A ​Nap is csillag 424 csillagozás

Nicola Yoon: A Nap is csillag

Natasha: ​Olyan lány vagyok, aki a tudományban és a tényekben hisz. Nem a sorsban. Nem a végzetben. Vagy olyan álmokban, amelyek sohasem válnak valóra. Határozottan nem az a fajta lány vagyok, aki New York egyik utcájának emberáradatában találkozik egy aranyos fiúval, és beleszeret. Különösen nem akkor, amikor csak tizenkét óra választja el attól, hogy a családját kitoloncolják Jamaicába. Szerelembe esni nem az én sztorim.
Daniel: Én vagyok a jó fiú, a jó tanuló, aki annak él, hogy megfeleljen a szülei óriási elvárásainak. Nem a költő. Sem az álmodozó. De amikor meglátom azt a lányt, mindenről megfeledkezem. Van valami Natashában, amitől kénytelen vagyok azt hinni, valami rendkívülit tartogat… mindkettőnk számára.
Az Univerzum: Életünk minden pillanata e felé az egyetlen perc felé vezetett. Milliónyi jövő áll előttünk? Melyik válik valóra?

Nicola Yoon a New York Times bestsellerírónője, a Minden, minden szerzője. Jamaicában és Brooklynban nőtt fel, és jelenleg… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
GABO, Budapest, 2017
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634065029 · Fordította: Tóth Gizella
>!
GABO, Budapest, 2017
364 oldal · ISBN: 9789634065548 · Fordította: Tóth Gizella

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Daniel Jae Ho Bae · Natasha Kingsley · Charles Jae Won Bae


Kedvencelte 68

Most olvassa 21

Várólistára tette 285

Kívánságlistára tette 299

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Tóth_Orsolya_3 P>!
Nicola Yoon: A Nap is csillag

„– Mennyit tesz egyetlen nap!”

De mennyit!
Romba dönthet egy életet, álmokat törhet szét, de akár meg is ismerhetsz valakit, aki a te életedet változtatja meg azzal, hogy van, hogy él, hogy lélegzik, hogy szeret téged.

Niitaa P>!
Nicola Yoon: A Nap is csillag

„(…)
Egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam, sem azt, hogy megvettem. Már csak a gyönyörű borítóterv miatt is szükségem van rá a polcomon. Csodálatos történet két igazán tiszta szívű tinédzserről, akik most kezdik felfedezni azt a világot, ami körülveszi őket, illetve azt, amelyik mélyen bennük lakozik. Apró kis szárnybontogatásaik során olyan megállapításokat tesznek, melyek kihatással lesznek a további életükre is. A Nap is csillag rávilágít, hogy minden pillanatban tudatosan jelen kell lennünk az életünkben, hiszen egy apró mozzanat megváltoztathat mindent. Örökké romantikus lelkeknek kötelező olvasmány. Örök gyerekeknek kötelező olvasmány. Minden fiatal számára ajánlott. Nicola Yoon nagyon tehetséges. Nagyon várom a további műveit!”

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/10/nicola-yoon-nap-i…

Málnika P>!
Nicola Yoon: A Nap is csillag

„A mondandóm lényege csak ennyi: a szerelem mindig mindent megváltoztat.”

Talán még soha nem találkoztam olyan ifjúsági regénnyel, amely könnyedsége mellett ennyi komoly témával foglalkozott volna. Hiszen A nap is csillag nemcsak egy szimpla szerelmi történetet tár az olvasó elé, hanem olyan fontos kérdéseket is boncolgat, mint hogy létezik-e a sors, mennyire lehet ráhagyatkozni a jelekre, megmagyarázható-e minden a tudomány segítségével, hogyan hatnak az életünkre más emberek, miként valósítható meg az amerikai álom és milyen az élet bevándorlóként. Mindez a két főszereplő, a jamaicai, gyakorlatias, adattudósnak készülő Natasha és a koreai-amerikai, álmodozó költő, Daniel váltott szemszögű elbeszéléseiből bontakozik ki, akiknek úgy tűnik, csupán egyetlen nap szerelmet rendelt el a sors, hiszen a lányt másnap, illegális bevándorlóként, a családjával együtt kitoloncolják az országból. Ez az egyszerre szirupos és bölcselkedő hangvétel néhol már-már kifejezetten zavaró is volt számomra, amelyet a mellékszereplők rövid részei enyhítettek valamelyest. A könyvnek emiatt négy csillagot is terveztem adni, de az elképesztő befejező fejezetek és az utószó számomra mindent felülírt, így bátran állíthatom, hogy egy igazán nagyszerű, katartikus olvasmánnyal indíthattam az évet, Irene-re pedig mindig emlékezni fogok.

