Hollow ​Creek Akadémia Évkönyv 2009–2010 6 csillagozás

Nita Szendrey: Hollow Creek Akadémia Évkönyv 2009–2010

Jaide Morrow nem éppen azok közé a diákok közé tartozik, akiknek határozott elképzelésük lenne a jövőről. Így – amikor apja sok-sok év után visszacsöppen az életébe – hamar hagyja magát meggyőzni, hogy tanulmányait Chicagóban folytassa. Bizakodva indul útnak, ám amikor megérkezik, balsejtelme a sulival kapcsolatban beigazolódni látszik.
A HCA neves bentlakásos középiskola, amely az angolszász hagyományokra épít: mentorok, prefektusok, versenyek, kulturális programok színesítik a diákok életét. A tizenöt éves, félénk, magának való, önbizalomhiánnyal küszködő lány számára reménytelen küldetésnek ígérkezik a beilleszkedés, de amikor találkozik évfolyamtársaival, a különc Voni Trystennel és a zseni, ám kissé idegesítő Roscoe Madisonnal, fordul a kocka, és Jaide ráébred: ha nem néz szembe félelmeivel, soha nem valósíthatja meg álmait.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pongrác, 2014
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131585

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Jaide Morrow · Mallory Bradden


Kedvencelte 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Rémálom
Nita Szendrey: Hollow Creek Akadémia Évkönyv 2009–2010

Jajj, hát ez most nagyon jólesett. Egy kellemes, kis, szórakoztató ifjúsági regény, ami emlékeztetett rá, hogy tini korban a skatulyák és a „hírnév” mennyit számít. A szereplőink emberiek, tele hibákkal, de igyekeznek fejlődni.

Jaide, akinek a kommunikációs képessége nulla, szociális érzéke egy kavicséhoz hasonlít, és még az én szürke kisegér gimnazista énem is egy kicsit fenékbe billentette volna. Akkor ott van Roscoe, akit az elején enyhén lapáttal ütöttem volna (bocsi, Nita :D), aztán a karácsonyi résznél ő is belopta magát a szívembe, de attól még nem lett érzelmileg stabilabb szegény. Voni, Megan és Riley érdekesek, amennyit láttam belőlük. (Sajnálom, hogy Megan úgy eltűnt.) Scottról írjak regényt? Kérek egy Scottot magamnak. Josh is jöhet amúgy, őt is imádtam.

És akármilyen sok hibával rendelkeznek a szereplők, ők viszik a hátukon a regényt, mert ez nem szól másról, minthogy ahogy a csetlő-botló tinik megtalálják a helyüket a világban, felfedezik az önmagukban rejlő tehetséget, és összeszedik a bátorságukat az álmuk/vágyaik eléréséhez.

Negatív: Egy kicsit úgy éreztem néhol, hogy még kiforratlan a regény. Bár a stílus gördülékeny volt, és könnyen haladtam, voltak dolgok, amik hiányoztak, főleg érzelmi szinten. Jaide és az apja viszonya számomra túl egyszerűen elrendeződött, Jaide amúgy sem beszélt sokat az apjáról, pedig ha valakit elhagy az egyik szülője, vannak érzelmi hatásai. Jaide és a barátkozása: eddig nem voltak barátai – állítása szerint mert sokat dolgozott, de inkább csak mert félt –, aztán Megannal hipp-hopp azok lesznek. Rendben, a szobatársa, biztos beszélgetnek, de mégis pár érzelmesebb részt el tudtam volna viselni velük. Voni esete szintén zenész.

A főgonosz Lia, a tipikus lány ellenség, akiről nem igazán lehet tudni, hogy mi is motiválja. (Esetleg pszichopata? Ez a teóriám eddig.)

>!
DoraCraiban IP
Nita Szendrey: Hollow Creek Akadémia Évkönyv 2009–2010

Bentlakásos suli, zene, barátság, önbizalomhiány, megtalálni önmagad, kiállni magadért, küzdeni az álmaidért. Bejövős.

>!
abstractelf P
Nita Szendrey: Hollow Creek Akadémia Évkönyv 2009–2010

Jó, úgy tűnik, nem ez lesz az év regénye nálam.

