Napfogyatkozás (A Kiválasztott krónikája 1.) 104 csillagozás

Nora Roberts: Napfogyatkozás

„AZ ​OLYAN KLASSZIKUS VILÁGVÉGE-REGÉNYEKHEZ MÉRHETŐ, MINT STEPHEN KING VÉGÍTÉLETE.” – New York Times Review of Books

Ahogy a világunk véget ér, egy új világ kezdődik.

Egyetlen csepp vérrel mindörökre eltűnik a régi világ. A helyén pedig valami különleges veszi kezdetét…

A Végzetnek nevezik – halálos járvány veszi kezdetét egy szilveszteri éjjelen Skóciában. Sem a vírus, sem a terjedése nem szokványos, és miközben milliárdok betegszenek meg és esnek a kór áldozatául, a túlélők némelyikében különös, váratlan képességek ébrednek fel.
Lana, a New York-i séf, puszta akaratával mozgatni képes bármit. Fred fényt gyújt a sötétségben. Jonah, a mentős, látja azok jövőjét, akiket megérint. Katie pedig, aki ikreket szült, úgy sejti, az új élettel együtt a mágiát is elhozta a világba.
A Végzet azonban mindenkire másként hat. A fény mellett sötét és rémisztő mágia is erőre kap. Miközben a hatóságok az immunisakat és a bűbájosokat keresik, hogy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2020
392 oldal · ISBN: 9789634069997 · Fordította: Tóth Gizella
>!
GABO, Budapest, 2020
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634069867 · Fordította: Tóth Gizella

Enciklopédia 4


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 112

Kívánságlistára tette 101

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Bár a könyv valóban letehetetlen, mégsem tudom megadni az öt csillagot sajnos, mert sok minden hibázott, nem passzolt, képtelenség volt benne. Az eleje még szuper volt, mintha Roberts asszony Stephen King Végítélet és Robin Cook Ragály című könyvét belemixelte volna a saját romantikus fantasyjébe.
Halálos vírus kipipálva, gyilkosságok, anarchia kipipálva, a túlélők jókra és rosszakra szakadása kipipálva, egy kiválasztott várása kipipálva, a mágia ébredése kipipálva.
Az elején csupa szimpatikus szereplőt ismerünk meg, akiknek később összefonódik a sorsa. Talán túl sok is a szereplő, és némelyek hozzáállása a helyzethez túlmutat minden naivitáson. Talán a szerző túl sok mindent akart belezsúfolni a kötetbe, és a későbbi történések tükrében sok mindennel felesleges volt pepecselnie. A helyenként szájbarágós stílustól falnak mentem. Fantasy rajongóként kevés volt, Nora Roberts fanként viszont már hozzászoktam az írónő meséihez. A boszikat nagyon favorizálja, nem véletlen, hogy itt is főszerepben vannak. A mágia ébredésének hatásaival kapcsolatban azonban King mellé nem ártott volna Ilona Andrews Kate Daniels sorozatát is végigbogarásznia, mert így inkább a romantika jött át a fantasy/disztópia helyett.
Keménymagos fantasy rajongóknak nem is ajánlanám, inkább csak a romantikus műfaj és Nora Roberts rajongóinak.

Noro >!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

(kettő csillag az ötből)

Háziasszony-fantasy regény egy családbarát világvégéről. Megjelenik benne néhány milliárd hulla és egy kedves kiskutya, de mintha a szerző maga sem tudta volna eldönteni, hogy ezek közül melyik a fontosabb, a hangulat szempontjából meghatározóbb. Már az első oldalakon megismerünk egy egész famíliát, amely a második fejezetre gyakorlatilag kipusztul, de a felszínes bemutatásnak hála, a legkevésbé sem tud érdekelni a sorsuk. És ez később sem változik: néha még a főszereplőket is összekevertem, annyira nem volt egyetlen mélyebb jellemvonásuk sem.

A történet lényegében annyi, hogy néhány átlagember összeverődik, és megpróbál felépíteni a romokon egy közösséget. De ez önmagában kevés, mert sem váratlan fordulatok, sem érdemi világépítés, sem egy komolyabb erkölcsi dilemma nem zavarja meg a szappanoperai közeget. Érdemes felkészülni a közhelyekkel zsúfolt, alapigazságokat ismételgető párbeszédekre is. A hősöket fenyegető veszélyek pedig olyan hihetetlen kliséhalmazok, amelyeket alig lehet komolyan venni. Az írónak érezhetően nincs tapasztalata a nagyobb léptékű fizikai konfliktusok (csatajelenetek) leírásában sem, ezek ugyanis kivétel nélkül összecsapottak és nehezen követhetőek.

Az egész hátterében állítólag van valami mágia, de ez körülbelül a deus ex machina szintjén mozog. A varázslók mindig pont arra képesek, amit a cselekmény megkíván, kidolgozottságát pedig annyiban lehet összefoglalni, hogy valami kelta, valami wicca, és egy kis Blair Witch. Hangulatteremtő szerepe a nullával egyenlő.

Végezetül néhány hasznos tanács a könyvből, világvége esetére:
Fosztogatni mindig részletes bevásárlólistával menjünk.
Ha tanyát verünk egy lakatlanná vált házban, az első dolgunk feltétlenül a takarítás legyen.
Ha hibázunk, utána minden második mondatunkba szőjük bele, mennyire sajnáljuk, mert ez egy cseppet sem idegesítő.
Idegenekkel találkozva mindig első látásra tudni fogjuk, kiben bízhatunk, és kiben nem, hiszen aki veszélyes, az úgyis azzal kezdi a társalgást, hogy milyen gaztetteket kíván elkövetni a sérelmünkre. spoiler

15 hozzászólás
ViraMors P>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Limonádé fantasy.
Hetek óta próbálok valami értelmeset írni a könyvről, de nem megy. Folyamatosan kísért a hasonlat, hogy úgy viszonyul a jó fantasyhoz, mint a túlvizezett, langyos limonádé a kellemesen lehűtött citromléhez. off Ha ez nem lenne elég, fülembe cseng egy halkan dudorászó képzeletbeli hangocska, ami olvasás közben annyit zümmögött a fejemben: 'trallala-trallala' mintegy aláfestve, ahogy a szereplők jöttek-mentek és megtörténtek velük dolgok, de valahogy az eseményeknek nem volt ereje.
Az egész egy elnagyolt bevezető, ami kipipál pár kötelező elemet, nagy számokkal, nagy szavakkal, világvégével és tragédiákkal dobálózik, amiket mégsem tudok igazán elhinni. És ez igazából szégyen mert az átszakadt egy lezárt kapu és visszatért/betört a mágia a világunkba, ami hozott magával egy pusztító járványt* stb alapsztori, ha nem is túl eredeti, de használható. Ehhez képest ez a könyv sokkal inkább az ujjgyakorlat és az izé közös gyermeke. Két komolyabb könyv között mondjuk lehet rajta lazítani, vagy szundikálni, de igazán nem tudott lekötni. Valamennyire kíváncsi vagyok, merre tovább, de hosszabb távon azt hiszem, megmaradok az írónő krimijeinél…

*off

zuna19 >!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Kicsit hihetetlen ez a könyv. Nekem így elsőre nem jött be, sem a történet sem a karakterek. Akit kedveltem meghalt.
Borzalmas egy világ lenne, ha ez bekövetkezne. Kiábrándító ez az alaptörténet.
Sok volt ez egyszerre, túl lett bonyolítva.
Nora Roberts ezzel kicsit túllőtt a célon. :DD

Roszka>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Nagyon izgalmas történet. Még akkor is, ha néha koppintásokat lehet felfedezni. Hol egy film, hol egy könyv köszön vissza a történetben. Az ember rácsodálkozik, hogy, na ezt itt meg itt már olvastam, vagy láttam, még ha nem is szó szerint van benne, de rá lehet ismerni.
Ettől függetlenül remek olvasmány, gyorsan olvasható, nem túl mély.

