Sárkányok, ​farkasok és almák 93 csillagozás

Kalandok Óperencián innen és túl
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Közhírré tétetik!
Aki megmenti a királylányt a sárkánytól, elnyeri a kezét és vele a fele királyságot!

Vízfüttyő Loson a nincstelen tizenhárom évesek magabiztosságával vág neki a kihívásnak, hogy egyik kalandból a másikba csöppenve egy életre elköteleződjön az izgalmak mellett. Mesés környezetben játszódó fordulatos kalandjai során sárkányokat tüzel fel, boszorkányokat cselez ki, farkasemberekkel néz farkasszemet, királyokkal alkudozik, lovagokkal és törpékkel akasztja össze a bajuszt, sőt magával a Nagy Kaszással, a Halállal is meg kell küzdenie.
Humorban bővelkedő történetei különleges, ám ismerős világának különböző szegleteibe kalauzolják el az olvasót, Óperencián innen és túl…

A sorozat első kötetében Vízfüttyő Loson három kalandját izgulhatjuk végig.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
320 oldal · ISBN: 9789632935607
>!
Athenaeum, Budapest, 2016
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632931609

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Vízfüttyő Loson

Helyszínek népszerűség szerint

Füzesújmajor


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 148

Kívánságlistára tette 100

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

"– Ittál valami erőset netán? Az hevített át?
– Nem. Megcsókoltam egy királylányt!
– Á – bólogatott az öreganyó. – Nagyon helyes! Így kell túllépni a korábbi barátnőkön.
– Már halott volt.
– Szorult helyzetben az ember ne legyen válogatós…"

Annyira imádtam ezt a három mese feldolgozást.
Elképesztő jó humorral teleszórt történeteket kaptam.
Ahogy rá gondolok szélesen vigyorgok, többször is hangosan kacagtam egy – egy részen.

Mondjuk inkább felnőtteknek szól szerintem.
A három történetet egy fiú, Loson közreműködésével olvashatjuk.
Van itt kérem minden, vasorrú banya, Piroska, hétfejű sárkány, farkasok….amit csak a képzeletünk kívánhat.

Nagyon jót szórakoztam, hamarosan beszerzek egy példányt belőle.

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

A könyv három mesét dolgoz fel humoros felfogásban. Mindhármat egy kamaszfiú, Loson közreműködésével. Találkozhatunk a hétfejű sárkánnyal, a vasorrú banyával, Piroskával és a vérfarkasokkal, valamint törpékkel és gonosz mostohával. A könyv viszont abszolút felnőtteknek íródott, ugyanis pikáns utalásokat is tartalmaz. Kedvenc szereplőm pedig egy okos kis patkány, aki végig segít hősünknek kimászni a bajból. Az író görbe tükröt tart a mesehősöknek, mi pedig jól szórakozhatunk rajtuk. Befejezéséből folytatásra következtetek.

5 hozzászólás
>!
Niitaa P
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

„Örülök, hogy beláttad, miattad történt minden, mert ez az egyetlen módja annak, hogy kezedbe vedd az életed irányítását. Ha mást okolsz, azzal elfogadod, hogy más irányítja az életed, és hatalma is van ahhoz, hogy javítson rajta. Jobban teszed hát, ha vállalod a hibádat és tanulsz belőle.”

Ez a könyv… egyszerűen mesés! Nincs is rá jobb szó. Teljesen magával ragadott. Már az első oldalakon beszippantott, de annyira, hogy addig olvastam, míg ülve el nem aludtam. Majd hajnalban felriadva zseblámpa fényénél folytattam. Akik ismernek, tudják, hogy nálam ilyen nem szokott előfordulni. Az alvásra szánt idő szent és sérthetetlen, ha fáradtnak érzem magam, akkor még az olvasást is képes vagyok hanyagolni, hogy másnap biztosan használható legyek. Norbert Winney, alias Vakulya Norbert elérte a lehetetlent! A nyelvezetért pedig külön elismerés illeti: elfáradt a szám, annyit mosolyogtam olvasás közben!

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/02/norbert-winney-sa…

4 hozzászólás
>!
Timár_Krisztina ISP
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

Eleven humorú, ötletgazdag mese-fantasy, fordulatos cselekmény izgalmas világban – véleményem szerint felnőtteknek. Annak ellenére, hogy több vonatkozásban is visszahozta a gyerekkoromat.
Például anyukám brassóiját.
Amelyikből a húgom a krumplit szerette, én a húst.
Ezért aztán úgy ettük a brassóit (hajdani boldog vacsorák a nagyasztalnál!), hogy mindkettőnk megkapta az adagját, majd ő kiszedte az enyémből a krumpli nagyját, én meg kiszedtem az övéből a hús nagyját, így mindkettőnk elégedett lehetett.
Én úgy vagyok bekötve, hogy a világ jobban érdekel, mint a kalandok. Persze közben tudom, hogy az olvasók nagy része éppen fordítva működik. No most ez a regény (tulajdonképpen három kisregény egy kötetben) úgy van összerakva, hogy a háttérvilágnak mindig éppen arra a pontjára világít rá, amelyik a cselekményhez kell, úgyhogy a szöveg minden pontján mindenki megkapja, amit szeret. Legfeljebb osztozkodnak egy kicsit.

