttem, küzdöttem, feladtam. olyan volt olvasni ezt a könyvet, mint nagyanyámmal beszélgetni. amikor már órák óta olyan emberekről hallgatsz anekdotákat, akikről fogalmad sincs, hogy kicsodák, és miért érdekesek.
nagyon keveset tudok Monroe-ról, ezért nem írok róla életrajzot. Mailert ez a kis hiányosság nem nagyon zavarta. úgy tudom elképzelni, hogy otthon ült a fotelben a kutyája fülét vakargatva: „Marilyn New York-ba utazott…..asszem….de lehet, hogy nem. lehet, hogy nem New York-ba. mindegy, azt mondják, oda ment. talán.”
szóval ez a könyv: hű de rossz.

>!
Boglarina
Norman Mailer: Marilyn

Marilyn Monroe-ra főként a Smash sorozat keltette fel figyelmem (ahol ugyanis musicalt készítettek a színésznő életéből). Azóta láttam pár filmjét, kaptam egy picinyke táskát, és rukkolán sikerült happolnom e példányt, ami miatta is, valamint Norman Mailer miatt is érdekelt már egy ideje. Alapjáraton nem nagyon szeretem az életrajzi könyveket, de ez nagyon tetszett. Mailer stílusa miatt is, valamint az általam eddig ismert Marilyn-tények időrendbe, ok-okozati viszonyba kerültek számomra végre.
Akit érdekel Marilyn, annak ajánlom.

>!
blianhun
Norman Mailer: Marilyn

Nem egy tipikus életrajz, nem egy „Így élt Marilyn Monroe”.
Sokkal „több” benne a szerző, sokkal inkább szépirodalom, mint bulvár.
Biztos fogok még Mailert olvasni.

>!
lina04
Norman Mailer: Marilyn

Őszintén szólva engem mindig is nagyon érdekelt a 20. században (és persze még annál is korábban) élt emberek élete, ami Marilyn esetében, a vászon mögött zajlott.
Norman Mailer írói stílusa olyan szinten elrontotta az életének történetét, hogy az rettenetes. Hozzáteszem, még nem olvastam mást Mailertől, de ez kiábrándító volt. Leírt egy rövid történést, és azt oldalakon keresztül elemezgette…


Népszerű idézetek

>!
kkata76

A Van aki forrón szereti forgatásán a tébolyba kergeti a kollégákat. Tony Curtisnek negyvenkétszer kell negyvenkét csirkecombot lerágnia, mert Monroe minduntalan szöveget téveszt. Az ismétlés a lélek gyilkosa – Curtis ezután hónapokig nem bír csirkét látni. Teljes álló napig ácsorognak Jack Lemonnal magassarkú cipőben, kitömött mellel és csípővel, selyemharisnyában, mert Marillyn képtelen kimondani, hogy „Én vagyok az: Sugar.” "Negyvenhétszer vettük fel" – írja Billy Wilder. „A harmincadik után felírattam neki egy palatáblára.”

175. oldal, A zsidó hercegnő

>!
kkata76

Billy Wilder mesélte, hogyan festett Marilyn fekete Cadillacjének hátsó ülése: „Blúzok, nadrágok, ruhák, harisnyatartók, régi cipők, használt repülőjegyek és ki tudja, talán még megunt, régi szeretők is egy halomban – életemben nem láttam még ilyen szemétdombot. A kupac tetején pedig egy marékra való nyugta, kifizetett közlekedési bírságokról…”

123. oldal, Ms Monroe

>!
kkata76

Billy Wilder is csak annyit tudott mondani róla, hogy nem volt még egy hozzá fogható dög egész Hollywoodban.