Zsuzsanna_Makai>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Húúú
Nem volt ez tök rossz könyv, de úgy érzem Nora Robi túl sokat akart összemarkolni, és ebbe beletört a bicskája.
– túl sok szereplő volt
– túl sok történetvezetési vonal volt, ha úgyis egy könyvnél többre tervezte, akkor mondjuk mindegyik vonalnak lehetett volna egy jól kidolgozott könyve, amik egy utolsó könyvben érnek össze
– túl sok összetevő került a levesbe, szerintem CSAK a vírus maga elég lett volna
– olyan érzésem volt, mintha tv sorozatot néznék, a részek közti egy hét is érezhető volt, amikor ugrottunk egy pár hónapot a történetben
– olyan érzésem is volt, h a Walking Dead terelgette Nora Robit
– amikor egy ilyen világ van, amikor bárki lehet fertőző, ember embernek farkasa, akkor bemondásra nem hiszed el, h én jó vagyok, gyere elviszlek, költözz csak be a házamba, nem, ilyen nincs.

Niki_Salamon P>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Nem a megszokott Nora Roberts könyv volt és az elején még aggódtam is, hogy ez most nem fog nekem tetszeni. Nagyon szeretem a fantasy könyveit, bár ebben is eltért a kezdeteknél. Folyamatosan több szemszögből olvashatjuk a történetek, amiket nagyon jól egybekapcsolt az írónő.
A Végzet kiirtotta az emberiség nagy részét,és aki megmaradt az is immunis vagy , különleges képességek birtokába jutott. Rájuk természetesen vadásznak, mert nincs olyan történet,amiben csak jók vannak. A könyv érdekes fordulatot vesz, bár kicsit néha hihetetlen, hogy épp mindig van az,amire szükségük van a fennmaradt csoportnak. Kedvencem természetesen főszereplőnk Lana. Nagyon szimpatikus, okos és bátor, egyedül is feltalálja magát és küzd a végsőkig. A történet befejezésében nem csalódtam: tipikus NR.
A könyv olvasmányos, gyorsan haladtam vele a kezdeti nehézségek után. Szereplőkből egész sok van, de a keménymagot, a lényeges embereket könnyű volt megjegyezni. off. Néha kicsit fura volt a szöveg, volt amikor nem is tudtam ki beszél kivel. Lehet az írónőnek természetes volt a fejében, csak elfelejtette leírni. Viszont nagyon nagy gratula a kiadónak borító ügyben, mert nem elég, hogy nagyon szép, de a fogása is kellemes és olvasóbarát: nem is tört meg, és a borító is tükörsima, egyenes maradt akárhogy olvastam.

kvzs P>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Világvége és fantasy light. Avagy milyen az, amikor valaki rózsaszín szemüvegen keresztül szemléli a társadalom összeomlását.
Volt ebben minden, amit távolról nézve a fantasy-vel azonosítanak sokan: boszorkányok, manók és tündérek, mindig a helyzethez tökéletesen alkalmazkodó mágia, és sooook romantika. Emellett természetesen mindenki kétdimenziós, fekete vagy fehér, és ezt rögtön lehet is róla látni (kivéve ha a rokonod).
Az alapötlet nem lenne rossz, a kivitelezés viszont nagyon felvizezett. A legnagyobb előnye, hogy gyorsan olvasható.

Fairymysz P>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Teljes értékelésem: https://fairytundervilaga.blogspot.com/2020/11/olvasona…

Mikor letettem a könyvet, iszonyatosan vegyes érzéseim voltak vele kapcsolatban. Egyrészt szerettem, másrészt voltak részek, amiktől a hajam téptem és persze volt olyan is, amit nem tudok megbocsátani Nora Robertsnek.
(…)
A Napfogyatkozás történetében minden megvan, ami jellemző mindazon könyvekre, amelyeknek a témája az emberiség megsemmisítése/vagy a megsemmisítés megpróbálása. Ebben aztán nem is kaptunk semmi újat,(…)

Annyi szereplő kerül elénk a könyv során, hogy időnként nagyon oda kellett figyelni, hogy ki kivel van és miért is ott van éppen, ahol van? Ennek ellenére nagyon sok szereplőt sikerült a szívembe zárni: Jonah, Max spoiler, Fred, Eddie és Joe és még sorolhatnám.

