„A könyvben olyan ételek szerepelnek, amelyeket a saját konyhámban, az otthonom kényelmében szoktam készíteni, és nap mint nap a családom – és immár az olvasók – asztalára kerülnek. Ezek a fogások azt az ízvilágot tükrözik, amelyet mindig is szerettem. Nem igényelnek olyan technológiát, tudást vagy szakértelmet, amivel egy egyszerű halandó ne rendelkezne. Az élet épp elég bonyolult – legalább a főzés legyen egyszerű.”
Nigella Lawson
Nigella asztalánál 8 csillagozás
Enciklopédia 5
Kedvencelte 1
Várólistára tette 9
Kívánságlistára tette 8
Kiemelt értékelések
Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme
Aki azt gondolja, Nigella is csak egy tévés maca, aki boldogan főz a méregdrága tévés konyhájában a beszerezhetetlen alapanyagokból, az nagyot téved. Oké, elismerem, van ám színészkedés azokban a műsorokban, hiszen folyton azt mondja, a főzés megnyugtat és pihentet, és persze rajongással beszél az összes megfőzött ételről. De Nigella nem csak ennyi.
Ugyanis, ha ételről beszél, akkor nem a levegőbe beszél. Akkor figyeltem fel igazán rá, mikor megtudtam, hogy több ezer kötetes szakácskönyvtára van, az ilyesmit pedig nem véletlenül halmozza fel az ember, rajongás kell hozzá az ételek és a könyvek iránt egyaránt. Szerintem ez teszi Nigellát különlegessé, a lelkesedés és olvasottság, hogy bármit tesz a képernyőn, mindig hangsúlyozza, hogy nem az a lényeg, hogy ezt most ő teszi, hanem hogy finom dolog lesz belőle, és hogy rajta, próbáld ki te is, mire vársz?
Külföldi szakácskönyvnél mindig kérdés, mennyire adaptálható itthon, mindig marad egy olyan része a könyvnek, amire csak legyintünk, hogy áá, ezt úgysem csinálom meg soha, mert hol kapok én friss tonhalat/kagylót/vízitormát/aranyszirupot? Ez a könyv viszont telis-tele van megcsinálható receptekkel, a legtöbb esetben sem az alapanyagok, sem az elkészítési mód nem bonyolult, ellenben csupa fantázia és vidám íz.
És a ráadás, ami számomra igazán szívet melengető, és ami miatt csak rajongással tudok beszélni Nigelláról: a szövegek. Mert egyszerre vicces, kedves, okos, bátorító, bohókás és gondoskodó, a legkisebb részletre is odafigyel, az instrukciókban pontosan fogalmaz, és mindeközben még azt is képes éreztetni veled, hogy ebben a könyvben semmi nem szentírás, csináld bátran úgy, ahogy neked jól esik, ezek csak tanácsok. Úgy képzelem, ha Nigella egyszer felbukkanna nálam, rögtön a könyvespolchoz rohanna a szakácskönyvekhez, és lelkesen felsorolna még vagy tíz címet, mit sem törődve azzal a különbséggel köztünk, hogy neki Kitchen Aid van a konyhájában, én meg csak fakanállal kavarom a cukrot és a vajat. És nem teljesen mindegy is, ha mindkettőnk célja abban áll, hogy egy szelet süteménybe haraphassunk végül?
Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme
Hát, ezt is megértük, Nigella is egészségesre vette a figurát. Na persze csak saját magához képest, hiszen a hedonista angol tévés személyiség nem hazudtolja meg önmagát, sorjáznak előttünk a laktató házias ételek, de azért akad közöttük szép számmal vegán recept is, és a növényi zsiradékot sem veti meg a finomságok készítése során. Mindezzel együtt azonban azt kapjuk, amit várunk a brit kajapornó királynőjétől, egyszerűen elkészíthető, rusztikus finomságokat, amelyeket olyan ínycsiklandozó személyes kis sztorikkal vezet fel nekünk, hogy azonnal rohannánk a konyhába elkészíteni mindegyiket szépen sorban. Nigellának hihetetlen szakácskönyvgyűjteménye van, és mindig figyelemmel kíséri a legújabb trendeket, és bár az ő védjegye a hagyományos receptek gyorsított változatban elkészítve, kis csavarral, vagyis családias ízek nem kevés kreativitással elkészítve, mindig talál alkalmat arra, hogy belecsempéssze az éppen aktuális gasztrodivatot is a könyveibe. Elfogult vagyok a hölggyel, a mai napig nem untam rá a tévéműsoraira, nagyon kedvelem a stílusát, dögösen és mégis természetesen tudja elővezetni a középosztálybéli dolgozó nő konyhaművészetét, vagyis a gyorsan valami finomat, mégis különlegeset elvet követi a receptúráiban. Életem első banánkenyerét az ő könyve alapján sütöttem, és azóta is rengeteg finomság készült már nálam neki köszönhetően, és ismét egy újabb kedvenccel bővült a Nigella-repertoár. Kár, hogy kicsit hányavetire sikerült a szerkesztés, és a gyönyörű fotókkal illusztrált ételek nem igazán kerültek tematizálásra, el kellett volna választani egymástól a reggeliket, a köreteket, a húsokat és a desszerteket, mert így pöttyet összefolynak, de ennél több hibát nem nagyon tudok felróni ennek a tetszetős és tartalmas szakácskönyvnek, amelynek ott a helye a többi mellett a könyvespolcomon.
A teljes kritika itt olvasható:
https://jusandcalzone.blog.hu/2019/01/11/konyvajanlo_ni…
Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme
Évek óta kedvelem Nigellát és a műsorát. Imádom azt, ahogy főz, amilyen élvezettel teszi ezt, és amennyire oda van az ételekért. Amikor megkóstolja a főztjét, olyan mintha kajapornót néznénk, szinte látni az ízek okozta gyönyört az arcán.
Az érdeklődésem akkor érte el a legfelső fokát, amikor megtudtam, hogy több ezer kötetes szakácskönyv gyűjteménye van. Hogy mi? Igen, több ezer. Szóval hölgyeim és uraim, Nigella nem a levegőbe beszél, tudja mi fán terem a főzés!
Mindig bennem van a félsz, amikor egy külföldi szakácskönyvet átültetnek magyar formájába, hiszen akaratlanul is lesznek benne olyan alapanyagok, amiket itthon aztán még a fővárosban sem lehet beszerezni, nemhogy egy kisvárosban. Azonban ebben a kötetben ennek ellenére rengeteg elkészíthető recept található. Ráadásul többségük könnyen és hamar megfőzhető/megsüthető, így nem kell órákig a konyhában robotolnunk, és közben még ínycsiklandó ételt is tehetünk az asztalra.
Bővebben: https://laylakuckoja.blogspot.com/2021/03/nigella-lawso…
Népszerű idézetek
Amikor beköltöztem az első otthonomba, mielőtt bármit is csináltam volna, vettem egy asztalt; egy asztalt, amiről nemcsak enni lehet, hanem ami körül az életünket élhetjük.
(első mondat)
Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme
Egész gyerekkoromban savanyú káposztát ettem, ezért meglehetősen szórakoztatónak tartom, hogy ma, a fermentációs őrület kellős közepén, olyan trendinek számít.
182. oldal, Almás sertésborda savanyú káposztasalátával
Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme
Szórjuk meg fűszerpaprikával és snidlinggel, majd tálaljuk nagy csinnadrattával.
25. oldal, Kaszinótojás
Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme
Ne használjunk fakanalat, hacsak nem bánjuk, hogy a kurkuma megfogja.
64. oldal, Sonkatök és édesburgonya-curry
Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme
Kicsit szégyellem bevallani (és van is miért), de amióta a quinoa a középosztály trendi és szuperegészséges (és kissé elcsépelt) csúcsélelmiszere lett, valahogy elment a kedvem attól, hogy quinoás recepteket írjak.
90. oldal, Quinoasaláta
Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme
A szitában maradt [maracuja] magokat dobjuk ki – egyelőre nincs ötletem, hogy mire lehetne használni őket, de majd gondolkodom a dolgon.
97. oldal, Kecskesajtos céklasaláta
Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme
Ez az a fajta étel, amit nem igazán látunk az Instagramon: nem néz ki túl jól, viszont annál finomabb.
147. oldal, Csirke árpagyönggyel
Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme
Amint kezd forrni, a tetejéről merjük le a habot, amennyire csak tudjuk. Nem kell túlzásba vinni: lehetetlen tökéletesen lehabozni (ráadásul halálosan unalmas).
56. oldal, Mungóbab dahl
Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme
Az illata a gyömbérre, a szegfűszegre és szegfűborsra emlékeztet, pedig egyik fűszer sincs benne. Ez fantasztikus. Nem is értem – de nem kell mindent érteni.
216. oldal, Sticky toffee pudding
Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme
Mindig is szerettem a kulináris-vizuális gegeket.
122. oldal, Polentakéregben sült tőkehal
Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme
Hasonló könyvek címkék alapján
- Vanessa Kimbell: Kovásziskola 95% ·
Összehasonlítás - Hugh Fearnley-Whittingstall: Három jó dolog… a tányéron 92% ·
Összehasonlítás - Joanne Harris – Fran Warde: A francia konyha 90% ·
Összehasonlítás - Paul Hollywood: Süssünk együtt! ·
Összehasonlítás - Hugh Fearnley-Whittingstall: Zöldséget minden napra! ·
Összehasonlítás - Paul Hollywood: Piték és felfújtak ·
Összehasonlítás - Paul Hollywood: Kenyér ·
Összehasonlítás - Hugh Fearnley-Whittingstall: Könnyű és egyszerű ·
Összehasonlítás - Hugh Fearnley-Whittingstall: Jobbat enni, jobban élni ·
Összehasonlítás - Jennifer Paterson – Clarissa Dickson Wright: Két duci hölgy ·
Összehasonlítás