17. oldal, Életrajz mint regény

>!
kkata76

A nagy drámaírók témákkal jegyzik el magukat, nem pedig színésznőkkel. Mindennek ellenére [Miller] most hajlandó rá, hogy forgatókönyvet írjon Marilynnek. Kallódó emberek című novellája szolgáltatja az alapanyagot. Marilyn szemszögéből nézve ez a forgatókönyv vagy Miller szerelmének minden eddiginél értékesebb záloga, vagy épp ellenkezőleg, egy aljas és becsvágyó koponya első ellenséges hadmozdulata.

173. oldal, A zsidó hercegnő

>!
kkata76

(…) úrrá kell lennie ezen a feszültségen, hogy a világ felé a megtestesült makulátlan gyengédségnek mutassa magát, riadt őzikének, butuska, becsiccsentő cukorbabának, aki Sugar Kane a Van, aki forrón szeretiben. És mégis ez a szerep lesz élete legnagyobb alakítása, legnagyobb filmje. (…) Hiába lett volna Billy Wilder minden ügyessége (pedig talán soha életében nem volt ennél jobb), hiába Tony Curtis és Jack Lemmon elsőrendű alakítása, és hiába nyújtotta volna Joe E. Brown is művészetének késői remekét, a Van aki forrón szereti csak egy nagyon-nagyon mulatságos film lett volna és semmi több, amit az ember a moziból kilépve már el is felejt, ha nincs Monroe.

175. oldal, A zsidó hercegnő

>!
kkata76

Clark Gable pedig saját bevallása szerint élete legjobb szerepét kapta benne [a Kallódó emberekben], és ez így is van, hiszen eddigi szerepeiben, Rhett Butlert is beleértve, inkább csak egy klisét kellett megelevenítenie, nem pedig valóságos embereket. Lehet, hogy a filmtörténet legsikeresebb kliséje volt, de a színész észrevehetetlen maradt benne.

186. oldal, A zsidó hercegnő

>!
kkata76

(…) a filmkészítésben mindig van valami szemérmetlen, az, ahogy leszaggatják az emberekről az érzelmeiket, miközben óhatatlanul megsérülnek az érzelmeknél is kényesebb, leírhatatlanul finom szövetek.

188. oldal, A zsidó hercegnő

>!
kkata76

Milton Greene háromszobás apartmant bérel Marilynnek a Waldorf Astoriában, kölcsönt vesz fel a házára, eladja az értékpapírjait és minden hitelét kihasználva további kölcsönöket vesz fel, hogy legyen miből fedeznie Marilyn kiadásait, melyek heti 1000 dollárra rúgnak, amiből 500 csak „szépítkezésre” megy el – havi fix a fodrásznak, továbbá pedikűrös, manikűrös, masszírnő, valamint heti ötven dollár parfümre. 1955 tavaszán két hónap alatt csak ruhákra elkölt háromezer dollárt.

134. oldal, Ms Monroe

>!
kkata76

Pontosan úgy fogyasztotta a férfiakat, ahogy a férfiak szokták a nőket.

171. oldal, A zsidó hercegnő

>!
kkata76

Minden valószínűség szerint az az élete tragédiája, hogy épp ezekben az években olyan olcsón osztja magát és olyan bőkezűen, hogy soha vissza nem kaphatja a kölcsönt, miáltal később, amikor majd csakugyan szerelmes lesz, már nem fog tudni eleget adni és következésképp kénytelen lesz mind többet követelni – tudjuk, milyen dögletes mocsarakban nevelgeti szexualitása kis lápi virágait.

79. oldal, Snively, Schenck, Karger és Hyde

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael J. Fox: Szerencsés ember
Géczi Zoltán (szerk.): Robin Williams
Andrew Morton: Angelina
Alvah Bessie: A felforgatók
Nathanael West: Sáskajárás
Danielle Steel: Eljön az a nap
Ray Bradbury: Holdkórosok temetője
Pápai Zsolt – Varga Balázs (szerk.): Korszakalkotók
Mándy Iván: Zsámboky mozija
Mara Reinstein – Joey Bartolomeo: Brad és Jen