(…)A történetvezetés egész jó volt, bár azt kell mondanom, hogy sokszor éreztem hiányosságokat a történet során.

(…)Azonban a végével megint nem voltam kibékülve.

(…)És most kíváncsian és rettegve várom a második kötetet. spoiler

6 hozzászólás
Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

A szerzőről nem tudok semmit,na jó romantikus izéket ír nem az én világom.
Ezt is csak azért szereztem be mert a kihívásnál ott volt gondoltam adok neki egy esélyt.
Noro értékelését elolvasva azért egy kicsit elbizonytalanodtam de mondom adok neki egy esélyt.
Összességében én vagyok olyan szigorú mint Noro , körülbelül ezt vártam. Minden és mindenki fekete vagy fehér volt nem volt átmenet vagy jó vagy, vagy nagyon gonosz. A mágia butácska volt , nem volt semmi következménye ha valaki varázsolt.
Aki már elolvasott egy vagy maximum két könyvet azt tudta mire számíthat, tudtam ki fogja elárulni a túlélőket. A végére is számítottam .
Szóval nem lesz klasszikus , nem hoz újat a fantasy világba, de nem bántam meg, hogy elolvastam és várom a folytatást.


Népszerű idézetek

Niki_Salamon P>!

A baromság egy hermetikusan lezárt bunkerben is baromság.

Niki_Salamon P>!

A szükség azt jelenti, hogy elhagyod a szívednek kedves tárgyakat…de egymást soha.

Szösszenet>!

Amikor Ross MacLeod meghúzta a ravaszt, és leszedte a fácánt, semmiképp sem sejthette, hogy ezzel halálra ítélte magát.

(első mondat)

Niki_Salamon P>!

– Nem veszed fel a maszkot?
– Te is tudod, hogy semmi hasznuk, ugye? – nézett Arlys Fredre. – Ugyanolyan jól tudod azt is, hogy ha egyszer el kell kapnod a betegséget, el is kapod.

Niki_Salamon P>!

A boszorkányok mantrája, hogy „senkinek se árts”, több mint filozófia. Ez az alapja mindenkinek.

Jucko84 P>!

– A súlyos, nagy változások a legjobbat vagy a legrosszabbat hozzák ki belőlünk, néha mindkettőt. És néha azok a súlyos, nagy válságok nincsenek hatással bizonyos típusokra. Ami azt jelenti, hogy a seggfejek a körülményektől függetlenül seggfejek maradnak.

326. oldal

BBetti86 >!

Meglátásom szerint már kezdettől az a legnagyobb probléma, hogy az emberek ujjal mutogatnak, sőt rosszabbat tesznek azokkal, akik nem olyanok, mint ők.

464. oldal

Jucko84 P>!

Az államfők hullottak, mint a legyek. Az extrém óvintézkedések ellenére ugyanolyan fogékonynak bizonyultak, mint a hajléktalanok, a pánikba esettek, a hívők, az ateisták, a papok és a bűnösök.

50. oldal

Aoimomo P>!

Eddie most is csak a száját tátotta, amikor a fiú egyszerűen beleolvadt az egyik fába.
Valahogy… ő lett a fa. Nagyon furcsa, és a pokolba is, átkozottul menő manós dolog.

Niki_Salamon P>!

Így hát,amíg az ő fénye növekedett, a világ a szeme láttára halt meg.


A sorozat következő kötete

A Kiválasztott krónikája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Sarah Rees Brennan: Boszorkányszezon
Isaac Marion: Eleven testek
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Christopher Moore: Vérszívó démonok
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai
Csóti Lili: Hetedvérig