Az ​ötödik levél 133 csillagozás

Nicola Moriarty: Az ötödik levél

Milyen jól ismered a barátaidat?
Négy barátnő. Öt levél. Egy titok.
Joni, Trina, Deb és Eden.
Az iskola első napjától fogva barátok. Ahogy ők mondják: a legjobb barátnők, mindörökre.
Most már harmincasok, és közbeszólt a való élet: férj, gyerekek, munka. Joninak azonban támad egy ötlete, amely segít felfrissíteni a kapcsolatukat. Mindegyikük ír egy-egy névtelen levelet, így osztja meg a barátnőivel, mi történik valójában az életében.
Ám ahogy előtörnek a vallomások, Joni kezdi elveszíteni a hitét több évtizedes barátságukban.
Düh. Vádaskodás. Vágyakozás. Csalás.
Aztán talál még egy levelet. Egy ötödiket, amelyet sosem kellett volna elolvasnia. Olyan nagy titkot tartalmaz, hogy az írója meg akarta semmisíteni. És Joni most azon tűnődik, vajon igazán ismerte a barátait?

A népszerű írónő, Liane Moriarty húgának botrányos, áttörő világsikert hozó regénye megragad és nem enged el, elgondolkodtató, intrikákkal és titkokkal teli olvasmány.

>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155760006 · Fordította: Vraukó Tamás
>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
320 oldal · ISBN: 9786155760303 · Fordította: Vraukó Tamás

Kedvencelte 5

Most olvassa 6

Várólistára tette 98

Kívánságlistára tette 77

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Nicola Moriarty: Az ötödik levél

”Túl sok titok. Ez volt a baj. A leveleknek mindent napvilágra kellett volna hozniuk, de éppen az ellenkezője történt.”

Ez a könyv tipikus példája annak, hogy egy jó alapötletből hogyan lehet borzalmasan izzadtságszagú történetet kreálni. A felnőttlét némileg eltávolítja egymástól a négy gyerekkori barátnőt, így az az ötletük támad, hogy mindenki ír egy-egy levelet, amelyben megosztja egy titkát. Ez azonban korántsem úgy alakul, ahogy elképzelték, furcsa titkok özöne zúdul rájuk, amelyben akad jócskán hazugság is, de a fő bonyodalmat egy titokzatos ötödik levél okozza. Már a barátnők bemutatása sem sikerül túl fényesen, a későbbiekben pedig egyáltalán nem keveri jól a szálakat a szereplők között. A fő probléma az, hogy az írónő túlságos igyekezetében mindent be akar vetni, a csavarok és a titkok azonban inkább a szánalmas kategóriába tartoznak. Annyira, hogy egy ponton még az is felvetődött bennem, a könyvtár ironikusan tette rá a krimi címkét. A három csillag főként a nagyszerű ötletért, a benne rejlő kiaknázatlan lehetőségekért és az olvasásra csábító borítóért jár.

8 hozzászólás
meseanyu P>!
Nicola Moriarty: Az ötödik levél

Egyszerű kis strandra való olvasmány, nem kell tőle többet várni, és akkor a maga nemében tökéletesen élvezhető. Nem túlzottan szövevényes, nem túlzottan hangulatos, szóval szinte teljesen átlagos, de Joni és a pap beszélgetései színt visznek azért a történetbe, kedves humora van ezeknek a részeknek, és ráadásul egy nagyon poénos kis csavar is kötődik ide.

Madama_Butterfly>!
Nicola Moriarty: Az ötödik levél

Nem volt ez annyira rossz, mint a százalék mutatja!
Négy barátnő esetében miről is szólhat egy könyv? Titkok, félreértések, viták, harag, és féltékenység. Meg persze barátság. Ami mindent felülír…vagy nem…
Szóval tipikus női könyv, némi váratlan fordulattal :)

Niki_>!
Nicola Moriarty: Az ötödik levél

Jól mellényúltam ezzel a könyvvel, az már biztos.
Történt, hogy amint megláttam az írónő nevét a könyv gerincén, csak a vezetékneve villódzott a szemem előtt és a Hatalmas kis hazugságok. Igen, nem emlékeztem arra, hogy Liane Moriarty írta a Hatalmas kis hazugságokat és azzal a lendülettel emeltem le ezt a könyvet a polcról, hogy ugyanannak az írónőnek a tollából született és biztos milyen klassz lesz. Aztán elkezdtem olvasni és már az elején éreztem, hogy itt valami gubanc van, valahogy nem stimmelnek a dolgok. Aztán leesett, hogy Az ötödik levelet Nicola Moriarty írta, akinek annyi köze van csak Liane-hoz, hogy a húga. De ha már elkezdtem olvasni és kíváncsi voltam az ötödik levélre, akkor már be is fejeztem.
Az ötödik levél nagyon klassz kis olvasmány lehetett volna, ott volt benne a lehetőség, de egyszerűen nem jött össze.
Értem én, hogy 4 különböző női sorsot szeretett volna Nicola összehozni a történetében – mint ahogy a nővére is –, de ez neki nem jött annyira össze. Unalmas volt, lassú. Csak azért olvastam végig, mert kíváncsi voltam arra, hogy ki írta az ötödik levelet és miért. Ráadásul ezek a női sorsok amikről írt, nem is olyan kiemelkedőek. Leszámítva persze azt, aki meddőségi problémával küzd.
Bővebben: http://azajtom.blogspot.com/2019/04/nicola-moriarty-az-…

