Fidel ​Castro önéletrajza 4 csillagozás

Norberto Fuentes: Fidel Castro önéletrajza

A ​"Fidel Castro önéletrajza" vitathatatlanul a legteljesebb, legrészletesebb és leghitelesebb életrajz, amit a kubai vezérről a mai napig írtak. Norberto Fuentes évekig Fidel Castro közeli barátja és bizalmasa volt. Tudott a kubai titkosszolgálatok minden taktikai lépéséről a forradalmi Kuba legkényesebb hadműveletei során, és olyan iratokhoz férhetett hozzá, melyek tartalma eddig mások számára ismeretlen volt. Kiváltságos nézőpontjánál fogva ugyanakkor jóval többet tár fel a tényeknél: az indítékokat és az indítékokon túl a célokat.
A Fuentes által festett portré távol áll attól a misztikus képtől, melyet többek közt maga Fidel is próbál közvetíteni, és feloldja azokat az életrajzi torzításokat, melyeket az őt ócsárló kritikusok próbálnak sugallni. A „Fidel Castro önéletrajza” az utóbbi évtizedek legvitatottabb vezetőjének személyes oldalát tárja elénk, életének minden fontos pillanatában. Fényt derít azokra az eseményekre, melyeket a forradalom romantikája vagy a… (tovább)

Róla szól: Fidel Castro

>!
Alexandra, Pécs, 2011
572 oldal · ISBN: 9789632977416 · Fordította: Babits Péter

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

kmara>!
Norberto Fuentes: Fidel Castro önéletrajza

ha valakit kicsit is érdeklőik Fidel Castro, Kuba, Che, Marquez, a poltiika, a latin világ élete, a hidegháború, a diktatúra és még ezernyi dolog iránt, ami valamilyen módon kapcsolható Castróhoz, annak kötelező. sok-sok mellbevágó, „hideg a hátamon végigfutó” gondolattal teli.
azért (is) 5 a csillag, mert tudni kell a sorok között olvasni az olvasása közben, máskülönben a nyelvezete lehetne kidolgozottabb…

Smici P>!
Norberto Fuentes: Fidel Castro önéletrajza

Egy hiteles könyv Castroról. Mert az ő emlékirata. Igazából nincs viszonyítási alapom, hogy ez a leghitelesebb könyv-e Kuba egykori vezetőjéről, mert nem olvastam más önéletrajzi könyvet róla még.
Amit biztosan lehet állítani: nagyon őszintének tűnik. Leplezetlenül beszél gyerekkoráról, szexuális életéről, nőkről, Che-ről, a forradaslomról, a kivégzésekről, a Kennedy-gyilkosságról, és még rengeteg érdekes dologról.
Összességében egy nagyon érdekes könyvről van szó, azok számára is az lehet, akik nem szeretik a politikát, mert egy kicsit jobban meg lehet ismerni Kubát, ezt a még mindig „oldschool” országot.

Weleny>!
Norberto Fuentes: Fidel Castro önéletrajza

Ez egy remek könyv. Csak úgy olvastatja magát. A könyv egyáltalán nem elfogult egyik oldallal szemben sem. Nagyon részletesen írja le az eseményeket és azt, hogy ezen események közben mi járt Fidel fejében. Csak ajánlani tudom mindenkinek aki érdeklődik a kubai forradalom, Che Guevara, Fidel Castro iránt, meg azoknak is akiket érdekel, hogy hogyan volt képes egy ember ilyen sok éven át hatalmon maradni és ellenállni az amerikaiaknak.


Népszerű idézetek

senhorita>!

Emlékirat? Most?
Valamit megtanultam, miközben ezt a könyvet írtam. Senki sem ura a múltjának, legalább is amíg meg nem írta. Valami mást is megtanultam: a forradalom mindig termeli a múltat. Még valami: a forradalom csak bizonyos idő elteltével viseli el, hogy alaposabban tanulmányozzák. Talán amikor valamennyi főszereplője meghalt. Addig a forradalom és szereplőinek története ellenségei kezében van (már akik megúszták élve), és azokból a morzsákból áll össze, ami nekik lepottyant.

Halász_Gábor>!

Szóval, ahogy mondtam, Trinidad utcáit róttam, amikor megakadt a tekintetem ezen a nagyon vonzó lányon, aki egy kicsit emlékeztetett Nalty González Revueltára, és nem tudtam túllépni rajta. Szép nagy segg. Nagyon szép. Tolassunk vissza a kocsival, hogy jobban is megnézhessem, mondtam a sofőrnek.

507. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Juanita Castro: Fidel Castro magánélete
Vámos Imre: „Che” Guevara legendája
Ernesto Che Guevara: A gerillaharcos kézikönyve
Kerekes György: A kubai forradalom, 1959–1975
Robert Merle: Moncada
Alejo Carpentier: A fény százada
Rachel Kushner: Telex from Cuba
Frei Betto – Fidel Castro: Fidel & Religion
Julio Travieso: Halál a farkasra
Tadeusz Breza: Havannai levelek