Akinek ​meg kell halnia 67 csillagozás

Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia

Egy anatóliai görög faluban húsvét táján összeülnek az elöljárók. Nagy gondban vannak: a következő évi passiójáték szereplőit kell kijelölniük. Sok vita után Krisztus szerepét Manolioszra, a fiatal pásztorra bízzák. Manoliosz és társai – az apostolok, akik között ott van a földesúr fia is – őszinte szívvel, nagy elmélyüléssel készülnek szerepükre. Ám Krisztus eme igazi követői akaratlanul is szembekerülnek az emberi gonoszsággal. Fellépésük drámai eseményeket von maga után, melyek során mindenki megmutatja igazi arcát.

Eredeti megjelenés éve: 1948

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Világirodalom Remekei Európa

>!
Európa, Budapest, 1981
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630721430 · Fordította: Rubin Péter
>!
Európa, Budapest, 1973
424 oldal · keménytáblás · Fordította: Rubin Péter
>!
Európa, Budapest, 1964
414 oldal · Fordította: Rubin Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Manoliosz


Kedvencelte 11

Most olvassa 9

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Agatha_Emrys>!
Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia

Nem igazán tudom hová tenni ezt az Újszövetség-fanfictiont (retellinget?).

A faluban a passiójáték szereplőinek azonosulása történik meg a rájuk osztott szerepekkel, miközben menekültek érkeznek, de a keresztény erkölcsök gyakorlása ellen pont a falu papja tiltakozik legjobban, hiszen a jómódhoz szokott nagyurak semmiről sem akarnak lemondani, míg a falu lakói is ragaszkodnak, hogy minden úgy legyen, mint régen és örömmel fogadják, ha valaki feláldozza magát értük, de pillanatok alatt ellene fordulnak, ha veszélyeztetve érzik saját érdekeiket.

Igazából nagyon jól mutatja be az emberi önzést és kicsinyességet, csak ugye a bibliai körítés miatt nagyon előre borítékolható minden és a szereplők is egyértelműen jók vagy rosszak. Talán ha más háttértörténettel dolgozott volna az író, jobban értékelném a könyvet, de így csak egy közepes retellingnek érzem, ami sok újat nem tett hozzá az eredetihez, így kissé untam.

U.i.: Érdekesség, hogy a heraklioni történeti múzeum 3. emeletén van egy Kazantzakisz-kiállítás, többek között a dolgozószobája is megtalálható valamint a könyveinek kiadásai különböző nyelveken. Magyarul ennek a kötetnek első, 1961-es Európa kiadós változatát fedeztem fel ott :)

oross>!
Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia

Döbbenetesen zseniális. Nem igazán tudom megfogalmazni, hogy miért. De nagyon nagyon erős könyv. Abszolút kötelező irodalmnak kellene lennie. Félelmetes látlelet az embertelen emberről, a 20. századról, az elnyomásról, a küzdelemről. A butaságról, aljasságról.. Jó néhányszor újra kellene olvasni, de nagyon erős könyv. Mindenkinek ajánlom, de nem egy könnyű nyári olvasmány a strandra. (kár hogy nem lehet 10 csillagot adni)

