Sárkányok, ​farkasok és almák (Kalandok Óperencián innen és túl 1.) 174 csillagozás

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Közhírré tétetik!
Aki megmenti a királylányt a sárkánytól, elnyeri a kezét és vele a fele királyságot!

Vízfüttyő Loson a nincstelen tizenhárom évesek magabiztosságával vág neki a kihívásnak, hogy egyik kalandból a másikba csöppenve egy életre elköteleződjön az izgalmak mellett. Mesés környezetben játszódó fordulatos kalandjai során sárkányokat tüzel fel, boszorkányokat cselez ki, farkasemberekkel néz farkasszemet, királyokkal alkudozik, lovagokkal és törpékkel akasztja össze a bajuszt, sőt magával a Nagy Kaszással, a Halállal is meg kell küzdenie.
Humorban bővelkedő történetei különleges, ám ismerős világának különböző szegleteibe kalauzolják el az olvasót, Óperencián innen és túl…

A sorozat első kötetében Vízfüttyő Loson három kalandját izgulhatjuk végig.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632931609
>!
Athenaeum, Budapest, 2016
320 oldal · ISBN: 9789632935607

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Vízfüttyő Loson

Helyszínek népszerűség szerint

Füzesújmajor


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 214

Kívánságlistára tette 127

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

„– Ittál valami erőset netán? Az hevített át?
– Nem. Megcsókoltam egy királylányt!
– Á – bólogatott az öreganyó. – Nagyon helyes! Így kell túllépni a korábbi barátnőkön.
– Már halott volt.
– Szorult helyzetben az ember ne legyen válogatós…”

Annyira imádtam ezt a három mese feldolgozást.
Elképesztő jó humorral teleszórt történeteket kaptam.
Ahogy rá gondolok szélesen vigyorgok, többször is hangosan kacagtam egy – egy részen.

Mondjuk inkább felnőtteknek szól szerintem.
A három történetet egy fiú, Loson közreműködésével olvashatjuk.
Van itt kérem minden, vasorrú banya, Piroska, hétfejű sárkány, farkasok….amit csak a képzeletünk kívánhat.

Nagyon jót szórakoztam, hamarosan beszerzek egy példányt belőle.

Mrs_Curran_Lennart P>!
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

A könyv három mesét dolgoz fel humoros felfogásban. Mindhármat egy kamaszfiú, Loson közreműködésével. Találkozhatunk a hétfejű sárkánnyal, a vasorrú banyával, Piroskával és a vérfarkasokkal, valamint törpékkel és gonosz mostohával. A könyv viszont abszolút felnőtteknek íródott, ugyanis pikáns utalásokat is tartalmaz. Kedvenc szereplőm pedig egy okos kis patkány, aki végig segít hősünknek kimászni a bajból. Az író görbe tükröt tart a mesehősöknek, mi pedig jól szórakozhatunk rajtuk. Befejezéséből folytatásra következtetek.

5 hozzászólás
Niitaa P>!
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

„Örülök, hogy beláttad, miattad történt minden, mert ez az egyetlen módja annak, hogy kezedbe vedd az életed irányítását. Ha mást okolsz, azzal elfogadod, hogy más irányítja az életed, és hatalma is van ahhoz, hogy javítson rajta. Jobban teszed hát, ha vállalod a hibádat és tanulsz belőle.”

Ez a könyv… egyszerűen mesés! Nincs is rá jobb szó. Teljesen magával ragadott. Már az első oldalakon beszippantott, de annyira, hogy addig olvastam, míg ülve el nem aludtam. Majd hajnalban felriadva zseblámpa fényénél folytattam. Akik ismernek, tudják, hogy nálam ilyen nem szokott előfordulni. Az alvásra szánt idő szent és sérthetetlen, ha fáradtnak érzem magam, akkor még az olvasást is képes vagyok hanyagolni, hogy másnap biztosan használható legyek. Norbert Winney, alias Vakulya Norbert elérte a lehetetlent! A nyelvezetért pedig külön elismerés illeti: elfáradt a szám, annyit mosolyogtam olvasás közben!

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/02/norbert-winney-sa…

4 hozzászólás
Timár_Krisztina I>!
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Eleven humorú, ötletgazdag mese-fantasy, fordulatos cselekmény izgalmas világban – véleményem szerint felnőtteknek. Annak ellenére, hogy több vonatkozásban is visszahozta a gyerekkoromat.
Például anyukám brassóiját.
Amelyikből a húgom a krumplit szerette, én a húst.
Ezért aztán úgy ettük a brassóit (hajdani boldog vacsorák a nagyasztalnál!), hogy mindkettőnk megkapta az adagját, majd ő kiszedte az enyémből a krumpli nagyját, én meg kiszedtem az övéből a hús nagyját, így mindkettőnk elégedett lehetett.
Mert én úgy vagyok bekötve, hogy a világ jobban érdekel, mint a kalandok. Persze közben tudom, hogy az olvasók nagy része éppen fordítva működik.

Továbbiak a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/24/norbert_wi…

Cs_N_Kinga P>!
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Nos újból megállapíthatom, hogy pár kivételtől eltekintve az újramesélt mesék nem az én világom….. Három történetet olvashatunk a könyvben.
Az első nekem abszolút közepes volt, a boszorkány lett a kedvenc karakterem, de a hétfejű sárkány valóját valahogy hogy együtt de egyben de mégsem nem igazán tudtam elképzelni….. és nagyon keveselltem benne a humort….
A második farkasos se lett volna rossz, de valahogy ez meg sötét lett, nagyon egy más irányba ment el szintén közepes volt, mert ebben meg egyáltalán nem tudtam nevetni…
A harmadik rész viszont öt csillag volt. Tetszett, sok volt benne a humoros rész már épp kezdtem volna megszeretni és olvasni még, erre nem vége lett?????? Hát nem tudom mikor és hogy fogom-e egyáltalán folytatni a sorozatot…. mert ha tudnám hogy olyan a következő rész mint itt az utolsó akkor biztos így még gondolkodom.
spoiler
https://www.youtube.com/live/rKlaJA67H4s…

kratas P>!
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

A harmadik történet mindent vitt, azon nagyon jókat röhögtem spoiler.
Az első rész kellemes bevezető volt a sárkány barlangjával és igen jópofa volt benne ez a csavar. Loson remek főhős, tetszenek az ilyen talpraesett ifjak, akiknek helyén van a szívük és az eszük. A második történet viszont sajnos egyáltalán nem jött be spoiler és onnan a humort is hiányoltam.

Laszdo IP>!
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Ez a könyv olyan, mint egy jó smoothie. Van benne egy csomó összetevő, amelyeknek az íze egyenként is felismerhető, de a keverék mégis valami egyedi, új élményt ad.
A szerző fogta a Grimm mesék ismert alakjait, dobott utánuk a gépbe egy adag humort, egy csipetnyi pajzánságot és megnyomta a gombot.
Így készült ez a felnőtt mese-fantasy, amely egészen szórakoztató lett, az utolsó történet pedig kimondottan vicces.

2 hozzászólás
Virág_Blogger>!
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

„Legyenek bármilyenek is a körülmények, érje bármekkora csapás, fel kell állnia, és küzdenie kell. Egyszer még nagy ember lesz, majd meglátja a világ!”

Nem is tudom… ha a tökéletes szót keresném, valószínűleg a „különleges” állna legközelebb a valósághoz – számomra legalábbis egészen biztosan. Nagyon nem a szívem csücske ez a népmesés stílus, és valószínűleg ha előre tudom, hogy erre számíthatok, inkább hanyagoltam volna a könyv kézbevételét, végül mégis örülök, hogy nem így történt. Az elején akadtak nehézségeim, de amint haladt előre a történet, úgy rázódtam én is bele a világába, írásmódjába, jellegzetes humorába, egészen addig, míg már élveztem, és le sem akartam tenni. Számomra ez is bizonyította, hogy csodás – hm, igazából szó szerint csodás – kötetet tartok a kezemben

Teljes értékelésemet a könyvről a blogon olvashatjátok: http://neverletmegobyviranna.blogspot.hu/2017/02/kaland…

Citrompor>!
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Norbert Winney (avagy Vakulya Norbert) (ifjúsági) fantasy könyvében három kisregény keretében Vízfüttyő Loson, egy füzesújmajori árva fiú kalandjaihoz csatlakozunk. Loson egy rátermett, kalandvágyó fiú, aki nem ijed meg a saját árnyékától, ha kell vakmerő és egyben kacagtató döntéseket hoz, hogy közelebb kerüljön céljához, mi pedig mindezen nagyon jól szórakozhatunk.

Ritkán olvasok fantasy-t*, és régen olvastam igazán szórakoztató, könnyed fantasy-t – ha olvastam ilyet egyáltalán. Loson és két barátja kezdetben halványan emlékeztetett Robert Jordan Idő Kereke sorozatának egyes ifjonc karaktereire, de ez a könyv közel sem olyan „epikus” mint az említett monumentális sorozat (bár abban is van humor az emlékeim szerint), viszont annál inkább vicces és szórakoztató.

Mindhárom epizód – a Sárkányfészkek, a Farkasátok és a Kristálylakók – csemegézik közismert európai mesékből, köztük a Grimm fivérek meséiből is, de ezt olyan tabudöntögetően és mókásan teszi, hogy egyáltalán nem válik unalmassá, hanem kifejezetten jó szórakozást ígér. Az egyik kedvencem a hétfejű sárkány toposz szokatlan feldolgozása volt. De ugyanúgy emlékezetes marad spoiler. Ehhez, a középső történethez (és a benne lévő agresszivitáshoz és nyílt szexualitáshoz) kapcsolódva egy-két oldalon azon morfondíroztam, hogy már-már kiszorulunk az ifjúsági kategóriából… Bár, a mai fiatalok, akik a Twilighton (is) nevelkedtek, biztosan nem pislognának meglepetésükben … :)

Szó mi szó, a könyvben bőséggel vannak felnőtt – néhol altesti poénok – is, de egy belevaló humoros fantasy-ba ez szerintem bőven belefér. Akárcsak a spoiler vészhelyzet esetén történő alkalmazása. (Rossz az, aki rosszra gondol!)

