Egy ​ács nevelt fiának lenni 9 csillagozás

Neszlár Sándor: Egy ács nevelt fiának lenni

Neszlár Sándor kötete izgalmas kísérleti próza: a szerző minden lefutott kilométerhez ír egy mondatot. Ezekből a mondatokból áll össze a regény, amelyet a futó hol koncentrált, hol szabadon áramló gondolatai és képzettársításai töltenek meg élettel. Mondatai is különlegesek: szinte mind személytelen, elfedni próbálja elbeszélőjét.

A futóírás kísérlete meglepő eredménnyel zárul. A személytelen megfogalmazás végletesen személyessé teszi a szöveget. Mindegy is, hogy az ismeretlen elbeszélő férfi vagy nő, öreg vagy fiatal, író vagy épp egy ács nevelt fia, hiszen észrevétlenül a barátunk lesz. Tanúi leszünk küzdelmeinek és szabadságának. A futás ritmusa szerint ismerjük meg élete fontos pillanatait, járjuk be meghatározó helyszíneit.

Így lesz a futás és az olvasás találkozás: 1111 kilométerről 1111 mondat. Az Egy ács nevelt fiának lenni rejtett önéletrajz, amely az olvasót is arra készteti, hogy bejárja saját élete terepeit, lefuttassa saját mondatait.

>!
Magvető, Budapest, 2018
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631437515
>!
Magvető, Budapest, 2018
144 oldal · ISBN: 9789631438031

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
giggs85 P
Neszlár Sándor: Egy ács nevelt fiának lenni

Először azt hittem, hogy egy olyan blöff lesz, mint anno a Polaroidok (amiben mondjuk a „tej” vagy „őszibarack” szó, önmagában állva egy vers{szerűség} lett volna, és amit úgy kellett volna olvasni, mint valami nagyon mély dolgot).
Azt mondom, hogy ez a kötet nem blöff (maximum annyiban, hogy spontán, futás közben születtek ezek a gondolatok {ugyan már}, vagy, hogy bármit fel tudnánk vagy fel kellene ismernünk belőlük), hanem mondjuk 100-200-300 (kinek mennyi) jó mondat gyűjteménye. Amit furcsa módon, ha egymás után olvasunk, be tudnak húzni, és akkor pörögnek az oldalak.
Az Egy ács… leginkább tényleg egy működő és egyedi „kísérleti” könyv, de én arra is kíváncsi lennék, hogy Sándorunk mennyire tud írni, amikor legalább minimális szinten összefüggenek a mondatok…

1 hozzászólás
>!
csucsorka
Neszlár Sándor: Egy ács nevelt fiának lenni

Valahogy így képzelem a dolgot:
Neszlár Sándor: Van több, mint 1000 sorszámozott mondatom. Becsomagolnátok egy gyönyörű kis kötetbe és kiadnátok x példányban?
Magvető: Aha.

Annyira örülök, hogy néha az ilyesmi is kap esélyt. Mert persze lehet mondani, hogy ilyet bárki tud, de aztán az összes ilyen kötetnek mégiscsak az a vége, hogy nem, nem tud.

Neszlár soraiban az egész szövevényes élet benne van.

1111 + 100 ajándék mondat.
Hagytam nektek 1135-öt.
Légyszi, vegyétek meg és szeressétek!

>!
olvasóbarát P
Neszlár Sándor: Egy ács nevelt fiának lenni

„ Mélységes mély a múltnak kútja.”

Szokatlan és újszerű kísérlet, jól olvasható.
Futás közben született, szaggatott gondolatokat leírni, vendégszövegekkel, szövegtöredékekkel, nagyon kifejező, azonnali gondolattársításra alkalmas, érdeklődést felkeltő címet adni. Fejezetenként 50 összesen 1111 mondatban vallani, (az első 42 a futásról). Főnévi igenév használatával, és E/2 E/3-ben megfogalmazva, tőmondatokban, majd a kötet vége felé hosszabbakban. Önéletrajzi emlékeket felvillantani, kapcsolatokat megidézni. „843. Olvasni közben.”
Menni fog ez összefüggőbb szövegekkel is.

>!
pável P
Neszlár Sándor: Egy ács nevelt fiának lenni

A zihálás ütemére formálódott versfutamok, prózaversek, egysoros fitnessdrámák. Lajstromozott próza, szerénytelenül, a Biblia számozott versekbe szedett prózája után. Aforiz…omlázak. Persze ezekkel még csak körbelőttem, hogy mi a fene is ez. Kísérleti irodalom, beleolvasgatós. 'Mindig elhagyja a könyvjelzőjét? Ez az ön könyve, bárhol folytathatja!' Ha a számok a mondatok végén lennének, és utalók volnának, gyönyörű labirintus kerekedne ki a könyvből. Így inkább csak frissen telepített törpefás liget: megpróbálsz elmerülni benne, de már ki is jutottál belőle. Sorszámozott koejjóságok, remekül csírázó prózamagoncok. Rímkereső: keresd meg mondat párját! Építs belőlük szonettet – vagy: lehet, hogy egy mesterszonett van dekonstruálva a lapokon, gondold el mekkora munka volt széthasogatni sorról sorra és mint kártyalapokat összekeverni. Netán: soha meg nem írt könyvek kiragadott mondatai? Ez esetben hiányolom az ajánlást Borgesnek. Vagy kreatív írás órán példamondat-gyűjteménynek használni: '-Írjatok a Neszlár 865 köré óra végéig egy novellát!'

@Virezmá-tól lopva: füveskönyv – salakpályán. Még egyszer: füveskönyv? Hmm, ahhoz előbb munkásság kell, amiből szemezgetni lehet, csak Bob Marley kezdett rögtön ezzel spoiler, rögtön így indulni a pálya elején (na jó, ez már a 2. kötete), olyan mint… mint előleget felvenni az olvasói bizalomra. És persze az olvasó bedől, kapva kap minden újdonságon, a píár jobban röpteti az eladási listát, mint a valós értéke, az úgyis csak lassan derül ki, meg aztán az egyszeri magyar úgy vásárol könyvet, mint aszút vagy konyakos meggyet: ajándékba, aztán a másik felteszi a polcra, majd továbbadja. spoiler

Van a Magvetőnek valami iszkoló évek c. című naptár/notesz sorozata idézetcsokorral, na ez épp olyan, kis módosítással: mintha a kiadó az év végén visszavenné a vásárolók addigra teleírt noteszeit és újra kiadná őket… De nem akarok ötleteket adni, spoiler Hangoskönyvben mindenképp kiadnám, ziháló hangú, de azért sportos színész hangjával, kb. egy maratonra kalibrálva a hangzóanyag idejét (szóval jóval hosszabb legyen ám két óránál, az alatt csak pár világbajnoknak megy).

Idézeteket is felfedeztem, naná, posztmodern habarcs, konkrétan Nagy László- , K. és T. Dezsők, EP, WS (mindkét WS) meg Csáth-mondatok rémlenek, de biztos sok van, meg filmes is, ezekből is lehet házi feladat a bölcsészkaron. (Eléggé és akkor mi van – kategória ez a játék amúgy.) Sötétkamra is kicsit a könyv: olyan képeket hív elő, amiket azt hitted, már el is felejtetted, vagy legalábbis régesrégi jeleneteket az életedből (Az ember csak gyerekként tép vele a melegen hazavitt friss kenyérbe. Vagy ma már nem kapni melegen friss kenyeret?) De a Kontextust azért talán nem túlzás hiányolni, na persze ki is lehet röhögni ezt az olvasói vágyat, elvégre nudistastrandra sem a legújabb fürdőruhadivatot lesni jár az ember, de hát akkor is, a könyvszerűséghez némi mondatgubancolódás is jár, nem csak egy mondatdepó, egy mondatmandala, vagy mi a köldökszösz.

>!
János_testvér P
Neszlár Sándor: Egy ács nevelt fiának lenni

Nem tudom, mi ez, de jó. Új út, mint Szvoren Edina prózája is (már amennyire ismerem). Örvendeztem néki.

4 hozzászólás
>!
virezma P
Neszlár Sándor: Egy ács nevelt fiának lenni

Kezdjük azzal, hogy a cím telitalálat. A szerző fut, ez is plusz pont. Maga a könyv érdekes kísérlet, ami engem a Polaroidokra emlékeztetett; de nem állt meg ott, hogy megpróbált frappáns lenni, hanem bizonyos, kifejezetten kellemetlen kérdésfelvetésével húsba vágott. Máskor olyan „aha” érzésem volt (és nem a forever young). Kb. mint egy füveskönyv, csak nem olyan giccses. Néha elő kéne venni.

>!
getler
Neszlár Sándor: Egy ács nevelt fiának lenni

1. Kivenni a könyvtárból a könyvet. 2. Túlélni a szorgalmi időszak utolsó hetét. 3. Elolvasni a könyvet. 4. Inni egy jó erős kávét. 5. Belefeledkezni egy jó könyvbe. 6. Kocsmában tölteni egy estét a barátokkal. 7. Tanulni az első vizsgára, nyelvtörténet, agyrém. 8. Befejezni a könyvet. 9. Megvacsorázni. 10. Szeretni a könyvet. 11. Értékelést írni róla. 12. Visszavinni a könyvtárba, majd egyszer…


Népszerű idézetek

>!
csucsorka

Hívhatjuk még szerelemnek, ha már nem remeg a kezem, amikor megérintelek?

XXII. mondat

6 hozzászólás
>!
csucsorka

Tőled kérdezem, de nem azért, mert egyedül te vagy itt, hanem mert csak a te válaszod érdekel.

Appendix, 7. mondat

>!
csucsorka

Régen ezen a napon volt a születésnapod, ma meg csak hétfő van.

Appendix, 55. mondat

1 hozzászólás
>!
csucsorka 

Mennyi felesleges holmi, visszük magunkkal a múltat, pedig nem is akarunk rá emlékezni.

65. mondat

2 hozzászólás
>!
csucsorka 

Egy több száz éve halott költő életét jobban ismerni, mint a saját rokonokét.

654. mondat

>!
csucsorka 

Lapozni egy könyvben, letörölni az asztalt, új ruhát felvenni, kicserélni egy izzót, elfelejteni téged.

790. mondat

>!
csucsorka 

Azt szeretném, ha mindenki tudná, de azért titokban is maradjon.

90. mondat

>!
János_testvér P

Azt szeretném, ha mindenki tudná, de azért titokban is maradjon.

90. mondat

>!
csucsorka

Házibuliban úgy választani a zenét, mintha te is itt lennél.

87. mondat


Hasonló könyvek címkék alapján

Rebecca Donovan: Boldogító lélegzet
Winston Groom: Forrest Gump
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka
Csontos János: Angyaldekameron
Csobánka Zsuzsa: Belém az ujját
Jón Kalman Stefánsson: A halaknak nincs lábuk
Raduan Nassar: Kőbe vésve
Adam Foulds: Eleven útvesztő
Piotr Szewc: Alkonyok és reggelek