Zúzógép 62 csillagozás

Niall Leonard: Zúzógép

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A nap, amikor Finn Maguire felfedezi az apja holttestét, addigi sivár élete a feje tetejére áll. A gyilkosság első számú gyanúsítottjaként Finnnek versenyt kell futnia az idővel, hogy tisztázza magát és kiderítse, ki gyűlölte az apját annyira, hogy megölje. Miközben felforgatja a brutális és mocskos londoni alvilágot a keresett válaszokért, Finnek egyre több sötét családi titokkal és veszéllyel kell szembenéznie. Meg kell tanulnia, hogy azoktól az emberektől számíthat a legnagyobb pofonokra, akikben leginkább megbízott…

A szürke ötven árnyalata szerzőjének férje, Niall Leonard a tizenéveseknek írta a krimisorozatot. A regény a sorozat első része.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2014
280 oldal · ISBN: 9789632612911
>!
Maxim, Szeged, 2014
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632614496 · Fordította: Széky János

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Finn Maguire · Elsa Kendrick · Noel Maguire


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

deen>!
Niall Leonard: Zúzógép

Sajnos a könyv első fele lassan csordogált és kicsit unalmas volt. Finn egy igen egyszerű srác, aki volt már a rossz oldalon és csinált pár hülyeséget, de kikecmergett belőle. Bár az élete nem túl rózsás, de nem adja fel, dolgozik és gondoskodik korosodó színész apjáról. Már a könyv első felében is jó lett volna, ha Finn nekikezd a nyomozásnak, mert így nagyon sok volt az üresjárat, de azt el kell ismernem, hogy Finn megismeréséhez jók voltak ezek a fejezetek. Kiderült, hogy megvan azért a magához való esze, és igen kitartó. A történet második fele sokkal gyorsabb tempóban haladt, Finn belekóstol az életveszélybe, miközben próbálja kideríteni ki ölte meg az apját. Nekem igazán a könyv vége tetszett, mert amikor már azt hittem vége van, az utolsó oldalakon kaptam egy igazán meglepő csavart. Nem volt rossz az alapsztori, gördülékeny volt a cselekmény, csak néha nagyon lassú. Ennek ellenére élveztem az olvasását.

ggizi P>!
Niall Leonard: Zúzógép

Bár nem mély nyomot hagyó, de jó kis krimi volt, a vége fel is pörgött rendesen.
Amilyen céltalan volt Finn élete, mégis szimpatikus volt a karaktere, mert attól, hogy még ha lázadó kamaszként meg is gyűlt a baja a törvénnyel, nem hagyta magát elkallódni és tisztességgel dolgozott, még ha egy lepukkant gyorsétteremnél nem is remélhetett többet. Ez nagyon becsülendő. És volt vér a pucájában is, mert az apja gyilkosa utáni nyomozásban még a keményfiúk sem tudták eltántorítani.

molly_>!
Niall Leonard: Zúzógép

Nem volt rossz, de nem is kiemelkedő.
A borító, a főszereplő, a stílus és az alapsztori tetszett, de ez minden. Nagyon-nagyon nehezen indult be a sztori, nem igazán haladtunk előre. Jobbat is ki lehetett volna hozni belőle szerintem.
Bővebben: http://seholsetalallak.blogspot.hu/2016/03/niall-leonar…

gab001>!
Niall Leonard: Zúzógép

Sokáig nem akartam elolvasni ezt a könyvet, aztán időközben megváltozott a véleményem, de továbbra is váratott magára. Azt hiszem, elsősorban a molyos százalék miatt. Most viszont már tudom, hogy hiba lett volna kihagyni, mert sokkal jobb volt mint vártam. Szeretem az olyan könyveket, amin érződik, hogy férfi írta. Mivel valahogy többségében nőktől olvasok, így üdítő a változatosság. Finnt rögtön sikerült megkedvelnem, főleg a hétköznapisága miatt, amit még fokozott a diszlexiája is. Tetszett az életfelfogása, hogy a nem épp könnyű életkörülményei ellenére is van benne kitartás. A krimi rész sem volt rossz, annyira nem sodort ugyan magával, de kellően lekötött ahhoz, hogy élvezem a könyvet. Tartogatott meglepetéseket is. Szívesen olvasnék még az írótól.

>!
Maxim, Szeged, 2014
280 oldal · ISBN: 9789632612911
kellyolvas P>!
Niall Leonard: Zúzógép