Sok magyarázat valóban nem szükséges a világhoz, mert minden ponton ismerős – mégis minden ponton meglepő, ami nagyon gyakran humorforrásként (is) működik. Értsd: mikor éppen nem történik semmi, akkor nevetni lehet. Én legalábbis remekül szórakoztam a kiforgatott magyar és nemzetközi népmeséken csakúgy, mint a jelzésszerű, de hasonlóképp kiforgatott apróbb kulturális „kikacsintásokon”.* Szeretem, ha az ismert mintázatok hirtelen összekeverednek, mint a kaleidoszkópban, és szokatlan formákat adnak ki. Olyankor én hálás közönség vagyok. Főleg, ha mindez nemcsak varázslatos, hanem hétköznapi világban is játszódik, ahol a szereplők időnként unják magukat, dühösek a hidegre és/vagy a sárra, kidörzsöli a feneküket a ló háta, ad absurdum még pisilni is kell nekik.

Könnyed humor, könnyedséget sugárzó mesevilág – de azért van itt bizony nehézség is, nem is kevés. Az első harmad még elmenne ifjúságinak (inkább így tudja meg a bizonyos ifjúság a bizonyos részleteket, mint kevésbé baráti forrásból), de a másik kettő már biztosan nem. Annak ellenére mondom ezt, hogy valóban hordoz a szöveg az ifjúság számára hasznos mondanivalót, pl. a felnőtté válásról.
Nem is akarok vaskalaposnak tűnni, vagy úgy tenni, mintha nem tudnám, hogy mire a bizonyos ifjúság eljut ehhez a regényhez, egyéb helyekről ennél sokkal több olyan információt szerez, amelyre az előző nemzedék (ld. szülők) még nem feltétlenül tekinti érettnek. A durvaságra meg fel vagyok készülve.
Csak nem akkor, ha egy kedves humorú, ötletes mese-fantasyt olvasok. Olyankor a csúfság úgy esik, mintha a szabadstrandon gyalogolnék bele békésen a vízbe, miközben az iszap besüpped a lábam alatt, aztán egyszer csak kagylóhéjba lépnék. Ne már. spoiler

Amúgy meg Rozi néni forevör! :D Nem mintha minden tetszett volna, ami körülötte történt, de ő áll a legközelebb ahhoz, hogy a kedvenc szereplőm legyen.

* spoiler

>!
Virág_Blogger P
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

„Legyenek bármilyenek is a körülmények, érje bármekkora csapás, fel kell állnia, és küzdenie kell. Egyszer még nagy ember lesz, majd meglátja a világ!”

Nem is tudom… ha a tökéletes szót keresném, valószínűleg a „különleges” állna legközelebb a valósághoz – számomra legalábbis egészen biztosan. Nagyon nem a szívem csücske ez a népmesés stílus, és valószínűleg ha előre tudom, hogy erre számíthatok, inkább hanyagoltam volna a könyv kézbevételét, végül mégis örülök, hogy nem így történt. Az elején akadtak nehézségeim, de amint haladt előre a történet, úgy rázódtam én is bele a világába, írásmódjába, jellegzetes humorába, egészen addig, míg már élveztem, és le sem akartam tenni. Számomra ez is bizonyította, hogy csodás – hm, igazából szó szerint csodás – kötetet tartok a kezemben

Teljes értékelésemet a könyvről a blogon olvashatjátok: http://neverletmegobyviranna.blogspot.hu/2017/02/kaland…

>!
Citrompor P
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

Norbert Winney (avagy Vakulya Norbert) (ifjúsági) fantasy könyvében három kisregény keretében Vízfüttyő Loson, egy füzesújmajori árva fiú kalandjaihoz csatlakozunk. Loson egy rátermett, kalandvágyó fiú, aki nem ijed meg a saját árnyékától, ha kell vakmerő és egyben kacagtató döntéseket hoz, hogy közelebb kerüljön céljához, mi pedig mindezen nagyon jól szórakozhatunk.

Ritkán olvasok fantasy-t*, és régen olvastam igazán szórakoztató, könnyed fantasy-t – ha olvastam ilyet egyáltalán. Loson és két barátja kezdetben halványan emlékeztetett Robert Jordan Idő Kereke sorozatának egyes ifjonc karaktereire, de ez a könyv közel sem olyan „epikus” mint az említett monumentális sorozat (bár abban is van humor az emlékeim szerint), viszont annál inkább vicces és szórakoztató.

Mindhárom epizód – a Sárkányfészkek, a Farkasátok és a Kristálylakók – csemegézik közismert európai mesékből, köztük a Grimm fivérek meséiből is, de ezt olyan tabudöntögetően és mókásan teszi, hogy egyáltalán nem válik unalmassá, hanem kifejezetten jó szórakozást ígér. Az egyik kedvencem a hétfejű sárkány toposz szokatlan feldolgozása volt. De ugyanúgy emlékezetes marad spoiler. Ehhez, a középső történethez (és a benne lévő agresszivitáshoz és nyílt szexualitáshoz) kapcsolódva egy-két oldalon azon morfondíroztam, hogy már-már kiszorulunk az ifjúsági kategóriából… Bár, a mai fiatalok, akik a Twilighton (is) nevelkedtek, biztosan nem pislognának meglepetésükben … :)

Szó mi szó, a könyvben bőséggel vannak felnőtt – néhol altesti poénok – is, de egy belevaló humoros fantasy-ba ez szerintem bőven belefér. Akárcsak a spoiler vészhelyzet esetén történő alkalmazása. (Rossz az, aki rosszra gondol!)

Néhány apró részletben egy-egy párbeszéd kicsit esetlenebbül hatott vagy döcögősebb volt az elbeszélői mód. Mintha az író még keresné a kiforrandó stílusát. Más negatívum nem is jut eszembe.

Élvezetes kikapcsolódás volt, nagyon jól szórakoztam!

* Jól jött volna ez a könyv az Egri Molyklub augusztusi alkalmára, igen. Mea culpa: az arra az alkalomra megkezdett könyvemet még azóta sem fejeztem be…

3 hozzászólás
>!
perpetua P
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

Ez igazán jó kikapcsolódás volt! :) Újabb köntösbe bújtak a klasszikus mesék, de nem is akármilyenbe. Vízfüttyő Loson története igazán modern, a régi világ ellenére is és a fiú miatt a tolmácsolás is nagyon élvezetes. :)
Szerintem nem is tudnék választani, hogy a három történet közül melyik tetszett legjobban, mert mindegyik különleges volt. Az első részben a hétfejű sárkány kapott egy igazán egyedi feldolgozást. Itt ismerkedtünk meg a fiatal főszereplőnkkel, Losonnal, aki nem bír nyugton maradni. Keresi a kalandokat, a veszélyt és bátorsága ki is fizetődik. Eddigi hétköznapi élete itt vesz újabb fordulatot és új barátokra is lel.
A második a Piroska és a Farkas meséje, szintén hatalmas csavarral. Na jó, talán ez tetszett picivel jobban a másik kettőnél. Itt a végén lévő fordulat nagyon megvett magának, nem számítottam rá. Itt főszereplőnk már kicsit idősebb, különleges munkát szerzett magának.
Az utolsó epizód pedig Hófehérke történetét dolgozza fel. A törpéken nagyon jókat nevettem és a királyfit se mondanám hétköznapinak. :D Losont nagyon megszerettem, az ilyen talpraesett, furfangos szereplők mindig feldobják a könyveket. Nagyon-nagyon örülnék, ha még olvashatnék róla, szerencsére a mesék világában még bőven akad alapanyag, és biztos lenne még kalamajka, amibe Loson belekeveredne. :)

>!
Navi P
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

Nekem nagyon tetszett :)
Igazán ötletes és eredeti átirata a klasszikus meséknek. A hétfejű sárkánynak, a piroska és a farkasnak és a Hófehérkének. Rengeteget nevettem, néhol egy kicsit pityeregtem.
Kíváncsian várom Loson következő feladatait, kalandjait. Munkakör: próbaállító (Az eladósorba került királylányok kérőinek próbákat kitalálni és előkészíteni.)

>!
ggizi P
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

Nagyon élvezetes volt számomra ez a könyv. Az író stílusa rögtön megfogott magának és ez a finom humor, ami körbelengte ezeket a mesés átiratokat, telibe talált nálam. A fura neveket is imádtam spoiler, nagyon passzoltak a kifacsart és újragondolt mesékhez. Leginkább talán a sárkányos mese tetszett a hétfejű spéci újragondolásával, de a másik kettő sem maradt el tőle nagyon. Nagyon sok apróság volt, ami így kiragadva nem hozza vissza azt az élvezeti szintet, amiben olvasáskor részünk van/lehet, mégis nagyon sokat ad(hat)nak így együtt egy csokorban. spoiler
Egy nagyon könnyed, kedves és szórakoztató mesés blokkot kaptam. Kíváncsian várom Loson spoiler további kalandjait, addig is biztosan újraolvasom ezeket is néhányszor.
És a borítója gyönyörűséges!!

>!
Babó_Buca
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

Igazi mese, ám nem feltétlenül gyerekeknek, mert azért vannak benne nem virágnyelvi poénok is. Tanulságokat is fogalmaz meg, mint a felnövés szükségességét, melyeket jó megfogadni. Ötletesnek tartom az epizodikusságát és már előre várom, hogy mit fog ebből kihozni Norbi bácsi. A meseisége nem csak a kicsavart szereplőkben mutatkozik meg, hanem a nyelvezetében is. A magyar népmesei világ és a Grimm fivérek által összegyűjtött művek hatásosan keverednek benne.
www.egy-lany-blogja.blogspot.com/2016/07/barangolasok-e…


Népszerű idézetek

>!
duracell

Az a sorsod, amit átélsz, nem az, amit megírtak.

260. oldal, 3. rész - Kristálylakók

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

>!
duracell

– Ittál valami erőset netán? Az hevített át?
– Nem. Megcsókoltam egy királylányt!
– Á – bólogatott az öreganyó. – Nagyon helyes! Így kell túllépni a korábbi barátnőkön.
– Már halott volt.
– Szorult helyzetben az ember ne legyen válogatós…

266-267. oldal, 3. rész - Kristálylakók

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

Kapcsolódó szócikkek: Vízfüttyő Loson
>!
Citrompor P

Ne vakítson el a szépség, mert a legszebb királylányból is válhat sárkány…

13. oldal, 1. fejezet, Sárkányfészkek

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

5 hozzászólás
>!
ggizi P

– (…) Azt mondod, küzdjek? Ám… ha életben maradok, annak ellenére, hogy láttam a saját halálomat, a szakmai hitelem olyan csorbát szenved, hogy a szégyenbe belehalok.

205. oldal, Farkasátkok

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

>!
duracell

Loson elvörösödött.
– Én…
– Félsz, hogy elveszíted, igaz?
A fiú kelletlenül bólintott.
– Ha ő nem lenne velem…
– Mi lenne akkor?
– Akkor… üressé és értelmetlenné válna az életem.
– Tévedés! A legtöbben így gondolkodnak, és összekeverik a szeretetet a ragaszkodással. Nélküle is teljes lehet az életed. Hiba azt feltételezni, hogy a boldogságod egy másik személytől függ. Csakis tőled függ, fiam! Csakis tőled! Márpedig épp most teszed magad boldogtalanná ezekkel a haragos gondolatokkal, melyek a félelmedből és az önbizalomhiányodból táplálkoznak. Szabadulj meg tőlük!

206-207. oldal, 2. rész - Farkasátkok

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

Kapcsolódó szócikkek: Vízfüttyő Loson
>!
Niitaa P

Hogy mi is számít hétköznapinak, természetesen nézőpont kérdése.

211. oldal

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

>!
Citrompor P

Gradiellova hercegnő kezének elnyerése pedig csábító lehetőség. Legalábbis amíg nem láttad, milyen testhez tartozik.

123. oldal, Sárkányfészkek

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

1 hozzászólás
>!
Aysa P

– Na, ne bámulj rám ilyen döbbenten, fiú – folytatta az öregasszony, miközben még közelebb lépett. – Hisz én vagyok a legszebb e vidéken!
– Ööö… Ezen a vidéken könnyen lehet… – futott körbe Loson tekintete a lepusztult erdőségen.

227. oldal

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

>!
Babó_Buca

Az mély-óczeáni jószágoknak az ő büfizési módjaikrúl olvasta a címet, majd az alcímet: Bűverejű lekvárok, szörpök és italok csápokból és uszonyokból.
Á, szóval nem büfizés, tűnt fel halván mosoly az arcán. Befőzés.

260. oldal, 7. fejezet, Kristálylakók

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl

>!
RoseMarry 

-Ugye nincs különösebb bajod a patkányokkal?
Loson nem értette a kérdést.
-Attól függ… A királynál sok van?
-Nem. Épp csak kapaszkodik egy felfelé a nadrágodon.

114. oldal

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák Kalandok Óperencián innen és túl


Hasonló könyvek címkék alapján

Elisabetta Gnone: Az ikrek titka
C. J. Redwine: Az árnyékkirálynő
Robert Locksmith: A Birodalom előárnyékában
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi
Nyulász Péter: Helka
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Vörös Édua: Utánam, fiúk! 3.
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete
Kazuo Ishiguro: Az eltemetett óriás