Napfogyatkozás (A Kiválasztott krónikája 1.) 21 csillagozás

Nora Roberts: Napfogyatkozás

„AZ ​OLYAN KLASSZIKUS VILÁGVÉGE-REGÉNYEKHEZ MÉRHETŐ, MINT STEPHEN KING VÉGÍTÉLETE.” – New York Times Review of Books

Ahogy a világunk véget ér, egy új világ kezdődik.

Egyetlen csepp vérrel mindörökre eltűnik a régi világ. A helyén pedig valami különleges veszi kezdetét…

A Végzetnek nevezik – halálos járvány veszi kezdetét egy szilveszteri éjjelen Skóciában. Sem a vírus, sem a terjedése nem szokványos, és miközben milliárdok betegszenek meg és esnek a kór áldozatául, a túlélők némelyikében különös, váratlan képességek ébrednek fel.
Lana, a New York-i séf, puszta akaratával mozgatni képes bármit. Fred fényt gyújt a sötétségben. Jonah, a mentős, látja azok jövőjét, akiket megérint. Katie pedig, aki ikreket szült, úgy sejti, az új élettel együtt a mágiát is elhozta a világba.
A Végzet azonban mindenkire másként hat. A fény mellett sötét és rémisztő mágia is erőre kap. Miközben a hatóságok az immunisakat és a bűbájosokat keresik, hogy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
GABO, Budapest, 2020
392 oldal · ISBN: 9789634069997 · Fordította: Tóth Gizella
>!
GABO, Budapest, 2020
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634069867 · Fordította: Tóth Gizella

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 86

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Bár a könyv valóban letehetetlen, mégsem tudom megadni az öt csillagot sajnos, mert sok minden hibázott, nem passzolt, képtelenség volt benne. Az eleje még szuper volt, mintha Roberts asszony Stephen King Végítélet és Robin Cook Ragály című könyvét belemixelte volna a saját romantikus fantasyjébe.
Halálos vírus kipipálva, gyilkosságok, anarchia kipipálva, a túlélők jókra és rosszakra szakadása kipipálva, egy kiválasztott várása kipipálva, a mágia ébredése kipipálva.
Az elején csupa szimpatikus szereplőt ismerünk meg, akiknek később összefonódik a sorsa. Talán túl sok is a szereplő, és némelyek hozzáállása a helyzethez túlmutat minden naivitáson. Talán a szerző túl sok mindent akart belezsúfolni a kötetbe, és a későbbi történések tükrében sok mindennel felesleges volt pepecselnie. A helyenként szájbarágós stílustól falnak mentem. Fantasy rajongóként kevés volt, Nora Roberts fanként viszont már hozzászoktam az írónő meséihez. A boszikat nagyon favorizálja, nem véletlen, hogy itt is főszerepben vannak. A mágia ébredésének hatásaival kapcsolatban azonban King mellé nem ártott volna Ilona Andrews Kate Daniels sorozatát is végigbogarásznia, mert így inkább a romantika jött át a fantasy/disztópia helyett.
Keménymagos fantasy rajongóknak nem is ajánlanám, inkább csak a romantikus műfaj és Nora Roberts rajongóinak.

Noro >!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Háziasszony-fantasy regény egy családbarát világvégéről. Megjelenik benne néhány milliárd hulla és egy kedves kiskutya, de mintha a szerző maga sem tudta volna eldönteni, hogy ezek közül melyik a fontosabb, a hangulat szempontjából meghatározóbb. Már az első oldalakon megismerünk egy egész famíliát, amely a második fejezetre gyakorlatilag kipusztul, de a felszínes bemutatásnak hála, a legkevésbé sem tud érdekelni a sorsuk. És ez később sem változik: néha még a főszereplőket is összekevertem, annyira nem volt egyetlen mélyebb jellemvonásuk sem.

