31 ​Songs 6 csillagozás

Nick Hornby: 31 Songs Nick Hornby: 31 Songs Nick Hornby: 31 Songs Nick Hornby: 31 Songs Nick Hornby: 31 Songs

Most of them loved, some of them once loved, all of them significant to him – beginning with Teenage Fanclub's 'Your Love Is the Place That I Come From', ending with Patti Smith's 'Pissing in a River', and encompassing singers as varied as Van Morrison and Nelly Furtado, songs as different as 'Thunder Road' and 'Puff the Magic Dragon' (reggae style). He discusses, among other things, guitar solos and singers whose teeth whistle and the sort of music you hear in the Body Shop.

Together with additional writings on music from his column in the New Yorker – seen in the UK for the first time – 31 Songs is for Hornby what many of us have always wanted: a soundtrack to accompany life.

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Penguin, New York, 2011
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780241951095
>!
Penguin, New York, 2006
242 oldal · ISBN: 9780141013404
>!
Viking, 2003
196 oldal · ISBN: 9780670914265

1 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

politikus


Kiemelt értékelések

>!
imma A+P
Nick Hornby: 31 Songs

Szeretek zenét hallgatni, nem arról van szó, hogy nem. Volt walkmenem is. Aztán mp3-lejátszóm. Meg vannak kedvenc számaim. Meg kedvenc előadóim. Még kedvenc albumjaim is vannak, nem mondhatja senki, hogy egy botfülű rádióhallgató akarja itt eladni magát a heti top10-es listákból merített tudásával (pedig rádióm is volt ám, kétkazettás, CD-lejátszós…).
Viszont az is egész biztos, hogy ez a könyv nem nekem szól. Az a baj, hogy nem vagyok rajongó.
Mostanában például egyáltalán nem hallgatok zenét. Nem szenvedek tőle. Bence hallgatja a zenét, én pedig fülelek, hogy felébredt-e már a lányunk. Lehet hogy bennem alapból szól a zene.
Nekem a rajzolás hiányzik. Én a képekben tudok elveszni úgy (máséban is), mint más a zenében. Pedig tényleg megérint, és tényleg átérzem, és kapok is a zenétől mindig valamit.

Amit most kaptam:
Bruce Springsteennel egy egész tapétázós délelőttöt, és ezt a számot: https://www.youtube.com/watch…
Valamint Ani DiFrancot.
Leginkább (persze) a fiáról írtak érintettek meg.
Az ő negyvenes listája meg előtte az albumok már inkább csak fárasztottak, de azért kettőt a listáról is kiemelnék:
Beth Gibbons: https://www.youtube.com/watch…
Mississippi: https://www.youtube.com/watch… (Ez ugyan „csak” feldolgozás, de nekem ez tetszett meg.)
Aztán meg eszembe jutott, hogy régebben, mikor még sokat csellengtem a YouTube-on, én is készítettem listákat:
2011: https://www.youtube.com/playlist…
2012: https://www.youtube.com/playlist…

Egyéb spontán reflexiók:
Ami gyermekkoromban szólt, miközben négyen ültünk a hátsóülésen, késő este volt, hazafelé utaztunk a rokonoktól, de már órák óta, esett az eső, vagy csak tudtam, hogy a zenében esik, és vártuk Gyöngyös fényeit, mert az már azt jelentette, hogy nemsoká hazaérünk: https://www.youtube.com/watch… (The Doors: Riders On the Storm)
Amire az esküvőnkön spontán táncra perdültünk (és aminek amúgy a klipje is zseniális): https://www.youtube.com/watch… (Mikhael Paskalev: I Spy)
Akiket a lányunk születése előtt sokat hallgattam: The Weepies

Talán túl szigorú vagyok a három és fél csillaggal. De az a baj, hogy nem látom magam előtt, hogy valaha levenném még egyszer a polcról.

4 hozzászólás
>!
worsi ASP
Nick Hornby: 31 Songs

Nem szoktam nagyon zenét hallgatni, és bajban lennék, ha meg kellene mondanom, hogy ki a kedvenc együttesem/énekesem (merugye nincs olyan). Úgy gondoltam, hogy ezt viszont úgy olvasom végig, hogy meghallgatom az adott esszék címadó dalát is, hiszen úgy az igazi. A 31-ből (plusz a ráadás 14 albumból) egy darab volt, amit ismertem korábban is már (csak magyarul), és az is a Paff, a bűvös sárkány.
    Az első néhány írás nem különösebben fogott meg. A közepén levők viszont nagyon tetszettek. Főleg azért, mert ez nem is igazán a dalokról szól, hanem Nick Hornbyról.
Kiemelnék kettőt, az egyik a Badly Drawn Boy: A Minor Incident, a másik Mark Mulcahy: Hey Self-Defeater című száma kapcsán íródott.
    És a könyvnek köszönhetek néhány, ha egyelőre még nem is kedvenc, de mindenképpen többször meghallgatnivaló dalt/albumot is, nevezetesen a következőket:
– Röyksopp: Röyksopp's Night Out (https://www.youtube.com/watch…)
– Steve Earle: Transcendental Blues (https://www.youtube.com/watch…)
– Nick Cave and the Bad Seeds: No More Shall We Part (full album) (https://www.youtube.com/watch…)
– Nick Cave and the Bad Seeds: Hallelujah (az előbbi albumról) (https://www.youtube.com/watch…)

Nick Hornby olyan kedvenc szerzőm, hogy bármit elolvasok tőle (ezt már írtam a Fever Pitchnél is (http://moly.hu/ertekelesek/1532607)), de a regényeit azért mégiscsak jobban szeretem.

>!
Papusz SP
Nick Hornby: 31 Songs

Eddig olvastam egy Hornby-könyvet, ami tetszett, és egyet, ami nem annyira. Viszont valmiért én nagyon szeretném szeretni Hornbyt. Valószínűleg azért, mert olyan emberek szeretik, akiknek bízom az ízlésében. Ez a könyv meggyőzött, hogy ha nem is mindenért vagyok oda, amit írt, emberként nagyon tudom szeretni, és megéri még próbálkozni a könyveivel.

>!
dorcika
Nick Hornby: 31 Songs

Ezt is a kutyavigyázás alatt találtam a gazdi polcán. Úgy alapból nem nagyon érdekelnek a zenéről szóló könyvek, de Nick Hornby-t annyira szeretem, hogy ha a szennyvíztisztító berendezések összeszereléséről írna disszertációt, azt is elolvasnám.

És most sem csalódtam! Még mindig olyan jó a stílusa, hogy simán elviszi a néha lapos kritikákat is a hátán. Jó, egyébként személyes történetek is bőven vannak benne – pl. a fiáról, aki autizmussal él – és ezek jobban is tetszettek, mint a zenéről írt eszmefuttatások.

Hornby ízléséről sajnos nem tudok ilyen pozitívan nyilatkozni :D Nekem ezeknek a számoknak a nagy része iszonyú lagymatag, én inkább a pörgősebb, ritmusosabb dalokat szeretem. (Igen, a popot, meg az R'n'B-t is… bár azokról nem lehetne ilyen „sznob” könyvet írni :D) Szóval biztos voltam benne, hogy nem lesz átfedés kettőnk kedvencei között, amikor… Frontier Psychiatrist!! :D Na jó, az OK Go-t is kezdem megkedvelni. De a többi tényleg nem az én stílusom.

Ja és mindenképp ajánlom, hogy hallgassátok közben a felsorolt számokat*, YouTube-on, meg Spotify-on is van lejátszási lista belőlük (bár utóbbi kicsit hiányos itt Magyarhonban). Ezt máshogy nem is lehet.

* kivéve a Frankie Teardrop-ot, hát az valami iszonyat, én ki is kapcsoltam úgy 4 perc után.


Népszerű idézetek

>!
Papusz SP

Maybe it's only songwriters who have ever had any inkling of what Jesus felt on a bad day.

58. oldal, You Had Time Ani DiFranco / I've Had It Aimee Mann (Penguin, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus · zene
>!
Papusz SP

Listening to Randy Newman over and over again is like reading The Grapes of Wrath twice a year: however much you care about the plight of America's migrant workers in the 1930's, there is surely only a certain amount of your soul and mental energy you can devote to them.

60-61. oldal, You Had Time Ani DiFranco / I've Had It Aimee Mann (Penguin, 2003)

>!
Papusz SP

One feels an irresistible urge to point out that, even if pop music is 'among the dearly departed', Russian Romanticism isn't really happening right now, either.

184. oldal, It's a Mann's World: Melodies for a Darker Mood (Penguin, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: popzene · zene
>!
Papusz SP

Enoch Powell once observed something to the effect that all political careers end in failure, but at least no politician – unlike, say, Rod Stewart – has ever attempted to go disco on us.

202. oldal, The Entertainers: Learning from Los Lobos (Penguin, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: politika · politikus · Rod Stewart · zene

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

John Cowper Powys: One Hundred Best Books
Rebecca West: The Fountain Overflows
Yehudi Menuhin: A király, a macska és a hegedű / The King, the Cat and the Fiddle
Noel Streatfeild: Apple Bough
Georgia Byng: Molly Moon & the Monster Music
J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Joss Stirling: Challenging Zed
Terry Pratchett: Mort (angol)
Richard Adams: Watership Down
Angela Carter: The Magic Toyshop