Korcsolyacipők (Cipők 7.) 2 csillagozás

Noel Streatfeild: Korcsolyacipők

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Miután felépül hosszú ideig tartó betegségéből, Harriet Johnson azt a tanácsot kapja orvosától, hogy korcsolyázzon sokat. A jégpályán az első napon megismerkedik Lalla Moore-ral, akit nagynénje, Claudia nevel. A gazdag rokon szeretné, ha az árva kislányból sikeres korcsolyázónő válna. Bár szinte mindenben különböznek egymástól, Harriet és Lalla hamarosan elválaszthatatlan barátnők lesznek. Lalla tehetsége és vidámsága jó hatással van Harrietre, és az ő kedvessége is ösztönzőleg hat Lallára. Egyre több időt töltenek együtt a pályán. Ám ahogy halványodni látszik Lalla korcsolyázás iránti lelkesedése, úgy bontakozik ki egyre inkább Harriet ösztönös tehetsége. Úgy tűnik, a két lány élete teljesen más irányba tart. Vajon megmarad a szoros barátság kettejük között?

Eredeti mű: Noel Streatfeild: Skating Shoes

Eredeti megjelenés éve: 1951

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634034193

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Narumi
Noel Streatfeild: Korcsolyacipők

Amikor megláttam a könyvesboltban ezt a gyönyörű szép könyvet, tudtam, hogy nekem ezt el kell olvasni. A Balettcipőkről már hallottam (pontosabban láttam a filmet), de mivel az tetszett, így gondoltam, nem nyúlhatok mellé.
Maga a történet kedves, tanulságos, szórakoztató. Egy kis mese a barátságról, önismeretről, küzdelmekről. És nem utolsósorban arról, hogy a felnőttek önzése milyen negatív módon tudnak hatni a gyerekre.
Sok szülő a gyermekével akarja bepótoltatni mindazt, ami az ő gyerekkorából kimaradt. Pénzt, időt, energiát nem sajnálva „versenylónak” tekinti a saját gyermekét, és bizonyítani akarja, hogy az övé a legjobb. A gyermek érdeke pedig sehol. Ezt nap mint nap tapasztalom a környezetemben és végtelenül elszomorít.
Claudia néni – avagy a „gonosz” mostoha – pontosan ezt a karaktert személyesíti meg. De azt meg konkrétan nehezen tudom elhinni, hogy se a nevelő, se a dada, se az óraadók, de még a drágaságos papucsférjnek sincs semmilyen beleszólási joga Lalla jövőjét illetően. Claudia nénia eldöntötte, hogy márpedig Lalla korcsolyabajnok lesz, és az lesz, amit ő mond. És mindenki csak sajnálkozik, de senki sem tesz ez ellen semmit. Felháborító. (És az életben is ez van!)
És amikor a gyermek teljesítményén látszik, hogy valami nincs rendben, akkor még jobban meghajtjuk, és elfeledkezünk arról, hogy talán már így is eleget vállalt a szerencsétlen, hagyjuk pihenni.
Áh, nem is dühítem magam tovább a témán.
Ami még nem tetszett annyira, hogy rettenetesen túlírtnak tartom a könyvet, legalább 100 oldalt le lehetett volna spórolni belőle, ha nem emlegetjük öt oldalanként Harriet betegségét, vagy úgy ne lenne minden kész tényként odatalálva – alig marad valami a saját képzeletnek. Ezt lehet, hogy az írónő is érezte, mert a végét pedig eléggé összecsapta.
Összességében emiatt egy csillag levonás jár, egyébként tényleg ajánlom (főleg) a tíz év körüli kislányoknak olvasásra! Gyermekbarát könyv! :)

>!
Berti96
Noel Streatfeild: Korcsolyacipők

A Balettcipők volt az első könyvem az írónőtől, rögtön megszerettem a stílusát és így eldöntöttem a Korcsolyacipőket is el szeretném olvasni. Akárcsak a balettes ez is elnyerte a tetszésemet, bár nekem úgy tűnt ez inkább Lalla-ról szól, mintsem a nagy barátságukról, amit én nem éreztem annyira legjobb barátnősnek. Ettől függetlenül csak ajánlani tudom, ugyanis nagyon aranyos kis történet! :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Naia Bray-Moffatt: Korcsolyaiskola
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Brandon Mull: A démonbörtön kulcsai
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Arne Svingen: Magas Cé és jobbhorog
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
Rick Riordan: Az elveszett hős