Sellők, ​hollók és csodalámpák (Kalandok Óperencián innen és túl 2.) 15 csillagozás

Norbert Winney: Sellők, hollók és csodalámpák

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A legjobb, ami mesékkel történhet…

Közhírré tétetik!
A Habshár-szigetek királynője férjet keres!

Vízfüttyő Loson, a vakmerő kalandor, elfogadja a felkérést… hogy olyan kihívás elé állítsa
a jelölteket, amelyet csak a legrátermettebb teljesíthet.
Küldetését ármány, árulás, hatalomra törő varázslók és sosem látott mitikus lények szegélyezik, a távoli szigeteken éppúgy, mint Óperencia közepén, vagy Al-Ibabha városában, a mesés keleten…

Loson kalandban és humorban bővelkedő, felhőtlen kikapcsolódást nyújtó történetei mesés világának különböző szegleteibe kalauzolják az olvasót, Óperencián innen és túl…

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tartalomjegyzék

>!
Underground, Budapest, 2019
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150056890 · Illusztrálta: Vakulya Norbert

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Vízfüttyő Loson · Malinella · Rozi néne · T'ibibáh, a dzsinn

Helyszínek népszerűség szerint

Al-Ibabha


Most olvassa 1

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 96

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ggizi P>!
Norbert Winney: Sellők, hollók és csodalámpák

A borító újfent szépséges lett, a történetek pedig hasonlóan kalandosak, mint az első részben. Most kevésbé volt átütő számomra az átírt mesék világa, de még így is nagyon élveztem Loson kalandjait. Nem beszélve a fő feladatáról (vagy inkább megtalált hivatásáról), ami kimondottan meglepett. Mekkora ötlet! spoiler Kiderült az is, mitől is vízfüttyő Losonunk és bár az az átirat is nagyon élvezhető volt, nekem az Arábus-földi mese tetszett a leginkább a kacifántos kidolgozásával. Remélem Loson kalandjai tovább folytatódnak!

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Norbert Winney: Sellők, hollók és csodalámpák

Úgy 10 napja történt, hogy pakoltam a könyveimet és kezembe került az első kötet gyorsan el is olvastam, aztán alig telt el pár nap és a szerző rám írt a molyon, hogy ha esetleg érdekel megjelent a második kötet. Ez a mázli ? Szerencse? igazából teljesen mindegy gyorsan meg is rendeltem és gyorsan ki is végeztem.
Aki olvasta az első kötetet annak örömmel jelentem, hogy hozta az első rész minden báját, szerethetőségét, meg volt benne minden amiért érdemes elolvasni egy második részt. Pedig általában ez nem mindig szokott sikerülni valahogy mindig gyengébb a folytatás.
A fő karakterek Loson na és a patkánya remek szereplők nem egy szuperhősök ketten oldják meg a rájuk váró feladatokat. Nincs benne felesleges gyilkolás, káromkodás, a humor faktor a helyén van nem a tipikus burleszk elemekkel operál, nem hülyék szerepelnek akiket kellemetlen olvasni.
Bátran ajánlani tudom azoknak akik olvasták az első kötetet, bátran ajánlani tudom kisgyerekeknek mondjuk olyan 10 éves körülieknek. Ha ilyeneket olvasnak biztos vagyok benne, hogy innentől szeretni fogják az olvasást.
Senkit ne ijesszen a kor amit írtam én 40 múltam, én főleg a véresebb, durvább fantasyt szeretem mégis örültem, hogy elolvastam.
Továbbiakban sok sikert kívánok a szerzőnek és remélem találkozunk jövőre még itt a molyon a köv, regényével.

BBetti86 >!
Norbert Winney: Sellők, hollók és csodalámpák

A mesék halhatatlanok, ha időnként át is formálják őket a szerzők. Ezt tette Norbert Winney is, aki ezen kötetében 3 mesét forgatott ki: pl. kapunk sellőket – nagyon alternatív kis hableány és az ezeregyéjszaka világába kalandozva még az is összejön a szerzőnek, hogy egyszerre csavar párat Disney és Seherezádé meséjén.

Mesés kalandok ezek, amelyeket összefüggő regényként, de külön történetként is értelmezhetünk. Három külön mese, amelyeket az időrend linearitása és a főszereplő személye tart össze. A korábban történtek – az első kötet – ismerete nem árt, de nem szükségszerű. Amit továbbra is használ a szerző, a történetbe ágyazottan gyorsan újra elmondta, így mindenki képbe kerülhet – pl. Loson szakmája, az első szerelme.

A történet cselekményközpontú, és gyorsan haladnak is benne az események. Lesz itt harc zombikkal, szellemként tett utazás, csábítási kísérleteknek ellenállás vagy éppen nem, búvárkodás, háború… A közel 300 oldalon gyorsan végig is lehet szaladni, annyira húz egyik fejezetvég a másik elejére.

De nem csak az izgalmakat adagolja a szerzőt, a humort is. Loson nem tesz féket a nyelvére, és az már eleve humorforrás, hogy a házi kedvence egy patkány. Azt már nem is emlegetem fel, amikor a spoiler

Azt azért le kell szögezni, hogy a szerző nem gyerekeknek írt mesekönyvet. Loson egyes kalandjai korhatárosak. Erotikus jelenet nem került bele, legfeljebb utalásokkal teli, és nem is mondanám szerelmes mesének, de bizony van szexualitás. A sellők, a szultán terve, amivel kiábrándítaná a szerelmes hercegnőt…

A karakterek alapvetően a mesékbe illenek. Nagyon kevés árnyalt figura akad benne. Még csak változatos indítékok sincsenek, a hatalomvágy ver minden mást. Talán a szultán alakja az egyetlen, aki képes fejlődni, és nem megmaradni olyan jónak – rossznak, mint amilyennek megismertük. De ez nem változtat azon, hogy a pozitív szereplők szeretnivalók és kedvelhető alakok.

Talán csak a történetek rajzolt előlapja, ami nagyon nem tetszett. A borító szép, de azok… inkább a borítót nézegetem, mint azokat.

WerWolf>!
Norbert Winney: Sellők, hollók és csodalámpák

Már több mint három éve annak, hogy elszórakoztatott Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák című kötete. Olyan jó volt elmerülni egy mese-fantasyben, miközben megszűnt körülöttem a világ. Amikor megláttam, hogy Winney új kötettel jelentkezett, kíváncsi lettem, hogy milyen lehet a folytatás.
A Sellők, hollók és csodalámpák, hasonlóan az előző kötethez, szintén három elbeszélést tartalmaz, melyeknek ismét Vízfüttyő Loson a központi alakja. Az előző részben már megismerhettük a fiatalembert és a hűséges társát Musztit, a patkányt. Loson már kigyógyult szerelméből, és bár azt szeretné sugallni, hogy elege van az érzelemmentes szexből, mégis egy lánykollégium tetején látjuk viszont.
Az első kötet beállította a lécet, amit sajnos a másodiknak nem sikerült átugrania. Annak ellenére, hogy az író szépen bűvészkedik a meseelemek vegyítésével és más kontextusba helyezésével, egy jó szerkesztő elkelt volna a kiadás előtt. Talán a Sámányszárnyakra tudnám azt mondani, hogy hozta az első kötet színvonalát, feszességét és humorát. Itt minden a helyén volt és nem unatkoztam egy pillanatig sem.
Kezdjük talán az első elbeszéléssel, a Habkirályokkal. Egy erős kezdés után egy kis visszaesés még nem lenne gond, hiszen a feszültségnek is hullámoznia kell egy kicsit. De kérdem én, miért foglalkozott annyit Musztival? Ez egy vizes történet, melyben a patkányoknak nincs túl sok szerepük. Szépen kinn kellett volna hagyni a parton és nem foglalkozni addig vele, még újra szerepet nem kap a történetbe.
A Szellemárnyaknál tetszett, hogy Muszti kiemelt szerepet kapott, és az adott szituációban a viselkedése is jól megvolt jelenítve. Két dolog zavart a történetben: az egyik, a túl sok zombis jelenet.
Jól szórakoztam olvasás közben, annak ellenére, hogy néha tényleg elkalandozott a figyelmem a kevésbé érdekes részeknél. A humor ismételten megfelelően volt mérve, és nem éreztem egyszer sem, hogy erőltetett, vagy nem oda illő lenne. A könnyed történetnek köszönhetően sikerült kizökkennem a valóságból, és arra is jutott időm, hogy azt figyeljem, melyik jelenet vagy szereplő, melyik meséből pottyant a történetbe.
Továbbra is tartom a véleményem, hogy a Kalandok Óperencián innen és túl sorozat olyan felnőtteknek szól, akik szeretnek nosztalgiázni, és olvasás közben jó érzés számukra egy-egy mesét feleleveníteni, vagy éppen a meséhez tartozó történetet felidézni.

