A ​zafír szirén és a boszorkányok történetei 11 csillagozás

Nictzin Dyalhis: A zafír szirén és a boszorkányok történetei

A XX. század első évtizedeiben a korabeli fantasztikus irodalom zászlóshajója volt a Weird Tales magazin: ide írtak H. P. Lovecraft, Robert E. Howard, August Derleth, Seabury Quinn, Clark Ashton Smith, Robert Bloch, vagy kicsivel később Ray Bradbury.

Sorozatunkban szeretnénk bemutatni az – erre érdemes – ismeretlen szerzők írásait, valamint az ismert kedvencek még meg nem jelent egyes műveit: jelen kötettel a magyarul először olvasható, de annak idején a Weird Tales legnépszerűbb szerzői közé tartozó Nictzin Dyalhis történeteit.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A fantasztikus irodalom klasszikusai Attraktor

>!
Attraktor, Máriabesnyő-Gödöllő, 2017
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155601545 · Fordította: Kiss Sándor

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Isley I>!
Nictzin Dyalhis: A zafír szirén és a boszorkányok történetei

Nem tudtam, hogy mire számítsak a Weird Tales egyébként anno kedvelt, de itthon mégis teljesen ismeretlen írójától, akinek munkássága összesen tizenhárom novellában merült ki. Szerencsére hozta a jó WT-stől elvárható szintet, a novellák bár egymástól függetlenek voltak, némi beleszőtt spiritualitás, a reinkarnáció és a fizikai testen túli egyéb tudathordozók toposzként vonultak végig csaknem a teljes köteten. A kötet címadója, A zafír szirén érdekes történet volt, de kicsit kiforratlannak éreztem, de az azt követő két novella, A tengeri boszorkány és Atlantan szíve viszont kimagasló alkotások, és az összes többi is hangulatos írásnak nevezhető. Jó volt még egy újabb írót megismerni, aki a legendás Weird Tales hasábjain alkotott. WT-s írásai még egy kötetet kitesznek, remélem, azok is megjelenhetnek majd magyarul.

2 hozzászólás
ftamas>!
Nictzin Dyalhis: A zafír szirén és a boszorkányok történetei

Alapvetően tetszett ez az igen rövid novellás kötet. Na jó, az utolsó kettő egyáltalán nem. Stílusra leginkább Howardra emlékeztet, de míg Howardnál a harc a központi elem, itt inkább a boszorkányság és a mágia. A karakterek itt, mivel klasszikusról van szó feketék és fehérek, azaz rögtön lehet tudni, hogy ki áll a jó és ki a rossz oldalon. A nők csábítóak és sokszor lengén öltözöttek. A szerelem meg általában első látásra történik.
Szóval, ha valaki olvasna klasszikust és már egy kicsit unja, hogy sok regény kényszeresen eltérne a régi toposzoktól, akkor tehet vele ( egyszer ) egy próbát.

Mortii>!
Nictzin Dyalhis: A zafír szirén és a boszorkányok történetei

Az ismeretlen szerzők sorozatának következő neve inkább a Robert E. Howard-féle fantasy zsánerben utazik. Akad bőven sword and sorcery jegy.

Rögtön az első három novella, teljesen megegyező vázzal, de kicsit különböző hússal bírnak. Előző életből visszatérő emlék, vagy akkori partner megjelenése után jön a sztori az aktuális múltról és a jelenre gyakorolt hatásról. A hasonlóságok ellenére mindhárom történet nagyon jó!

Atlantan szíve egy Atlantisz egykori lakójának (természetesen "boszorkány") története arról, hogyan süllyesztette el a szigetet. Az előző történetekhez hasonló vázzal rendelkező történet, de mégis más mint azok.

Midőn a Zöld Csillag elhalványult: Abszolút kakukktojás, ez a történet inkább sci-fi, mint klasszik fantasy. A naprendszerünk minden bolygóján kialakult az élet és a vénusziak észreveszik, hogy baj van a Földön. Ezt a problémát felderítik, és nagyon különös, elpusztíthatatlan holdi lényekkel találják szemben magukat, akik a földiek kínjából merítik energiájukat. Természetesen a problémát -a többi bolygó népével karöltve megoldják-, új esélyt adva ezzel a földi életnek!
Jó húzás volt a szerkesztőtől, hogy utolsónak hagyta, mert nagyon megtörte volna az olvasás lendületét.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ruby Saw: Angyalom
Moskát Anita: A hazugság tézisei
S. A. Locryn: A szikra
Alyona Crower: Álomjárók
Koós Patrícia (szerk.): Jégvirágok
Alyona Crower: A parasztleány aranya
Ruby Saw: Beleszeretni
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 5.
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): Japán a szamurájkorban
Oscar Wilde: Az önző óriás / The Selfish Giant