A könyv üzenete valószínűleg az lenne, hogy váltsuk valóra az álmainkat. De ez nem igazán jött át, mivel a főszereplő olyan passzív volt egész regény alatt. És már nem számoltam, hányszor bosszantott fel. Egyáltalán nem tudtam megkedvelni, mert egyetlen olyan kvalitást sem mutatott, amitől szimpatizálni tudnék vele.
A klisésség szintén kicsit betett a regénynek, mert bár odáig tudok lenni értük, de csak akkor, ha a könyv többi eleme helyén van.
A legnagyobb baj azonban az volt, hogy nem jöttek át az érzelmek – fogalmam sem volt mi miért történt, miként alakultak ki érzelmek, stb. Jaide is, egyik fejezetben még depis, meg önbizalomhiányos, meg minden baja van, a következőben meg teljesen más személyiségként viselkedik. Én pedig nem tudom, miként történt ez a változás.
És ez van a kapcsolatokkal is. Semmit nem tudunk senkiről, hogy miért barátkoztak, hogy szeretett bele
Roscoe-Jadie-nél is csak annyi van, hogy mindig együtt vannak. Azt azonban nem tudjuk, hogy mit csinálnak, milyenek a hétköznapjaik. Csak egy-egy esemény van kiemelve, és az alapján kell nekünk kitalálni, hogyan is jutottak el oda.

Persze azért ki kell emelnem, hogy végre egy talán-canon párost shipelek! Azért na… végre! Csak jöjjenek össze, és az sem érdekel, ha három részen át valami gubanc lesz velük, de a végén ők legyenek együtt. Boldogan.

>!
Esztiii
Nita Szendrey: Hollow Creek Akadémia Évkönyv 2009–2010

Nem rossz könyv, de szerintem „egyszerolvasós”. Nem gondolom, hogy ez egy szemétre való könyv, de már olvastam jobbat is.
Nem szeretném senkinek elvenni a kedvét az elolvasásától, ez igazából egy könnyed, aranyos könyv.

>!
Uszáma
Nita Szendrey: Hollow Creek Akadémia Évkönyv 2009–2010

„…Biztos vagyok benne, ha mondjuk 12 évesen olvastam volna, akkor (is) nagyon tetszett volna, de még így 20 éves fejjel is nagyon jó volt kicsit "nosztalgiázni” (hú, de „öreg” lettem hirtelen…), és annak ellenére, hogy könyv tele van kiszámítható elemekkel, még így is sikerült felkelteni az érdeklődésem. Korábban még ezek sem tántorítottak volna el a rajongástól, úgyhogy hibának abszolút nem nevezném. És nekem senki ne mondja, hogy a fiatalok nem a „klisés” dolgokért rajonganak…"
http://konyvspiraciok.blogspot.hu/2015/01/nita-szendrey…


Népszerű idézetek

>!
Rémálom

– Ne csodálkozz, ha egy sem megy be, oké? Csak szólok előre, hogy pocsék kosaras vagyok – szóltam Mallorynak.
– Igen, hallottam róla – felelte dörmögő hangján. – Mindegy. Próbáld csuklóból dobni, és ne vállból.
– Miért, hogy lehet vállból? – kérdeztem, amivel elértem, hogy levegye a napszemcsijét és megrázza a fejét.
– Hagyjuk! Csak dobálj. Talán belefújja a szél az egyiket.
– Ja, de ahhoz szél is kéne.
– Igen, ez az én problémám is.

77-78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jaide Morrow · Mallory Bradden
>!
Uszáma

Csodáltam az elhivatottságát, és többször elképzeltem, hogy én is hasonló mennyiségű energiát fektetek majd bele a hobbijaimba, de ezek a képek mind elhalványultak, akárhányszor bebújtam a jó meleg takaróm alá.

81. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Papp Dóra: Tükörlelkek
A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva
Marni Bates: Segítség, YouTube-sztár lettem!
Sarah Dessen: Figyelj rám!
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Maradj velem
Kalapos Éva: Kéz a kézben
Tavi Kata: Szívkeringő
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz