A ​szerelem receptjei (A nő mosolya 0,5) 54 csillagozás

Nicolas Barreau: A szerelem receptjei

A nő mosolya című kötet előzménye.

Amikor az ábrándos természetű irodalom szakos diák, Henri Bredin menthetetlenül beleszeret az életvidám Valérie Castelbe, a lány olyan elérhetetlennek tűnik számára, akár a Hold. Bármire képes lenne azért, hogy meghódítsa a tengerkék szemű teremtést, de a dolog reménytelennek tűnik. Ám egy napon a Szajna parti könyvárusok ládáiban keresgélve Henrinak egy ütött-kopott, vérvörös bőrbe kötött könyvecskén akad meg a szeme: a 16. századi kis kötetben egy szerelmi bájital receptje is szerepel. Vajon hat-e?

>!
Park, Budapest, 2021
160 oldal · ISBN: 9789633557389 · Fordította: Szitás Erzsébet, Fodor Zsuzsa
>!
Park, Budapest, 2021
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633557372 · Fordította: Szitás Erzsébet, Fodor Zsuzsa

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 61


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Nicolas Barreau: A szerelem receptjei

”Aki egyszer kimegy az ajtón, annak vissza is kell jönnie.”

Barreau új kiadványa egy aprócska ajándék hűséges olvasóinak. A szerelem receptjei egyben Nicolas Barreau: A nő mosolya című regényének előzménye és egy ínycsiklandó receptgyűjtemény különleges, romantikus alkalmakra. A rövidke történet fellebbenti a titkot Aurélie örökségéről, a piros-fehér kockás étterem ötletének születéséről és a szerelmi menü titkáról. Miközben tanúi lehetünk annak, hogyan találtak egymásra Aurélie szülei, Valérie és Henri, a kisregényben kulcsszerepet kap A nő mosolyából már jól ismert háromfogásos menü: a madársalátás előétel, a bárányragu és a gâteau au chocolat, amelynek – több más finomsággal együtt – a receptjét is megkapjuk. A vérszegény kiadvány főként azoknak lesz csábító, akik gyűjtik Barreau könyveit, illetve a francia konyha szerelmeseinek is jó szívvel ajánlható, számukra kuriózum, hogy több receptet is kipróbálhatnak a szerző személyes szakácskönyvéből. Számomra inkább csalódás volt ez a harmatgyengén megtöltött újdonság, ám ennek ellenére változatlanul maradok a romantikus lelkű szerző rajongója.

