Megsebzett ​lelkek 37 csillagozás

Nina Laurin: Megsebzett lelkek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Lainey ​Morenónak már nem kellene élnie: tízévesen elrabolták, és csak négy év után találtak rá egy országút mentén zavarodott állapotban, terhesen.
Tíz évvel később Lainey érzéketlenné vált lélekkel, nyugtatóktól ködös aggyal tengeti az életét, miközben az elrablója büntetlenül, szabadon él azóta is. Azonban egy nap Lainey ismerős arcot pillant meg egy ELTŰNT plakáton. A tízévesforma kislány a plakáton kiköpött mása gyerekkori önmagának.
Lainey tagadásra épülő világa hirtelen összeomlik, amikor rájön, hogy a kislány a plakáton nem más, mint a lánya, akit a szülés után azonnal elvettek tőle, és örökbe adtak. Lainey agyába szörnyű gyanú fészkeli be magát: sosem látott lánya lehet a következő áldozat.
A nyomozással ugyanazt a rendőrt bízzák meg, aki annak idején megtalálta Lainey-t, és aki mindenáron rá akarja venni őt az együttműködésre.
Hogy megmentse lányát, Lainey-nek szembe kell néznie múltja démonaival. De vajon lesz-e ereje végigjárni a saját és a… (tovább)

Eredeti cím: Shine Like Scars

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Tericum, Budapest, 2016
288 oldal · ISBN: 9786155285868 · Fordította: Balázs Laura
>!
Tericum, Budapest, 2016
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634380030 · Fordította: Balázs Laura

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
_Eriii
Nina Laurin: Megsebzett lelkek

Kicsinált ez a történet de nagyon sok módon. Végig görcsbe volt a gyomrom olvasás közbe. Végig egy feneketlen tóban éreztem magam. Hol a szívem szakadt meg Laineyért, hol Istenesen megráztam volna, hogy kérlek ne csináld. Számomra a történet nagyon nyomasztó volt, annyira képes volt Lainey, a darabokban úszó világában szippantani, hogy sokszor fulladtam meg, hasogatott a fejem a sok tehetetlenségtől. Éreztem, hogy húz le magával a mélybe. Haragudtam rá nem is egyszer és nem is keveset, pedig nem szabadott volna. Elképzelni is szörnyű azt a poklot amit át élt négy évesen. Még szörnyűbb egy életet élni mindezek után. A történet egy kegyetlen témát érint. Egy tízéves kislányt egy beteg perverz állat elrabol és négy évig fogva tart. Mikor kiszabadul, akkor terhes az el rablójától. Lainey 10 év után sem tud rendesen talpra állni. Nem tudom elítélni ezért, de mégsem tudtam száz százalékban megérteni. Azt az önpusztító életet amit élt nem tudtam tolerálni, nem tudtam tolerálni azt, hogy aki segíteni próbált rajta is el lökte magától. De valahol az egyik felém megértette. Én ajánlom, nem mondom, hogy százszázalékosan megvoltam elégedve az írásstílussal vagy éppenséggel a falusi fordítással, de izgalmas, reményteli, feszültséggel teli történet volt, egy lányról és annak hosszú útjáról a gyógyulás felé.

>!
mate55
Nina Laurin: Megsebzett lelkek

A szexuális zaklatás áldozatai legtöbb esetben évekkel később is szenvednek a tünetektől. Ha, mint műfaji oldaláról közelítjük meg, akkor alapvetően hátrányból indult Nina Laurin, hiszen könyve egy thriller történet is lehetne, ám ő nem a borzalmakat óhajtotta feldolgozni, hanem valamiféle humánumot akart csempészni egy egyébként embertelen történetbe. Mélyebb megértést nyújtani arról, hogy a szexuális zaklatás a későbbiekben, hogyan rombolja szét áldozatának életét. Ez sikerült neki, méghozzá anélkül, hogy elbagatellizálta volna a történések rémségeit. Egy jól megírt regény, amely többet nyújt, mint a szimplán csak a feszültség, tehát egy thriller alapból bont ki egy pszichológiai vizsgálatot egy trauma utáni állapotról. Lainey kételyei és szenvedése pillanatok alatt átélhetővé válnak. A könyv egyszerre mutatja meg azokat a mélységeket, amiket be kellett járnia, és sejteti azokat a magasságokat, amik még várnak rá. A téma ismét nagyon rázós, állást foglalni nagyon nehéz, bár nem lehetetlen. Úgy gondolom, ez a különleges kapcsolat kifogástalan bemutatása adja meg a könyvnek azt a löketet, amivel időtállóbb könyvé válik. Az olvasmányélményt nem feltétlenül a vér vagy a hullák „látványa”, hanem a főszereplő lélektani hadviselése szolgáltatja. Éppen ezért minimum elismerésre méltó, ha egy krimi-thrillerbe oltott dráma áttöri azt a bizonyos küszöböt és utána hatást is gyakorol az olvasóra.