vikcs>!
Nicola Yoon: A Nap is csillag

„Nicola Yoon Minden, minden-je számomra az év egyik hatalmas kedvence, mind könyv, mind film műfajon belül. Teljesen odáig voltam az írónő stílusáért, nagyon tetszett ahogy ír, ezért nagyon megörültem, amikor rögtön a film után kijött ez a könyvecske is. Tudtam, hogy olvasnom kell, és ez végre most sikerült is. Az értékelés kicsit lassabban született meg, mert mostanában elég elfoglalt voltam/vagyok, mivel elköltöztem, és már munkahelyem is van. No de, ez nem tartozik a könyvhöz, csak tudjátok, hogy nem tűntem el, lássuk is az értékelésem.

A stílus szerencsére most is megmaradt, és imádtam a történetvezetést. A műfaja YA, mégis felnőttek is nyugodtan kézbe vehetik, mert szerintem nagyon érdekes és elgondolkodtató helyzeteket és döntéseket állított elénk az írónő. Én is sokszor csak hümmögtem, hogy basszus, ez mennyire igaz, és mennyire durva belegondolni ilyen, s ehhez hasonló helyzetekbe.

A szereplők életébe most is csak részlegesen látunk be, ezért nem nagyon kerülnek közel hozzánk, mégis szívet melengető, és aranyos a történetük.
Számomra egy picikét gyors volt, hogy egy nap alatt szerelem, meg így szeretlek, úgy szeretlek, de ez annyira nem sokat von le a könyv értékéből.

A vége ismét felháborító, miért nem lehet legalább egy rövidke Epilógussal lezárni?! :D Írok egy panaszlevelet az írónőnek!

Akit nem győzött volna meg az ömlengésem, annak még egyszer ajánlom, hogy nyugodtan vegye kezébe a könyvet kortól függetlenül. A stílus, a téma és a történet teljesen megbabonázza az embert, és jobb esetben elgondolkodtatja az élettől. Nem hasonlítanám a Minden, minden-hez, mert nem ugorja meg (szerintem) a szintjét, de ez is nagyon magas értékű és jogosan szerethető könyv. ”

Bővebbem a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/10/nicola-yoon-n…

Deziréé>!
Nicola Yoon: A Nap is csillag

A Minden, minden után nagyon lelkesen kezdtem neki ennek a könyvnek. Elején kicsit nem is értettem, hogy mi ez a sok szemszög, de végül teljesen összeállt a kép.
Kicsit úgy érzem, hogy ez nem volt olyan jó, mint a Minden, minden. Nem tudom miért érzem ezt, néhol kicsit lassabban is haladtam vele.
Hiába nem tetszett annyira, mint a Minden, minden mégis annyira jó volt .Kellemes kikapcsolódás volt és jól szórakoztam olvasás közben. Az írónő ismét megmutatta nekem, hogy milyen szép romantikus történeteket tud írni.
Nagyon remélem később még fogok tőle olvasni, mert valóban fantasztikus történeteket tud kitalálni.
Remélem lesz ebből a történetből is film. :) Szívesen látnám a mozikban. :)

gabiica P>!
Nicola Yoon: A Nap is csillag

Hiszel a Sorsban? Hiszel abban, hogy minden okkal történik, mindig valamiért vagy valahol, mindennek célja van az életedben és semmi sem véletlen? Ha nem, az sem baj. Ennek a könyvnek kicsit az a célja, hogy elhidd, mindezek léteznek.
Bár ez csak egy fikció, a végére én is elkezdtem azt érezni, hogy akarom, hogy ez valódi legyen. Akarom, hogy tudjam, nincsenek véletlenek az életemben, és azok az emberek, akikkel valaha, még ha véletlenül is, néhány percre összesodort az élet, talán fontos szerepet játszhatnak majd az életem egy pontján. Bevallom, én tényleg akarom hinni, hogy van ilyen, hogy minden okkal történik, minden múltbeli eseménynek úgy kellett történnie, ahogy történt.

