A ​fájdalom korlátai 4 csillagozás

Nils Christie: A fájdalom korlátai

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti cím: Limits of to Pain

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mérleg Európa

>!
Európa, Budapest, 1991
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630752778 · Fordította: Vajda Tünde
>!
Európa, Budapest, 1990
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630752778 · Fordította: Vajda Tünde

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

zsebibaba007>!
Nils Christie: A fájdalom korlátai

Kriminológia felvételire kellett elolvasnom, és részben mondott újdonságokat, ezért a 3 csillag, de egyébként halálosan untam, és ha már a fájdalomról és a büntetőrendszerekről szól a könyv, ennek megfelelően fájt olvasnom, és büntetésnek éreztem :D De tényleg tudtam meg új dolgokat, amiket lehet, hogy alapképzésen kellett volna megtanítaniuk, csak nem sikerült, mert vagy nm tartották lényegesnek, vagy nem volt rá idő.

deixis>!
Nils Christie: A fájdalom korlátai

ez az ötletelés fullasztó mocsara. aki az életszerűtől menekülni vágyik, annak tökéletes. :)
azért még a büntetésiparral megpróbálkozom, azt állítják, annak van köze a valósághoz.


Népszerű idézetek

_Andrea_>!

A fájdalom nemesít. Az emberek érettebbé válnak tőle, újjászületnek, bölcsebbek lesznek, s csillapodtával nagyobb örömöt éreznek. Egyes hitrendszerek szerint még Istenhez vagy a mennyországhoz is közelebb kerülnek. Lehet, hogy sokan megtapasztalták ezeket az áldásos hatásokat. De sokan az ellenkezőjét is: a fájdalom megakasztja a személyiség fejlődését, lealjasítja az embert, gonosszá teszi.

11. oldal

_Andrea_>!

Megkísérlem filmszerűen bemutatni, hogyan érzékeli egy fogoly az idő múlását. Próbálja meg elképzelni, milyen az első év, amikor a látogatásokat még felvidítják a gyerekek. Jönnek, előreszaladnak, mögöttük feltűnik néhány szép, fiatal nő… fürge mozgásúak… aztán jönnek a szülők, a testvérek, az apósok meg az anyósok, lassabban, nehéz csomagokat cipelve. Néhány év múlva minden megváltozik. Elöl jönnek a fiatalok – már nem gyerekek, hanem tizenkét, tizenhárom és tizennégy éves kamaszok. Utánuk immár középkorú nők tűnnek föl, túl a harmincon, másképp mozognak, más az arckifejezésük is… s akik negyven-ötvenévesek voltak, azok most már hatvan fele vagy azon is túl járnak… messze lemaradva, lassan közelednek… s ahogy a látogatások jellege változik, úgy változik a látogatók öltözete is. Sötétebb ruhát viselnek, kevesebbet gesztikulálnak, hangjuk mélyebb, elmaradnak a tréfák, az anekdoták, a történetek, csak a legszükségesebbekről esik szó. A látogatások szomorúbbak, kevesebb a szó, nincs már öröm… Ami meg a rabokat illeti: megőszültek, megráncosodtak, foghíjasak lettek…

_Andrea_>!

Ilyen rejtett üzenet lehet az a hit, hogy minden rendszerben vannak nyertesek és vesztesek, s hogy ki melyik csoportba tartozik, azt gyakran a hatalom irányelvei határozzák meg. A nyertesek az iskolán belül és iskolán kívül is elnyerik a jutalmukat, míg a vesztesek mindenütt vesztenek. A tanulás célja pedig nem a tudás megszerzése, hanem e jutalom elnyerése.

66-67. oldal

_Andrea_>!

(minél magasabb valakinek a képzettsége, annál jobban szenved a büntetéstől)


Hasonló könyvek címkék alapján

Benjamin Franklin: Az erény művészete
Jostein Gaarder: Sofie világa
Ludassy Mária: Elhiszem, mert ésszerű
Hévizi Ottó: Próbakövek
Ancsel Éva: Éthosz és történelem
Albert O. Hirschman: Az érdekek és a szenvedélyek
Montesquieu: A törvények szelleméről
John Rawls: Az igazságosság elmélete
Dan Ariely: Az (őszinte) igazság a hazugságról
Josh McDowell – Sean McDowell: Az intolerancia szépsége