A ​szekta 125 csillagozás

Nick Cutter: A szekta

A Mélység és A falka James Herbert-díjas szerzőjének rémtörténete egy új-mexikói szektáról, melynek tagjait egy sötét erő tartja halálos rettegésben.

Egy fiatal nő látszólag egyszerű feladattal bíz meg három zsoldost. Meg kell találniuk az unokaöccsét, akit az apja vélhetően az akarata ellenére vitt magával Little Heavenbe, az új-mexikói hegyek között megbúvó, világtól elzárt közösségbe.

Miután a zsoldosok megérkeznek a táborba, baljós dolgokra lesznek figyelmesek. Különös mozgolódást tapasztalnak az erdőben és a fák tetején. A komor, Fekete Szikla néven ismert monolit sötét árnyékot vet a helyre, a közösséget pedig hamarosan áthatja a rettegés és a bizalmatlanság. Miközben az események az őrület felé sodródnak, a menekülési útvonalakat egymás után vágja el valaki vagy valami. Little Heaven mennyországból pokollá változik, és az életben maradtak kénytelenek felvenni a harcot azzal az ismeretlen, gonosz erővel, amely mindenkit el akar pusztítani.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
512 oldal · ISBN: 9789634192749 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
508 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192732 · Fordította: Bosnyák Edit · Illusztrálta: Adam Gorham

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Ebenezer Elkins · Micah Henry Shughrue · Minerva Atwater


Kedvencelte 11

Most olvassa 8

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Nick Cutter: A szekta

"– Darabokra esnél nélkülem – mondta neki Ellen, amikor meglátta.
Ez a mondat szállóigévé vált közöttük. Darabokra esnél. Idővel az is kiderült, hogy a mondás igaz. Egy férfi képes úgy leélni az életét, hogy soha nincs szüksége senkire. De ha mégis megtalálja az igazit, attól fogva képtelen nélküle élni"

A szekták és a fanatizmus egy olyan témakör, ami számomra még igen csak kiaknázatlan és rendkívül izgalomba jövök ha erről olvashatok.
Bámulatos egy író Nick Cutter…
Hol bújtál el eddig, és miért csak most fedezlek fel?
Bár tény jobb később, mint soha…

Úgy gondolom nagyon érdekes, de egyben beteg történetet olvashattam.
Érdekes, mert senkit sem kímél, nincs tabu, nincs stop, egyszerűen bedarál mindent és mindenkit.
A hangulat végig nagyon magas feszültségen tartott, amikor már azt hittem jobb lesz, akkor még egyet belém rúg és amikor már számomra is jobb a halál, kapok egy kesernyés Happy End- et amivel elégedjek meg és kész…

Ha azt írom függővé tett ezzel az egy könyvével, akkor csak enyhe kifejezés amit írok.
Az idei év egyik legjobb könyve számomra.
Hatalmas kedvenc! Ajánlom….

1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Nick Cutter: A szekta

A szekták, a fanatizmus, a zárt közösségek mindig is nagy hatással voltak rám. Mármint úgy hatással, hogy mindig is érdekeltek ezek a témák, mi, vagy ki vesz rá egy embert, hogy kiforduljon önmagából, képtelenül viselkedjen valami nagyobb eszme nevében.

Azt hittem, hogy ez a könyv is egy őrült, szektás thrillerféleség lesz, és végül is így volt, csak meg volt még bolondítva az egész egy földöntúli és ijesztő szállal, amit annyira még nem sejtetett a fülszöveg. Egy kicsit meg is lepődtem, amikor szembesültem a könyv főgonoszával, olyan „ó, ilyesmire én egyáltalán nem számítottam, de azért olvasom csak tovább” módon.

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2017/11/nick-cutter-szekta.html

mcgregor>!
Nick Cutter: A szekta

Többször is Kinget idéző a könyv hangulata, de Nick Cutter írói stílusa minden hasonlóság ellenére másfajta megközelítésen alapszik, sokkal direktebb és véresebb, talán kevesebb összetettebb gondolattal, de ugyanúgy foglalkoztatják a jó és a rossz küzdelmének színterei. Nagyon nyomasztó, helyenként gusztustalan, érzékelhetően táplálkozik a horror modernebb, filmes megközelítéseiből és egyfajta reményvesztettség jellemzi. Erőssége a három fő karakter (három egykori bérgyilkos) bemutatkozó története, engem legalábbis szórakoztatott, ráadásul a regénynek ez a része nem horror, hanem szinte western. Bár magának a szektának a belső működése gyakorlatilag csak mellékszál a cselekmény sötét főszála mellett, mégis értő bemutatása az elnyomás, az akaratgyengeség és a szuggesztív erő pszichológiájának. Vizuális hatásaiban a történet nagyon erős, háborodott elmék fantáziáit idézően beteg és groteszk. Olyan tudatalatti félelmekre játszik rá, amelyeknek egyikét-másikát jóformán minden ember ismeri. Az emberi psziché vad aljnövényzetébe nyúlik le ihletért, de valós szenvedély vezeti, nem érzem hatásvadásznak. Egyébként felhasználja a klasszikus német legenda, a hamelni patkányfogó történetét is, de több megoldás idézi Cutter másik könyvét, A falkát is. A regény elnyújtott végkifejlete a naturalista ábrázolás és a természetfeletti megközelítés közös szerelemgyereke.

2 hozzászólás
fekiyeti79 P>!
Nick Cutter: A szekta

A szekta

Quentin Tarantino forgatókönyve alapján, a filmet rendezte:
Robert Rodríguez
Craig Davidson

Volt egyszer egy Alkonyattól pirkadatig c. film, aminek a történetvezetése teljesen ledöbbentett anno. (Aki látta, tudja, aki meg nem, nézze meg.)
Na itt akkora döbbenet nem volt, mert Vágó István távoli rokona, Vágó Nikolasz (a barátainak "Nikk") csepegtetett annyi információt, amiből lehetett következtetni arra, hogy hová is tart a sztori, mégis a recept hasonló.
Végy három bérgyilkost.
Mesélj el róluk mindent; honnan jöttek, hogyan találkoztak, meg ilyenek. (Csak vigyázz, hogy ne legyen unalmas!)
Adj hozzá egy eldugott, titokzatos helyet.
Keverj bele némi vallási fanatizmust.
Fogd a szereplőket és küld el erre az eldugott helyre, ahol éjszakánkét elszabadul a gonosz.

Nos. Itt nincsenek vámpírok, viszont van vér, belek, kifolyó szemek (az író szokásos részletességével), rettegés, természetfeletti, meg mindenféle ártó szándékú kreatúra.
Mint említettem, döbbenet nem volt, mert Cutter két idősíkon szövegeti a szálakat, a múlt (1965-66) és a „jelen” (1980) közt váltakozva, és utóbbiból lehet egy-két dologra „számítani”. Nem beszélve a bevezetőről, ami már eleve érezteti, hogy itt bizony nem a „szokásos” őrületről lesz szó. Persze meglepetés és fordulat így is akad sőt, jut belőle a végére is.
A könyvben fellelhető illusztrációk adnak némi pluszt az egészhez, habár helyenkét kicsit el vannak csúszva a szöveghez képest (de lehet, hogy ez szándékos, spoiler elkerülése miatt).
Negatívumként talán a terjedelmet tudnám felróni, van benne néhány – számomra – felesleges rész, de az összképen ez nem ront.
Nekem baromira bejött.
5-ös.

5 hozzászólás
Laren_Dorr>!
Nick Cutter: A szekta

A horror talán az egyetlen zsáner, amelynél kifejezetten szeretem a kevésbé nívósabb darabokat is, legyen szó filmről vagy könyvről. Cutter regényei nem kimondottan eredetiek, vérbeli B kategóriás ponyvák, de egyszerűen imádom őket. Izgalmasak és nagyon betegek.
A szekta érzésem szerint sokkal jobban sikerült mint a Mélység. Lovecraftiánus weird western kaff-kaff-csihipuhi, némi barkeri szenvedés fetisizmussal. Ami kiemelkedő, azok a szereplők. Cutter hősei megveszekedett zsoldosok és bérgyilkosok, tulajdonképpen antihősök, és mikor szembenéznek az iszonyattal, reakciójuk inkább Robert E. Howard horror hőseit idézi. Nem őrülnek bele a felfoghatatlanba, mivel a józan eszüket már úgyis otthagyták valamelyik mészárszéken, vagy a legutóbbi megcsonkított álduzatuk mellett. Annak rendje és módja szerint betojnak, viszont harcba szállnak, végül is aközött, hogy gránát repeszek vagy démoni lények agyarai tépik szét őket csak technikai különbség van. És ahelyett, hogy menekülnének, inkább betáraznak egy rakás,skulót, rágyújtanak egy utolsóra és elindulnak a mumus fészkébe, hogy valagba rúgják a leírhatatlant meg a kimondhatatlant. Az ilyen hősök mindig is közelebb álltak hozzám, mint a sipítozó fajták.
A regény két, váltakozó idősíkban játszódik, ami jelen esetben nem egy olcsó, felesleges húzás, hanem hozzáad a feszültségkeltéshez; baljós árnyékot vet a múltbéli történésekre, hogy ismerünk pár tudásmorzsát a jövőből és vice versa.
Több ilyen horror ponyvát is kiadhatnának, a kedvenc strandzsánerem.

12 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Nick Cutter: A szekta

A három Cutter-könyv közül a legjobb. Pedig az elején megijedtem, mikor az ajánlók közt Paul Tremblay szavait olvastam, vele nem vagyok valami jóban, mert igencsak átvert.
De tényleg keveredett itt King, Lovecraft, meg a Dolog. Az eleje egy nagy katyvasz volt először, aztán rájöttem, hogy hogy is van ez, onnantól ment a dolog.
A történet jó volt, a gore is rendben volt, és hála annak a magasságosnak, kimaradtak az idegesítő hangutánzó szavak, miszerint TRCSSSSSAHHH meg GGRRRRRAAAAEEEHHH és társaik.
Szóval ha lesz következő könyve, most már nem fogok annyira tartani tőle.

3 hozzászólás
Dawnofmyth P>!
Nick Cutter: A szekta

Nagyon lassan indul be a történet, de a visszaemlékezésekkel elviselhető volt. Talán Eb karaktere volt az egyetlen akit bírtam. Jó lett volna ha egy kicsit többet megtudhatunk a természetfeletti háttérről. Helyenként elég gyomorforgató részekkel tarkított, szerintem a Falka után ez a másik legjobb történet, de azt nem tudta überelni. A mélység annyira nem jött be. Onnantól, hogy beindult a történet már szinte letehetetlen volt, izgalmas, borzongató. De nem ilyen végre számítottam :( persze ezzel jóval drámaibb lett spoiler. A képek nagyon tetszettek, bár volt köztük olyan amiből semmit sem láttam ki :O

Ibanez P>!
Nick Cutter: A szekta

„A gonosz sosem hal meg, csak alszik. És amikor felébred, azt hangtalanul teszi – vagy majdnem.”

Nem csalódtam ebben a könyvben sem, bár egy leheletnyivel A falka jobban tetszett, izgalmasabb (és gyomorforgatóbb volt). No persze itt is kapunk olyan részeket, amelyek tényleg horrorisztikusak a javából, ráadásul egy igazán kiváló helyszínt, egy sötét, állatok nélküli (hah…) erdőt, nehéz megközelítéssel, távol a kisvárostól. A két időben játszó cselekmény fő szála a múltbeli, az segít megérteni a jelen eseményeit, míg össze nem érnek a szálak. Külön tetszett a főhősök személye, három bérgyilkos (na jó, a múltbeli részben a nőt nem tekinteném annak, meglehetősen csődöt mondott éles helyzetben)… A kezdeteknél még egymás ellen harcolnak, de végül összefogva indulnak egy közös munkára Little Heaven-be, ami nevével ellentétben maga lesz a pokol…

„Az ördög eszén nem lehet túljárni. A szerencsések és az őrültek egy darabig ellenállhatnak neki, de fekete szem végül úgyis mindenkire rátalál.”

A szektás szál kissé idegesített, mivel alapból a szektákat, vagyis az azokban részt vevő embereket megvetem, s ha történik velük valami, egyszerűen nem vagyok képes sajnálni őket (itt sem tettem). Az viszont, hogy gyerekeket rángatnak ilyen helyzetekbe, dühítő. A könyv olvasása közben egyébként többször King-érzésem volt, gyerekek, Mr. … nevű egér, vidámpark (nem, nem Kinget olvasol, ez Cutter!) :-D Cutternél tény, hogy jobban pörögnek az események, de ugyanúgy eléri a gyomorszorító érzést is.

