Menedék 223 csillagozás

Nicholas Sparks: Menedék Nicholas Sparks: Menedék Nicholas Sparks: Menedék Nicholas Sparks: Menedék

Senki ​sem tudja, honnan, de egy nap gyönyörű nő érkezik Southportba, a tengerparti kisvárosba. A zárkózott fiatalasszony számára ez a hely többet jelent holmi átmeneti állomásnál. Katie-nek ez a városka valódi menedék. Szörnyű emlékek űzték idáig, és túlélése érdekében csak remélni tudja, ittléte titok marad. Legalább az előtt a bizonyos férfi előtt. Egyetlen módon lehet biztonságban: ha senkivel sem barátkozik, és főként senkit sem enged közel magához. Ám az önkéntes száműzetésbe vonult nő erre képtelen, és szép lassan megnyílik két ember felé: az egyik a mindig váratlanul, szinte a semmiből előbukkanó szomszédasszonya, Jo, akivel szoros barátságba kerül, a másik pedig Alex, a gyermekeit egyedül nevelő özvegyember. Ahogy Katie érzelmei a férfi iránt elmélyülnek, a múltját elsötétítő árnyak egyre közelebbről fenyegetik e törékeny boldogságot. Nicholas Sparks (Az utolsó dal, Tűzlovag) a legelemibb emberi érzelmeket helyezi előtérbe, ám ezúttal üzenete mindennél egyértelműbb: az… (tovább)

Eredeti mű: Nicholas Sparks: Safe Haven

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
General Press, Budapest, 2018
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636439859 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
General Press, Budapest, 2017
352 oldal · ISBN: 9789636439859 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
General Press, Budapest, 2017
352 oldal · ISBN: 9789636439866 · Fordította: Szieberth Ádám

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 47

Most olvassa 17

Várólistára tette 154

Kívánságlistára tette 180

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Nicholas Sparks: Menedék

Szeretem Sparks könyveit, bár most egy olyan témához nyúlt, amiről már sokan sokféleképpen írtak (Nora Roberts, Charles Martin, Catherine Anderson – a kedvenceim közül), de örök téma marad, sajnos.
Katie új életet kezd egy tengerparti kisvárosban. távolságtartó, senkivel sem barátkozik, nem randizik és fura módon mindenhová gyalog jár. Akkor kezd megnyílni, amikor kibérli a szomszéd házat, Jo, egy korabeli nő, és összebarátkoznak.
Katie négy év bántalmazó házasságból menekült el, a visszaemlékezéseiből megtudjuk, mekkora egy állat volt a férje, aki a mai napig keresi. Mennyi esélye lehet így a boldogságra? Aztán szép lassan leküzdi a félelmeit és elkezd bízni valakiben, akivel boldog lehet. A történet akár szokványos is lehetne, ha az író nem viszi bele Jot, ami egy jó kis csavar volt a végére. Sajnos a pszichopata férj fejéből is kaptunk egy kis ízelítőt. Az ilyeneket idejében le kellene lőni.

5 hozzászólás
>!
Orsi999
Nicholas Sparks: Menedék

Egy kihívásnál láttam először ezt a könyvet, és ugyan ez a kihívás miatt is kezdtem neki az olvasásának.
Még az elején szeretném elmondani, hogy imádom a 2017-es kiadás borítóját, ami még jobban meghozta kedvemet a könyvhöz.
Nagyjából a feléig nagyon jól haladtam, ekkor lehet, hogy még az 4,5*-ot is megadtam volna neki. Jó volt végigkísérni Alex és Katie kapcsolatának a fejlődését. Izgalmas volt a történet és vártam, hogy mikor lesz a csattanó. Amikor a csattanó megtörtént, nem okozott nagy meglepetést. Kiszámítható volt.
A vége meg szerintem feleslegesen lett elhúzva. Meg szerintem egy kicsit átment krimibe, amit nem nagyon szeretek.
Katie nagyon erős és bátor, nagyon kevés ember merné így otthagyni a meglévő életét és fejest ugrani egy újba, ahol semmi se biztos. Alex és a gyerekei nagyon aranyosak voltak.

>!
Trudiz 
Nicholas Sparks: Menedék

Ez is egy gyöngyszem a NS alkotások között, mert mozgalmas, fordulatos, megható, izgalmas is egyben. Bizony elgondolkodik az ember, hogy miért is „kell” elviselnie bárkinek ezt a brutalitást, amit a szuper férj, Kevin képvisel, aki ráadásul a Bibliára hivatkozva tesz megállapításokat.
Szerencsére azért akad mégis egy-egy jó barát, aki támogatásával előrébb tud lépni a megsebzett, félelemben élő is. Örültem Jo-nak, Alexnek és családjának.

>!
robinson P
Nicholas Sparks: Menedék

Tipikus Sparks stílusa: idilli helyszín, kicsit naivan romantikus történetfelépítés, valami árny a múltból, de mégis olyan szép, lelket simogatóan andalító, mint a tengerparti naplemente.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/04/menedek.html

>!
Anarchia_Könyvblog P
Nicholas Sparks: Menedék

Egy nő életében mikor következik az a pont, ahol véget vet a saját fizikai bántalmazásának és elmenekül? Mi történik, hogyha a férjünkről későn derül ki, hogy őrült? Hátrahagyhatjuk a démonainkat? Lehetünk egyáltalán valaha igazán boldogok?
Az író a Menedékben ezekre a kérdésekre válaszol. Egy bájos történetbe bújtatja bele a szörnyű valóságot.

A teljes ajánló itt elérhető: https://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/09/12/nichol…

>!
Bettina_94 I
Nicholas Sparks: Menedék

A könyv végét olvasva rázott a hideg és megállíthatatlanul folytak a könnyeim. Annyira imádom ezt a történetet, hogy akár százszor is képes lennék elolvasni vagy megnézni. Bevallom őszintén, én először a filmet láttam, ám azonnal beleszerettem. Azóta már fogalmam sincs hányszor láttam, de megvan magyarul és angolul is, hogy tudjam néha váltogatni. A könyv még fantasztikusabb volt, mint a film, főleg, mivel kevés könyv éri el azt nálam, hogy bizsereg a bőröm és ráz a hideg olvasás közben. Ennek azonban sikerült.

>!
pillangovirag
Nicholas Sparks: Menedék

Ez a könyv egyszerűen fantasztikus. Annyi érzelem van benne. a történet fő eleme az ujrakezdés amihez sokan sok féle képpen hozzá nyúltak de valahogy ez a könyv így volt kerek ahogy van és szép.
Két sérült lélek gyógyulási folyamatának lehetünk tanúi a könyv lapjait forgatva és természetesen az egymásra találásuknak és egymáshoz csiszolódásuknak, hisz egy kapcsolathoz egy jól működő kapcsolathoz szükséges az egymáshoz való kölcsönös össze csiszolódás a kompromisszumok kialakulása.
a könyv picit eltér a filmtől hisz én először a filmet láttam ami nagyon kíváncsivá tett a könyvre. de itt is mint mások a könyv sokkal mélyebb és többet tud adni csak ajánlani tudom mindenkinek számára nem fog csalódni aki olvassa ezeket a lapokat.
jó olvasást hozzá

>!
meteoritastar
Nicholas Sparks: Menedék

Nem tudok sok mindent írni erről a könyvről. Nekem nagyon tetszett.
A szereplőket egyből megkedveltem. A kis várost hamar a szívembe zártam.
Engem meghódított ez a történet, még meg is könnyeztem.
Nem csodálom, hogy nagy a rajongó tábora Nicolasnak.

/ Igaz, hogy a film is elérte, hogy rendesen meghatódjak, meg a szereplő választások is jók lettek, de sokkal jobb volt a könyv. A film nem tudta visszaadni a könyvet. A változtatások nem tetszettek./

>!
Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P
Nicholas Sparks: Menedék

A könyv borítója volt, ami először elcsábított, ami miatt meg kellett, hogy vegyem. Az író az egyik kedvencem, s ez a történet felülmúlta minden várakozásom. Fordulatos, izgalmas, érzelmes, lenyűgöző :-) Katie/Erin példakép, aki felismerte kiszolgáltatott, kizsákmányolt életét, s azt, hogy ő nem ezt érdemli és a sok megpróbáltatás után mert változtatni, kitörni és új életet kezdeni. Alex életét is súlyos terhek nehezítik, de embertpróbálóan küzd, hogy gyermekeinek minél boldogabb, felhőtlenebb gyermekkort biztosítson. Ebben a helyzetben találkoznak ők, s a férfi a maga valójával bűvöli el a nőt: a szelídségével, a kitartásával, a gyengéd szeretetével, ami gyógyír megsebzett szívének-lelkének. Nem mellékesen azért a két tündéri, szeretetre, törődésre éhes gyermek is a segítségére volt. S közben szépen lassan bontakozik ki előttünk Katie hátrahagyott életének minden borzalma és szörnyűsége :-( Olvasni is irtózatos volt, nemhogy átélni! Nagyon szépen alakult Katie és Alex kapcsolata, lassan, de biztosan haladtak az érzelmi kötelék egyre magasabb foka felé, már-már idilli volt a történet, amikor jött a csavar Kevin felbukkanásával. Rég izgultam ennyire, mint a történet befejezése alatt, de bíztam benne, hogy a jó megkapja jutalmát, a rossz pedig méltó büntetését. Hála Istennek az író sem gondolta másként! Büszke voltam Katie-re, ahogy feltalálta magát szorult helyzetében, ahogy pillanatok alatt cselekedett, hozott meg döntéseket, fordult szembe a megtébolyodott Kevinnel, védte bármi áron szeretteit. Egymást szerető, támogató, megbecsülő, óvó család született a szemünk láttára, akik megküzdöttek egymásért, akik együtt kell járják a sors nekik szánt útját, menedéket találva egymásban. S Jo, a legjobb barát …. létezik ilyen? Derítsétek ki ti is :-)

>!
Fancsee P
Nicholas Sparks: Menedék

Nicholas Sparks könyveinél sosem tudom, hogy mire számítsak. Sosem tudom, hogy a végén zokogni fogok-e, vagy megmelengetett szívvel, mosolyogva olvasom az utolsó sorokat. Emiatt mindig kicsit félve kezdek bele az olvasásba, de eddig bármely módon végződött is, sosem bántam meg.
Katie egy bántalmazó kapcsolatból menekült el Southportba és próbált meg tiszta lappal új életet kezdeni. Eleinte folyton a környéket pásztázta, nyugtalan volt, nem nyitott senki felé sem, nem árult el magáról a szükségesnél több információt senkinek sem. Ez elég szokványos alapszituáció, de Sparks írásmódja teljesen egyedivé tudta tenni. Az új szomszéd, Jo végül előcsalogatta őt a csigaházából, a helyi vegyesbolt tulajdonosa, Alex és családja pedig teljes békét és nyugodalmat tudtak hozni a mindennapjaiba. Öröm volt olvasni a kapcsolatuk kialakulásáról, az egymás iránt érzett szerelmük erősödéséről, de közben mindvégig lehetett sejteni, hogy Kaite múltja visszatér.
A történetükkel párhuzamosan bepillantást „nyerhettünk” a pszichopata férjének életébe és gondolataiba is, majd szép lassan a két szál elkezdett egybefutni, és elszabadult a pokol. Az ilyen elmebeteg idiótáknak nem szabadna léteznie sem. spoiler A történet végkimenetele igen izgalmasra sikerült, végig aggódtam a gyerekekért, Alexért és persze Katie-ért. Végül mindenki azt kapta, amit megérdemelt…
Azt hittem, hogy több csavar már nem igen vár rám, de tévedtem. Jo kiléte, a levél tartalma még egy utolsó fordulatként sokkolt. Így visszagondolva valóban lehetett sejteni, de én személy szerint annyira nem erre koncentráltam, hogy fel sem tűnt.
Most is csak pozitívan tudtam csalódni Sparks munkásságában, továbbra is aláírom, hogy fantasztikus író, akitől szeretnék a továbbiakban is ehhez hasonló remek alkotásokat olvasni.:)


Népszerű idézetek

>!
cassiesdream

– Nem hiszem, hogy bárkinek is pontosan úgy alakulna az élete, ahogy elképzelte. Csak annyit tehetünk, hogy megpróbáljuk kihozni belőle a legjobbat. Még akkor is, ha ez lehetetlennek tűnik.

>!
SzAngelika 

(…) a múlt már elmúlt. Az ember tanulhat belőle, de meg nem változtathatja.

>!
Mary

A hosszú távú kapcsolatok – vagyis azok, amelyek számítanak –, arról szólnak, hogy át kell vészelni a hullámhegyeket és hullámvölgyeket is.

259. oldal

>!
Aveline

Az élet már csak ilyen. Sokszor nagyon nem könnyű. Egyszerűen meg kell próbálnunk a legjobbat kihozni belőle.

81. oldal

>!
Mary

Egyébként minden párnak szüksége van néha egy kis civakodásra. Be kell bizonyítaniuk, hogy olyan erős a kapcsolatuk, hogy azt is túléli.

>!
Schetti759

Vannak az életben olyan álmok, amelyek ébredés után is a beteljesültség érzésével töltenek el minket: ezek miatt érdemes élni.

227. oldal

>!
Aveline

Ahhoz soha nincs késő, hogy azt tedd, amit kell.

>!
robinson P

Most, hogy túl volt a munka dandárján, délutánonként szívesen üldögélt a verandán, és a könyvtárból kivett könyveket olvasgatta. A kávén kívül az olvasás volt az egyetlen „luxus”, amit engedélyezett magának.

15. oldal

>!
Trudiz 

Csodaszép napunk van, nem fogunk bent kuksolni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Catherine Anderson: Mindörökké
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Lisa Kleypas: Lady Sophia szeretője
Jennifer Probst: Keresd mindörökké
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Calia Read: Elborulva
Maria V. Snyder: Poison Study – Méregtan
Jessica Sorensen: The Coincidence of Callie & Kayden – Callie, Kayden és a véletlen