A ​fattyú 19 csillagozás

Nógrádi Csilla: A fattyú

„Siratófal… ​Ez lennék a számára? Most gyászolja el a régi, egészséges önmagát. Figyelem a benyomásaimat, mert a belőlem kiváltott érzelmek modellezik a kliens kapcsolataiban működő erőket. Diagnosztikus jelentősége is lehet annak, hogy milyen hatást gyakorol a környezetére. Azt érzem, hogy erős köteléket próbál kialakítani velem, talán kapaszkodót keres, reményt, ami életben tartja. Mintha polipkarokkal kutatna a külvilágban megragadható stabil pontok után.”

Miként nyernek jelentést a kliens életének mozzanatai a terápia segítségével egy halálos betegség árnyékában?
Jenő 36 év amerikai lét után hazatér Magyarországra, hogy onkológiai kezelést kapjon, és elrendezze elintézetlen ügyeit. A halál kapujában visszatekint az életére: erőszakos fogantatására, egész életét végigkísérő rettegésére, nehogy továbbadja apja lelki örökségét, csak nőkből álló családjára, vallásos neveltetésére, testi betegségeire, majd az amerikai álomra, felső vezetői karrierjére,… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A terapeuta esetei

>!
HVG Könyvek, 2017
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633044667

Enciklopédia 3


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Málnika
Nógrádi Csilla: A fattyú

A terapeuta esetei sorozatnak ez a része is igazi csemege, amelyben egyaránt hangsúlyos a gyerekkori traumákat egy életen át cipelő, rákos kliens, Jenő hősies harca, Nógrádi Csilla, onkopszichológus hihetetlen lelki ereje, illetve a rákos betegekkel zajló terápia speciális gyakorlata.

A terapeuta esetei előadásán nagyon megfogott Nógrádi Csilla közvetlensége, elsöprő erejű szakmai elköteleződése, és igen, a lazasága, azonban, amikor elkezdtem olvasni a kötetet, bevallom, kicsit megijedtem. Nehezen tudtam ugyanis összeegyeztetni az írót az előadóval, és erről sajnos kizárólag a szakszavak tömkelege tehet. Bár viszonylag sokat olvasok a témában, még nekem is rengeteg a szakkifejezés, de szerencsére pár oldal után átállt rá az agyam, és utána már nem zavart ez a “szakmázás”. Ennek ellenére, mivel a sorozat főként azzal a céllal született meg, hogy a pszichoterápiát közelebb hozza az emberekhez, nem ártott volna picit közérthetőbben fogalmazni. Hogy miért adtam mégis öt csillagot? Mert a kiadvány tele van mély érzésekkel, embert próbáló küzdelmekkel, éles társadalomkritikával és terápiás csemegékkel.

Ezúttal az onkopszichológia területén leshetünk be a kulisszák mögé, amelynél az ülések sokszor nem a hagyományos mederben folynak, ugyanis néha a kórházi ágy a helyszínük, miközben csövek lógnak ki a kliensekből, sőt, olyan is előfordul, hogy épp lehányják a pszichológus papucsát. Nógrádi Csilla elsöprő erejű küldetéstudattal vezeti a terápiákat, miközben negyedórás szünetekkel töltekezik, elkortyolva egy-egy kávét és alkalmazva a tibeti légzésmeditációt. Jenővel folytatott terápiája igen kemény munka, párbeszédeik azonban olyanok, akár az intelligencia tánca. Emellett leírást kaphatunk a bipoláris II. zavarról, a kognitív terápia módszeréről, az álomelemzésről és a mindfulness-ről is. Csodaszépen levezeti a sémák kialakulását, amelyek önsorsrontáshoz vezetnek. Személy szerint nekem a legtöbbet az elengedésről szóló rész adta, amelyet még senkinek nem sikerült ennyire érthetően, közel hoznia hozzám. Ami leginkább megfogott az mégis Csilla társadalomkritikája, amely kristálytisztán leírja napjaink egoista emberét. Nem elég a fogyasztói társadalom nyomása, a guruk és az életvezetési tanácsadók egyre csak arra ösztönöznek, hogy váljunk királlyá és istennővé. Ez nemcsak az individuumok, hanem a társadalom számára is nagyon káros.

>!
DaTa P
Nógrádi Csilla: A fattyú

A terapeuta esetei sorozat másik két kötetét is olvastam, de A fattyú látványosan kiemelkedik a sorból. Mérei Jenő esettanulmányát mutatja be Nógrádi Csilla, klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus, onkopszichológus. Jenő erőszakban fogant, anyja a szülés után érzelmi támaszt és biztonságot nyújtani képtelen, depresszív, a munkába menekül, a családban a mélyen bigott, vallásos nagyanya irányít. Jenő személyisége súlyosan sérül, bipoláris II. típusú zavar, cukorbetegség, szívbetegség, szexuális diszfunkciók alakulnak ki. Amerikába disszidálva felsővezetői karriert fut be, családot alapít és most, élete vége felé közeledve, gyógyíthatatlan rákkal diagnosztizálva visszatér Magyarországra, és pszichoterapeuta segítségét kéri, hogy szembenézzen mélyen eltemetett, elfojtott érzéseivel, hogy megélje az út végén a megszabadulást, a felszabadulást. Mélyen megindító történet, kevésbé ismeretterjesztő, mint a sorozat másik két kötete, sokkal inkább szakmaibb. Alapos, lebilincselő, tiszta, mély. Kedvenc.

>!
Molymacska P
Nógrádi Csilla: A fattyú

Az Olvadáshoz hasonlítva ez sokkal tényszerűbb volt, és inkább a pszichológiai alapokra hivatkozott (mint inkább tudományos, mint szépirodalmi alkotás) ám sajnos ebben el is veszett az ember a pszichológus mögött. Nagyon sajnáltam, mert a történet is tetszett és maga az elképzelés is, de valamiért olyan érzésem volt: ehhez a hölgyhöz akkor se mennék segítségért, ha nem lenne más esélyem (ettől még lehet nagyon jó pszichológus, sőt biztosan az, de engem nem nyert meg ezzel a könyvvel sajnos :( )
Maga a történet is furcsa volt, mert egy életet adott ki, és az életszakaszokban különféle problémákat kellett leküzdeni. Ilyen volt a vallási neveltetés (ami lehet jó, de sokkal többször halljuk a rosszat sajnos :( ) a szülőkkel történő problémák meg nem beszélése (nemrég olvastam a Sebek című könyvet, amiben az elsődleges probléma az anyáé volt, nem a gyereké) vagy a depresszió is. Érdekes volt végigkövetni, ám a páciens története inkább volt kalandos (és pszichózisokban bővelkedő) mint szerettem volna.
Nem volt rossz, de néha úgy éreztem: a kevesebb több. Néha pedig úgy, hogyha emberibben fogalmaz az író, sokkal mélyebb élmény is lehetett volna.

1 hozzászólás
>!
PerczeneNiki
Nógrádi Csilla: A fattyú

Az előző két kötet (Olvadas, Lenyelt vágyak) után azt hittem ez lesz a legkemenyebb téma, de meglehetősen tárgyilagosan írja le a részleteket. Ennek ellenére több helyen mély érzelmek jelennek meg, jó volt olvasni a terapeuta erzeseirol is. Sok helyen viszont nekem zavaróan szakmai volt a leírás, de lehet ez is csak a masik kettő fényében tűnik így.

>!
Nagy_Barna
Nógrádi Csilla: A fattyú

Nagyon jó koncepció ez „a terapeuta esetei”, Nógrádi Csilla könyve is jól bizonyítja ezt. Mérei Jenő terápiájának története érdekes, szemléletes és tanulságos. Az összekötő leírások pedig elgondolkodtatóak és jól átadják a terapeuta személyiségét is. Az egyedüli, ami kicsit zavart, az a rengeteg szakkifejezés használata, mert ezek egy része könnyedén megfogalmazható lett volna közérthetőbben is, javítva ezzel az olvashatóságot.


Népszerű idézetek

>!
Málnika

A hétköznapi embereket divattervezők, bulvárpszichológusok és különféle egotrénerek arra biztatják, hogy fedezzék fel a bennük rejlő királyt, királynőt, sőt ha lehet, váljanak istenségekké. Ennyi királyi fenséget és istennőt, mint manapság, sosem hordott a hátán a Föld.

100. oldal

1 hozzászólás
>!
Málnika

A sírás bátor szembenézés a bánattal. Engedje, hogy „partot érjen a víz”!

19. oldal

>!
lullau

     Az érett spiritualitás erősíti az ősbizalmat, az élet értelmességét és etikai felelősségét, továbbá megadja a valahová tartozás élményét. A kórházi munkámban tapasztaltam, hogy az élet pozitív értékeinek előtérbe helyezése a hit által erőt ad a betegség nehéz időszakaiban. De az embertől és realitástól teljesen elrugaszkodott, projekción alapuló hiedelmek nagyon ártalmasak a lélekre. Az így sugallt hamis értékrend elérhetetlen, a hívő mégis folyamatos kísérleteket tesz arra, hogy megfeleljen az irreális morális igénynek. A kudarcok sora teljesen aláássa az önbizalmat. Ebben a folyamatban alakulhat ki az úgynevezett ekléziogén neurózis, a patológiás vallásgyakorlás nyomán megjelenő pszichés zavar. (…)
     A kiváltó ok nem magában a vallásban keresendő, hanem a tanok félreértelmezésében, és pszichésen zavart, frusztrált egyházi személyek ártalmas magatartásában. A valláskutatók hangsúlyozzák, hogy a Biblia erkölcsi kézikönyvvé degradálása, és a hatalommániás gyülekezeti vezetők dogmatizmusa kifejezetten káros a hívők pszichéjére. A betegítő nevelés családon belül is megjelenhet, ilyenkor a gyermeknek a saját lényegi vonásait kell elnyomnia ahhoz, hogy megfeleljen az elvárásoknak.

>!
DaTa P

A fejlődéshez a szabadság és a korlátozás optimális egyensúlyára van szükségünk, máskülönben a személyiség sérül, és különféle súlyosságú zavarok lépnek fel.

43. oldal

1 hozzászólás
>!
DaTa P

Az önértékelésünket a reflexív kapcsolatainkban alakítjuk ki. A pozitív énkép az anya biztonságos és szeretetteljes tartó, tartalmazó és visszatükröző viselkedése nyomán fejlődik ki. Egy depresszív anya zárkózottsága, pesszimizmusa és figyelmetlensége beszűkíti ezeket a szülői funkciókat. A diszfunkcionális család megfosztja a gyermeket az őszinte viszonyulás lehetőségétől, ha az elvárásait a többiek semmibe veszik és visszautasítják. Amikor szakadék keletkezik az alapvető igények és az önértékelés szintje között, akkor következik be a depresszív lehangoltság. A gyermek kisebbrendűségi érzéseit felsőbbrendűségi fantáziákkal kompenzálja, ami nárcisztikus zavarokban, mániás viselkedésben vagy pszichoszomatikus megbetegedésben juthat a felszínre.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zárkózottság
3 hozzászólás
>!
Málnika

Nem sokan mernek megnyílni a kollégák előtt, nehogy kiderüljön valamilyen szakmai bizonytalanság vagy kapcsolati probléma. Pedig mindannyian hibázunk és elbizonytalanodunk időnként. A mi kis rehabilitációs munkacsoportunkban nem féltünk megmutatni egymásnak az emberi oldalunkat, és nagyon jól tettük.

9-10. oldal

>!
Málnika

Márpedig a szenvedőnek valódi érzelmekre van szüksége, a leereszkedő vagy távolságtartó attitűd csak az elszigeteltségét erősíti. A legjobban a következő stratégia működik nálam: hagyom, hogy mindent érezzek, de felismerem a bennem keletkező érzelmeket, és külön kezelem őket a kliens érzéseitől.

18. oldal

>!
DaTa P

Mindannyian feltesszük magunkban a kérdést, vajon mi értelme az emberi szenvedésnek? Onkopszichológusi pályám során több olyan pácienssel is találkoztam, akik bevallottan nem hagyták volna ki az életükből a daganatos betegséget, mert éppen az mutatta meg nekik a valódi értékeket. A poszttraumás növekedés a megrázkódtatásból nyert tapasztalat útján pozitív változást hoz a személyiségbe. A fejlődésre egész életen át képes az ember, de kétségtelen, hogy negyven-ötven éves kortól egyre nehezebben alkalmazkodunk az életválságainkhoz.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fejlődés · szenvedés
5 hozzászólás
>!
Málnika

Én, aki elismert change manager voltam, most félek a change-től.

19. oldal

>!
Málnika

Egészséges közösség nem jöhet létre önmagukba zárkózott, öntörvényű individuumokból, akik nemcsak magukat, hanem a társadalmat is széthullásra ítélik.

101. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Forward: Mérgező szülők
Judith Herman: Trauma és gyógyulás
Szummer Csaba: LSD és más „csodaszerek”
Tóth Miklós – Stadinger Zsuzsa: Bevezetés a szexuálterápiába
Szondy Máté: Megélni a pillanatot
Boldizsár Ildikó: Mesék útkeresőknek
Farkas Orsolya: Schüssler arcdiagnosztikai és terápiás zsebkönyv
Biegelbauer Pál: Gyógyító illatok
Körmendi István: Az általános orvoslás gyakorlata – Oxiológia, fertőző betegségek, gyorsdiagnosztika és terápiás stratégia, a gyógyszerelés kérdései, határterületek
Cornelia Raab: Hagyományos kínai orvoslás kezdőknek