Mindig nagy örömmel tesztelem a fiúknak szóló könyveket, az meg hab a tortán, ha a szerző a kedvenc fiú szemszöget választja a történet elmeséléséhez E/1 személyben. A Zúzógép mindezt megadta nekem, és én nem is tudtam letenni, míg a végére nem értem.
Főszereplőnk egy 17 éves srác, Finn, aki kimaradt a suliból, jelenleg egy műkajákat előállító gyorsétteremben dolgozik, de a biztonság kedvéért ő maga sosem enne belőle. Hogy miért maradt ki a suliból annak több oka is van, legfőképpen a diszlexiáját okolja, de voltak ott más zűrök is, némi drogügy, amiért javítóba is került. Finn a meló mellett rendszeresen sportol, korábban bokszolt, most naponta több kilométert fut, edzi magát. Apja kivénhedt színész, már sehova sem hívják, némi jogdíjból és Finn keresetéből tartják fenn magukat. Még mindig várja a nagy kiugrást, forgatókönyveket ír, amit remélhetőleg egyszer sikerre visz. Finn anyja évekkel korábban lelépett a tengeren túlra, kapcsolatot nem tart fenn a fiával.
Ez az eddig is meglehetősen kilátástalan helyzet válik káosszá, amikor Finn egyik este holtan találja apját. A rendőrség nyomozói nem mutatnak nagy lelkesedést, kényelmesebb a fiút gyanúsítani és mielőbb lezárni az ügyet. Meg kell hagyni, a srác a kívülállók számára nem véletlenül gyanús, nem igazán mutat gyászt és az előélete sem szól mellette. Nincs más lehetőség, Finn kezébe veszi a nyomozást és ezzel elindítja a lavinát.
A történet számomra végig izgalmas, fordulatos volt, mindig hozott meglepetést. A szerző fenn tudta tartani bennem a feszültséget és úgy formálta meg Finnt, hogy az első oldalaktól kedveljem, és szurkoljak az igaza bizonyításához. A fiú szerintem kifejezetten jó fejű, logikusan gondolkodik, az, hogy olvasni nehezen tud, még nem azt jelenti, hogy buta lenne. Persze követ el hibát, de ebben a helyzetben csodáltam, hogy ennyire helyt tudott állni. Új munkát szerzett, nem kis merészséget követelt a nyomozás az alvilági fejes után, és az őt ért támadásoknál is leesett az állam a talpraesettségén. Nem kevés bunyós jelenetet olvashattam, és ha valamihez ért a szerző, az a grafikus ábrázolás. Tökéletesen, képkockáról képkockára közvetítette az eseményeket, csattant az ököl, reccsent a csont. Nem is csodálkoznék ha a szerző rögtön forgatókönyvet is írna a történetből, mivel ez a szakmája.
A karakterek változatosak, találkozunk alvilági elemekkel, szociális munkással, nyomozókkal, számomra hitelesek voltak. Egy valami nem tetszett, és az Zoe karaktere. Iskolai egyenruhában folyton az iskolát kerülte és gyakran csapódott a főszereplő mellé, aki persze előbb gondolkodott a farkával, mintsem komolyan megismerje a lányt.
A nyelvezet jellemzően felnőttes, kemény beszólásokkal, káromkodással, ahogy az életben is lenne. Ez abszolút helyénvaló és elfogadható.
A legnagyobb poén, hogy tényleg feltűnik a könyvben egy igazi zúzógép. Először azt hittem, ez csak a főszereplő beceneve, mivel bokszolt, rajta maradt mint gúnynév. De nem csak emiatt viseli a könyv ezt a címet. Igazi roncstelepi zúzógép is képbe kerül, és az a jelenet igazi csúcspontja a könyvnek. Olvassátok! Fiúknak lehengerlő élmény, lányoknak remek szórakozás.

Hópárduc P>!
Niall Leonard: Zúzógép

Nem volt rossz a történet, de annyira mély nyomot sem fog bennem hagyni.
Az eleje kicsit unalmas volt, aztán kezdett végre kriminek látszani.
Tetszett, hogy voltak benne csavarok.
A főszereplő alapjában véve szimpatikus volt. Valahogy mindig kikeveredett a bajból. :)
A címet nem értettem, számomra túl sok köze nincs a történethez.

BlackandWhitebookshelf>!
Niall Leonard: Zúzógép

Már többször szemezgettem ezzel a könyvvel, de végül valahogy sose vettem meg, ezért nagyon örültem,hogy egy zsákbamacska csomagban felbukkant.
Teljesen elvitt engem ez a történet. A cselekmény izgalmas volt és fordulatos, végig lendületes stílusban. A karakterek kidolgozottak, Finn, a főszereplőnk, pedig egy abszolút szerethető figura, akinek végig szurkol az ember. Nem tökeletes és nem is akar az lenni. Vannak hibái és hiányosságai, olykor hibázik. Egyszerre józan és esztelenül vakmerő. Pont ezek miatt érzi magához közel az olvasó.
A történet során Finn szembenéz a felnőtté válas nehézségeivel, nem csupán elvont, filozófiai értelemben. Fiatal főhősünk szembesül vele, hogy egy egyszerűnek tűnő számla befizetés, hiteltörlesztés, a napi bevásárlás is milyen fejtörést okozhat, ha még soha nem csinálta az ember.
A humora, ami, még ha olykor kissé sötet és pimasz is, szívből megmosolyogtatja az olvasót.
A krimi része kellően csavaros, a maffiózós szál pedig kifejezetten érdekes volt.
Éjszakáig olvastam, egyszerre örültem és szomorodtam el, mikor befejeztem. Részemről nem kérdés az öt csillag.

