A ​zafír szirén és a boszorkányok történetei 9 csillagozás

Nictzin Dyalhis: A zafír szirén és a boszorkányok történetei

A XX. század első évtizedeiben a korabeli fantasztikus irodalom zászlóshajója volt a Weird Tales magazin: ide írtak H. P. Lovecraft, Robert E. Howard, August Derleth, Seabury Quinn, Clark Ashton Smith, Robert Bloch, vagy kicsivel később Ray Bradbury.

Sorozatunkban szeretnénk bemutatni az – erre érdemes – ismeretlen szerzők írásait, valamint az ismert kedvencek még meg nem jelent egyes műveit: jelen kötettel a magyarul először olvasható, de annak idején a Weird Tales legnépszerűbb szerzői közé tartozó Nictzin Dyalhis történeteit.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A fantasztikus irodalom klasszikusai

>!
Attraktor, Máriabesnyő-Gödöllő, 2017
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155601545 · Fordította: Kiss Sándor

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Isley
Nictzin Dyalhis: A zafír szirén és a boszorkányok történetei

Nem tudtam, hogy mire számítsak a Weird Tales egyébként anno kedvelt, de itthon mégis teljesen ismeretlen írójától, akinek munkássága összesen tizenhárom novellában merült ki. Szerencsére hozta a jó WT-stől elvárható szintet, a novellák bár egymástól függetlenek voltak, némi beleszőtt spiritualitás, a reinkarnáció és a fizikai testen túli egyéb tudathordozók toposzként vonultak végig csaknem a teljes köteten. A kötet címadója, A zafír szirén érdekes történet volt, de kicsit kiforratlannak éreztem, de az azt követő két novella, A tengeri boszorkány és Atlantan szíve viszont kimagasló alkotások, és az összes többi is hangulatos írásnak nevezhető. Jó volt még egy újabb írót megismerni, aki a legendás Weird Tales hasábjain alkotott. WT-s írásai még egy kötetet kitesznek, remélem, azok is megjelenhetnek majd magyarul.

2 hozzászólás
>!
ftamas
Nictzin Dyalhis: A zafír szirén és a boszorkányok történetei

Alapvetően tetszett ez az igen rövid novellás kötet. Na jó, az utolsó kettő egyáltalán nem. Stílusra leginkább Howardra emlékeztet, de míg Howardnál a harc a központi elem, itt inkább a boszorkányság és a mágia. A karakterek itt, mivel klasszikusról van szó feketék és fehérek, azaz rögtön lehet tudni, hogy ki áll a jó és ki a rossz oldalon. A nők csábítóak és sokszor lengén öltözöttek. A szerelem meg általában első látásra történik.
Szóval, ha valaki olvasna klasszikust és már egy kicsit unja, hogy sok regény kényszeresen eltérne a régi toposzoktól, akkor tehet vele ( egyszer ) egy próbát.

>!
Donnie71
Nictzin Dyalhis: A zafír szirén és a boszorkányok történetei

Ki ez a zseni ? Sajnálom ,hogy nem írt még kb . 30 regényt. Teljesen kiforrott a stílusa ,olyan mintha Robert E. Howard legjobb írásait olvasnám.


Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Gáspár András – Novák Csanád (szerk.): Analógia
Wayne Chapman: Halk szókkal, sötét húrokon
Raoul Renier: Setét álmok
Eric Muldoom (szerk.): Sötételf – Vérkövek
Nemes István (szerk.): Álomvarázs
Robert E. Howard: Robert E. Howard összes Conan-története II.
Varga Tamás József (szerk.): Száznevű város
Novák Csanád (szerk.): Rúna 29.