A ​leghosszabb út 367 csillagozás

Nicholas Sparks: A leghosszabb út Nicholas Sparks: A leghosszabb út Nicholas Sparks: A leghosszabb út

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Áprilisban, amikor az óceán felől fújó szél orgonaillattól édes, Landon Carternek mindig eszébe jut a Beaufortban töltött utolsó év. Annak idején, 1958-ban a nők még finoman öltözködtek, és a férfiak kalapot viseltek. Az akkor tizenhét éves Landon már randevúzott egy-két lánnyal, és azt hitte, tudja, mi a szerelem. Azt azonban álmában sem gondolta volna, hogy a városka baptista lelkészének lányába, Jamie Sullivanbe szeret bele úgy istenigazából. Jamie-t, akinek mindig ott volt a Biblia az iskolatáskájában, egy világ választotta el a többi tizenévestől. Ő viselte gondját özvegy apjának, megsebzett állatokat gyógyított, és besegített az árvaház munkájába. Nem akadt fiú, aki randevút mert volna kérni tőle. Landonnak sem jutott volna eszébe, ám a véletlen a lányt szemelte ki partneréül egy iskolai előadásban, és abban a pillanatban megváltozott az élete…

Karácsonyi angyal címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Romantikus Regények General Press

>!
General Press, Budapest, 2018
176 oldal · ISBN: 9789634521013 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
General Press, Budapest, 2018
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521006 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
General Press, Budapest, 2007
188 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639648678 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

1 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Jamie Sullivan · Landon Carter


Kedvencelte 71

Most olvassa 13

Várólistára tette 175

Kívánságlistára tette 168

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Nicholas Sparks: A leghosszabb út

Egyszerűen csodálatos ez a történet, szerintem Nicholas Spraks egyik legszebb írása, bár az is igaz, hogy kivételesen azon művek táborát erősíti, ahol a filmváltozat még jobb lett.
Szomorú, sírós, de közben szívmelengető és reményt keltő is.
Jamie és Landon ellentétes páros, a valóságban egyáltalán nem illenének össze, de az író megerősíti, hogy az ellentétek vonzzák egymást.
A hit itt is fontos, lényeges tétel, mint Spraks oly sok regényében.
Nekem ez a kedvenc NS könyvem. (L)
Bártan ajánlom mindenkinek.

1 hozzászólás
Gorkie P>!
Nicholas Sparks: A leghosszabb út

Olvasás közben jöttem rá, hogy ismerős ez a történet, aztán beugrott egy film, amire gyanúsan hasonlít. Rákerestem és valóban láttam már, csak nem tudtam, hogy ebből készült, ugyanis, más a címe. (Séta a múltba) Mivel nagyrészt megmaradt bennem a film, nem ért meglepetés olvasás közben.
Ettől függetlenül, tetszett a könyv. Sparks szépen felépítette a történetet és jól kidolgozta a karaktereket, mint mindig.
Megható, szívet tepő történet, 2 fiatalról, akiknek olyasmivel kell szembe néznie, amivel nem szabadna. Igazi keserédes Sparks történet, boldogsággal, fájdalommal, szívet melengető szereplőkkel.

>!
General Press, Budapest, 2007
188 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639648678 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
4 hozzászólás
KönyvMoly_1989>!
Nicholas Sparks: A leghosszabb út

"A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
a szeretet nem féltékeny,
nem kérkedik, nem is kevély.
Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát,
nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel.
Nem örül a gonoszságnak,
örömét az igazság győzelmében leli.
Mindent eltűr, mindent elhisz,
mindent remél, mindent elvisel."

Gyönyörű szerelmi történet, amely rövidsége ellenére teljesen beszippantott. Imádtam a filmet is, de a könyv még jobban tetszett.
Egyáltalán nem vagyok vallásos, így kicsit furcsa volt számomra Jamie életvitele, de végül ez a furcsaság adta meg páratlan szépségét ennek a hétköznapinak tűnő, ugyanakkor nem mindennapi regénynek.
Úgy örülök, hogy dedikált példány van belőle a polcomon. :) Euforikus élmény volt találkozni az íróval, aki ezt a csodásan szomorú könyvet alkotta.

