A ​nap háza (Shadowrun 17.) 16 csillagozás

Nigel D. Findley: A nap háza

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

DIRK MONTGOMERY VISSZATÉR

Dirk Montgomery, az egykori Lone Star zsaruból lett árnyvadász egyaránt otthonosan mozog Seattle sötét sikátoraiban, és az indiánok lakta Cheyenne-ben. Tudja, mikor szabad kockáztatnia és mikor kell lapulnia. Ám amikor egy céges vezető egy régi tartozás megfizetését kéri tőle, Dirk hirtelen olyan helyzetben találja magát, amelyben a jól megszokott szabályok már nem működnek többé.

Hawaii Királysága csodálatos trópusi üdülőhely… némi hátulütővel. Dirknek óvatosan kell navigálnia a bizonytalan ösvényeken, ha folyamatosan a szigetek feletti uralomért küzdő csoportosulások – a megatársaságok, a kormányzat, a lázadók és a jakuza – előtt akar maradni egy lépéssel. És ha mindez nem lenne elég, ott vannak még a sárkányok, tündék, új barátok… és a régi ellenségek.

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Beholder, Budapest, 2001
328 oldal · ISBN: 9639047937 · Fordította: Novák Gábor

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Noro >!
Nigel D. Findley: A nap háza

Magyar nyelven a Shadowrun volt a második olyan szerepjáték (a Magus után természetesen), amelyet jó sok regény és néhány kiegészítő szabálykönyv kiadásával is megtámogattak. Kiberpunk/urban fantasy hibrid világával a maga idejében igazán eredetinek számított, mégsem volt nehéz felvenni a tempóját, belehelyezkedni a karakterek fejébe. Talán azért, mert minden furcsasága ellenére a SR világában nincs paradigmaváltás: lakói használják a mágiát és a kibernetikát, mégis úgy gondolkoznak, mint a 20. század végének emberei. Kimaradt belőle – alighanem szándékosan – a „kemény” kiberpunk transzhumán aspektusa.
A világ cyberpunk oldala az 1990-es években roppant népszerű Neurománc-klónokra épül: a 21. század közepén járunk, mindent áthat a virtuális valóság és a kibertechnológia. Igaz, mára mindez egy kissé retróvá vált, de többnyire jól működik, és kétségtelenül következetes. (Például volt egy 2029-es Internet-összeomlás, amely során rengeteg újítás elveszett, és az egész technológiát újra fel kellett építeni az alapoktól.) Jellegzetes punk vonás, hogy a főgonosz szinte mindig valamilyen nemzetközi megavállalat, a hős pedig tulajdonképpen bűnöző, némi Robin Hood beütéssel: itt árnyvadászoknak hívják őket, de valójában persze a zsoldos kalandozók toposzának sci-fisített változatai.
A fantasy aspektus alapötlete nem más, mint a mágia visszatérése a modern világba, az ún. Ébredés – amely 2011 karácsonyán zajlott le, tehát a Shadowrun háttértörténete az évek során jövőképből alternatív történelemmé nemesedett. A mágia megjelenésével egyes emberek tündévé, törppé, orkká vagy trollá, egyes állatok pedig mitikus szörnyekké: pl. baziliszkusszá vagy griffmadárrá változtak. A szerzők főleg a jól ismert germán-kelta mitológiából szemezgettek, de feldobták az egyveleget az észak-amerikai indián legendákkal is: innen érkeztek a sámánok és a szellemek, a játék talán legérdekesebb elemei. A világ fantasy oldalának van néhány egészen elgondolkodtató társadalomkritikai vonzata is. Ilyen a „goblinizáció”, vagyis egyes emberek spontán átváltozása orkokká és trollokká, akiket számtalan előítélet kísér végig életükön. De érdekes lehet a mágikus terrorizmus kérdésköre is, főleg, mivel a legtöbb regény olyan országokban játszódik, amelyek ennek hatására jöttek létre, korábban elnyomott kisebbségek (pl. amerikai bennszülöttek, vagy ahogy itt nevezik őket, amerindiánok) vezetése alatt.
A világhoz készült regények közül sajnos elég sok a kockacsörgős, kalandmodul-ízű történet, amelyek egy árnyvadász-csapat egy küldetését mesélik el. Vannak azonban nagyon kellemes kivételek, elsősorban Robert N. Charrette, Tom Dowd, Lisa Smedman, és mindenekelőtt Nigel D. Findley tollából.

A Nap Háza rettenetesen gagyi borítója mögött talán minden idők legjobb Shadowrun története (és az egyik legjobb magyar nyelven olvasható RPG-regény) rejtőzik. Dirk Montgomery, az LX-IR cinikus humorú magánnyomozója Hawaii szigetére látogat, ahol cégek és kormányok magas szintű intrikáinak a kereszttüzébe kerül. Sok szerző próbálta már fantasyre vagy sci-fire adaptálni a noir irodalom kiégett magánkopó-figuráját, de Findley-nek egyik sem ér a nyomába. Főhőse zseniális stílusban adja elő magát, miközben azt próbálja álcázni, hogy valójában egy megtört, kiégett ember. A nem mindennapi helyszín is telitalálat, Hawaii története és misztikus háttere remekül épül be a regény eseményeibe. Megismerjük az újjászületett királyságot, a helyi nacionalista szélsőségeseket, és – a korán elhunyt szerző zsenialitásának újabb bizonyítéka – a megavállalatok is sokkal racionálisabban jelennek meg, mint általában: nem gonoszként, csupán a világot pragmatikusan szemlélő hatalmakként.
Bár a történet nem egyszerű, és a veteránok több húsvéti tojást is felfedezhetnek benne, a regény viszonylag kevés előképzettséggel is nagyon szórakoztató tud lenni. (Robert N. Charrette: Sose kezdj sárkánnyal, Nigel D. Findley: LX-IR és Tom Dowd: Vakító fény c. könyveit érdemes előzőleg abszolválni, de ezek maguk is a sorozat élmezőnyébe tartoznak.) Az epilógus sötét hangvétele messze túlmutat a szerepjáték-irodalom keretein, a szerző nem sokkal ezután bekövetkezett halálának fényében pedig szinte hátborzongató.

2 hozzászólás
farkaspeeter>!
Nigel D. Findley: A nap háza

Elolvastam ezt a könyvet és be is szippantott vele a Shadowrun világa.
Derek Montgomery utánozhatatlan karakter, még nem láttam más írót, aki egy ennyire kiégett, de mégis hősies karakter lelki világát visszaadta volna.
Ajánlom bárkinek, akit nem riaszt el egy kis vulgáris nyelvezet.

GCIronmaiden1986>!
Nigel D. Findley: A nap háza

Már nagyon rég volt, hogy utoljára Shadowrun regényt olvastam. Pozitív csalodás ez a könyv, mert meglepően jól szórakoztam olvasás közben. Tetszett az író stílusa és humora is. Ötösre értékelt, mert a műfajához képest nagyon jól sikerült könyv lett ez.

Shinzo>!
Nigel D. Findley: A nap háza

Fantasztikus könyv, egy fantasztikus írótól. Méltó folytatása volt az LX-IR-nek. A főszereplő teljesen belopta magát a szívembe…. bár szomorúan olvastam a zárszavakat. Nekem így is mindig az egyik nagy kedvencem marad.


Népszerű idézetek

Noro >!

Az adatok még nem információk, az adatok tények. Az információk az adatok kapcsolataiban, összefüggéseiben rejtőznek. Például abból a tényből, hogy a víz forráspontja száz Celsius fok, és abból a tényből, hogy a nátrium kilencvennyolc fokon olvad, rá lehet jönni arra az információra, hogy nátriumból nem érdemes teáskannát készíteni.

21. oldal

Noro >!

Tudod, hogy van ez: jobb, ha legalább az ellenségeidet ismered valamennyire, arra az esetre, ha a barátaidról kiderülne, hogy egytől egyig szemétládák.

30. oldal

Noro >!

Sosem kaptam kiképzést a használatukról, és az igazat megvallva a „személyi robbanószerektől”, mindig is hajlamos voltam összecsinálni magam. Túl gyakran villant belém az a kép, ahogy kihúzom a biztosítószeget, majd pánikba esem… és a gránát helyett a tűt dobom el.

296. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kiképzés
Noro >!

Egy nemrég olvasott Volkswagen reklámanyag szerint az Elektro csúcssebessége hetvenöt mérföld óránként. Na persze, cimbora. A Volkswagen tervezőmérnökeinek valószínűleg egy hídról kellett ledobniuk ezt az ócskavasat, hogy a fenti sebességet mérhessék.

164. oldal

Noro >!

Nekem ugyan lövésem sincs a divatirányzatokról, azt viszont nagyon is jól tudom, mennyivel dobhatja meg a ruha árát egy felkapott cég címkéje. Nagy általánosságban csak annyi különbség van egy tehén és egy ember között, hogy tehenek nem költenek nuyen milliókat önmaguk megbélyegzésére. Talán elérkezett az ideje, hogy eltűnjünk a színről és esélyt adjunk a csótányoknak.

192. oldal

Noro >!

Valami igazán randát követhettem el az előző életemben – apácákat erőszakoltam meg, tömeggyilkos voltam, vagy esetleg adószedő –, hogy ilyen elfuserált módon alakult a karmám a jelenlegiben.

163. oldal

farkaspeeter>!

Ha még egyszer sem ölelt meg egy hivatásos ápolónői képzésen átesett ork… öregem, akkor még sosem voltál igazán megölelve.

Epilógus, 322. oldal

farkaspeeter>!

A hang belém hasított, átjárta lelkemet, és megérintett minden apró darabka kétségbeesést, magányt és elhagyatottságot, melyet valaha éreztem – megérintette, és újra a felszínre hozta őket. Legszívesebben zokogtam volna – könnyekben törtem volna ki, hogy azután soha többé ne hagyjam abba – de lelkem annyira szenvedett, hogy már sírni sem tudtam. Azt hittem, haldoklom. Hogyan tudna egy szánalmas emberi lény elviselni ennyi kétségbeesést anélkül, hogy belepusztulna?

316. oldal


A sorozat következő kötete

Shadowrun sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lauren Beukes: Zoo City
A. G. Hawk: Időtlenségbe zárva
Daniel O'Malley: A bástya
Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház
Dean R. Koontz: Virrasztók
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha