Zuhanás ​előtt 179 csillagozás

Noah Hawley: Zuhanás előtt Noah Hawley: Zuhanás előtt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​ködös nyári éjszakán magánrepülőgép száll fel az Egyesült Államok keleti partvidékéhez tartozó Martha’s Vineyard-szigetről New York felé, fedélzetén tizenegy utassal.

Tízen a felső tízezer tagjai, a tizenegyedik egy nem túl jelentős festő. Tizenhat perccel az indulás után a gép az óceánba zuhan. A katasztrófát ketten élik túl: Scott Burroughs, a festő és a gépen utazó médiamogul négyéves kisfia. Burroughsnak sikerül a lehetetlen: partra úszik a gyerekkel. Ott aztán belekerül a nyomozás és a médiahisztéria kettős forgatagába. De vajon véletlenül zuhant-e le a gép? Vagy a befolyásos embereket szándékosan gyilkolta meg valaki?

Noah Hawley thrillere napok alatt felkerült a sikerlistákra. A történet nem csak az olvasók, de a kritikusok közt is egyöntetű sikert aratott, mert a szenvedélyes összecsapások nagy gonddal és alapossággal megrajzolt szereplők között zajlanak le. A könyv letehetetlenül izgalmas.

A szerzőt milliók ismerik szerte a világon, Ő a több… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155915260 · Fordította: Soproni András
>!
XXI. Század, Budapest, 2016
400 oldal · ISBN: 9786155638145 · Fordította: Soproni András
>!
XXI. Század, Budapest, 2016
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155638152 · Fordította: Soproni András

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Scott Burroughs


Kedvencelte 6

Most olvassa 9

Várólistára tette 157

Kívánságlistára tette 84

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Noah Hawley: Zuhanás előtt

Azoknak ajánlom, akik szeretik az emberi sorsokat bemutató írásokat. A regény nem krimi, nem is thriller, bár kétségtelenül fordulatos regény.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/01/zuhanas-elott.html

9 hozzászólás
Bitten>!
Noah Hawley: Zuhanás előtt

Most egy kicsit más vizekre evezünk. Nem állnak tőlem távol a hátborzongató thriller témájú, különféle erőszakokat feldolgozó történetek sem. De ők azok a történetek, amelyekre rá kell hangolódnom. Volt, hogy felbosszantott vagy megnevettetett vagy megrázott egy – egy példánya.
Választásom egy külföldön nagy sikernek örvendő remekműre esett. Remekmű? – tudhatom e ezt olvasás nélkül?! Esélytelen! Kihívás adott!

Felvezetésként az indulás pillanatait, a gazdagság előnyeit vetíti elénk a szerző. Majd megjelenik a képbe nem illő hányattatott sorsú szereplő. De kit sorolunk az említett réteghez: anyagi javai miatt inkább, a társadalmi hovatartozás alapján vagy lelki világa – szerzett sebei alapján?!
A társadalmi elismerés nem garancia semmire. A becsapódás pillanatáról későbbiekben visszatérő emlékek képében kapunk foszlányokat. Apránként tárulnak fel az olvasó szemei előtt. Érezhető a családon belüli koherencia instabilitása, tökéletesen adja vissza Noah, a mozdulataik által.

…..

http://bittennonblogger.blogspot.hu/2017/06/sziasztok-m…

kriszet_Paulinusz P>!
Noah Hawley: Zuhanás előtt

Mihelyst megszoktam az írásmódot, utána már élveztem a könyvet, de megértem, hogy miért nem annyira népszerű.
Félek bevallani, de nagy rajongója vagyok a Légikatasztrófák sorozatnak, ahol kiderítik, hogy miért zuhant le a repülő. Természetesen a szívem mindannyiszor összeszorul, amikor történik a baleset, de mégis azért szeretem nézni, mert csodálatraméltó, ahogy összeillesztik a legapróbb darabokat a történetben.
A zuhanás előtt hasonló kaptafára íródott. Megkapjuk az eseményt, sodródunk a történettel, miközben vissza-vissza pillantunk a múltba. Amiért kimagaslóan jó lett a könyv számomra az az, hogy az író nem félt besározni magát, mégpedig a médiával. Bemutatja, hogy Amerikában milyen mértékű a média keselyű viselkedése, és azt is hogy mindenen keresztül átgázolnak, nem számít, hogy hány emberélet mocskolódik be, vagy megy tönkre. Azt gondolom, hogy az egész világon nincs még egy ilyen hiéna magatartású média birodalom, mint ott, ugyanakkor nem lennének ilyenek, ha nem lenne rá vevő, amit a könyv is bemutat, mert mindenki tudni akar mindent még akkor is, ha semmi köze sincs hozzá!
A történet szívetmelengető a tragédia ellenére, és végig drukkolunk hősünknek, hogy ne essen semmi baja. Sem neki, sem senki másnak.
Scott jelleme nagyon jó lett, de Bill a média fenegyerek annyira gyomorforgatóra sikerült, hogy néha majdnem kivágtam a könyvet az ablakon.
Aki szereti az emberi sorsokat bemutató könyveket annak tetszeni fog szerintem, nekem nagyon bejött.

2 hozzászólás
Ibanez P>!
Noah Hawley: Zuhanás előtt

„Az élet döntések és válaszreakciók sorozata. Azok a dolgok, amiket az ember tesz, meg amiket vele tesznek.”

A Zuhanás előtt címben igazából maga az „előtt” szó a fontos, hiszen a fülszövegben már lelőtt zuhanás kb. a kötet első fejezetében meg is történik. A továbbiakban voltaképpen egy visszabogozós krimi-szerű történet épül fel, amelyben az összes, a gépen utazó, illetve a történetbe becsatlakozó egy-két fontosabb alak (műsorvezető, FBI-ügynök) korábbi életét ismerhetjük meg. Ez sajnos túl soknak bizonyult, mintegy tíz ember követünk nyomon, olyan szinten, ami nyugodtan ki is maradhatott volna. Például spoiler. A szereplők közül inkább kiemeltem volna azt a 4-5 igazán fontos személyt, akinek az élettörténete és a motivációi igazán fontosak voltak a történet szempontjából. Sajnos a túlírtsága miatt a könyv felétől elkezdtem unni jó pár fejezetet, mintegy 100 oldallal meghúzva érdekfeszítőbb lett volna. Sőt, ha lehet ilyet mondani, én az egész történet „megfordítottam volna” – más címmel, nem ilyen fülszöveggel a zuhanás lett volna a vége és először a szereplők életútját vittem volna a zuhanásig. Mert akárhogy is van, akárhogy is érdekes a hiénaként reagáló médiavilág, illetve egyes szereplők lélektana, avagy a roncsok vizsgálata (ez egyébként lehetett volna részletesebb), a legizgalmasabb mégis a zuhanás és a megmenekülés pillanatai voltak.

Garbai_Ildikó P>!
Noah Hawley: Zuhanás előtt

Nem volt ez olyan rossz.. aki szeret elmerülni a történetben megismerni alaposan a szereplőket annak telitalálat ez a könyv. Az tény, ha egy kicsit rövidebbre vette volna az író egy jóval pörgősebb, izgalmasabb könyv lett volna. Most valahogy nem idegesített, hogy ennyire terjengősen ismertem meg a szereplőket. Szépen lassan bontakozott ki az esemény. spoiler

gyuszi64>!
Noah Hawley: Zuhanás előtt

2021/70, könyvtár, 48/148 eddigi értékelés

Nagyon profi és hatásos, új kedvenc, a jelenlegi molyos 78% alulértékelt.

Amerikai stílusú (persze :) ), de itt kapjuk a kötelező többletet is, remekül mutat rá a szerző a társadalmi mikrokapcsolatokra és makrofolyamatokra, „mellékesen” megjelenik napjaink egyik legnagyobb média-problémája, a látszat és a valóság kapcsolata. (És sajnos nem írhatom, hogy csak amerikai problémáról lenne szó.)

Ami a regényt illeti, ne várjunk egy skandináv krimit (társadalmi problémakör feldolgozása vagy lélektani írás), a szerző – nagyon helyesen – arról írt, amiben az angolszászok a jobbak. És mégis, bőven megtaláljuk a filozófiai mondanivalót, ha éppen keressük.

Tehát a regény: szuper alapötlet, ragyogó dramaturgia, erőteljes figyelemfenntartás és korrekt megoldás a végén. Legjellemzőbb olvasási élményemnek a századik oldal körüli felismerést éreztem, mikor a szerző egyik lírai betétjét olvastam. Te jó ég, milyen szépen tud írni! Aztán rájöttem, hogy egybe kell írnom: a szerző bizony szépíró a javából.
A jó öreg Vonnegut főhőse rémlett fel a Kékszakállból: a csakis absztrakt figurákat ábrázoló festő, aki egyszer szórakozásból pillanatok alatt felrajzolt egy arcképet a homokba, bár talán rögtön el is törölte.

Szóval a regény nagyon profi, nagy élmény volt az olvasása, és élmény volt annak a felismerése is, hogy Hawley-nak volt lehetősége a stiláris választásra. spoiler

ladybird>!
Noah Hawley: Zuhanás előtt

Kihagyhatatlan mindazok számára, akik nem az akciókkal teli, hanem inkább a lassabb ritmusú, elgondolkodtató regényeket kedvelik. Hideg őszi napokon nincs is jobb, mint egy ilyen könyvvel bekuckózni a meleg szobába, és hagyni, hogy magával ragadjon a történet, és szép lassan kirajzolódjon előttünk minden szereplő sorsa.

Bevallom, az elején egy kicsit megrettentem attól, hogy egyszerre tizenegy ember szemszögét próbálja meg bemutatni az író, és túl sokat akar, de keveset markol majd, én pedig elveszek a nevek és információk tengerében. De ez, szerencsére, nem történt meg. Noah Hawley ugyanis nagyon érti a dolgát. Olyan természetes könnyedséggel mutatja be az áldozatokat, hogy egy cseppet sem éreztem soknak a kapott információt. Sőt, egy idő után már alig vártam, hogy a következő utas életébe is bepillanthassak, hátha meglátok valamit, ami rávezethet arra, ki miatt is zuhant le az a gép. És miközben teljesen belemerültem a történetbe, egyszer csak azon kaptam magam, hogy egyre csak fogynak a lapok, a rejtély viszont még mindig nem oldódott meg, és elkezdtem azon izgulni, vajon a végére kiderül-e, mi is történt pontosan. Természetesen kiderült, és bár megdöbbentő és borzalmas volt, hogy éppen ez követelte oly sok, immár számomra kedves, de legalábbis érdekes ember életét, mégis elmosolyodtam, mert sikerült meglepnie. Az író ugyanis az orromnál fogva vezetett mindvégig, nagyon ügyesen terelgetett egy bizonyos irányba, és amikor már azt hittem, kezd kikristályosodni előttem, ki is állhat az egész mögött, egy váratlan fordulattal csavart egyet az egészen. Erre pedig csak egy szó létezik, a zseniális! Ahogyan arra is, ahogyan karaktereket ábrázol.

Ha olyan könyvre vágysz, amely képes oldalról oldalra meglepni, akkor ez a neked való regény! Nem fogsz borzongani vagy lerágni mind a tíz körmödet az izgalomtól, miközben olvasod ezt a regényt, de garantáltan nem hagy nyugodni, míg ki nem deríted, mi történt azon az éjszakán!

Bővebben: http://konyvextrak.blogspot.hu/2016/11/noah-hawley-zuha…

3 hozzászólás
smetalin>!
Noah Hawley: Zuhanás előtt

Hát-hát-hát……..azt kell mondjam, egy kicsit többet vártam a könyvtől, hisz a Fargó sorozat az nagyon tetszett, olyan más volt mint egy átlagos történet, és gondoltam akkor ez is valami ilyen stílusban írott könyv lesz. Nem lett.
Néha néha nagyon elkalandozott az író, és voltak benne számomra unalmas részek. Mikor megismerhettük a gépen utazó szereplők előéletét és hogy mi vezetett ahhoz, hogy felszálltak a gépre, ott akadtak laposabb oldalak is.
A történetben megismerhetjük a gép utasait, a baleset körülményeit és a zuhanás utáni eseményeket, illetve a média farkas törvényeit.
Mint már annyian előttem megírták ez nem egy thriller, inkább egy dráma vagy lélektani regény.

mezei P>!
Noah Hawley: Zuhanás előtt

Már rég olvastam ilyen tökéletesen megszerkesztett regényt. Minden a helyén volt.

AeS P>!
Noah Hawley: Zuhanás előtt

Ez a könyv nekem olyan „hozott is, meg nem is” hangulatú volt. Egyfelől tényleg pörgős, gyorsan olvasható, izgalmas, nem túl gyakran ül le a cselekmény, szóval kikapcsolódásnak valójában tökéletes. Másfelől viszont iszonyatos erőkkel ostorozza a republikánusokat (who cares, mondja az angol), az amerikai felső tízezer tagjait és a Nagy Amerikai Álomból meggazdagodó, ezt az álmot élő embereket. Ezzel sincsen különösebb gond, azt leszámítva, hogy engem nem különösebben érdekel, valahogy nagyon távol érzem magam még a hazai rétegtől is, hát még a tengerentúlitól, és bár érdekes a médiabirodalmak és a képzőművészet önjelölt mecénásainak fricskázása, nekem nem volt olyan izgalmas egy idő után.
A csattanóval kapcsolatban pedig spoiler


Népszerű idézetek

robinson P>!

Mindegyikünknek megvan a maga útja. Megvannak a maguk választásai. Hogy két ember hogyan kerül végül ugyanarra a helyre, olykor valóságos misztérium.

9. oldal

robinson P>!

Mindenki származik valahonnét. Mindannyiunknak megvan a maga sztorija, életünk kanyargó vonalakon bontakozik ki, amelyek a legváratlanabb módon keresztezik egymást.

143. oldal

>!

Külön volt a boros hűtő, benne mindig tizenöt palack jégbe hűtött pezsgő, arra az esetre, ha váratlanul kitörne egy szilveszteri buli.

Kapcsolódó szócikkek: pezsgő
Garbai_Ildikó P>!

Azon kapta magát, hogy egyre magányosabbá válik, olyan tárgy lett, amelyet megnéznek, de soha nem érintenek meg.

LuPuS_007 >!

– […] a pénznek, amit az ember nem használ, nincs értéke.

142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pénz
Maya>!

Ha elég soká élünk, mindannyian a tulajdon karikatúránkká változunk.

205. oldal

Maya>!

Mert mi van akkor, ha az élet nem egy időrendben elmondott történet, hanem olyan pillanatok kakofóniája, amelyeket soha nem hagyunk el. Mi van, ha a legtraumatikusabb vagy legszebb élményeink egy önmagába visszatérő hurok csapdájába ejtenek bennünket, amelyben legalább elménk egy része rögeszmésen kering, még ha a testünk továbbhalad is?

434. oldal

Bitten>!

….vajon a tévé van-e azért, hogy nézzük, vagy mi vagyunk azért, hogy nézzük a tévét?

336. oldal

Kapcsolódó szócikkek: televízió
4 hozzászólás
Judit_56 P>!

Sose harcold ma a holnapi harcokat […]

80. oldal

robinson P>!

A mosoly bocsánatkérő, mégis van benne valami acélos.

12. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Dot Hutchison: Pillangók kertje
Stephen King: Mr. Mercedes
Graham Moore: Bűnösök
Lois Duncan: Stranger with my Face – A másik én
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Chris Carter: Egy gonosz elme
Karen Rose: Sikíts értem
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
J. D. Robb: Halálos hűtlenség