-"Pokolra küldtelek – gondolta kétségbeesetten a Tiszteletes.
– Visszajöttem – válaszolta a fiú."

A történet haladós, tele horrorhoz igazán illő jelenetekkel, emberi gonoszsággal.. Kissé meglepődtem, mert nehéz volt elhinnem, hogy anno spoiler. Illetve az is, hogy tizenöt évvel később is spoiler. Akkor is, ha ezek a könyvek úgy jók, hogy spoiler.

Felmerült viszont bennem egy kérdés, valaki segítsen, aki olvasta :-D
spoiler

Ó és még valami! Meglepődtem az illusztrációkon, de jó volt :-D

11 hozzászólás
smetalin>!
Nick Cutter: A szekta

Rég olvastam már tényleg, igazán horror könyvet, mert szerintem ez tényleg és igazán az volt. (ez főleg akkor derült ki számomra, mikor tegnap este ki kellett mennem a garázsba, ami teljesen sötét és a villanykapcsoló persze nem az ajtó mellett van, még jó hogy jöttek velem a macskák is, hisz azok egyből érzékelik a veszélyes lényeket:))
A könyv eleje annyira zagyva, hogy komolyan elgondolkodtam hogy abbahagyom az olvasást, de elolvastam @Lénaanyukája értékelését, és megnyugtatott hogy ez majd elmúlik, és igaza lett.(ismét:)) Ne adjátok fel leendő olvasók, kell az oda és majd értelmet nyer.
Elég sok véres rész volt benne, persze ezeket mind akkor olvastam mikor étkeztem, fej letépés, kilógó belek mikor az embert ketté harapják, és ilyen és ehhez hasonló dolgokkal fogtok találkozni. Ezek az „erdő-gyermekei” lények, tele fogakkal-lábakkal-szemekkel , hát ezek helyett valami mást is kitalálhatott volna, valahogy nem jöttek elő bennem a képek hogy megszemélyesítsem őket. No de, az elvetemült szekta és a még elvetemültebb prédikátor és a bátor harcosok kik a sztori lényegét képezték, azok jók voltak. Ajánlom horror rajongók figyelmébe a könyvet, van benne minden mit a műfaj megkíván.

Gunray>!
Nick Cutter: A szekta

Hm hát ebben a regényben is volt minden , Nick Cutter kapott nálam egy plussz pontot.
A történet két idősíkon fut, a 60-as és 80-as évek Amerikájában játszódik de inkább a 60as évek a lényeg, 3 zsoldos kap egy megbízást hogy az unokaöccsét ki kell szabadítaniuk egy Új-mexikói vallási közösségből amit Little Heavennek neveznek, ami hát bevallom nem egy mindennapi szekta hogy így nevezzem.
Nick Nagyon jól bemutatja a szereplőket, részletesen , előéletüket is megismerhetjük ami most szerintem lényeges volt.
Valós történeteken alapul a történet, mivel a valóságban is volt egy ilyen vallási közösség , de hogy melyik az azt nem mondom meg mert az már spoiler lenne. Nick jól bemutatja hogy nem kell hozzá egy szellem vagy egy szörnyeteg hogy kirázzon minket a hideg, hanem az emberi lélek is letud süllyedni olyan gonosszá hogy azt elkébzelni se tudjuk.
Volt benne Clive Barker, Stephen King stílus is és ezt a két dolgot az író jól összerakta.
A Falka és ezután kiváncsi leszek a Mélységre, sok negatívumot hallottam róla de majd saját véleményemre leszek kiváncsi azzal a könyvvel kapcsolatban, csak most Cuttert pihentetem , lehet jővőre kerítek sort rá vagy idén, ki tudja.
Ajánlom azoknak ezt a könyvet akik szeretik Clive Barker, Stephen King stílusát, a szektás , egyházi témákat szeretik, de még annak is ajánlom akik szeretik Tarantino filmeket is. :D
Azoknak nem igazán ajánlatos akik nem szeretik a ….hát elég véres horrorokat.

