13 ​1/2 176 csillagozás

Nevada Barr: 13 1/2

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mit tennél, ha egy nap kiderülne, hogy minden, amit az eddigi életedről tudtál, hazugság? Hogy élnéd túl ép lélekkel, ha szörnyű gyilkosságok emléke és egy javítóintézet komor valósága jutna osztályrészedül a boldog és gondtalan gyermekévek helyett?

Dylan élete 11 éves korában borzalmas rémálommá változik. Egy tragédia és a múlt árnyai felnőtt koráig kísértenek, mígnem találkozik a szintén hányatott sorsú Pollyval és csodálatos kislányaival, és az élete új értelmet nyer. Pollyt azonban saját múltjának démonai és a titkolózások egyre bizalmatlanabbá teszik. Vajon képes ennyi szörnyűséget, titkot és félelmet túlélni egy kapcsolat? És vajon képes túlélni az igazságot?

A 13 1/2 Nevada Barr egyedülálló, megrázó pszichotrillere, amely megjelenését követően hamar felkerült a New York Times bestsellerlistájára.

Eredeti cím: Thirteen and One-half

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Cor Leonis, Budapest, 2011
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638889133

Enciklopédia 9

Helyszínek népszerűség szerint

New Orleans


Kedvencelte 9

Most olvassa 4

Várólistára tette 98

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Nevada Barr: 13 1/2

„A trágár szavak csak arra jók,hogy megmutassák, ki túl buta ahhoz, hogy emberi beszédhez méltó kifejezéseket használjon.”

Először is szerelmes vagyok a borítóba, fantasztikus.
Tulajdonképpen el se olvastam a fülszöveget, csak leemeltem a barátnőm polcáról és már röpültem is a történettel.
Az első perctől fogva magával ragadott, egy percre sem lankadt a figyelmem, nagyon izgultam és igen csak kedvemre valónak találtam.
Azt hiszem újra olvasós és, mint lenni szokott egy példányt a polcomon szeretnék tudni.
Kedvenc! ♥

2 hozzászólás
csartak P>!
Nevada Barr: 13 1/2

A Neveda Barr név egy idősebb írónőt takar, bár ha a könyvre gondoltam, mindig ez ugrott be címnek, igaz sok értelme nem volt, csak jól hangzik, mint pl. az Amityville gyilkosságok.
A prológus annyira pocsék, olcsó ponyva, hogy kis híján abbahagytam, csak fel voltam rá készülve, mert mondták már előtte, hogy nem az igazi. Nos, maga a történet kiszámítható, nekem az lett volna az igazi csavar, ha mégsem úgy van, ahogy végig sejthető… Lélektanilag jól ábrázolja a két testvér vívódásait, lelki nyomorúságát, és a mélyről jövő kárörvendő gonoszságot. Viszont különösebben nem éreztem a „pszihotriller” nyomását. A 13 1/2 cím meg azt hittem trükkösebb dolgot takar, tök lényegtelen a történet szempontjából.
Végül ez a kissé sarkalatos vélemény meg a könyvből van:
„Ti töketlen csorda, birkák vagytok, mert hagyjátok, hogy kiverjék belőletek az ölés ösztönét. Pedig tudom, hogy hiányzik. Istenem, hogy hiányzik nektek! Halálra faljátok a filmeket a gyilkosokról, a könyveket a gyilkosokról. Mind imádjátok a gyilkosokat, mert ti is ölni szeretnétek. Szükségetek van rá. De ti birkák vagytok, ti csak nézitek. Én aszerint éltem az életemet, amilyennek születtem, nem az akolban, mint a gyapjas, bégető testvéreim.”
Tényleg, miért is olvasunk és nézünk ilyeneket? Miért unalmasabb a jóról olvasni?