>!
Kovaxka P
Nina Laurin: Megsebzett lelkek

Minden szempontból felfoghatatlan és torokszorító történet, mégsem tudtam letenni. Olvastam már hasonlót, mégis egyéni volt a megközelítés. Nagyon hiteles a sokéves szexuális zaklatást és fogva tartást túlélt áldozat minden reakciója. (Lelki szemeim előtt Lisbeth Salander is meg-megjelent.) Végig izgalmas és elegánsan lezárt sztori, lélektani thriller, de a legjobb fajtából. Biztosan hallunk még a szerzőről.

>!
vollys
Nina Laurin: Megsebzett lelkek

Nehéz erről a könyvről nyilatkozni. Együltében elolvastam, ez elég sokatmondó. :) Komoly témát boncolgat, realisztikus formában. Adott egy lány, akit 10 évesen elraboltak és 3 évig fogvatartottak, ezt követően terhesen előkerül, de semmi komoly bizonyítékot nem tud szolgáltatni, hogy az elkövetőt megtalálják. Szegény családból származik, így a segítséget sem kapja meg igazán az eset feldolgozásához, magába fordul, nem bízik senkiben. 10 évvel az eset után elrabolják a lányát és feltépik az ő sebeit is. Merem ezt leírni, mert ezzel nem árultam el többet, mint a fülszöveg.
Rettentően nyomasztó az, ahogy Laine útját követjük lefelé a lejtőn, és senki nincs, aki segítene rajta, aki lenne, azt is eltaszítja magától. Összeteszem a két kezem, hogy én szerető családban nőhettem fel, és összeszorul a szívem, mikor olyan sorsokról olvasok mint Lanie, szerettem volna többször kiragadni a történetből, hogy megöleljem és segítsek neki.
A stílus megfelelően felborzolja a kedélyeket, morzsákat szór, hogy összeálljon a kép. Sejtettem mi lesz a vége, de a stílusos kivitelezés előtt megemelem a kalapom. Örülök, hogy olvashattam, még a hatása alatt vagyok, kicsit negatív hangulatba billentett a nyomasztó téma leírásával, de ettől volt ütős. Kell ilyen is időnként, ez nyitja ki az ember szemét a világra.

>!
Pöfivonat P
Nina Laurin: Megsebzett lelkek

Nyomasztó, nagyon nyomasztó könyv. A történet fő szála a nyomozás (lenne), de ez inkább egy megtört nő harca önmagával és világgal szemben. Örülök, hogy vége van, mert végre újra kapok levegőt.

>!
bmgrapes I
Nina Laurin: Megsebzett lelkek

Nagy lelkesedéssel vetettem bele magam ebbe a könyvbe, mert már vártam, hogy újabb Lélekvesztő könyvet olvassak, de azután gyorsan jött a csalódás.
Ez a könyv egyszerűen szörnyű.
A fülszöveg Paula Hawkinshoz hasonlítja. Ja, igen, csak az a baj, hogy pont abban hasonlít, amit Hawkins könyvében is utáltam: borzasztó a hangulata. Jó, értem, hogy ez nem egy vidám téma, de nem kellett volna E/1-ben megírni, mert fárasztó volt végig egy gyógyszerfüggő lány fejében lenni. Értem, hogy nem vidám a téma, de akkor is, vagy annál inkább.
A fülszöveget olvasva azt gondoltam, lesz benne krimiszál, na de ez nevetséges volt. Összecsapott. Váratlan fordulatok csak azért voltak benne, mert nem volt kibontva jól se a bűnügyi, se a szerelmi rész. Egyszer csak az olvasó nyakába öntötte az író: Nesze neked meglepetés!
Nem így kell fordulatos könyvet írni.
Az örökbefogadásra vonatkozó részek számomra teljesen hiteltelenek voltak. Nem tudom, hogy megy az író hazájában az örökbefogadás, de amiről ír, az sárba tapossa az emberi jogokat.
Még a kiskorú anyának is van joga ahhoz, hogy eldöntse, örökbe akarja adni a gyerekét vagy sem.
Legalábbis jobb helyeken.

SPOILER
A fordító zárt örökbefogadásnak fordította, aminek nálunk a titkos örökbefogadás felel meg. (A nyíltnak ugyanis nem a zárt az ellentéte.)
Titkosra utal a 188.o. egy sora is:
„Lehet, hogy te lemondtál róla…”
Ha le is mond egy anya a gyermekéről, nálunk hat hétig visszavonhatja. Olyan nincs, hogy nem nézheti meg szülés után a gyerekét. Ha akarja megnézi, ha nem akarja nem nézi. Ő dönt.
„Elvették tőlem, még csak meg sem nézhettem.” 169.o.
????