Klodette>!
Nicolas Barreau: A szerelem receptjei

A szerelem receptjei egyébként pont a legkedvencebb NB regényem, A nő mosolya előzménye, hiszen Aurélie Bredin szüleiről szól, az ő megismerkedésük mindennapjaiba ad betekintést, valamint kiderül, hogy miként is lett olyan híres, finom és érzékien kikapós Aurélie szerelmi menüsora, a Menu d'amour, amit csábítás és hódítás céljából ő is megfőzött.
Amikor először a kezembe vettem a kötetet rögtön egy pici csalódás ért, hiszen az így is rövidke, mindössze 160 oldalas regényből, ténylegesen csupán csak 73 oldal maga a történet, tehát mindenképpen egy kisregényről beszélünk.
A fennmaradó oldalak receptek gyűjteménye, maga a teljes és részletes Menu d'amour, ami végülis nem olyan rossz és passzol is ehhez az egészhez, csak hát azért ár-érték arányban jobban örültem volna, ha több az olvasnivaló és kevesebb a recept…
Henri Bredin, Aurélie apja a főszereplő és az ő szemszögéből követhetjük nyomon az eseményeket. A fiú még egyetemista, fiatal, bohókás, elvarázsolt és persze fülig szerelmes egy elérhetetlen lányba.
Valérie Castel a másik szereplő, akivel egyszerűen nem tudtam szimpatizálni, főleg, hogy nagyon idő sem volt rá. A bizonytalansága, az állandó késései és a Henri felé irányuló semmilyen érzései miatt unszumpatikusnak tűnt, ami aztán a későbbiekben sem javult igazán.A szerelmi bájitalt és egyéb szerelemmel kapcsolatos recepteket tartalmazó középkori varázskönyvecske ötletét csodálatosnak tartottam. Teljesen magával ragadott a képtelen, mégis lehetségesnek tűnő ötlet. Annyira tipikusan Nicolas Barreau féle húzás ez, hogy valami hihetetlen.
Szinte láttam magam előtt a Szajna parti antikvár könyvárust azzal a sunyi képével, ahogy rábeszélte elkeseredett, szerelmi bánattól lázas barátunkat, hogy feltétlen vegye meg a könyvet, mert látszik rajta, hogy szüksége van rá. :)
A hangulat, a lerások, az ételek, a kávézók, az irodalom és a művészetek iránti olthatatlan szenvedély, valamint Párizs varázsa megint magával ragadott. Egyszerűen magáért beszél. Elképesztő.
Mivel valóban egy rövid kis szösszenetről beszélünk, így érdemben többet nem tudok és nem is akarok nyilatkozni, mert akkor mindent elárulnék.
A lényeg az, hogy Nicolas Barreau elragadó stílusa újra betalált, így aki szereti a műveit, az most sem fog csalódni, ám aki még csak most ismerkedne az író munkásságával, az semmiképpen se ezzel a sztorival kezdje!

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2021/02/konyvkritik…

Kate20>!
Nicolas Barreau: A szerelem receptjei

Nagyon nehéz erre a könyvre csillagot adnom, mert szinte egyvalamit adott ami jelentőségteljes: az életet nem érdemes elpazarolni és olykor megéri kockáztatni… mert akár kisülhet belőle egy csodás jövő, ugyanakkor lehet hogy nem épp úgy alakul, ahol szeretné az ember, de legalább x évre rá nem bánkódik azon, hogy „mi lett volna ha…”
Plusz a szerelem receptjeit leírta a szerző az olvasó számára, ami igen szuper, mert elég ínycsiklandóan kerültek leírásra… Lehet, hogy egyszer ki is próbálok pár receptet!
Ezeket leszámítva, nem tudok más jót kiemelni, borzasztóan lapos volt, és rövid. Ezerszer is rövid. Olvastam már short story-kat de ennyire eseménytelen szerintem egyik sem volt.
Mindettől független, elolvasom majd A Nő mosolyát mert érdekel, sőt furdall a kíváncsiság, hogy az jobb-e mint ez a szösszenet.

Bea_Könyvutca P>!
Nicolas Barreau: A szerelem receptjei

Nagyon kedves, bájos történet, és mivel nem olvastam A nő mosolyát, nem tudom, mi történik kettőjükkel a továbbiakban, amelyből valószínűleg megtudható, de Valerie-t nem tudtam nagyon megismerni ebből a történetből. Kicsit érzéketlennek tűnt Henrivel szemben, de végülis Henri sem vallott színt, nem beszélt a szerelméről.

Azt viszont megtudhatjuk, hogy mire képes egy ifjú a szerelemért, hogy jobban bízik egy könyv erejében, szavaiban, mint saját magában. Egy félénk szerelem és hódítás története ez a könyv, hibája, hogy meglehetősen rövid volt.
Mivel a szerző stílusa megnyerő volt, hangulatos és stílusos, máris elkezdem olvasni A nő mosolya című könyvét.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/03/nicolas-barreau-s…

Niki_Salamon P>!
Nicolas Barreau: A szerelem receptjei

Egy újabb habkönnyű Nicolas Barreau regény. Nagyon rövidre sikerült a romantikus történet, de azért tetszett. Henri kicsit tesze-tosza, nem csodálom, hogy Valérie megunta, hogy várja a csodát és lépjen végre. Mondjuk a kis antikváriumba én is szívesen ott lettem volna a fiatalemberrel. Vajon milyen kincsek rejtőzhetnek még a boltban?
Az író egyik könyve se túl terjedelmes,de azért kicsit hosszabbra számítottam, mint 70 oldal és meglepődve láttam, hogy a könyv fele recept – ami kicsit csalódást is okozott –, de aztán megláttam benne a pozitívumot is: egy új receptkönyv a polcomra.

Reni07>!
Nicolas Barreau: A szerelem receptjei

“(…) nem az számít, hány évig él az ember, hanem hogy azalatt mi történik vele.”

A fülszöveg nagyon félrevezető. Mert ez a könyvecske inkább receptfüzet egy kis szerelmi történetecskével körítve.
Nyolc ételsor szerelmeseknek, romantikusoknak, különleges estékre, éjfélre, Valentin-napra, tavasszal, születésnapra, piknikre a francia konyha rajongóinak. Gondoltak az erősebb ízek kedvelőire is. Nekik, azaz nekem íródott a fűszeres menü. Van tengeri menü is.
Menu d’amour titka. (Most én nem kaptam kedvet az elkészítéshez, valahogy a bárány nem az én világom.)
Ha a menüket el szeretnétek készíteni, ne felejtsetek szétfövő burgonyát beszerezni. Valamint habcsókot, brióst a cukrászdából. Csirkéhez bresse-i csirkét szerezz be, de jó a jérce is, bresse-i jérce.
(Meggugliztam a Wikipédiát. A bresse-i tyúk franciaországi haszonállat. Eredetvédettségét az AOC ellenőrzi, hogy valóban Bresse környékéről származzon az árucikk. Feltűnőek az állat kék csüdjei. Tulajdonképpen azt mondják, hogy a kék csüd, fehér tollazat és a piros taraj együttesen adják a francia zászló színeit.)
Vermutból se mindegy melyiket veszed. Minden francia ételhez isteni a bagett.
Szerintem a receptek nem magyar, kezdő szakácsoknak valók (de ne legyen igazam).

A szerelmi szál Valérie Castel és Henri Bredin között. Hogyan is jöttek össze 1964-ben.
A zöld üvegcse és Coquine, a macska.
Kiderült, cseresznyét se vigyetek mindenkinek ajándékba, mert a cseresznye a csók jelképe.

Hogy ezt a szösszenetet is el lehet adni. Grrr. Csalódás, hatalmas csalódás irodalmi értékét nézve. Recepteket sem tudom megítélni, mivel a francia konyha nem az erősségem.

4 hozzászólás
V_rita P>!
Nicolas Barreau: A szerelem receptjei

A nő mosolya c. könyv előzmény kötetben megismerjük Aurélia szülei, hogyan találtak egymásra. Bájitallal varázsolta el édesapja az édesanyját vagy a menüsorral ? Csalódtam ,hogy a könyv fele receptekkel van tele. Bájos kis történet.

Mert_olvasni_mindig_jó>!
Nicolas Barreau: A szerelem receptjei

Szerelembe estem!

A nő mosolya a második kedvenc könyvem az írotól és amikor megtudtam, hogy jön egy előzmény kötete, azt hittem kiugrom a bőrömböl.

Egyedi, stílusos, megnyerő, de sajnos nagyon rövidke.

A könyv, amúgy is eléggé vékonyka és ez kissé lesújtott, ahogy az is, hogy a story csak a 73 oldalig tartott a többi része pedig igaz csodálatos recepteket tartalmaz, de receptek.
Szerettem volna ha dokkal több benne maga a történet, de így sem replikázhatok, hiszen biztos vagyok benne, hogy a benne lévő recepteket ki fogom próbálni.

A másik, hogy találtam benne egy olyan könyvet, amit majd én is el szeretnék olvasni, mert felkeltette az érdeklődésem. Ez pedig nem más mint Alain-Fournier irótól A titokzatos birtok című mű.

Most pedig újraolvasom a Nő mosolyát!

Kdevenc idézetem a könyvből:

„Aki egyszer kimegy az ajtón, annak vissza iskell jönnie…”

Heni_s_BookBar>!
Nicolas Barreau: A szerelem receptjei

Imádtam ezt a könyvet, mert az egyik kedvenc országomban, Franciaországban játszódott a történet, valamint a versek és a könyvek iránti szeretet is helyet kapott a sztoriban. A főszereplők nagyon kedvelhetőek voltak. Kedvenc karakterem Henri lett, mert ő pont olyan férfi, akit én nagyon hamar megtudnék kedvelni a valóságban is. A fekete cica pedig tökéletesen illett a picike, zsúfolt, de annál varázslatosabb boszorkány konyhába. A könyvben szereplő ételek pedig ínycsiklandóak voltak. Szinte már olvasás közben is összefutott a nyál a számban. A történet sajnos rövidke volt, de ennek ellenére még is mosolyogva csuktam be a könyvet, mert reménnyel és boldogsággal töltött fel. Henri és Valérie története után szuper receptek is megtalálhatóak a könyvben, amelyek közül sok étel hamar és könnyen elkészíthető.

5 csillag! :)

Könyvajánlóm: https://henisbookbar.blogspot.com/2021/03/nicolas-barre…

Titina>!
Nicolas Barreau: A szerelem receptjei

Ez egy nagyon rövid kis történet volt, de igazából tetszett. Ebben a csúnya időben, megmelengette a szívem. Nem kell nagy történésekre számítani, de nekem kedves volt. Ami meglepett, hogy a könyv fele receptekkel van tele. És még, jó hogy a könyv olvasása előtt ettem, mert különben igen csak csorgott volna a nyálam. :D
Egyébként találtam egy-két receptet amit szívesen elkészítenék, főleg desszerteket.
Szóval még az is lehet kipróbálom majd őket! ;)


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Kisurrantunk az olvasóteremből, néhány perc múlva pedig már jókedvűen szökdécseltünk lefelé a régi egyetemi épület lépcsőjén, a szürke égbolt felé magasodó impozáns kupola alatt. Egy sötét hajú, komoly fiatalember kopott korddzsekiben és egy nevetős lány, hetyke baszksapkában, amely alól rakoncátlanul buggyan elő aranyhaja. Egy fényképen úgy néztünk volna ki, mint irigylésre méltóan boldog pár. De nem volt kéznél fényképész, aki megörökítette volna a pillanatot. Aztán meg a pillanat már el is illant.

22. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Aki valaha is volt már reménytelenül szerelmes, tudja, hogy ilyenkor az embernek a legkülönösebb ötletei támadnak, ha azt reméli, hogy ezekkel célt érhet. Van, aki megeszi a szerelme fényképeit, vagy teliholdkor egy útkereszteződésnél eltemeti az imádott személy titkon zsákmányolt hajfürtjét. Ehhez képest nem is volt olyan ördögtől való ötlet, hogy megpróbálkoztam egy menü d' amourral.

45. oldal

cintiblogol>!

Odakint már besötétedett, és ki tudja, talán ez lett volna a döntő pillanat, de elszalasztottam, ahogy az ember oly sok lehetőséget, elszalaszt, és közben észre sem veszi.

29. oldal


A sorozat következő kötete

A nő mosolya sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Bard: Ebéd Párizsban
Laura Madeleine: Egy francia titok íze
Kristin Harmel: A felejtés édes íze
Amy E. Reichert: A kókusztorta-véletlen
Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez
Laura Madeleine: Egy cukrászmester meséje
Susan Mallery: Citrom és osztriga
Peter Mayle: Bor, mámor, Provence
Joanne Fluke: Epertorta és gyilkosság
Nina George: Levendulaszoba