cicus61 P>!
Nicola Moriarty: Az ötödik levél

hú, ez szuper volt :) Érdekes volt átélni a barátnőkkel a hosszú évek történéseit, hogy változtak, lettek kamaszokból felnőttek. Egyikük élete sem volt fenékig tejfel, de a végére persze minden a helyére került :)

Lovebooks>!
Nicola Moriarty: Az ötödik levél

Valami kemény, ütős sztorira számítottam. Fogalmam sincs, mi miatt, de ez az igazság. Persze így is egy elgondolkodtató írást olvashattam, ami akár a való életben is megtörténhet. Akár velem, veled, velünk, veletek, bárkivel. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a rejtélyeket, titkokat.

Bővebben:
https://konyvkultura.blogspot.com/2020/07/nicola-moriar…

Szédültnapraforgó>!
Nicola Moriarty: Az ötödik levél

Első olvasásom az írónőtől. Nekem nagyon nehezen indult be a történet, untam a barátnők emlékeit, aztán kicsit felpörgött a közepén a történet, amikor is előkerült egy új levél és elkezdték nyomozgatni, hogy ki írhatta. Mikor minden kiderült – kinek milyen gondja van otthon, a házasságában, a gyermekvállalással – onnan megint leült a történet.
Nem lesz kedvenc, de egyszer olvasható.

bozs>!
Nicola Moriarty: Az ötödik levél

Ez most nagyon tetszett!!
Számomra nem voltak ezek a titkok olyan hatalmasak, inkább az emberi lelkek bemutatása ragadott magával.
Jaj és a lelkész poén a végén, nagyon röhögtem!

Lobelin>!
Nicola Moriarty: Az ötödik levél

Nekem tetszett!-) A Keddi nők jutottak róluk eszembe… jó volt elmerülni a négy nő több, mint két évtizede tartó barátságában… ahogy barátokká, legjobb barátokká váltak, támaszai egymásnak… míg egy közös nyaralás alkalmával kitalált, ártalmatlannak tűnő „játék”, a 4 levél , aztán az a bizonyos ötödik fenekestül felforgat mindent…. titkok, hazugságok, csalás, harag, kuszaság… és a végére úgy tűnik vége a barátságuknak és eltávolodnak egymástól… mindegyikük nekiáll rendbe hozni az életét…
De néhány év múlva újra találkoznak…-)
Remélem lesz folytatása!-)

roganedina>!
Nicola Moriarty: Az ötödik levél

Nem volt ez annyira rossz, mint ahogy a százalék mutatja – egynek elment. A nagy titkok számomra nem voltak túl „nagyok”, de sokat elárultak az írójukról… Inkább érdekes volt ez a könyv. Nekem nincsenek igazán öri-barinőim, így kb. fogalmam nincs, hogy felnőtt nők hogyan maradnak meg a középiskolai barátnőkkel. Itt-ott untam a sztorit, de nem bánom, hogy elolvastam.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Lobelin>!

Fura dolog, hogy az ember soha nem tudhat meg mindent egy másik személyről, bármennyire is közel áll hozzá. Az embereknek mindig meglesznek a maguk titkai, amiket megtartanak magunknak, ameddig csak tudnak.

223. oldal

Anarchia_Könyvblog>!

Ha egy lánynak nincs gyereke, akkor fogalma sincs semmiről. Éppen ez a mi rohadt problémánk, nem igaz? Mindannyian azt hiszitek, hogy fölöttem álltok.

Bajnoczianna>!

Ezt nem mondhatom el nekik. Még ha névtelen is, nem érthetik meg. Ítélkezni fognak. Felfújják az egészet, nagyobb feneket kerítenek neki, mint amilyet valójában érdemel.


Hasonló könyvek címkék alapján

Rebecca James: Gyönyörű bajkeverő
Joël Dicker: A Baltimore fiúk
Sara Shepard: Hibátlanok
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka
Marisha Pessl: Örök ébredés
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Paula Hawkins: A víz mélyén
Christian White: Az elveszett gyermek
Michael Robotham: Fulladás
Angela Marsons: Egy élet ára