Ha titkos örökbefogadás volt, akkor az mindkét fél (vérszerinti és örökbefogadó szülő) részéről titkos, vagyis ők nem tudhatnak egymásról. Akkor hogy a búbánatban kerültek ilyen gyorsan kapcsolatba. Nálunk ez elképzelhetetlen. Volt olyan ügyem, ahol a rendőrség keresett egy gyereket, én meg megírtam nekik, hogy örökbefogadták, de mivel titkosan, nem adhatom ki az örökbefogadók személyi adatait (nevét, lakcímét…) Nem is adtam ki.
Szóval én ezt nagyon nem értem. Nem létezik, hogy Nina Laurin hazájában ennyire másként lenne, mivel sértené az emberi jogokat.

Én ezt úgy írtam volna meg, hogy a lánytól erőszakkal vagy csellel vették el a gyerekét szülés után, és tíz évvel később amikor meglátja a hirdetést , nyomozni kezd utána.Nagyon klassz fordulatos könyvet lehetett volna írni belőle, aminek nem lett volna ilyen nyomott, depis a hangulata.

>!
Zsanni
Nina Laurin: Megsebzett lelkek

Valahogy jobbra számítottam. Megvolt a kellően izgalmas, rejtélyes történet és a meglepő végkifejlet és spoiler, de a főszereplőnő agóniája, önpusztító életmódja és stílusa annyira távol áll tőlem, hogy nem tudtam beleélni magam. Persze az oka megvolt, hiszen tényleg borzasztó dolgok történtek vele, de valahogy mégsem tudtam átélni (hozzáteszem, szerencsére!). Maga a történet szépen építkezett és nem voltak hatalmas csattanók sem, inkább olyan lassan folydogált és fokozatosan derült ki egyre több minden a rejtett múltból (és jelenből). Nem mondom, a végét már izgatottan olvastam el, nem akartam másnapra hagyni, mert nagyon kíváncsi voltam, de utána mégsem éreztem katarzist. Mindenesetre a vége eléggé szép és megnyugtató volt, főleg a könyv addigi egészéhez képest, mint olvasó is meg tudtam nyugodni végre, hogy spoiler.

>!
Praetorianus P
Nina Laurin: Megsebzett lelkek

Egész jó kis thriller volt ez, kérem szépen. Annak ellenére is, hogy a főszereplő személye szinte taszított (még ha tudom is, hogy javarészt a körülmények áldozataként olyan, amilyen), a regény fő témája (a pedofília) pedig elég súlyos. Szóval volt már lazább és pihentetőbb olvasmányom, mégis ajánlom a stílus kedvelőinek. Haladni viszont csak lassan lehet vele, az olvasmányos stílusa ellenére is, legalábbis én így voltam vele. Félórás adagokban rágtam át magam rajta, aztán szükségem volt egy kis regenerálódásra…

>!
Eboli
Nina Laurin: Megsebzett lelkek

Lényegesen jobb, mint a tucatthrillerek, de kissé túl van írva, és feltűnően hasonlít Gillian Flynn Sötét helyekjére. Az írónőből lehet még valami, ha megtalálja a saját hangját, és megszabadul olvasmányai nyűgjétől. :) A gyermekrabló kilétére elég nyilvánvaló utalás történik a könyv közepe táján; elég hihetetlen, hogy sem a főhős, sem a rendőr nem veszi észre.


Népszerű idézetek

>!
mate55

Bárhova képes vagyok eljutni, amíg a kezét a kezemben szorítom.

181. oldal

>!
mate55

AZ ÉJSZAKAI világosság szinte bántja a szemét.

(első mondat)

>!
Praetorianus P

Mindenkinek vannak hegei. Még ha nem is láthatóak.

280. oldal

>!
Marcsi061

Mindnyájan a saját eszközeinkkel küzdünk meg a traumával. Az elme egy okos készülék. Minden tőle telhetőt megtesz, hogy biztosítsa, hogy a rossz dolgok elzárva maradjanak, és ne bánthassanak minket, és tovább tudjunk működni.

171. oldal

>!
Praetorianus P

Egy ember értékét nem az határozza meg, hogy a családjának mennyi pénze van.

96. oldal

>!
Praetorianus P

…az egész nyomorúságos létezésemről kiderült, amit mindig is gyanítottam: kölcsönkapott idő, amely a szemem láttára foszlik szét.

113. oldal

>!
Lomax

Van három dolog, amit még el kel mondanom neki, és addig nem mehetek, amíg ezt meg nem teszem.
Először is, szeretlek. Egy manipulatív szemétláda vagy, de ettől függetlenül szeretlek, mert ez a szerelem erősebb nálam.
Másodszor, a nevem Ella. Ella Santos, nem pedig Lainey Moreno, és lehet, hogy nem szeretem ezt a nevet, de nem fogok meghalni hamis név alatt. Kizárt.
Harmadszor pedig: sajnálom.

273. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: NOS4A2
Greg Iles: Huszonnégy óra
Mark Gimenez: Gyerekrablás
David Morrell: Elveszettek
Karen Rose: Gyilkolj értem
Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Stephen King: Újjászületés
Niccolò Ammaniti: Én nem félek