Jelek ​a vízen 1 csillagozás

Niran Judit: Jelek a vízen

Imát ​és zenét, vallást és várost titokzatos, intim kapcsolat fűzi össze, amelyhez értő hallgatással kerülhet közelebb most az olvasó. Frigyesi Niran Judit rendhagyó kötete, a Jelek a vízen ilyen spirituális közegbe vezet el, ahol a szöveg csendjéből a hetvenes évekbeli Budapest zsidó közösségeinek „hangzó tere" rajzolódik ki. A kutató tudományos igényével, de a művészi kifejezés eszközeivel megírt, versbetétekkel, fotókkal és fotómontázsokkal átszőtt kötetből személyes (hang)élményeken keresztül elevenednek meg a hajdani rejtőzködő, tradicionális zsidó közösségek, és megszólalnak ezek egykori, illetve ma is élő tagjai. Frigyesi Niran Judit egy eddig az avatatlanok számára ismeretlen, transzcendentális világ belső csendjének állít emléket, miközben szinte megélt élménnyé tesz egy spirituális életformát. Frigyesi Niran Judit zenetudós, népzenekutató, író, költő, tanár, a Bar Ilan és a Tel Aviv Egyetem docense. A zenét mint személyiségformáló pszichológiai folyamatot tanítja a… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2014
256 oldal · ISBN: 9789633103654

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

lauranne>!
Niran Judit: Jelek a vízen

Ne nekem meséld. Csak meséld.

Ez a könyv egy hangulat. Vágyódással, titkokkal, ki nem mondott gondolatokkal. Meg családtörténet, zsidó családok története. Elsősorban a szerző családjáé, meg természetesen az adatközlőké is. Meg zsidó zenei gyűjtés története, és a sok ismeretlen zsidó vallási tárgy kicsit misztikussá is tette. Szépen megkomponált, szép kiállítású könyv, azzá teszik a fotók, az elmúlás vagy inkább a régmúlt fekete-fehér képei. Óvatos kézbe való. Formájából adódóan lehetetlen vagy legalábbis nem kényelmes háton fekve olvasni, megadatja a módját. Kár, hogy nem jár hozzá CD. Zenéhez nem értő, zsidó dallamokat nem igazán ismerő fülemnek elképzelhetetlen dallamok.
Nem vagyunk egy korosztály, pesti sem vagyok, a képek sora mégis fájdalmas nosztalgiával töltött el, áradt belőle a magány, többek között a gyűjtő magányossága is. De valahogy egyszerre volt szomorú és irigylésre méltó; jó lett volna részese lenni, olyan ismerősnek tűnő, átélhető magány.
Olvasás közben emlékek rohantak meg. Gyűjtések, nyelvjárásgyűjtések emlékei. Felcihelődni, elindulni a koliszobából, buszra ülni egyedül egy diktafonnal, bekéredzkedni ismeretlen – többnyire – idős emberek életébe…
Aztán a sokadik történet után olyan érzésem támadt, mintha idegenek családi albumát lapozgatnám: sehol egy ismerős, semmi saját emlék; a végére kívülállónak kezdtem érezni magam az idegen bérházak, ismeretlen zenék, zsidó szertartások világában.


Népszerű idézetek

lauranne>!

Egy életet el lehet tölteni gregorián zenéről írt tudományos könyvek olvasásával.

39. oldal

lauranne>!

A lakás két helyiségből áll: konyhából, amely egyben az előszoba, és amelyből nejlonfüggönnyel le van választva egy fürdőszobát helyettesítő zuhanyzó, valamint szobából, amely a házaspár nappalija és hálószobája. A közös vécé a körfolyosó végén. A felvétel a szobában folyik. Chájim Ben Smuel felesége ezalatt a konyhában üldögél. A szalon tele van zsúfolva nehéz, régimódi bútorokkal, amelyek sötét felületein töméntelen mennyiségű tárgy: porcelánfigurák, újságkivágások, számlák, fésűk, kefék, hajcsatok és ollók, gyógyszerestégelyek (!), vázácskák, fényképek, babák, játékmackó, hamutartó…
Hogy helyet csináljon a magnónak, az asztal szélére tolta a kristályvázát, benne piros és sárga tulipánokkal, amelyeket találkozásunk tiszteletére vett. Körös-körül, termékenységük inkarnációjában, további virágok, kristályok, csipkék, kifakult és foszló tapétarózsák, piszkosszürke függönycsipke indák, és horgolt terítők minden miliméternyi (!) szabad felületen. Befelé csorduló könnyekkel iszom a csipkés szomorúság e gazdag burjánzását.

71. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Benoschofsky Ilona – Scheiber Sándor (szerk.): A Budapesti Zsidó Múzeum
Vincze Kata Zsófia: Visszatérők a tradícióhoz
Késmárki László: 72 isteni név
Lugosi Lugo László: Zsidó Budapest / Jewish Budapest
Verő Bán Linda: Héber dalok zsidó ünnepekre
Deutsch Róbert – Landeszman György – Lőwy Tamás – Raj Tamás: Halljad Izrael
Raj Tamás: Vigasztaljátok népemet
Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács
Száraz Miklós György: Írd fel házad kapujára…
Oberlander Báruch (szerk.): Peszáchi Hágádá