Néhány apró részletben egy-egy párbeszéd kicsit esetlenebbül hatott vagy döcögősebb volt az elbeszélői mód. Mintha az író még keresné a kiforrandó stílusát. Más negatívum nem is jut eszembe.

Élvezetes kikapcsolódás volt, nagyon jól szórakoztam!

* Jól jött volna ez a könyv az Egri Molyklub augusztusi alkalmára, igen. Mea culpa: az arra az alkalomra megkezdett könyvemet még azóta sem fejeztem be…

3 hozzászólás
Navi>!
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

Nekem nagyon tetszett :)
Igazán ötletes és eredeti átirata a klasszikus meséknek. A hétfejű sárkánynak, a piroska és a farkasnak és a Hófehérkének. Rengeteget nevettem, néhol egy kicsit pityeregtem.
Kíváncsian várom Loson következő feladatait, kalandjait. Munkakör: próbaállító (Az eladósorba került királylányok kérőinek próbákat kitalálni és előkészíteni.)


Népszerű idézetek

duracell>!

Az a sorsod, amit átélsz, nem az, amit megírtak.

260. oldal, 3. rész - Kristálylakók

4 hozzászólás
duracell>!

– Ittál valami erőset netán? Az hevített át?
– Nem. Megcsókoltam egy királylányt!
– Á – bólogatott az öreganyó. – Nagyon helyes! Így kell túllépni a korábbi barátnőkön.
– Már halott volt.
– Szorult helyzetben az ember ne legyen válogatós…

266-267. oldal, 3. rész - Kristálylakók

Kapcsolódó szócikkek: Vízfüttyő Loson
Citrompor>!

Ne vakítson el a szépség, mert a legszebb királylányból is válhat sárkány…

13. oldal, 1. fejezet, Sárkányfészkek

5 hozzászólás
duracell>!

Loson elvörösödött.
– Én…
– Félsz, hogy elveszíted, igaz?
A fiú kelletlenül bólintott.
– Ha ő nem lenne velem…
– Mi lenne akkor?
– Akkor… üressé és értelmetlenné válna az életem.
– Tévedés! A legtöbben így gondolkodnak, és összekeverik a szeretetet a ragaszkodással. Nélküle is teljes lehet az életed. Hiba azt feltételezni, hogy a boldogságod egy másik személytől függ. Csakis tőled függ, fiam! Csakis tőled! Márpedig épp most teszed magad boldogtalanná ezekkel a haragos gondolatokkal, melyek a félelmedből és az önbizalomhiányodból táplálkoznak. Szabadulj meg tőlük!

206-207. oldal, 2. rész - Farkasátkok

Kapcsolódó szócikkek: Vízfüttyő Loson
Aysa P>!

– Na, ne bámulj rám ilyen döbbenten, fiú – folytatta az öregasszony, miközben még közelebb lépett. – Hisz én vagyok a legszebb e vidéken!
– Ööö… Ezen a vidéken könnyen lehet… – futott körbe Loson tekintete a lepusztult erdőségen.

227. oldal

ggizi P>!

– […] Azt mondod, küzdjek? Ám… ha életben maradok, annak ellenére, hogy láttam a saját halálomat, a szakmai hitelem olyan csorbát szenved, hogy a szégyenbe belehalok.

205. oldal, Farkasátkok

Citrompor>!

Gradiellova hercegnő kezének elnyerése pedig csábító lehetőség. Legalábbis amíg nem láttad, milyen testhez tartozik.

123. oldal, Sárkányfészkek

1 hozzászólás
Aysa P>!

– Ittál valami erőset netán? Az hevített át?
– Nem. Megcsókoltam egy királylányt!
– Á – bólogatott az öreganyó. – Nagyon helyes! Így kell túllépni a korábbi barátnőkön.
– Már halott volt.
– Szorult helyzetben az ember ne legyen válogatós… Jobb, mint békákkal, hidd el!

267. oldal

Niitaa P>!

Hogy mi is számít hétköznapinak, természetesen nézőpont kérdése.

211. oldal

Vác_nembéli_István_fia_istván>!

– Na és a törpék?
– Mi van velük?
– Ők is megcsókolták.
– Miféle beteges bulit rendeztetek ti ott?!

268. oldal, Kristálylakók


A sorozat következő kötete

Kalandok Óperencián innen és túl sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Vanessa Rubio-Barreau: A Szépség és a Szörnyeteg
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Cassandra Clare: Árnyak ura
Tracy Wolff: Vonzódás
Csóti Lili: Hetedvérig
Rick Riordan: Hádész Háza
Julia Dippel: Az örök tűz
Sara Wolf: Szívet szívért
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók