Kengu ​elrablása (Ringabringa nyomozók 1.) 6 csillagozás

Nógrádi Gábor: Kengu elrablása

A Ringabriga klub négy 10-11 éves állatszereplő tagja különleges eseteket nyomoz. (Nyúl. Róka, Mackó, Elefánt.) Nyomozásuk tárgya mindig az a megoldatlan eset, amit az elefánt, rendőrnyomozó anyukájától hall. A kerékpár az amatőr nyomozók fontos eszköze. A könyv humoros, regényes formában 6-10 éves gyerekeknek írt krimi. Tipográfiai megoldásai, kép-szöveg montázsai az olvasás begyakorlását segíti.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
PressKontakt, 2013
128 oldal · ISBN: 9786155245015

Kiemelt értékelések

zamil>!
Nógrádi Gábor: Kengu elrablása

Többet vártam ettől a könyvtől, az egész kézbevétel után azt az érzést keltette, hogy egy haza Geronimo szerű könyv van a kezembe, főleg a szerkesztése terén. Sajnos a beltartalom már nem volt az igazi, nem ültek a poénok, a karakterek olyan semmilyenek voltak, pedig egy gyerekkönyvnél nem árt, ha aranyosak, szerethetőek. A történet is olyan szög egyszerű volt, semmi extrával.

Chris>!
Nógrádi Gábor: Kengu elrablása

Ami elsőnek eszembe jut a kötetről, amikor kézbe veszem, hogy milyen jópofa. Már ha csak belelapoz az ember a könyvesboltban, akkor is magával tudja ragadni a kiadás ötletessége. Bárhol ütjük fel a könyvet, szinte biztos, hogy színes illusztrációra bukkanunk, vagy ha arra nem is, különböző betűtípussal, -nagysággal és színnel írt szavakra. Hasonlóan a Geronimo Stilton-regényekhez, itt is minden szereplőnek megvan a saját „logója”, vagyis bármikor szerepel a neve a kötetben, egyből felismerhetővé válik. De ugyanígy: játszanak a hangsúlyozandó, lényegi mondanivalóval, pl. ha valaki egyre mérgesebb lesz és kiabálni kezd, a betűk nagysága is egyre növekszik, a színeknek is megvan a maguk jelentése.

Ez az egész pedig nem csak jópofa, hanem érdekes is a kisebb olvasóknak. A rövid fejezeteknek és ennek a kialakításnak köszönhetően szinte biztos vagyok benne, hogy minden alsós gyermek örömmel fogja kézbe venni a kötetet, a történetnek és a humornak köszönhetően pedig be is fejezik. A sztoriról magáról nem sokat írnék, igazodik a gyermekek igényeihez, kellőképpen izgalmas, fordulatos. A szereplők jól eltaláltak, igazi gyerekek ők is, ennek megfelelően olykor sok mindent túlbonyolítanak, túl komolyan vesznek (ami persze jó, mert különben nem sikerült volna megmenteni Kengut), ez pedig nagyon jó humorforrás.

A kötetnek van még egy előnye: úgy tanítja a gyerekeket, hogy azok közben észre sem veszik. A Ringabringa Klub tagjai egytől-egyig biciklivel járnak, ennek megfelelően a KRESZ legalapvetőbb, legfontosabb szabályai is bemutatásra kerülnek. Ahol pedig idegen (eredetű) szavak bukkannak fel, vagy olyan átvitt értelemben vett kifejezések, szólások, amit az ifjú olvasók nem feltétlen értenek, azok egy külön kis keretben kerülnek megmagyarázásra.

A könyv maga tehát abszolút élvezetes, megkockáztatom, hogy még külföldön is megállná a helyét a hasonló stílusú gyermekkötetek között. Hamarosan érkezem a folytatással!


A sorozat következő kötete

Ringabringa nyomozók sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bodó Béla: Brumi Mackóvárosban
Kormos István: Mesék Vackorról
Gyárfás Endre: A versengők
Mackó-túra
Sebők Zsigmond: Tányértalpú koma a híres mackó
Bonny Becker: Medve aludni megy
Nicholas Oldland: A melegszívű medve
Luca Anna (szerk.): Micimackó – Higgy magadban!
Katlin Stockheim: Mézes-dűlő tizenkettő
Emily K. Hutta: Valaki kincsei