Ferger_Jolcsi P>!
Nicholas Sparks: A leghosszabb út

Ez az egyik legkedvencebb Nicholas Sparks könyvem. És az egyik kivétel, ahol a film is ugyanannyira rabul ejtett, mint a könyv. Nekem személy szerint a vallási tartalma miatt is tetszik, hisz a főszereplő lány, Jamie komoly hívő, amiért sok bántás éri az iskolában. Landon valahogy mégis meglátja az emögött rejtőző kedves lányt, akibe hamar bele is szeret. spoiler

Gelso>!
Nicholas Sparks: A leghosszabb út

„A szerelem olyan akár a szél nem láthatod, de érzed.”

Nagyon szép, megható és szívhezszóló történet – két ifjú, mondhatni gyerek rövid szerelmének tragikus története, talán emitt a tragédia miatt nem lesz sziruposan csöpögős hétköznapi romantikus történet.
Valami miatt Sparknak ez a regénye mégsem ragadott magával amikor olvasni kezdtem.
Mintha az ötvenes évekbe kerültem volna: stilusban, életkörülmények ábrázolásában, szokásokban stb. Nem kellene ezt furának találnom, hisz akkoriban játszódik a történet, mégis hamiskás,hiszen a főhős, Landon, manapság emlékszik vissza a 40 évvvel korábban történtekre. Azt hiszem, nem Sparks-szal van itt baj, sokkal inkább a fordítás sikerült kevésbé és kissé zavarosnak, nem sikerült átadni a megfelelő miliőt.
Aztán ez a bizonytalanság fokozatosan eltűnt és egyre inkább oda tudtam figyelni a történetre, szereplőkre, a kirajzolódó jellemekre, a szereplőket összefonó kapcsolatokra, köztük lévő érzelmek ébredésére és elmélyülésére.
Számomra a 10-11. fejezet volt a csúcspont – a legszebb gondolatok, a legintenzívebb érzelmek, a legintimebb titkok tárulnak elénk. A két fiatal szereplő pedig egyértelműen a szívünkbe költözik. Jamie már eleve oda kerül a regénybeli első felbukkanása után, majd minden egyes cselekedetét követően, míg Landon óriási jellemváltozáson és ezzel jellemfejlődésen is keresztülmegy – természetesen (ilyen erkölcsi értékekkel rendelkező lány mellett ez a sorsa!) előnyére válik a Jamievel való kapcsolat, amit eleinte jómaga sem mer elhinni és bevallani… Jó volt ennek az önébredésnek, önfelfedezésnek a szemtanúja lenni.
Landon édesanyjával ápolt kapcsolatábrázolása is nagyon tetszett – szép, harmonikus, bizalmon alapuló és őszinte volt a kettejük kapcsolata, amely lehetővé tette a jó tanácsok kérését/adását/elfogadását egyaránt. Nagyon tetszett az édesanya óvó-statiszta – ha egyáltalán létezik ez a fajta jelző – szerepe: végig érezhető volt a szeretete, a támogatása, a segítőkészsége, segítsége, ugyanakkor egyáltalán nem harciasan, erőszkosan tolakodóan, hanem majdhogynem észrevétlenül a háttérből. Szimpatikusak voltak mindkét gyerek szülei.
Számomra ezt a szép történetet Sparks nemcsak azzal tette teljessé, hogy Jamie utolsó napjai a környezetének köszönhetően szépek voltak, hanem azzal, hogy maga Landon, a szerelmes fiú tette azzá: boldoggá a saját ötleteivel, tetteivel, tartalmas cselekedeteivel, önzetlen ígéreteivel, kellemes személyiségével, személyes jelenlétével. Ezen kívül rendeződött apjával való éppen egyre távolódóra forduló kapcsolata, de továbbmegyek, megváltozatta kapcsolatát Jamie apjával is – bebizonyíthatta egy konzervatív, rigorózus, szigorúan a hit és a szentírás szerint és keretek között élő felnőttnek, hogy a róla kialakult, nem túl jó képet képes gyökeresen megváltoztatni. Jamie pedig akarva vagy akaratlan (bár én az elsőt inkább gondolom) közelebb hozott két családot, akik már idejét sem tudják mióta és miért orroltak egymásra, és kisimította a két család kapcsolatában keletkezett ráncokat…
Jamie valójában egy földre szállt tündér/angyal volt, ahogyan a karácsonyi darab főszerepe is övé lett, senki másra jobban nem illett az a szerep – csak rá.
„Mióta ismertem, most először nem viselte kontyban a haját. […] Mézszínű fürtjei a hátára omlottak, és csillámport szórtak rá, így a reflektorfényben olyan volt, mintha glória lenne a feje körül. Lebegő hófehér ruhájában Jamie nem mindennapi látványt nyújtott. […] Olyan volt mint egy angyal.” (101.o)
Minden évben választok egy Sparks regényt a nyaralásom idejére, idén erre esett a választásom. Maga a történet és a szereplői tetszettek, inkább a fordítás számlájára írom a kezdeti bizonytalankodásomat.

A könyv alapján készült filmet is megnéztem (Séta a múltba) – amely nagy csalódás volt: a cselekmény, a feldolgozás szempontjából, és a Jamie szerepét játszó szinésznő (inkább díva, mint szerény, vallásos, hithű, istenfélő lány) sem tetszett – csak Landon és Jamie apja volt telitalálat.
A legszebb és legkifejezőbb könyvborító a 2007-ben kiadott General Press-es.

„Jamie több volt, mint az a nő, akit szerettem. Egy év alatt azzá a férfivá tett, aki most vagyok. Erős kézzel mutatta meg, milyen fontos másokon segíteni, türelemmel és kedvességgel rávezetett az élet értelmére. Vidámsága és derűlátása, amely a betegség idején sem hagyta cserben, olyan bámulatos tulajdonságok voltak, amelyekhez foghatót azóta sem tapasztaltam.” (170.o.)

BertaPalikSzilvi P>!
Nicholas Sparks: A leghosszabb út

Egy rövid, gyorsan olvasható történet. És pont a rövidsége az, ami miatt hiányérzetem van. Azon kevés esetek egyike ez, amikor a könyvből készült film jobb. Jobban visszaadja Landon és Jamie szerelmét, az utolsó együtt töltött pillanatok fájdalmát. Landon a nagyszájú, menő srác és Jamie az illemtudó, kissé visszahúzódó lány szerelme egyszerre fájdalmas és szép.
Tipikusan az a páros, akikről nehéz elképzelni, hogy passzolhatnak egymáshoz, ám amikor egy véletlen folytán egy iskolai előadás során kénytelenek több időt együtt lenni, kiderül, hogy mennyi mindent nem jól gondolnak a másikról.

5 hozzászólás
kerimaci P>!
Nicholas Sparks: A leghosszabb út

Ez a könyv nem véletlenül az egyik kedvencem *-* Csodaszép történet két fiatalról, tinédzserkori érzelmekről, spoiler a felnőtté válásról . Sparksot valaki vagy nagyon szereti, vagy totál csöpögősnek tartja… én személy szerint nagyon szeretem az írót bár nem sorolom magam a csöpögős romantikáért rajongónak. Mindemellett tény és való, hogy a történet ív általában kiszámítható, de úgy vagyok vele, hogy nem érdekel. :) Valahogy mindig nagyon eltalálja, hogy magával ragadjanak a történetei, ezért eléri, hogy beszippantson és szórakoztasson. Végtére is ez az olvasás élményének lényege, hogy beszippant :)
Olvassatok Nicholas Sparksot! :)

4 hozzászólás
Viktória_Erdei P>!
Nicholas Sparks: A leghosszabb út

Ez volt az első Nicholas Sparks könyvem. A filmet már láttam régebben, akkor meg is tetszett a történet, ezért úgy döntöttem, hogy egyszer el fogom olvasni. Tetszett, ahogy Landon fejlődött. Jamie láthatatlanul is hatással volt az emberekre. Jamie megérdemelt volna egy hosszú, boldog életet. Biztos fogok még olvasni az írótól.

Anarchia_Könyvblog>!
Nicholas Sparks: A leghosszabb út

Sajnáltam mindkettőjüket azért. amin keresztül kellett menniük és azért is, amiért nem lehettek igazán boldogok. Könnyfakasztó történet a szerelemről, a megértésről és az igazi érzelmekről.
Nagy szerepet kap benne az önzetlenség, segíteni akarás és persze a hit is.
Ízlésesen megírt történet, emócióbombával töltve.

A teljes ajánlóm itt található: http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/04/30/nichola…

Sippancs P>!
Nicholas Sparks: A leghosszabb út

A Séta a múltba c. film tinikorom nagy kedvence, annyiszor láttam és annyiszor bőgtem rajta, hogy képtelen lennék összeszámolni. Így mikor a minap Sparks regényei között keresgéltem, és a fülszöveg alapján összekapcsoltam a könyvet a filmmel (valahogy nem rémlett, hogy Sparks feldolgozás), egyből tudtam, hogy ezt nekem olvasni kell.
Ez a történet a könyv lapjain is ugyanolyan gyönyörű volt, akárcsak a filmvásznon. Kedves, megható, varázslatos és okos. Nemcsak az első szerelemről és annak fájdalmas elmúlásáról, hanem az Istenbe vetett hitről, döntéseink súlyáról, önmagunk megismeréséről és a felnőtté válásról is szólt. Két olyan fiatalt – és általuk a családjukat és barátaikat – ismerhettünk meg, akik látszólag teljesen más értékrend szerint élték az életüket, a szeretet és a hit a rossz időkben mégis összekötötte őket.
Landon remekül hozta a laza, elkényeztetett és gazdag 17 éves karakterét. Bár nem volt újdonság, hogy a történet végére 360 fokos fordulatot vesz az élete, mégis megható volt végigkövetni, ahogy apránként változott, és átértékelte mindazt, amit a családról, a jövőről és az emberekről gondolt.
Jamie karaktere szintén remek volt. A vallásossága, az elhivatottsága, az élethez való hozzáállása és a jósága miatt nemcsak Beaufort lakói, hanem én is nagyon megszerettem, így kicsit az én lelkem is belehalt a spoiler.
Mindezek ellenére mégsem tudok öt csillagot adni a történtre. Egyrészt a rengeteg „ha értik, mire gondolok” mondatrész, másrészt pedig a szép, de kissé összecsapott befejezés miatt.
Jöhet a következő Sparks kötet! :)


Népszerű idézetek

Csillu1986>!

A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
a szeretet nem féltékeny,
nem kérkedik, nem is kevély.
Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát,
nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel.
Nem örül a gonoszságnak,
örömét az igazság győzelmében leli.
Mindent eltűr, mindent elhisz,
mindent remél, mindent elvisel.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
tataijucc>!

Ha Jamie-től bármit is tanultam ezek alatt a hónapok alatt, akkor az a következő volt: megmutatta, hogy kizárólag tetteik – és nem gondolataik vagy szándékaik – alapján ítélhetünk meg bárkit is…

12. fejezet

3 hozzászólás
PetraK>!

Felnézek az égre, halványan elmosolyodom, mert tudok valamit, amit még nem említettem: hiszem, hogy történhetnek csodák.

Trudiz>!

Ha mások nem kedvelnek vagy furcsának találnak, az az ő bajuk.

tataijucc>!

Jamie tanított meg a megbocsátás becsességére és arra, hogy ez az érzés mennyire átformálja a jellemet.

13. fejezet

PetraK>!

Emlékszem, hogy arra gondoltam, ez a legnehezebb út, amit ember valaha is megtett. Egy minden tekintetben felejthetetlen út.


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Arctalan szerelem
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
John Green: Alaska nyomában
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Sarah Dessen: Egy felejthetetlen év
André Aciman: Szólíts a neveden
John Green: Csillagainkban a hiba
Nicola Yoon: Minden, minden
Anne Eliot: Toplistás szerelem