Kopasz 18 csillagozás

Nico Walker: Kopasz

Ez ​a könyv fikció.
Ezek a dolgok soha nem történtek meg.
Ezek az emberek soha nem léteztek.
Cleveland, 2003. A regény elbeszélője a kollégiumi diákok tipikus sodródó életét éli, ám találkozása Emilyvel mindent megváltoztat. Szerelmük mély, életre szóló kötelék. Amikor majdnem elveszíti a lányt, olyan döntést hoz, amely kitörölhetetlen nyomot hagy mindkettejük sorsán: beáll a hadseregbe.
A következmények megrázóak. Szanitécként Irakba vezénylik, az ottani körülmények pedig sokkolják. Katonatársaival szipuznak, marokszám nyelik a fájdalomcsillapítókat, és pornót néznek. Sokan közülük elesnek a harcokban. Amikor végül hazatér, a poszttraumás stressz szindróma uralja az elméjét és az életét. Ráadásul az amerikai Középnyugaton ekkor söpör végig az ópiátok új generációja, és ebből már Emily sem tudja kivonni magát – mindketten heroinfüggők lesznek.
Ahogy anyagi hátterük gyengül, az elvonási tünetek erősödnek – az egyetlen lehetséges kiútnak a bankrablás… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2019
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634333739 · Fordította: Mesterházi Mónika
>!
Libri, Budapest, 2019
356 oldal · ISBN: 9789634336440 · Fordította: Mesterházi Mónika

Enciklopédia 1


Most olvassa 3

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Roxa>!
Nico Walker: Kopasz

Huhh, hát ez nehezen ment. Szerintem az egész könyv felszínes, sehol egy pontos helyszíni leírás, sehol egy hangulatleírás, a főszereplőről annyit lehet megtudni, hogy saját magát egy roncsnak tartja és nem ér semmit. A párbeszédek többsége borzasztó, “Azt mondtam:…. Mire ő azt mondta:… mire én azt mondtam:…”. Értem én, hogy egy katona saját kútfőből, a börtönben írta meg a sztoriját, de nem ártott volna valaki, aki segít neki normális formába önteni, mert engem ez a 3. osztályos tanuló módjára megírt, “mi történt veled a nyáron” fogalmazás stílus rettenetesen zavart.

cintiatekla P>!
Nico Walker: Kopasz

Szomorú, hogy a világ egyik nagyhatalma gyakorlatilag semmit sem tesz ez ellen azon kívül, hogy például a bankrablásért kiszabja a börtönbüntetést, ami körülbelül azon a szinten van, mintha egy félig leszakadt karra rátenne egy ragtapaszt, és azt mondaná, hogy minden rendben lesz.

Elgondolkodtató, és pont emiatt elborzasztó olvasmány, ami felhívja a figyelmet az iraki háború okozta problémákra, a katonák mindennapjaira, no és persze arra, hogy mennyire nehéz, már-már lehetetlen így visszailleszkedni a társadalomba; továbbá a hozzám hasonló laikusoknak bepillantást enged abba, amiről eddig nem sok fogalmuk volt. A Kopasz nem könnyű olvasmány, de pontosan emiatt ajánlom: szélesre tágítja a látókört egy manapság már nem annyira populáris, ám mégis milliókat érintő próblémával kapcsolatban.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2019/07/nico-walker-kopasz.html

zyzmut >!
Nico Walker: Kopasz

Van abban valami romantikus, ha az író írógéppel pötyögi be a fejében kavargó gondolatokat. Még akkor is, ha ezt a börtönben teszi.
Nos, ebben nem volt semmi romantika. Viszont, merészen vulgáris, ámbár néha perverz módon szórakoztató.

Érdekes az író stílusa. Meg maga az ember is. Kicsit trágár. Nem tudjuk a születési évét. Az sem biztos, hogy megszületett. Az sem biztos, hogy nem biztos.
A Közel-Keletet megjárt író-katona poszttraumás stressz szindrómától szenved, nem tud beilleszkedni a társadalomba, drogfüggő, bankrabló, börtöntöltelék. Nico és a főszereplője ugyanaz, sorsközösséget vállalnak egymással. A borító szerint önéletrajzi írás.
Kifejezetten értékelni tudtam volna, ha legalább egy olyan ember kezén átmegy a kézirat, aki életében belelapozott már egy könyvbe. A párbeszédek borzalmasak: én azt mondtam, mire ő azt mondta, és meg azt mondtam…

NoirDésirer>!
Nico Walker: Kopasz

Borzalmas unalmas volt. Szoktam szeretni a drogos könyveket, de ez annyira lehervasztóan volt megírva, olyan száraz és kopogós stílusban, hogy képtelen voltam élvezni…

orsa74>!
Nico Walker: Kopasz

Nagy nehezen elolvastam,mert ritkán hagyok abba könyvet.A mondanivalóját érteni vélem,de a tálalás,a stílus nulla….tiszta Amerika!

allocco>!
Nico Walker: Kopasz

Kábszis könyvben sztem jobb mint a trainspotting, laza stílusban borzasztóan megrázó


Népszerű idézetek

zyzmut >!

Eleinte azt gondoltam, egy picsa, de aztán tűnődni kezdtem, hogy nincs-e emögött valami szomorúság.

63. oldal

zyzmut >!

… ha a háborúk kimenetelét a fekvőtámaszok és az üres beszéd döntenék el, Amerika talán soha nem veszítene.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fekvőtámasz
zyzmut >!

Mikor hosszú ideje félsz, látod, hogyan jön-megy a félelem. Hogyan győz le a félelem. Hogy nyugszik le a félelem. Hogyan belez ki néha a félelem. Hogyan rak össze újra a remény, amíg a félelem vissza nem jön. Aztán a remény. Aztán a félelem.

343. oldal

zyzmut >!

Néha rosszul érzem magam a kutya miatt. Azt mondtuk: Lesz egy kutyánk, és nem leszünk többé drogfüggők. Úgyhogy szereztünk kutyát. De maradtunk drogfüggők. És most drogfüggők vagyunk, kutyával.

14. oldal

zyzmut >!

Nem hiszem, hogy bárki elindulna rabolni, ha nincs kétségbeejtő helyzetben. Ennek semmi köze ahhoz, hogy ki jó és ki rossz: egy csomó abszolút gonosz geci soha nem fog semmit rabolni. A rablás csak megaláztatás kérdése. Meg vagy alázva? Akkor óvatosan. Lehet, hogy valamit ki fogsz rabolni.

307. oldal

zyzmut >!

Nekem elég sok szomorúság van az arcomban, amit ellensúlyoznom kell, úgyhogy muszáj grimaszolnom, mintha őrült volnék, különben azt hiszik, homokos vagyok. Ennek megvan az a kockázata, hogy néha azt hiszik, homokos őrült vagyok.

18. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

David Autere: Máglyatűz
Marcia Mitchell – Thomas Mitchell: Egy kém az iraki háború ellen
Ryan Gattis: Közel a tűzhöz
Lee Child: Éjféli szállítmány
Darcey Bell: Egy kis szívesség
James Ellroy: Perfídia
Chris Kyle – Scott McEwen – Jim DeFelice: Amerikai mesterlövész
Jack McDevitt: Született stratéga
Sara Shepard: Tökéletes