5 hozzászólás
Andilány>!
Nevada Barr: 13 1/2

Hű, nem gondoltam, hogy ez egy ennyire jó könyv lesz. Komor, beteg, gondolkodós és pont emiatt nagyon élveztem. Eleinte nehéz volt összerakni a szálakat, de a kis utalások által, meg ahogy haladt előre a történet minden a helyére került. Már a történet elején éreztem, hogy valami sántít az egészben és ez az érzésem végig meg is maradt, a könyv kb. felétől meg már szinte biztos is voltam a sejtésemben, mégis annyira könnyű félrevezetni az embereket, annyira egyszerű azt láttatni az emberrel, amit látni akar és nem pedig az igazságot. Imádom olvasni az ilyen könyveket, de közben meg szörnyű belegondolni, hogy ilyen emberek tényleg vannak és az is elképzelhető, hogy észre se vesszük, hogy egy ilyen ember csapdájába sétálunk bele. Ez pedig félelmetes és kiráz tőle a hideg.

6 hozzászólás
Zanit >!
Nevada Barr: 13 1/2

Nem is tudom, hogyan állok ezzel a könyvvel. Néha imádtam, néha utáltam, volt, hogy untam is. De voltak részek, amikor majdnem leragadtak a szemeim, mégsem tudtam letenni.
Polly spoiler
Az már elég korán kiderült, hogy spoiler ezt nagyon hiányoltam.
Egyszer el lehet olvasni, de számomra feledhető történet.

Bleeding_Bride IP>!
Nevada Barr: 13 1/2

Ezt még a „molyolásom” kezdetén olvastam, talán azért is nem értékeltem akkor rögtön. Nagyon szerettem, idén egyik első olyan könyv volt, amit nem teljesen nyögve-nyelve gyűrtem le.
Szívbajt épp nem kaptam tőle, de meg volt benne az a mennyiségű izgalom, ami épp elég, hogy ébren tartson és olvastassa magát. Meg aztán sikerült is olyan ügyesen kuszálnia a szerzőnek a szálakat, hogy sosem lehettem teljesen biztos abban, amiben azt hittem teljesen biztos vagyok.
! Aki olvasná, légyszíves NE olvassátok el a fülszöveget, az egyik legizgibb, leghomályosabb részletet meg is magyarázzák benne, úgy, hogy észre sem veszed!

9 hozzászólás
Lanore P>!
Nevada Barr: 13 1/2

Vajon miért gondoltam én, hogy ez egy szokásos kis ifjúsági regény lesz? Minden volt, csak az nem… ez egy sötét pszichosztori, komor, nyomasztó, beteges hangulatú… szeretem az ilyet :) Tetszett a stílus, a lelki folyamatok, az érzelmek alapos leírása, a „testvéri szeretet”, és a lényeg, hogy mire is képes egy széthasadt emberi agy… az elején kicsit nehezen raktam össze a dolgokat, furcsa volt az időben való ugrálás, és bár a végkifejlet nem hozott nagy meglepetést, azt kell mondjam, nagyon jó kis történet volt ez. Nem egy strandos, könnyű kis nyári olvasmány, nem leszel tőle sem jókedvű, sem mosolygós, sem szerelmes… szóval ha ilyenre vágysz, csak saját felelősségre olvasd!
Egyébként a fülszöveg elég idegesítőre sikeredett, mert majdnem le is lövi a poént… miért nem lehetett kicsit máshogy fogalmazni??

4 hozzászólás
Elhaym>!
Nevada Barr: 13 1/2

Hamar a végére értem, nem számítottam rá, hogy ennyire tetszeni fog. Ez egyáltalán nem ifjúsági könyv, hanem egy sokkoló, megdöbbentő, nyomasztó, felkavaró, szívszorító történet, amelyben Dylan lelki megpróbáltatásait követhetjük nyomon.
Egy zavart elme gondolatait olvashatjuk a könyvben, amelyben a lelki gyötrődés ábrázolása zseniális. Bennem mély nyomot hagyott a történet.
Bővebben:
http://elhaym.wordpress.com/2013/03/24/nevada-barr-13-12/

Maya>!
Nevada Barr: 13 1/2

Rövid időn belül ez a második könyv, ami agresszív gyerekekről szól. Nem is tudom melyik volt szörnyűbb. Ezen nem volt sok agyalnivaló. Minden elég átlátszó. Azt hiszem leír mindent, ami egyszer egy emberben rossz lehet.
Aztán az epilógus rátesz még egy lapáttal. Na itt már vakarhatjuk a fejünket. Tényleg ilyenek lennénk?
Ti töketlen csorda, birkák vagytok, mert hagyjátok, hogy kiverjék belőletek az ölés ösztönét. Pedig tudom, hogy hiányzik. Istenem, hogy hiányzik nektek! Halálra faljátok a filmeket a gyilkosokról, a könyveket a gyilkosokról. Mind imádjátok a gyilkosokat, mert ti is ölni szeretnétek. Szükségetek van rá. De ti birkák vagytok, ti csak nézitek.

tündérrózsa>!
Nevada Barr: 13 1/2

Az biztos, hogy ennek a könyvnek az olvasása közben nem repkedtek pillangók körülöttem, és nem szólt fanfár a lelkemben. Helyette volt mindenféle sötét gondolat egy kis depresszív hangulattal megspékelve. Többször el is gondolkodtam, hogy talán nem épp most kellett volna elővennem. De elővettem, és ha már így alakult, nem kezdtem másba. Eleinte nehezen rázódtam bele a történetbe, olvastam… olvastam, de valahogy nem éreztem, hogy haladnánk is előre. Nem tudom, ez a könyv hibája-e, vagy csak én vágytam inkább valami pörgősebbre. Az biztos, hogy ezt a történetet csak vidám hangulatban szabad elkezdeni, hogy a rideg, gonosz érzések tudjanak miből táplálkozni. Én rosszkedvűen kezdtem. Nem is lettem tőle vidámabb…
A lassú kezdés után a végére azért rendesen beindul, és szépen lassan megismerhetjük a karaktereket is. Sajnos nekem eléggé kiszámítható volt, abszolút nem okozott meglepetést a csattanó, és nem is borzongtam annyira, mint vártam.
Egyvalamit magyarázzon meg nekem valaki: A fejezetek elején lévő államok és dátumok logikáját értem, de az utolsó fejezetnél mi a fenéért van Texas 1966? Nem ott és nem akkor történnek az események…. Baki?


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

– Megöltem valakit?
– Senki fontosat – válaszolta Clyde.

115. oldal

zakkant>!

Édesem, ha eljön az a nap, amikor nem tudok átverni egy férfit, kitehetsz egy jókora jégtáblára a jegesmedvéknek.

310. oldal

Lana89>!

A trágár szavak csak arra jók,hogy megmutassák, ki túl buta ahhoz, hogy emberi beszédhez méltó kifejezéseket használjon.

116. oldal 15. fejezet

shadowhunter1975 P>!

Pollyt nem úgy nevelték, hogy tisztelje az életet, és kedveskedjen másokkal. Amikor megszökött Prentissből, csak azt tudta, hogy gyűlöli a kegyetlenséget. A későbbi években kegyetlen is volt meg kedves is, és, mint Sidney Poitier a Fekete-fehérben, lassan rájött, hogy a tolerancia a legnagyobb emberi erény.

75. oldal, 9. fejezet (Cor Leonis, )

Kapcsolódó szócikkek: tolerancia
elle>!

Az életben van olyan méreg, aminek nincs ellenszere, olyan mocsok, amit végtelen mennyiségű Clorox se tud kifehéríteni.

226. oldal

Maya>!

A nő a vasszerkezet díszes íveinek keretében ült egy padon, feje egy nyitott könyv fölé hajolt, amely elegáns nadrágot viselő térdén nyugodott.

8

Maya>!

Ha választhatna életet, ezt választaná; egy füvet csámcsogó tehénét, mely nem tudja, hogy egy napon hamburger lesz belőle.

21

Maya>!

A kislányok általában kíváncsiak, sok mindent meglátnak, és szívesen beszélnek róla bárkinek, aki meghallgatja őket.

27

Belle_Maundrell >!

A balzsamos este gyengéd szellő hátán szállt be a nyitott ablakon át.

74. oldal

tündérrózsa>!

A rémisztő dolgokra soha nem számítunk.

211. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Chevy Stevens: Aznap éjjel
Paula Hawkins: A víz mélyén
Ania Ahlborn: Vértestvérek
J.D. Barker: A negyedik majom
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
A. J. Finn: Nő az ablakban
Alafair Burke: Az ex
Julia Heaberlin: Véres margaréták
Sandra Brown: A csapda