Dreyfus ​kapitány 4 csillagozás

Egy tömeghisztéria története
Nicholas Halasz: Dreyfus kapitány Nicholas Halasz: Dreyfus kapitány

Amikor ​George Clemenceau-t megkérdezte személyi titkára, tulajdonképpen mennyit is értett meg Dreyfus az egész Ügyből (mert a Dreyfus – ügyet idővel nagybetűvel írták), a „Tigris” így felelt:
– Semmit. Ő az egyetlen, aki az égvilágon semmit sem értett meg. Mérhetetlenül alatta áll a Dreyfus-ügy színvonalának.
Léon Blum, sok év múltán majd a Népfront – kormány miniszterelnöke, ugyanígy látta a kapitányt:
– Ha Dreyfus nem Dreyfus, még csak Dreyfus híve sem lett volna. Főhősünk tehát nem is szimpatikus, hacsak abban a tekintetben nem, hogy az Ördögsziget kunyhóbörtönében, ágyához láncolva is megőrizte lelkierejét. Maga sem tekintette hősnek magát.
– Egyszerű tüzértiszt voltam – mondta életet alkonyán –, akinek tragikus tévedés folytán derékba törték a karrierjét. Dreyfus, az igazság zászlója, nem én voltam. Ezt az alakot önök teremtették.
Az aranykornak tartott századforduló ismeretlen arcát nyújtja felénk: maroknyi bátor férfi áll szemben kémekkel,… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 1980
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630915189 · Fordította: Félix Pál
>!
Gondolat, Budapest, 1967
356 oldal · keménytáblás · Fordította: Félix Pál

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsákmányállat P
Nicholas Halasz: Dreyfus kapitány

Nicholas Halasz: Dreyfus kapitány Egy tömeghisztéria története

A Dreyfus-ügy messze túlmutatott eredeti önmagán. Nem csupán a huszadik századi, korszerű, szekuláris Franciaország létrejöttének szülési fájdalmait képezte le. Világméretűvé duzzadt. A Szabadság, Egyenlőség, Testvériség hazájában válik elsőként társadalmi elvárássá az antiszemitizmus, de ettől kezdve az antiszemita szövegek rendszeresen felbukkannak a politikai választásokon induló jelöltek szóhasználatában immár az egész kontinensen. A per kapcsán egy Párizsban dolgozó újságírót, a Neue Freie Presse című bécsi napilap budapesti születésű tudósítóját, Herzl Tivadart, annyira elkeseríti a tombolva megnyilvánuló antiszemitizmus, hogy feladja addigi nézetét, mely szerint az európai zsidóság egyetlen járható útja az önkéntes asszimiláció. Újragondolja a problémát, immár sokkal radikálisabban: létrehozza a cionista mozgalmat és megálmodja a zsidó államot.

Dreyfus --> https://hu.wikipedia.org/wiki/Alfred_Dreyfus
Esterhazy --> https://hu.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Walsin-Esterhazy
Zola --> https://hu.wikipedia.org/wiki/Émile_Zola
Herzl --> https://hu.wikipedia.org/wiki/Herzl_Tivadar

>!
Alexanderr
Nicholas Halasz: Dreyfus kapitány

Nicholas Halasz: Dreyfus kapitány Egy tömeghisztéria története

Egész idő alatt az volt az érzésem, mintha színdarabot olvasnék, egy komédiát. Szédületes történet, szédületesen megírva. Egyszerre nevettem, és rémüldöztem rajta. De ez nem egy író tollából kibújó komédia. Ez a valós történet bebizonyította, hogy az igazán nagy történeteket az élet írja. Dumas is irigy lenne rá. Az emberi butaság, gátlástalanság, és hiszékenység tökéletes példája Dreyfus kapitány hazaárulási ügyének tárgyalása, a katonai vezetés, a média és a megtévesztett tömegek reakciója.

Nevettem, mert annyi balfékség, ép ésszel felfoghatatlan momentum van benne, hogy egyszerűen nem lehet komolyan venni. Eleinte. De ahogy kifejlődik az ügy teljes valójában, amikor már a tömegek mozdulnak meg szenzációhajhász, elfogult újságok hamis írásainak következtében, már egyáltalán nem komikus. Ott, akkor amikor ez mind megtörtént a „rossz oldalon” álló, benne élő emberek jogosan féltették életüket, vagyonukat. Ekkor már inkább rémisztő. Főleg akkor, amikor az ember rádöbben: az eltelt több, mint 100 év ellenére, a tv, rádió, internet korában társadalmunk ugyanúgy védtelen a megtévesztés, az emberi butaság, és a tömeghisztéria ellen, mint akkoriban. Ne gondoljuk, hogy azóta bármi is változott.

Ez egy rendkívül szórakoztató, és egyben kijózanító történelmi mű, mely mégis olvasmányos, könnyed stílusában egyszerűen nem engedi, hogy letegye az ember. Csak ajánlani tudom bárkinek!


Népszerű idézetek

>!
Baki P

1894. július 20-án látógatót jelentettek Max von Schwarzkoppennek, Németország párizsi nagykövetsége katonai attaséjának.

(első mondat)

Nicholas Halasz: Dreyfus kapitány Egy tömeghisztéria története


Hasonló könyvek címkék alapján

John Grisham: A magányos farkas
John Grisham: A halott üzlettárs
Fenyvesi Csaba: A kriminalisztika tendenciái
Boytha Györgyné – Hargita Árpád – Sárai József – Tóth Tihamér (szerk.): Versenyjogi esetek
Rév Erika: Mindennapi családjogi ügyek
Papp Attila: „Népi” ülnökök és a magyar igazságszolgáltatás – elválaszthatatlanul összefonódva?
Sándor Zsuzsa: Bírák könyve
Tóth Mihály (szerk.): Híres magyar perbeszédek
Zétényi Zsolt: Ártatlanul, jeltelen sírban