Bővebben: http://www.letya.hu/2019/12/norbert-winney-sellok-hollo…

ZsuZsanna5>!
Norbert Winney: Sellők, hollók és csodalámpák

Alig vártam a folytatást, amely nem okozott csalódást. A borító ismét csodás, a három történetet pedig érdekes volt olvasni, hiszen a mesei áthallásokon túl bőven tudott újat mutatni mind tartalomban, mind izgalomban. A tenger profán mélye után kissé spirituálisabb vizekre is evezhettünk Losonnal, de egyik tapasztalati réteg sem vált karakteridegenné, főszereplőnk töretlenül szimpatikus alak. Olyannyira, hogy el tudnék viselni egy harmadik kötetet is, hiszen maradt még bőven kiaknázható meseanyag. Csak remélni tudom, hogy a szerző ihletettsége sem apadt el.

Babó_Buca P>!
Norbert Winney: Sellők, hollók és csodalámpák

Aranyos történetek, helyenként erősen vizualizált felnőtt tartalommal, melyen megint meglepődtem, de aztán eszembe jutott, hogy az előző is ilyen stílusban íródott. Humoros, ezt meg kell hagynom, viszont pont a magyar nyelvezeti sajátosságokat hiányoltam belőle, ami miatt az előző rész úgy tetszett. Rozi néne halálával ez is eltűnt a történetekből?

https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2019/12/ebihalacsk…

elegos7>!
Norbert Winney: Sellők, hollók és csodalámpák

A „Kalandok Óperencián innen és túl” sorozat második kötete Vízfüttyő Loson három újabb kalandját tartalmazza. Az utolsó két történet, a „Sámánszárnyak” és a „Szellemárnyak” már korábban megjelent a Cherubion Kiadónál, de most ezek is átestek egy alapos, elsősorban stilisztikai átdolgozáson. A szerző további összekötő kapcsokat is beépített, amelyekkel az első kötetben megjelent történetekre utal.

A „Habkirályok” című új történetben Loson a Habshár-szigetekre hajózik, hogy a királynő megbízásából egy aranyserleget juttasson egy víz alól nyíló barlangba. A történet során Loson gyönyörű sellőkkel találkozik és több mindent megtud születése körülményeiről is.
Nekem legjobban ez a kisregény, valamint az egzotikus arab környezetben játszódó Szellemárnyak történet tetszett.

Külön kiemelném, hogy Loson kerüli az erőszakot, inkább ügyességével és eszével oldja meg a problémáit. Az írások stílusa olvasmányos, megjelenik bennük a humor és az erotika is, de soha nem trágár módon.

Ebben a kötetben a grafikusként is dolgozó szerző illusztrációi is szerepelnek, amelyek tovább növelik a kötet színvonalát.

Bízom benne, hogy a szerző folytatja Loson további kalandjait, és még számos ilyen igényesen megírt és kivitelezett kötettel lepi meg olvasóit.

blankaveronika IP>!
Norbert Winney: Sellők, hollók és csodalámpák

Szeretnék még ilyen történeteket olvasni!
Loson és Muszti tökéletes főhős-sidekick páros, akik nem mindennapi kalandokba keverednek. Egy-egy ilyen történet rettenetesen jól tud esni egy nehéz nap végén. Határozottan jót tett a kötetnek, hogy kiléptünk egy kicsit Óperenciából.
Nem tudnám eldönteni, hogy melyik történet tetszett a legjobban, mindegyikben voltak olyab elemek, amikért érdemes nekiállni az olvasásnak. Remélem, lesz folytatás!

bessy85>!
Norbert Winney: Sellők, hollók és csodalámpák

Kíváncsi voltam milyen lesz ez a könyv, az első rész nagyon jó volt.
Szerencsére ez is beváltotta a hozzá fűzött reményeimet.
Kellemes kikapcsolódás volt a olvasni a hosszú napok végén. Hozta az előző részből megismert humort.
Nem tudom lesz e folytatás, de remélem várható még valami hasonló az írótól.

Csak egy dolog nem hagy nyugodni. Mi van Musztival? Tényleg csak egy átlagosnál barátságosabb kis patkány vagy van valami, ami „különlegessé” teszi?
Az biztos, hogy sokat dob a történeteken. Ő a kedvenc karakterem :)


Népszerű idézetek

Vakulya_Norbert I>!

Ő azonban nem az a fajta volt, aki feladja a fütyülést, csak mert halott.

52. oldal

Aysa P>!

-Teringettét! – fordult felé Balambér, aki egy boltíves ikerablaknál állt, és a selyemfüggöny rojtjaival babrált. – Egészen biztos ez? Hogy harcolni indultak?
A tábornok izmos arca megfeszült, mintha csak vissza akarna tartani valamit.
-Uram, ha csak virágot szedni mennek a mezőre, nem öltöznek vasba, és nem viszik a harci medvéiket. Engedelmével.

168. oldal

Vakulya_Norbert I>!

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy elhagyatott, ősi templom, melyet egy magányos sziklakiszögellésre emeltek. Ebben az ódon szentélyben pedig hol volt, hol nem volt fény – de leginkább nem.
Hiába, a rég letűnt civilizációk templomai, főként az ezek mélyén futó járatok, nem arról voltak híresek, hogy fényárban úsznának. Világítótestek még csak véletlenül sem szerepeltek az egykori lakberendezők eszköztárában. Omladozó kőfalak, riasztó szörnyeket formázó szobrok, megfejthetetlen faliratok annál inkább.
No és persze csapdák… emberpróbáló, halálos csapdák, melyek a hívatlan látogatókat várták…

(első mondat)

Ayla >!

– Néha jobb, ha hagyjuk, hogy történjenek velünk a dolgok, mint ha konokul a saját akaratunkat erőltetjük. A sors időnként jobban tudja.

293. oldal (Underground Kiadó, 2019)

Vakulya_Norbert I>!

– Értsd meg, nem gyógyíthatom meg. Meghalt. A szabály az szabály! – kötötte az ebet a karóhoz a szellem. – Kívánj valami mást! Nem szeretnél aláírást kapni a leggazdagabb sejktől, például? Vagy lehagyni a bajnokot tevehajcsár-versenyben? Hm?

251. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Al-Ibabha · T'ibibáh, a dzsinn
Könyveslány P>!

És… bármit is forgat a fejében, ne feledje, a patkányom is itt van, készen arra, hogy önökre vesse magát.

Aysa P>!

Loson úgy érezte, az ütéstől menten szétreped a koponyája. Erre az inzultusra csak egyféle reakciót érzett helyénvalónak.
Elájult.

237. oldal

Ayla >!

… Csak éld, és tedd teljessé az életed. Szeress és hagyd, hogy szeressenek. Alkoss, tégy maradandó dolgokat és segíts másokon.

296. oldal (Underground Kiadó, 2019)

Vakulya_Norbert I>!

Malinella furcsálkodva nézte, ahogy a fiatalember szinte teljesen az arcába tolja a születésnapi ajándékot, és úgy beszél hozzá.
– Rozi néne! – szólította Loson a varázstükröt. – Tessék végre előjönni! Én vagyok az!
– Nem így működik, mondtam már. És honnan szedted, hogy Rozi nénének hívják? Ki adna ilyen ostoba nevet egy tükörnek?

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Malinella · Rozi néne · Vízfüttyő Loson
Könyveslány P>!

– Minek köszönhetem látogatását e késői órán, felség? – kérdezte.
– Ennek a fiatalembernek itt, a hátam mögött. Van ötlete arra, miért bök nyílvesszőt a lapockáim közé?


Hasonló könyvek címkék alapján

Geronimo Stilton: A barátság ereje
On Sai: Sose szólj be varázslónak!
Sir Steve Stevenson: Varázslásból jeles
Acsai Roland: A Süniverzum
Robert Locksmith: A Birodalom előárnyékában
Sakura Kinoshita: Alice Csodaországban
Anna Kemp: Zozó, a magányos szörny
E. T. A. Hoffmann: Fantáziadarabok Callot modorában 2.
Holly Webb: A lagúna titka
Nagy Boldizsár (szerk.): Meseország mindenkié