Nick Cutter kap tőlem egy +-t :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Agave_Könyvek KU>!

Van egy régi mondás, amely így szól: A gonosz sohasem hal meg, csak alszik. És amikor felébred, azt hangtalanul teszi – vagy majdnem.

11. oldal

mcgregor>!

– Darabokra esnél nélkülem – mondta neki Ellen, amikor meglátta.
Ez a mondat szállóigévé vált közöttük. Darabokra esnél. Idővel az is kiderült, hogy a mondás igaz. Egy férfi képes úgy leélni az életét, hogy soha nincs szüksége senkire. De ha mégis megtalálja az igazit, attól fogva képtelen nélküle élni .

465. oldal

1 hozzászólás
Szelén>!

– Azt beszélik, hogy az ördöggel cimborálsz.
Igen, de hiába, mert nem engedi, hogy meghalljak, fiacskám.

29. oldal

SchizoVampire P>!

    – Használhatna üvegszemet, Mr. Shughrue. Vagy szemkendőt.
    – Lehet, hogy így hagyom – mondta Micah, akin egy pillanatra úrrá lett a kétségbeesés. – Vagy beletűzök egy amerikai zászlót. Olyat, amilyet a gyerekek szoktak lobogtatni a felvonulásokon.
    – Az nagyon hazafias dolog lenne – jegyezte meg szárazon az orvos.

62. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Micah Henry Shughrue
fekiyeti79 P>!

Az ember nem menekülhet el a múltja elől. A múlt olyan, mint egy magányos kutya, amely mindenhová követi az embert, sohasem pihen és mindig éhes. Fáradhatatlanul követi a nyomokat, és egy éjjel az ember arra ébred, hogy a körmével kaparja az ajtót.

305. oldal

Szelén>!

– Nem vagyok a fiacskád, ribanc – közölte. – Kicsinállak. Halott vagy, mint a hódprém kalap.
(…)
Halott, mint a hódprém kalap? Nagyon eredeti. Tettszik a stílusod, fiacskám

30. oldal

Szelén>!

Isten arca olyan, mint egy idiótáé. Egy hatalmas csecsemő ostoba, nyáladzó, gutaütéses arca, amelyet levedző kelések borítanak, és ismeretlen rovaroktól hemzsegett. Isten tekintete gonosz volt, és kegyetlen- és végtelen erő áradt belőle, igen, habár azt oktalanul használta. Az a tekintet bárkit célba vett, érdemektől és jóságtól függetlenül. Rendszer nélkül, ostobán, és minden ok nélkül tette tönkre az embereket. Kertészt ezért járta át minden egyes alkalommal valódi rettenet, amikor lehunyta a szemét: halálra rémítette az a tény, hogy a világegyetemet egy csecsemő irányítja, akiben mérhetetlen bosszúvágy és értelmetlen gonoszság lakozik, aki nem érzékeli a különbséget a jó és rossz, a bűn és az ártatlanság között, és nem érti a remény fogalmát.
És az emberiség ezt az ostoba, nyáladzó valamit imádta.

41-42. oldal

Szelén>!

– Ágyő!
– Orvosra van szükségem! – hörögte a férfi.
– Inkább egy balzsamozóra – válaszolta az Angol.

48. oldal

Szelén>!

– Ha jól sejtem, Appleton bérelt fel, igaz? – kérdezte Micah.
– Úgy van. Az állítja, hogy megölted két emberét.
– Csak azokat szoktam megölni, akik megérdemlik.
– Gratulálok.
– És te?
– Én pénzért gyilkolok. – válaszolta az Angol. – Az áldozataim többsége valószínűleg semmirekellő volt, de egyikük naplóját se olvastam.

57. oldal

SchizoVampire P>!

– Őszintén szólva, szívesebben ennék macskaszart pálcikával.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macskaszar · Minerva Atwater

Hasonló könyvek címkék alapján

Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Dean R. Koontz: Végítélet
Christopher Douglas: Őrizők
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza
Három klasszikus rémtörténet
Bram Stoker: Drakula
J. Robert King: A Félelem Cirkusza
Leslie L. Lawrence: A vérfarkas éjszakája
Bram Stoker: Drakula, a vámpír