A ​holokauszt-ipar 6 csillagozás

Gondolatok a zsidó szenvedés tőkésítéséről
Norman G. Finkelstein: A holokauszt-ipar

Ez a könyv 14 nyelvben, több százezer példányban elkelt, igazi bestseller, amely a zsidó kárpótlások körüli anomáliákra hívja fel a figyelmet. A szerző meggyőződése szerint a világüzletté szerveződött Holokauszt-ipar gerjeszti az antiszemitizmust, és ez az igazi megkérdőjelezése a hatalmas áldozatokkal járó, szomorú történelmi eseményeknek. Végre magyarul is olvasható!

>!
Kairosz, Budapest, 2003
226 oldal · ISBN: 9639484229 · Fordította: Illyés Edit

Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

mohapapa I>!
Norman G. Finkelstein: A holokauszt-ipar

Norman G. Finkelstein: A holokauszt-ipar Gondolatok a zsidó szenvedés tőkésítéséről

Éppen @Sándor_Langer_Pudingman-nal beszégetek a Facebbok-on. Feltett egy Kertész Imre-idézetet, arról. Ott merült fel bennem Finkelstein jelen könyve, belinkeltem neki, és döbbenten konstatáltam, hogy még nem értékeltem. Nyilván még a Molyelőtti létezésemben olvastam.

Annyira nem volt új, amit Finkelstein mondott, írt ebben a könyvben. Csak helyre tett, összefüggésekbe helyezett információkat, történéseket, mozaikokat.

Mert az ember mezei gyereke, ugye nem nagyon érti, hogyan van az, hogy könyvelői következetességgel, kegyetlenséggel írthattak ki népeket bárhol a Földön, legyenek azok indiánok, örmények, kurdok, tuszik, lehettek bárkik, az igazi, a valódi szenvedés mégis csupán egy nációban kulminálódik, a többi smafu. Lehettek bárkik, katolikusok, Jehova Tanúi, cigányok a német táborokban, ott bizony csak egyetlen náció tagjai szenvedtek és haltak igazán. S igazi értékkel, valódi mélységgel bíró filmek, könyvek is csak erről a szenvedésről születhetnek, de azok viszont hetente, havonta, mert erről van igazán mondanivaló.* Ezek a művek nyerik is mindig a díjakat rendesen!

Finkelstein azt állítja, a holokauszt mesterséges életben, napi felszínen, köztudatban tartása egy célt szolgál: a zsidó szenvedés emlékének, felülmúlhatatlanságának kimúlhatatlanságát. Ennek oka a pénz. Nagyon sok pénz. Nagyon-nagyon sok pénz.

Állítását érvekkel, tényekkel, bizonyítokkal támasztja alá. Nem a holokausztot tagadja**, hanem azt mondja, valakik rettenetes cinizmussal visszaélnek a holokauszttal, és nagyon-nagyon jól élnek belőle. És Finkelsein komoly különbséget tesz a Dohány utcai Kohn bácsi és a Rotschild-ok között.

Norman G. Finkelstein maga is zsidó. Holokauszt-túlélő zsidó szülők gyermeke.
S írtam mindezt úgy, hogy Mohácsi ágon a nagypapámnak és az ő édesanyjának, aki egy kisebb palota nagyságú lakásban lakott a Felvonulás téren, a fekete-fehér családi filmek tanúsága szerint a fülcimpája, kis túlzással az álla alá lógott. Bennem a cigány vér már sokat árnyalt az elsődleges nációs-jellemzőkön, amit csak tovább tompított a bennem csordogáló, a genetikai százalékaimat tovább csökkentő jász vér.

* Toma barátom azt mondta, ott sz@rom el a dolgot, hogy vacak dolgokat írok, vacak néven. Mohácsi Zoltán, ugyan már! Mesék? Mitológiai, bibliai parafrázisok? Menjek a csodába! Mocsok Zalán, na az név! És folyjon valami testnedv, akár vér, akár agyvelő, akár nemi váladék, na, azt vinnék, mint a cukrot! De minimum a holokausztról kellene írnom, hogy felfigyeljenek rám. „Figyelj, úgyis van benned zsidó vér, azt mondod, mi az neked, szenvedj egy kicsit, és azonnal híres leszel, akkor is, ha tök sz@r, amit írtál!”
** Olvastam több holokauszttal, de nem a terrorral felszínen tartott közvélekedés szerint megírt könyvet. Ezeknek hátterén nem tudom értelmezni a holokauszt-tagadást. Egyik sem tagadta. Azt mondták, hogy nem úgy, nem annyi, ezért, meg ezért, de azt, hogy ne lett volna, azt senki sem írta. Legalábbis én nem olvastam olyat. S onnantól, hogy büntetik, ha valaki nem a mainstream-vonal szerint mond valamit a holokausztról (vagyis vélemény-fasizmus van), nos, onnantól lettek komoly kétségeim, hogy valóban úgy történt-e minden, ahogyan eddig tudni véltem? Mert az már milyen, hogy kutatható ugyan a kérdés, de ha bármi olyan kerül felszínre, amit nem felel meg az eddigi, kötelező véleménynek, az nem hozható felszínre? Vajon ha valaki bebizonyítaná, hogy nem írtották ki Észak-Amerika hatmillió indiánját, azt is el kellene hallgatni? Eh!

147 hozzászólás
nyolcadikutas>!
Norman G. Finkelstein: A holokauszt-ipar

Norman G. Finkelstein: A holokauszt-ipar Gondolatok a zsidó szenvedés tőkésítéséről

Szembe menni egy kaszt uralmával, sosem könnyű.
Finkelstein könyve lerántja a leplet a pénzszerzés egyik ritka gusztustalan módjáról. Teszi mindezt tárgyilagosan, rengeteg bizonyítékkal alátámasztva.
Hiszem, hogy a könyv elolvasása közelebb visz a napjainkban történő folyamatok könnyebb megértéséhez.

verdeleth>!
Norman G. Finkelstein: A holokauszt-ipar

Norman G. Finkelstein: A holokauszt-ipar Gondolatok a zsidó szenvedés tőkésítéséről

Még mielőtt a cím megtévesztene bárkit is: ez a könyv nem holokauszttagadó (sőt, a szerző szülei túlélők). Az ipar szó a háború utáni különböző kárpótlások ügyét jelenti: különböző pénzéhes intézetek fondorlatos úton újabb és újabb pénzeket követelnek és kapnak a vesztes országoktól, svájci bankoktól stb., és ezeknek a pénzeknek csak töredéke jut el a valódi áldozatokhoz és családtagjaikhoz. Érdekes, izgalmas, ugyanakkor kelőképpen alátámasztott (rengeteg kimutatás, kutatás, lábjegyzet). Bár nem tudok utánanézni ennek a hatalmas anyagnak, elképzelhető hogy valós dolgok, hiszen ha már egy túlélő-gyermek zsidó támadja a holokauszt-szervezeteket, ott már gond lehet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Theodore Dalrymple: Az előítéletek dícsérete
Hayim Halevy Donin: Zsidónak lenni
Walter Salmen: A klezmer zene és eredete
Verő Bán Linda: Purimi zsidongó
Verő Bán Linda: Széder esti zsidongó
Verő Bán Linda: Mesés képek egy zsidó család életéből
Verő Bán Linda: Mit jelent zsidónak lenni?
Verő Bán Linda: Maja & Beni jel-képes zsidongója
Gottdank Tibor: A magyar zsidó építőművészek öröksége
Szunyogh Szabolcs: Magyar menóra