A történet lényegében annyi, hogy néhány átlagember összeverődik, és megpróbál felépíteni a romokon egy közösséget. De ez önmagában kevés, mert sem váratlan fordulatok, sem érdemi világépítés, sem egy komolyabb erkölcsi dilemma nem zavarja meg a szappanoperai közeget. Érdemes felkészülni a közhelyekkel zsúfolt, alapigazságokat ismételgető párbeszédekre is. A hősöket fenyegető veszélyek pedig olyan hihetetlen kliséhalmazok, amelyeket alig lehet komolyan venni. Az írónak érezhetően nincs tapasztalata a nagyobb léptékű fizikai konfliktusok (csatajelenetek) leírásában sem, ezek ugyanis kivétel nélkül összecsapottak és nehezen követhetőek.

Az egész hátterében állítólag van valami mágia, de ez körülbelül a deus ex machina szintjén mozog. A varázslók mindig pont arra képesek, amit a cselekmény megkíván, kidolgozottságát pedig annyiban lehet összefoglalni, hogy valami kelta, valami wicca, és egy kis Blair Witch. Hangulatteremtő szerepe a nullával egyenlő.

Végezetül néhány hasznos tanács a könyvből, világvége esetére:
Fosztogatni mindig részletes bevásárlólistával menjünk.
Ha tanyát verünk egy lakatlanná vált házban, az első dolgunk feltétlenül a takarítás legyen.
Ha hibázunk, utána minden második mondatunkba szőjük bele, mennyire sajnáljuk, mert ez egy cseppet sem idegesítő.
Idegenekkel találkozva mindig első látásra tudni fogjuk, kiben bízhatunk, és kiben nem, hiszen aki veszélyes, az úgyis azzal kezdi a társalgást, hogy milyen gaztetteket kíván elkövetni a sérelmünkre. spoiler

15 hozzászólás
Niki_Salamon P>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Nem a megszokott Nora Roberts könyv volt és az elején még aggódtam is, hogy ez most nem fog nekem tetszeni. Nagyon szeretem a fantasy könyveit, bár ebben is eltért a kezdeteknél. Folyamatosan több szemszögből olvashatjuk a történetek, amiket nagyon jól egybekapcsolt az írónő.
A Végzet kiirtotta az emberiség nagy részét,és aki megmaradt az is immunis vagy , különleges képességek birtokába jutott. Rájuk természetesen vadásznak, mert nincs olyan történet,amiben csak jók vannak. A könyv érdekes fordulatot vesz, bár kicsit néha hihetetlen, hogy épp mindig van az,amire szükségük van a fennmaradt csoportnak. Kedvencem természetesen főszereplőnk Lana. Nagyon szimpatikus, okos és bátor, egyedül is feltalálja magát és küzd a végsőkig. A történet befejezésében nem csalódtam: tipikus NR.
A könyv olvasmányos, gyorsan haladtam vele a kezdeti nehézségek után. Szereplőkből egész sok van, de a keménymagot, a lényeges embereket könnyű volt megjegyezni. off. Néha kicsit fura volt a szöveg, volt amikor nem is tudtam ki beszél kivel. Lehet az írónőnek természetes volt a fejében, csak elfelejtette leírni. Viszont nagyon nagy gratula a kiadónak borító ügyben, mert nem elég, hogy nagyon szép, de a fogása is kellemes és olvasóbarát: nem is tört meg, és a borító is tükörsima, egyenes maradt akárhogy olvastam.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

A szerzőről nem tudok semmit,na jó romantikus izéket ír nem az én világom.
Ezt is csak azért szereztem be mert a kihívásnál ott volt gondoltam adok neki egy esélyt.
Noro értékelését elolvasva azért egy kicsit elbizonytalanodtam de mondom adok neki egy esélyt.
Összességében én vagyok olyan szigorú mint Noro , körülbelül ezt vártam. Minden és mindenki fekete vagy fehér volt nem volt átmenet vagy jó vagy, vagy nagyon gonosz. A mágia butácska volt , nem volt semmi következménye ha valaki varázsolt.
Aki már elolvasott egy vagy maximum két könyvet azt tudta mire számíthat, tudtam ki fogja elárulni a túlélőket. A végére is számítottam .
Szóval nem lesz klasszikus , nem hoz újat a fantasy világba, de nem bántam meg, hogy elolvastam és várom a folytatást.

Kathreen>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Ez nem a szokásos Nora Roberts könyv. Nem romantikus, nem krimi, nem is tudom milyen műfajba sorolnám. Sötét, kegyetlen, néhol egy kis emberséggel megfűszerezve.
A Végzet elszabadul, mely kiírtja az emberiség nagy százalékát, a fennmaradók csapatokra szakadnak, bűbájosok és immunis emberek. Gonoszok és azok akik csak élni szeretnének ebbe az új, elcseszett világban. spoiler
Kíváncsian várom a következő kötetet.
Kis negatívum nekem, hogy olyan néhol, mintha egy-egy bekezdés kimaradt volna. Vagy csak az írónő gondolataiba volt és elfelejtette leírni.

tigi5 IP>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Magyarul is olvashatónak tűnik, de számomra ugyanolyan nyomasztó, mint angolul, pedig már ismertem a történetet, tudtam, mire számítsak. Nem az én világom ez a kimondhatatlan és leírhatatlan posztapokaliptikus (phű!) műfaj. Maradok a mesénél, abból is kizárólag a vidám fajtánál (hajrá Szutyejev!) :D

Dragda>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Nehezen hiszem el, de Roberts megcsinálta. Ez a kísérleti kirándulása a romantikus éra elhagyására abszolúte jól sült el. Persze a korábbi fantasys beütésű románcos kliséitől nem nagyon mozdult el. Gondolok itt a jóslatra, a kiválasztottra, a sötét erőre meg az azt használó mágusokra. Tehát a megszokott Robertses fantasys történet, ezúttal minimumra vett szerelmi szállal, habár ott van az! Ott van!

A karakterek szokás szerint zseniálisak. Roberts erőssége, hogy öt mondattal adjon neked valakit, akit imádni tudsz. Itt, a több szálon induló események miatt, lubickolhatott a karakteralkotásban, olvasóként meg élvezheted a végeredményt. A karakterek simán elvisznek a hátukon mindenféle sztoribeli döccenőt, túl éles/hirtelen időugrást.

A kirobbanó konfliktus… az minden virológus rémálma. Figyelembe véve, hogy 2005-16-ban kezdhette írni erős a gyanúm, hogy Roberts nem kevés kutatást végzett a vírusok terjedéséről és elénk festett vészhelyzet protokoljairól. Az emberi természetet pedig túl jól ismeri, így a pokol teljes elszabadulását is meggyőzően ábrázolta. Ez így 4-5 év távlatából elég para, bár igazat adok neki. Ekkora esetszámnál az anarchia az garantált, sajnos.

Aki kicsit másra vágyik, de nem hardcore fantasyt szeretne, hanem kis pihepuha mágiát, némi ákcióval annak teljes szívből ajánlom.

És mivel az előző Robertses értékelésemben is szó volt róla: a magyar kiadásra nem lehet panaszom. A borító kellemes a szemnek, a kiadó fantasys részére jellemző méretekkel, beosztással készült a kötet. A fordítás gördülékeny, olvastatja magát a szöveg.

Vagyis röviden és tömören: Jöhet a második kötet!

1 hozzászólás
Leobelo P>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Hát, az biztos, hogy ez a könyv nem olyan volt, amint amit az írónőtől megszoktam. Annak, aki szereti Nora könyveit, a stílusát, szóhasználatát és néhány kedvelt fantasy elemét könnyen felismeri benne, de mégis teljesen más, mint az eddigi könyvek.
Emellett nem emlékszem, valaha olvastam-e ennél aktuálisabb könyvet. Ha nem tudnám, hogy évekkel ezelőtt megírta Roberts, azt gindolnál, hogy a Végzet a Covid feltubózott változata, és a mostani helyzetből merített „ihletet” a könyv elején a New Yorki részekhez.
Furcsa volt, hogy ennyi szálon fut a történet eleinte, és hogy ennyi szereplőt mutat be, de tetszett. spoiler
Maga a történet eléggé sötét, annak ellenére is, hogy a fény, a remény végig jelen van.
A szereplőket egészem megkedveltem ( a jókra gondolok). Mivel elég sok szereplő van, nem igazán van fő karakter kb a könyv 3/4-ig, utána viszont Lana lesz az spoiler Lana a könyv elejétől hatalmas karakterfejlődésen megy át, de ezen nem csodálkozom, mert amin keresztülment, az minden embert megeddzene.
Maxit annyira sajnálom, de tudom, hogy ez is szükséges volt a sztori szempontjából.
A vége pedig… Nagyon várom a folytatást, elképesztően kíváncsi vagyok, hogy mit hoz ki a történetből Roberts.

Rori87>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Mindig is szerettem Nora Roberts könyveit, mert szerintem szuperül ír. A szereplőit mindig nagyon megszereted, vagy épp nagyon utálod. A történetei izgalmasak, gyakran romantikus és fantasy-s szállal is megfűszerezve. Nagyon olvasmányos, gyorsan tudsz haladni, mert egyszerűen nem akarod letenni a könyveit. A Napfogyatkozás pedig zseniális, izgalmas, vérfagyasztó, elbűvölő, magával ragadó. Még mindig teljesen a hatása alatt vagyok.
Hol a folytatás? Mikor jelenik meg? Most akkor mennyit kell várnom??? :D
Csak ajánlani tudom, szuper könyv! :)

szindilu>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Valahogy olyan fura számomra, mikor mágikus lények vagy úgy általában varázslat egy, a mai korban játszódó könyvben van jelen. Holott nagy Bűbájos Boszorkák rajongó voltam annak idején :D

Szerencsére nem kellett sokáig furcsálnom a dolgot, ugyanis Nora Roberts igen hamar, alig néhány fejezet alatt képes volt a mai világot egy posztapokaliptikus világgá varázsolni.

A történet már az első néhány oldalon lendületet vesz, a vírus lecsap és nincs kegyelem. A könyv végig izgalmas marad és az emberi faj reakciója is nagyon realisztikusan lett ábrázolva. Vannak akik összefognak és vannak, akik feljogosítva érzik magukat a rombolásra, gyilkolásra.

Néha gyomorforgató, néha szívet melengető és mindenképpen elgondolkodtató történet.

Az egyetlen hibája, hogy néhol túlírottnak éreztem.


Népszerű idézetek

Niki_Salamon P>!

A baromság egy hermetikusan lezárt bunkerben is baromság.

Niki_Salamon P>!

– Nem veszed fel a maszkot?
– Te is tudod, hogy semmi hasznuk, ugye? – nézett Arlys Fredre. – Ugyanolyan jól tudod azt is, hogy ha egyszer el kell kapnod a betegséget, el is kapod.

Szösszenet P>!

Könnyek úsztak, csillogtak Lana szemében… aztán a lány nevetésben tört ki, amikor Max az orra elé tartotta a burgundi-vörös, cukorka-rózsaszín szegélyes hátizsákot.

73. oldal

Szösszenet P>!

A férfival együtt ment ki, s kabátja ellenére reszketett a hidegtől.

139. oldal

Szösszenet P>!

Amikor Ross MacLeod meghúzta a ravaszt, és leszedte a fácánt, semmiképp sem sejthette, hogy ezzel halálra ítélte magát.

9. oldal

Szösszenet P>!

Bár az egyik éjféli kalandjukon, amikor még a levegő is visszatartotta a lélegzetét, Ross megesküdött, hogy valami sötét erő jelenlétét érzi, hallotta susogó szárnyait, sőt, még bűzös leheletét is érezte.

10. oldal

Szösszenet P>!

– Mi…mi volt ez?
– Szerintem egy varázsló.

169. oldal

Szösszenet P>!

De csak a szél süvített be az ajtón, finom havat hozva magával, s a kinti sötétség áradt be.

15. oldal

Niki_Salamon P>!

Így hát,amíg az ő fénye növekedett, a világ a szeme láttára halt meg.

Niki_Salamon P>!

A szükség azt jelenti, hogy elhagyod a szívednek kedves tárgyakat…de egymást soha.


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Michelle Hodkin: The Evolution of Mara Dyer – Mara Dyer változása
Amanda Stevens: A birodalom
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Stephen King: Végítélet
Kresley Cole: A sötétség démona
Sherrilyn Kenyon: Szenvedélyes éjszakák
Richelle Mead: Dermesztő ölelés