A történet bemutatja, hogy mennyi mindent jelenthet egyetlen egy nap. Mennyi olyan dolog történhet, amely minden megváltoztat. Daniel és Natasha életében legalábbis nagyjából mindent megváltoztatott. Nem mondom, hogy nem szurkoltam, hogy Fitzgerald ügyvéd úr mégis tudjon segíteni, de utólag be kell vallanom, hogy talán még kevésbé tetszett volna, ha minden tökéletesen alakul. Hiszen a véletlenek nem mindig a jó irányba terelnek.

Sok apró esemény dominószerű működése vezetett ahhoz, hogy Daniel és Natasha találkozzanak, majd ahhoz is, hogy hogyan ért véget a napjuk és végül ahhoz, hogy hogyan ért véget a könyv. A szálak észrevétlenül futottak össze, teljessé téve egy kört.

Aranyos volt a könyv, semmi különlegesen kiemelkedő, de nekem mégis a szívemhez nőtt.

Kikiriki>!
Nicola Yoon: A Nap is csillag

♥♥♥
Hatalmas kedvenc. Mintha nekem írták volna. Natasha hozzáállása a dolgokhoz szinte olyan, mint az enyém. Daniel pedig….ahhh. Maga a tökéletesség. Minden megvan benne, amit én szeretek. És még koreai is. ♥
A vége felé nagyon féltem, hogy darabokra fog törni a szívem, spoiler
Nem tudom, hogy létezik-e a sors, azt sem tudom, milyen szerelmesnek lenni, de ez a könyv annyira szépen és aranyosan bemutatta mind a kettőt :) oh, bárcsak nekem is lehetne egy ilyen napom..
Elgondolkodtatott azon, hogy mennyire ki kell használni a dolgokat, mert minden milyen mulandó. Nem tudom szavakba önteni, mennyire szerettem ezt a csodát :)

Ferger_Jolcsi P>!
Nicola Yoon: A Nap is csillag

Nem tudtam, hogy mire számítsak ezzel a könyvvel kapcsolatban, de erre biztosan nem számítottam. Nem vagyok túlzottan oda a romantikus történetekért, de ez a könyv mégis tetszett. Igazi tündérmese, bàr több szomorúsággal. Natasha, a lány a tudomány oldaláról találkozik Daniellel, a költőiség és a szenvedély képviselőjével. Annyira eltérő személyiséggel, annyira eltérő háttértörténettel rendelkeznek, mégis egymásba szeretnek. Az univerzum azonban nagyon nagy akadàlyokat gördít eléjük. Csak az a kérdés, hogy vajon elég erős-e a szerelmük ahhoz, hogy túlélje ezeket az akadályokat?
Különösem tetszett a kötetben, hogy megismerkedhetünk a mellékszereplők háttértörténetével is. Főleg Irene-vel, akinek a története méltán tükrözi, hogy milyen nagy jelentősége lehet annak, ha kedvesen, udvariasan fordulunk embertársaink felé.

Milli88 P>!
Nicola Yoon: A Nap is csillag

„Ma reggel még nem ismertelek, most pedig már nem is emlékszem arra, milyen volt nem ismerni téged.”

Nem volt rossz könyv, de számomra annyira kimagaslóan jó sem. Könnyed stílus, olvastatta magát, gyorsan lehetett haladni vele, de mégsem volt meg bennem az a Wao! érzés.
Persze aranyos történet, elgondolkodtató, feszegeti kicsit a határokat, megkapargatja a sokak által kényesen került kisebbségi témát más nemzetiségű embereket illetően. Aranyos volt a körítés, és hogy a végén mindenki valamilyen szinten összefüggött. E mellett az egy hatalmas plusz pont jár a könyvnek, mert elgondolkodtató. Felhívja a figyelmet arra, hogy igenis fontos, hogy egyes helyzetekben mit és hogyan reagálunk, mert egy apró kis döntés, egy mosoly, egy kedves szó, egy köszönöm nagy dolgokra képes.

vighagika>!
Nicola Yoon: A Nap is csillag

A legnagyobb problémám ezzel a kötettel szerintem az, hogy a Minden, minden után olvastam, ami egy nagyon erős történet volt számomra.
Az írásmód itt is különleges és egyedi volt, az írónő egy másik könyvét kívánságlistára is raktam az eddigi tapasztalatok miatt. Viszont a két szereplő számomra túl szélsőséges volt, nehezen hiszem, hogy léteznek az életben ennyire egysíkú személyiségek, akik aztán különbözőségeik ellenére mégis egymásra találnak. Ráadásul Danieltől engem kifejezetten rázott a hideg, én sem állok mindig két lábbal a földön, de ez már nekem túl sok volt.
Az viszont tetszett, ahogy végződött a történet, nagyon életszagú volt, hogy néha nem úgy alakul a sorsunk, ahogy szeretnénk, mégis minden nehézség után jön valami jó.


Népszerű idézetek

Hails>!

Van egy japán kifejezés, amit szeretek: koi no yokan. Nem azt jelenti, hogy szerelem első látásra. Közelebb áll ahhoz, hogy szerelem második látásra. Az az érzés, amikor megismerkedsz valakivel, akibe bele fogsz szeretni. Talán nem rögtön, de elkerülhetetlenül.

84. oldal

BarbyMalik0112 P>!

– Hosszú az élet ahhoz, hogy olyasvalamivel töltsd, amit csak úgy elviselsz.

108. oldal

Tóth_Orsolya_3 P>!

Ma reggel még nem ismertelek, most pedig már nem is emlékszem arra, milyen volt nem ismerni téged.

291. oldal

2 hozzászólás
BarbyMalik0112 P>!

Megfigyelésen alapuló tény: Mi magunk vagyunk a varázslat!

183. oldal

Tóth_Orsolya_3 P>!

Megfigyelésen alapuló tény: sohasem szabad esélytelen dologba belevágni. Tanulmányozni kell az esélyeket, és a valószínűt választani. Ám ha az esélytelen az egyetlen lehetőség, akkor meg kell ragadni.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Natasha Kingsley
Málnika P>!

A visszautasítás úgy hatott, mint a dörzspapír. A bőre fokozatosan elkopott az állandó dörzsölés hatására.

50. oldal (Samuel Kingsley)

Málnika P>!

Úgy eltévedhetsz a saját elmédben, mintha idegen országba kerültél volna. Minden gondolatod egy más nyelven van, és képtelen vagy olvasni a jelekben, pedig körbevesznek, mindenhol ott vannak.

303. oldal (Samuel Kingsley)

Málnika P>!

Sohasem gondoltam, hogy a nem törődés forradalmi cselekedet lehet.

335. oldal (Natasha)

Narutofan98 P>!

– Nem hiszek a szerelemben.
– Ez nem vallás – mondja. – Létezik, akár hiszel benne, akár nem.
– Ó, valóban? Be tudod bizonyítani?
– Szerelmes dalok. Költészet. A házasság intézménye.
– Ugyan, kérlek! Papírra vetett szavak. Tudományos módszerekkel tudod-e bizonyítani? Megfigyelheted, megmérheted, kísérletezhetsz vele, és megismételheted a kísérletet? Nem. Feldarabolhatod és megfestheted, hogy aztán mikroszkóp alatt tanulmányozhasd? Kitenyésztheted egy Petricsészében, vagy feltérképezheted a génszekvenciáját?

86. oldal

1 hozzászólás
vikcs>!

Néhányan azért lépnek be az életedbe, hogy jobbá tegyék, mások meg azért, hogy megkeserítsék.

269. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments – Töredékek
Joya Goffney: Bocs, hadd bőgjem ki magam
Jenny Han: Örökkön örökké: Lara Jean
Jennifer E. Smith: Létezik térkép a szerelemhez?
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve
Catherine Rider: Csók New Yorkban
Kelly Oram: Cinder és Ella
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő
Rick Riordan: Tűztrónus
Ava Dellaira: Hazatérés