Tilla>!
Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia

Érdekes cím, sokat sejtető fülszöveg: nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre. Egy görög faluban, valamikor a huszadik század elején (de az író szándékosan nem hangsúlyozza ki a történések pontos idejét, éppúgy játszódhatna ötszáz évvel ezelőtt is) az elöljárók kijelölik a következő húsvét misztériumjátékának szereplőit. A kiválasztottaknak egy évük van a felkészülésre, ez idő alatt el kell merülniük a Bibliában, a Megváltó szenvedésében és tiszta életet kell élniük. És valóban: szinte észrevétlenül, akaratukon kívül megtestesül bennük a nekik szánt szerep. Jézusból testiséget megtagadó, önfeláldozó, fél lábbal máris az Isten mellet lépkedő fiatal; az apostolokból a dolgok mélyebb értelmét kereső és Jézust feltétel nélkül követő-óvó férfiak; Júdásból hitevesztett áruló; Mária Magdalénából megtért, Jézus iránt tiszta szeretetet tápláló asszony válik. Ezen átalakulás lépcsőin lépkedve kerülnek egyre közelebb az elkerülhetetlen végkifejlethez.
Hiába áldoztad fel az életed, szegény Manolioszom – suttogta. – Magadra vállaltál minden bűnt, amivel csak vádoltak minket. „Én loptam, én gyújtogattam, én gyilkoltam!” – kiáltottad, hogy minket békén hagyjanak, és letelepedhessünk ezen a földön… De hiába…
Fótisz atya a harangot hallgatta, amely víg zúgással hirdette, hogy Krisztus megszületett, és leszállt a földre, hogy megváltsa a világot… Megcsóválta a fejét, és felsóhajtott:
Ez is hiábavaló volt, Uram. Majdnem kétezer év telt el, de azóta is újra meg újra keresztre feszítenek. Mikor jössz úgy a világra, Uram, hogy ne feszítsenek meg többé, hogy örökre köztünk maradj?

Azért vontam le egy csillagot, mert ugyan a kiválasztottak személyiségének változását, árnyalását nagyon jól megoldotta az író, a negatív szereplők ábrázolása olyan egysíkúra sikerült, hogy egyáltalán nem tűnnek valós személyeknek. Egy-egy főbűn zászlaja lebeg fejük fölött, minden tettük, gondolatuk, mondatuk ezzel kerül tökéletes összhangba – sajnos a regény hátrányára. Ennek ellenére értékes olvasmány, örülök, hogy olvashattam.

Rawalpindi>!
Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia

Ha valaki megbontaná egy közösség megszokott rendjét, azt még manapság is „megfeszítenék”, mint Jézust.

1 hozzászólás
Tomekanna>!
Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia

Egy tanárom ajánlotta a könyvet, kifejezetten javasolta, hogy nagyböjtben olvassam.
A következő vizsgán lesz miről beszélgetnünk…

Ugyanaz a bajom a könyvvel, mint Waltari Az ország titka című könyvével. Végy egy Újszövetséget, kissé színezd ki fantáziád szerint, tégy rá egy külső burkot, és add ki könyvbe. Ez esetben a passiót.
Ettől még nem rossz a történet, sőt kifejezetten olvasmányos, és tanulságos. Érdekesen mutatja be a jó és rossz harcát, az emberi jellemek alakulását. Néhol túl egyszerűen leírta, máshol pedig túlfeszítve sokat akart átadni. Az események alakulása sokszor kiszámítható, és a vége…
Maradjunk annyiban, hogy az egyház legnagyobb ünnepének és eseményének a regényesített változatának megírásához alázat és kegyelem szükséges.
Az íróban és könyvében ezt nem érzem. Túl nagy falat volt neki. Mindenkinek az lenne.

Eta IP>!
Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia

Megrázó. Szörnyű. De valahogy így kellett lennie – ezért nagyon jó a cím…

marlowe>!
Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia

Egy örökérvényű történet egyoldalú feldolgozása. A cselekmény előrehaladtával egyre jobban zavart a szereplők tabuk közé korlátolt vergődése. Használhatóbb minősítés nem jut eszembe: a vagyonukat foggal-körömmel védők és a minden tulajdonukat szétosztók is nevetségesek, egyedül Pilátus-Aga középutas alakja kivétel.

Elképesztő, hogy a Bibliából minden levezethető, így a történelemben a keresztény vallás volt már a szegények vallása, a gazdagok vallása, a forradalmárok vallása, az uralkodó réteg a vallása, a műveltek vallása, a műveletlenek vallása, stb. Ebből kiváló szatírát is lehetne írni – sajnos Kazantzakisztól csak „a gonosz elnyomókkal és egyházzal szemben törvényszerűen elbuknak az igazi jók” hamisan csillogó tanulságára futotta.

Könyvbagoly>!
Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia

Döbbenetes, kiakasztó, tettre és gondolkodásra sarkalló. És sarkítottan, de hitelesen ábrázolja az embereket, nem unalmas egy percig sem, és nagyon fontos dolgokat mond a szavak mögött.

hencsibe P>!
Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia

Nincs új a nap alatt. A regény lényege néhány kiragadott mondatban összefoglalva: „Ez is hiábavaló volt, Uram. Majdnem kétezer év telt el, de azóta is újra meg újra keresztre feszítenek. Mikor jössz úgy a világra, Uram, hogy ne feszítsenek meg többé, hogy örökre köztünk maradj?”
Másodszor olvastam, másodszor rázott meg. Bámulatos, ahogy Kazantzakisz átrajzolja a kiválasztott szereplők lélekrajzát, a szemünk láttára válik a pásztor Krisztussá, a vörös ördög Júdássá."Eleve elrendeltetett" az egész – egy passió, ami nem megelőzi a húsvétot, hanem követi. Húsvéttól karácsonyig zajlik mindaz, amit karácsonytól húsvétig építenek fel a templomokban. Nagyon nyílt, mondhatni „szájbarágós” a karakterek bibliai azonosíthatósága, de épp ez sugallja, hogy mennyire változatlan az emberek természete ma is.


Népszerű idézetek

eme>!

Kényes masina az ember, könnyen elromlik. Elég, ha egyetlen csavar meglazul…

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emberek
Rawalpindi>!

– […] Ha könyörtelen vagy, mindenki fél és tisztel; ha jó vagy, szégyenben maradsz.

274. oldal, Európa Könyvkiadó, 1973

1 hozzászólás
eme>!

Becsületes embernek és jó kereszténynek nevezzük azt, aki jól eldugja lelke mélyén az ördögöket, és nem engedi meg, hogy kitörjenek, hogy gyalázatosságokat kövessenek el, hogy lopjanak, gyilkoljanak.

208. oldal

Tilla>!

– Valamikor én is azt mondtam, amit te: mire való földi dolgokért harcolni? Miért törődjem a világgal? Száműztek az égből, s szeretnék mielőbb visszatérni a szülőházamba. De lassan-lassan megértettem: senki sem juthat be a mennyországba, ha nem diadalmaskodik előbb a földön, és senki sem diadalmaskodhat a földön, ha nem harcol elszántan, kitartóan, megalkuvás nélkül. Az ember csak a földön tud úgy nekirugaszkodni, hogy az égbe szökkenjen.

16. fejezet

Rawalpindi>!

– […] sokra fogod vinni; tudod, hogy mit akarsz.

124. oldal, Európa Könyvkiadó, 1973

eme>!

Mert ha túl sokáig áll a víz, elposványosodik, és posványossá lesz a lélek is, ha túl sokáig tartó nyugalomban van része.

324. oldal

Rawalpindi>!

Az ember csakugyan szörnyeteg […] Azt teszi, amit akar, a saját feje után indul. A pokol kapuja mellett ott a paradicsomé: az emberen múlik, melyiken lép be… Az ördög csak a pokolba mehet, az angyal csak a paradicsomba; az ember szabadon választhat.

92. oldal, Európa Könyvkiadó, 1973

Szelén>!

Lehetséges volna, hogy mindenért meg kell fizetni a világon?

Agatha_Emrys>!

– Néha úgy érzem gyermekeim, hogy az ember lelke olyan, mint az estike: egész nap zárva van, de ha leszáll az éj, nekibátorodik és kitárul.

328. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jaume Cabré: Én vétkem
Szabó Magda: Az ajtó
Gárdonyi Géza: Ida regénye
Hermann Hesse: Demian
François Mauriac: Viperafészek
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Heinrich Böll: Egy bohóc nézetei
William Peter Blatty: Az ördögűző
Stephen King: A boszorkánylány
Zadie Smith: Fehér fogak