Fummie>!
Niall Leonard: Zúzógép

Finnel sem volt semmi bajom a történet nagy részében. Nem túl okos, de hát ez van. Attól még a logikus gondolkodás megy neki, és nem csak egy idióta, aki várja, hogy minden a lába elé hulljon. Néha viszont olyan dolgokat csinált, mintha túl sok amerikai krimit nézett volna, és onnan vette volna az ötleteit. Nem mindig volt teljesen életszerű. Időnként a reakciói is ki tudtak akasztani. Meglátja a halott apját, de nem csinál semmit. Igaz, hogy elmondja, nem voltak olyan közeli kapcsolatban, és ő sem érti igazán, miért nem kezdett el sírni, mért nem omlott össze, de ezt akkor sem tartom reálisnak. Nem azért, mert nem úgy reagált, ahogy az elvárható lett volna, én is veszítettem már el hozzátartozómat úgy, hogy nem rázott meg különösen a dolog. Viszont Finnek az apja volt az egyetlen közeli családtagja. Ő gondoskodott róla, akármilyen önálló is volt Finn. Valamilyen reakciót vártam volna, de nem csinált semmit. A prioritásai is érdekesek voltak. Nem hiszem, hogy az lenne az első dolog, ha megölik egy családtagomat, hogy betörök annak a házába, aki szerintem megölethette őt. Nem éreztem Finnt hús-vér embernek.
Amit viszont elhittem róla, az a verekedés volt. Azok a részek hitelesek voltak, és nem kétlem, hogy ha valakit meg akar verni, azt meg is tudja verni.
Imádtam, hogy végre Londonban vagyunk, és nem valami sablon amerikai kisvárosban. Ugyan nem volt részletes leírás sem a városról, sem az épületekről, mert Finn ott él, megszokott számára minden, úgyhogy furcsán is vette volna ki magát, ha barokk körmondatokban leírja a város szépségét, de mindent el tudtam képzelni. Imádom Londont, úgyhogy ennek örültem. A borító is gyönyörű. Nagyon hangulatos és illik a történethez.
(Bővebben a blogon.)

HegTam P>!
Niall Leonard: Zúzógép

Időnként fordulatosabb volt, mint egy brazil szappanopera. Ki kinek a kijével, hogy s mit csinál. Olvasás közben néha felnevettem magamban, hogy ez meg mégis mi a fene a lehet. Viszonylag rövid, tömör és ahhoz képest fordulatos történetet olvashattam. Simán beillene egy nyári limonádé könyvnek is.
Főhősünk, Finn, pedig a szerencsétlen szerepéhez képest olyan mutatványokra volt képes, amiket maga John McClane is megirigyelhetett volna.


Népszerű idézetek

molly_>!

Úgy látszott, Zoe nem olyan lány, aki SMS-ben kiprüntyögi, ami csak átfut az agyán, egy csomó szmájlival és LOL-lal. Tudta, hogyan kell játszani a lazát. Én is tudtam – száznál többször nem is csekkoltam a mobilomat aznap este.

178. oldal

ivett_hosszu>!

– Ne rágd magad, apa! Mindig azt mondtad, hogy a siker a legjobb bosszú.
– Igen, de lehet, hogy tévedtem – mondta apa. – Talán mégis az a legjobb bosszú, ha az ember lefejez valakit egy rozsdás fűrésszel.

7. oldal, Egy

Kapcsolódó szócikkek: Finn Maguire · Noel Maguire
molly_>!

Atyaég, a színészek tudnak ám inni.

150. oldal

ivett_hosszu>!

– … de én láttam …
– Mit?
– Hogy boldogabb, mint azelőtt.

109. oldal, Hat

Kapcsolódó szócikkek: Elsa Kendrick · Finn Maguire
Wildfire>!

A felém tartók elől kitértem, a velem egy irányba kerekezőket szerettem utolérni és lehagyni, részben a kihívás miatt, részben mert ezzel nagyon fel tudtam idegesíteni őket.

42. oldal

ivett_hosszu>!

Látszott, hogy színleli a jókedvet.

14. oldal, Egy

Kapcsolódó szócikkek: Finn Maguire · Zoe
ivett_hosszu>!

A siránkozásnak nincs semmi értelme. Nem érsz vele semmit. Sima önsajnálat, az meg neked nem szokásod.

35. oldal, Kettő

Kapcsolódó szócikkek: Finn Maguire
ivett_hosszu>!

A szív megköveteli, ami a szívnek kell …

43. oldal, Kettő

Kapcsolódó szócikkek: Noel Maguire
szblmelinda>!

Fölállt, mire Jenkins is fölpattant. Érdekelt volna, hogy ha Amobi kifelé menet megbotlik a küszöbben, Jenkincs is elnyal-e a nyomában.

138. oldal, 8. fejezet

ivett_hosszu>!

– Hiányozni fogsz, amíg nem leszel itt.

212. oldal, Tizenkettő

Kapcsolódó szócikkek: Finn Maguire · Zoe

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert McCammon: Egy fiú élete
Helena Silence: Ezüsthíd
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Sara Shepard: A perfekcionisták
Mészáros Dorka: Én vagy senki
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Cassy Blacksmith: Te leszel a következő
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna