Segítség, ​ember! 180 csillagozás

Nógrádi Gábor: Segítség, ember! Nógrádi Gábor: Segítség, ember! Nógrádi Gábor: Segítség, ember! Nógrádi Gábor: Segítség, ember! Nógrádi Gábor: Segítség, ember! Nógrádi Gábor: Segítség, ember! Nógrádi Gábor: Segítség, ember! Nógrádi Gábor: Segítség, ember!

Mi történne, ha az állatok beszélni tudnának? Alighanem jól megmondanák a véleményüket rólunk, emberekről. Ebben a könyvben negyvenöt állat beszél, morog, kacag, kiabál, és bizony csak kevesen dicsérik az embert. Miért is tennék? Ugyan miért rajongana egy béka azért a vigyori gyerekért, aki befőttesüvegbe zárja? Vagy miért integetne bájosan a fóka annak a kétlábúnak, aki fegyvert fog rá? És vajon ki ne lenne ideges a farkas helyében, mikor mindig a szemére vetik, hogy megette Piroskát meg a nagymamát? Semmi kétség: nehéz az állatok élete, és ezen egyedül az ember segíthet. Mégpedig azzal, hogy szereti őket. De nemcsak a szívével, hanem az eszével is. Már ha van neki.
Vigyázat! Állati szövegek!

Eredeti megjelenés éve: 1989

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2020
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634863823 · Illusztrálta: Cakó Ferenc
>!
Móra, Budapest, 2019
192 oldal · ISBN: 9789634863823 · Illusztrálta: Cakó Ferenc
>!
Móra, Budapest, 2017
192 oldal · ISBN: 9789634157991 · Illusztrálta: Cakó Ferenc

13 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 18

Most olvassa 8

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Nógrádi Gábor: Segítség, ember!

A múlt héten két gyerekprogram is volt nálunk a könyvtárban, így történt hát, hogy amikor a helyükről elővett köteteket a kolléganővel visszapakoltuk véletlenül rábukkantam Nógrádi Gábor Segítség, ember! című könyvére, utána pedig már egyértelmű volt, hogy úgymond a „folytatást" is kézbe veszem.
Szóval örök hálám annak a kislánynak vagy kisfiúnak, aki belenézett a könyvbe, de nem tette vissza a helyére, én meg így leltem rá eme nagyszerű írásokra. :)
Az alcímek mindenképpen figyelemfelketők és tanulságosak. „ Ne csak szívvel, ésszel szeress!, valamint „Ha nem bántasz, nem bántalak!"
Ez a két fenti mondat tulajdonképpen mindent elárul a történetről, tökéletesen bemutatja azokat, – röviden és tömören – hogy miről is szólnak valójában ezek a gyermekkönyvek.
Az állatvédelem, a helyes és megfelelő állattartás mindig aktuális és sosem lehet róla eleget beszélni, sem a kicsiknek, sem pedig a felnőtteknek. Sőt!
Nógrádi Gábor humoros, viccesnek szánt tanmeséi, melyeket rímekkel és versekkel tűzdelt tele, igen jól mutatják: A világ és az ember még most is rá van szorulva arra, hogy minél többet tudjon az állatokról.
Vannak itt kérem szépen emlősök, madarak, ragadozók, bogarak és rovarok, hüllők és kétéltűek, valamint háziállatok sora, akik mind-mind, szépen-sorban elmondják véleményüket rólunk, emberekről.
Néhol kedvesek, a legtöbb esetben viszont a keresetlen igazságot hozzák napvilágra, az elborzasztó tényeket arról, hogy miként is bánik velük valójában az ember és persze inkább hogyan kellene viselkedni velük.
Felmerül tehát a kérdés: Ki is valójában az igazi állat? Mi az ember? Mert bizony a tudatlanságával, a végtelen gonoszságával minden jót elpusztít, megöl, rabságban tart, levadász, meggyaláz és még sorolhatnám. :(
A Segítség, ember! sokadik újranyomását olvastam, az újabb, bővített verzíót, amiben magáról az emberről is ír a szerző és még sok olyan állatról, amikről a régebbi kiadásokban nem volt még szó. A könyvet Cakó Ferenc illusztrálta és imádtam a rajzait. Egyszerre csodaszépek és megmosolyogtatóak.

https://klodettevilaga.blogspot.com/2022/03/konyvkritik…

kratas P>!
Nógrádi Gábor: Segítség, ember!

Aranyos és vicces formába öntött, tanító jellegű szösszenetek. Főleg az utolsó, az ember :)))

Emerson>!
Nógrádi Gábor: Segítség, ember!

Ennyi morcos, agresszív állatot! Legalább annyi van belőlük, mint a morcos, agresszív emberből. Csak nehogy egy reggel terráriumban ébredjünk, mert akkor kihalunk mint a mamut, meg a tengeri tehén…

Kicsibogár P>!
Nógrádi Gábor: Segítség, ember!

Vicces, gunyoros, cinikus ez a könyv, és ezáltal tele van igazságokkal, nemcsak az álatttartásról, hanem úgy általában a toleranciáról.
Aki szeret valakit, az arra is figyel, hogy a másiknak mire van szüksége, és nem csak arra, ami neki jó.

2 hozzászólás
Beatrice8>!
Nógrádi Gábor: Segítség, ember!

Aranyos, vicces és ötletes kis mese. Azt hittem normális meseregéyn lesz, nem számítottam ilyen kézikönyv szerű szövegre, de kellemes meglepetés volt. Tényleg sok szóvicc és ötletes mondat van benne. Pl.: „Ezek talán még az állatot is egy l-lel és két t-vel írják, mert szerintük múlt idő!”
De emellett erős oktató jellege van, érdemes felolvasni a gyerekeknek.
Ahhoz képest, hogy csak a „húsvét” sz miatt olvastam, nagyon tetszett.

Aniza I>!
Nógrádi Gábor: Segítség, ember!

Nagyon szórakoztató volt több állat szemszögéből olvasni a rövid történeteket. Gyerekeknek ajánlottabb, de felnőtteknek is jó kikapcsolódást biztosít.

LuciaBane>!
Nógrádi Gábor: Segítség, ember!

Gyerekkori nosztalgia, nagyon jó emlékeim vannak.

Amúgy humoros és szórakoztató, de szigorúan csak egy párat egyszerre. Néhány állat volt, amit kevésbé csíptem, de nagyon jó volt.

Könyvtolvaj_96>!
Nógrádi Gábor: Segítség, ember!

Igazi beszólós-megmondós könyv, ahol a kisállatoktól a nagyokig, a háziállatoktól a vadonélőkig elmondják a véleményüket rólunk, emberekről. (Főleg Dezsőkéről, úgy látszik nagyon a szerző begyében lehet :D). Ez egy gyerekkönyv, mégis egy-két helyen elég olyan odamondásokat találtam, amik esetleg már a felnőtteknek szóltak, de felettébb szórakoztató volt. Rövid kötet, egy állat 2-3 oldalon keresztül nyilatkozik,így gyorsan lehet vele haladni, illetve illusztrációk is vannak hozzá! :)

altagi P>!
Nógrádi Gábor: Segítség, ember!

Minden (leendő) állattartónak a kezébe nyomnék egy példányt ebből a könyvből, annyira szuperül hozza az állati szemszöget, és sajnos sokan vannak, akiknek nagyon sokat kellene még tanulni ahhoz, hogy állatot tartsanak. Leginkább gyerekeknek való tanulságos történetek, de felnőttként is nagyon élvezetes és elgondolkodtató olvasmány. Vajon az én háziállatkáim is írtak volna ilyen leveleket? Remélem, nem…
A kedvencem a macska, a kutya és a guppi voltak, de mindegyik (kivéve talán a legelsőt…) nagyon humorosra sikeredett. És az utolsó, az valami fenomenális! :D


Népszerű idézetek

Slezihr>!

Aki nem tudja elképzelni milyen ez a nyilvános lamur, az próbáljon meg csókolózni szünetben a tanáriban.
Életre szóló élmény lesz.

99. oldal (Gepárd)

Klaudia_Kispál>!

…Néha egy órán keresztül nyivákolja nekünk, hogy „Saci néni szép! Saci néni fiatal!” Amikor már nem bírom tovább, azt mondom neki, amire te tanítottál: „Hülye, aki mondja! Hülye, aki mondja!” Erre persze megsértődik, és otthagy.
… Az egyetlen elégtételem, hogy ha nincs itthon, folyton telefonálok. Már kétszer felhívtam a melbourne-i unokatestvéremet! Ha megkapja a telefonszámlát a Saci nénid, biztos feldobja a papucsát, és többet nem kell idejönnöm… Halló!…Halló!… Már megint megszakadt ez a… krrr… vonal!

26. oldal (papagáj)

biciglibelso>!

Tudatlan banda! Most magyarázzam meg, hogy védett vagyok? Azt sem tudják, mi az! Ezek talán még az állatot is egy l-lel és két t-vel írják, mert szerintük múlt idő!

38. oldal, 12. fejezet- Vízisikló (Officina Nova, 1989)

TimisBooks>!

Mért kell egymást bántani? – kérdem én. – Mért kell a másik orra alá dörgölni, ami amúgy is fáj?

157. oldal

altagi P>!

Aztán itt van a kísérleti élőlényem étkezési szokása. Naponta egyszer eszik, azaz reggeltől estig.

32. oldal (Kutya)

Maya >!

Védjenek meg, vagy fogjuk magunkat, aztán úgy kihalunk, mint a mamut, meg a tengeri tehén!

4. oldal (Sün)

Maya >!

Azt hiszem, ezeket a néniket kellene már végre megszelidíteni valakinek. Mert ha nem szeretik eléggé őket, mindig azt gondolják, hogy csak egy szőrmesáltól lehetnek boldogabbak.

17. oldal (Csíkos mókus)

Kicsibogár P>!

Aki szeret valakit, az arra is figyel, hogy a másiknak mire van szüksége, és nem csak arra, ami neki jó.

29. oldal

ruszky>!

3. Kikötés: Oda sem megyek, ahol nem szeretik egymást a családtagok. Mert az ilyenek mindig az állatba rúgnak bele legelőször.

21. oldal (Póniló)

ruszky>!

Nem kell a duma, Gézuka! Nem kell! A bajuszomon kunkorodik ki már az unalmas szöveged arról, hogy én nem vagyok olyan hűséges, mint egy kutya.

29. oldal (Macska)


Hasonló könyvek címkék alapján

Palásthy Ágnes: Mi lesz veled, cica?
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai
Timo Parvela: Miú és Vau nagy kalandja
Halusz Léna: Állatkommandó
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Palencsár Ibolya: Kacajfalvi kutyakalandok
Bella Swift: A kiskutya, aki rénszarvas akart lenni
František Nepil: Saját manccsal írtam
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában