Kurt ​Szejt és Sura (Szerelemben, háborúban 1.) 20 csillagozás

A ​sikeres TV sorozat után könyvben is

Nermin Bezmen a cári Oroszország pompázatos mindennapjaiból a bolsevik forradalom során egészen Isztambulig elsodródott életekről mesél. A 1892-beli ukrán Jalta városából a birodalom központjába, Szentpétervárra, a Kárpátok harcvonalától a forradalom poklába és végül a megszállás alatt álló Isztambulba kalauzol minket. A főszereplőkkel együtt átélhetjük a korabeli politikusok és a trojkák varázslatos világát, a forradalom kegyetlenségét, a darabokra hulló Oszmán birodalom utolsó napjait. Kurt Szejt: Mirza Eminof fiaként egy vagyonnal és nemes címmel rendelkező családba született. Sármos volt, törekvő és merész. II. Miklós cár testőrségében elért főhadnagyi rangjával kivívta a bolsevikok gyűlöletét. Menekülés közben egy ládányi fegyverrel látta el Musztafa Kemal török forradalmi seregét, amiért semmiféle jutalmat nem fogadott el. Életét a semmiből kellett újraépítenie; s egyedüli tulajdonaként csupán a büszkesége maradt. Hazatér a… (tovább)

Eredeti cím: Kurt Seyit ve Şura

Trivium, Budapest, 2016
Trivium, Budapest, 2016
456 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155334429 · Fordította: Sastyin Gergő

Katica_98>!
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura

Szerintem azok olvasták el a könyvet, akik látták a filmet. spoiler Mindkettő a maga műfajában nagyon jó. Az írónő, főhősünk, Kurt Szejt Eminof főhadnagy unokája.
Igazából egy jól felépített könyv, ami egy nagy szerelem története. Meg kell említenem, hogy minderről csak a könyv második felében olvashatunk. Az első néhány oldal a 24 éves Szejt és a mindössze 15 éves Sura találkozásáról szól. Aztán megismerhetjük főhősünk életét, gyerekkorát, az Orosz – Japán háborún és, a bolsevik forradalomon, hazaáruláson keresztül. Már 12 éves korában el kellett válnia szüleitől, katona akadémiára küldik, mivel édesapja nyomdokaiba lép, aki az emberségre, becsületre és nem utolsó sorban a hazaszeretetre nevelte. Ez kb. a könyv fele, talán kétharmada. Az események mellett az írónő gyönyörű képet festett az nagy téli orosz tájról. Szinte láttam ahogyan a trojka szállt a friss havon. Az könyv utolsó harmada a szerelmi történet. Amikor a két fiatal újra egymásra talál, az akkori viszonyok arra kényszerítik őket, hogy Törökországba meneküljenek, ami angol megszállás alatt van. Itt próbálnak a semmiből új életet kezdeni.
Mire képes és mennyit bír ki egy ilyen helyzetben a nagy szerelem? Újrakezdés, honvágy, megbocsátás, túlélés. Büszkeség, ballépés. Mindez merre vezet?

Nem tudhatjuk, hogy a könyvnek mennyi a valóságalapja, de sokkal több lehet mint a filmnek, mert a forgatókönyvet nagyon átírták. Mindenkinek ajánlom elolvasni, aki nézte a filmet, sőtt, a könyv második részét is, Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Murka mivel igaz történet alapján íródott, és így lesz egész a történet. A könyvet hazájában negyvenötször adták ki.

Kimletti P>!
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura

A 20. század elejének történelme végtelenül izgalmas, bár úgy gondolom, akik megélték, átélték, nem így jellemeznék azt az időszakot.
Szejt Eminof története bontakozik ki a lapokon, egy mesébe illő szerelmi történetről kezdünk olvasni, a bálok, a csodás ruhák, a cári Oroszország nemesi rétegének miliője teljesen elvarázsolt az első pár oldalon. Szejt, a fiatal katona megismerkedik Surával, a csodaszép, ártatlan lánnyal, aki az első bálján vesz részt. A két fiatal egymásba szeret, de a sors nem kegyes velük. Árulás, önfeláldozás, önfeladás, szerelem, szenvedély, fájdalom, veszteség….ez kíséri végig a fiatalok életét.
A bolsevik forradalom, majd a hatalomátvétel időszaka a cári testőrségben szolgáló katonát, akinek a családja ráadásul nagybirtokos arisztokrata, nem kíméli. A lapokon megelevenedő történelem cseppet sem zavaró, nem tolakodó, azok is értékelni fogják, akik annyira nincsenek oda a történelmi könyvekért.
Szejt a Krím-félszigetről származik, Törökországba menekül, ahol befogadják, bár teljesen ott sem zökkenőmentes az élete. Bevonódik a török függetlenségi háborúba is, Musztafa Kemal alakja ebben a könyvben is dicsfénytől van övezve, de ez természetes is, hiszen a szerző maga is török. (Ráadásul Kurt Szejt unokája).
Szerintem remek könyv lett, ráadásul igaz történet, hiszen Nermin Bezmen saját családja történetét írta meg. Az epilógus a végén a kutatás nehézségeibe is bepillantást enged, a családi képek tökéletesen kiegészítik az olvasmányt. off
A könyv és a fejezetek csodaszépek, igazán igényes kiadvány maga a könyv is.

Detty77 >!
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura

Természetesen, miután láttam a sorozatot, azután találtam meg Szejt és Sura történetét könyvben is. A bolsevik forradalom, Szejt fiatalkora teszi ki a történet elejét, ami számomra igazán érdekes és különleges volt. A katona fiú hamar kiszakad a családi kötelékből és katona lesz belőle, ahogy a felmenői is azok voltak. Miközben megismerjük Szejt életét, elképesztő leírást kapunk Oroszországról, a bálokról, eseményekről, amik szintén bámulatosak voltak. Szejt és Sura egy ilyen fényűző bálon találkozik, és azonnal egymásba szeretnek. Azonban a két fiatal Törökországba kényszerül, ahol Szejt belekényszerül a háborúba, mely nem csak a mindennapokban, hanem a szerelemben is csatákat idéz elő. Mennyit bír el egy szerelem, távol a hazától? Mürvet nagyon szimpatikus és szerethető volt, ahogy az is, amennyire Szejtet szerette. Zseniális könyv, igaz történet alapján. Nagyon tetszett!

Pumukli82>!
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura

Ez a könyv „kötelező” azoknak akik imádják a cári Oroszországot. 1900 évek elején találjuk magunkat a forradalom előszobájában de még megcsillan a cári elegancia, a bálok. Majd haladunk az időben és a bolsevik megszállás, véres forradalomban talaljuk magunkat. Kapunk ízelítőt a nemzetiség kérdéséből is. A Krím félszigeten élő Török felmenők de most Orosz nemzetiség napjaiból. Ez a könyv történelem, hagyomány, háború, romantika egyben és mint az előszóban olvashatnuk egy igaz történet. Hogy boldogul az a pár akiket elválszt a hagyomány a vallás de egybeköt a tiszta szerelem. Várom a folytatást. A fotók a végén pedig életre keltik a könyvet. ( A sorozat is nagyon jó de hát a könyv az könyv ez az igazi )

Judsza P>!
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura

Egyszerűen imádom a történelmi regényeket, így nem volt kétséges, hogy ez a könyv is tetszeni fog nekem.
Bár sokkal szomorúbb, meghatóbb mint amire számítottam, de ez így volt tökéletes. Teljesen bele tudtam magam élni, oly csodásan ír Oroszországról és Isztambulról.
Már alig várom, hogy a kezembe tarthassam a könyv folytatását.

kismet>!
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura

Egy szép szerelem szomorú történetét követhetjük nyomon a cári Oroszországtól egészen a britek által megszállás alatt tartott Isztambulig.A történelem kedvelőinek igazi csemege lehet ez a könyv.De nem csak nekik,hanem azoknak is,akik hozzám hasonlóan szerették volna kitölteni azt az űrt,amit a sorozat hagyott bennük.Mindamellett a könyv minőségi kivitelezése is igazi felüdülés a szemnek,öröm volt kézbe venni és olvasni…

szvandaaa>!
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura

Végre egy értékes történelmi könyv, olvasmányos stílusban megírva.

Én is – mint szerintem rajtam kívül még jó sokan-, a sorozat miatt kezdtem el érdeklődni eziránt a könyv iránt. Nem gondoltam, hogy egy ilyen nagyszerűen megírt, súlyos történelmi kérdéseket feszegető mondhatni családregényt kapok kézhez. Az írónő stílusa zseniális! Mekkora szív kell ahhoz, hogy valaki így tudjon írni egy számára ismeretlen nőről, akiről csak annyit tudott, hogy a nagypapája életének fontos szereplője volt?

A történet maga pedig szerintem csak azokat nem fakasztja könnyekre, akiknek kőszíve van. Mindenki tud azonosulni Sura érzelmeivel, hogy valami csodálatos, de mégis… Akkor és ott nem működött.
Mesés leíró részeivel olyan képi világot vetít elénk az írónő, hogy mi is részeseivé válunk a történetnek. Halljuk a trojkákat, emlékszünk a fenyőfákra… Maradandó élmény marad. A könyv végén pedig bepillantást nyerhet az olvasó a valóságba pár kép erejéig. Csak ajánlani tudom, jó szívvel mindenkinek.

Zöldövezet>!
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura

Megható volt, sok helyen elszorult a torkom olvasás közben. Nem is tudtam másképp olvasni egy hatalmas lemondásokkal, áldozatokkal és veszteségekkel gyötört szerelem történetét, amelynek hátterében dübörögve omlik össze és tűnik el örökre az I. világháború és a bolsevik hatalomátvétel vérzivataros éveiben a cári Oroszország és a régi világ. Miközben mi elveszítettük a boldog békeidőket, és nem tértek vissza a katonáink mire a levelek lehullottak, ugyanakkor Oroszország is végleg elveszítette addig volt önmagát. Az arisztokráciát „lefejezik”, a cárt és családját kivégzik, a régi rendszerhez hűek százezrei kényszerülnek menekülni a biztos halál elől mindenüket hátrahagyva, és soha többé nem térhetnek vissza szülőföldjükre. Derékba tört álmok, összezúzott sorsok rengetege. A cári testőrség jóképű, fiatal főhadnagya Szejit, és a gyönyörű orosz lány Sura ugyanúgy járnak. Mesébe illő megismerkedésük után szinte azonnal a háború poklába kerülnek, amely elszakítja őket egymástól. Szejitnek emellett választania kell a családja és a török hagyományok, valamint a szerelme között. Mennyit bír ki egy szerelem? Mennyit bír ki az emberi lélek? Mennyi mindent vállal az ember a boldogságáért? És hogyan lehet tovább élni, amikor mindennek vége? A történelem könyvek száraz eseményei és évszámai helyett drámai részletességgel elevenedik meg a korszak káosza a személyes sorsokon keresztül. Igaz történet alapján. Élmény volt a könyvet olvasni azért is, mert láttam a sorozatot, és a regényben sok mindenre kaptam választ, amit a sorozatban hiányoltam. De fordítva is így volt pár helyen. Néhány dolog másképp van a könyvben, mint a filmes változatban, de a két külön műfaj sajátosságaiból adódó szükséges változtatások elkerülhetetlenek. Ez viszont semmit sem ront a sorozat értékén, érdemes a könyv mellett azt is megnézni. A folytatás olvasós.:)

narita>!
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura

A sorozat nagyon megnyert magának anno,később tudtam meg hogy igaz történetet dolgoz fel. Rögtön felkeltette az érdeklődésemet a film alapjául szolgáló könyv. Surát és Szejitet nagyon megkedveltem, bár néhány döntésüknél a fejemet fogtam. Annyi szenvedés után,mikor végre boldogok lehetnének, elszúrják. Olyan csekély jelentőségű dolgokon vesznek össze, ráadásul esélyt sem adnak egymásnak megmagyarázni (főleg Szejit). Sokszor éreztem a sorok között, hogy Szejit nem is igazán szereti Surát, olyan könnyen lemondott róla és beleugrott egy házasságba. Vajon Sura kezét miért nem kérte meg? Ez a szerelem legjobban csak a testiségben mutatkozott meg nála. Bár nem igazán tudhatjuk hogy mi is játszódott le igazából Szejitben. Mürvet karakterét annyira idegesítőnek találtam, egyfolytában hisztizett és féltékenykedett, egyáltalán nem illett Szejithez. Igen, az élet írja a legszomorúbb történeteket. Sajnálom, hogy nem egymás mellett lelték meg a boldogságot és hogy a közös történetük a kikötőben véget ért.

Szelén>!

Az igazi érettség egy lassú, erőfeszítést igénylő folyamat.

ScarlettBlair>!

-Nem hiszem, hogy valaha férfi szeretnék lenni.

36. oldal, 2. fejezet

Szelén>!

– Egy háborúban mindkét fél saját magának ad igazat, fiam.

ScarlettBlair>!

Minden pompásabbnak tűnik a valóságnál, ha egyszer fehér palástba burkolózik a táj.

11. oldal, 1. fejezet

Timcsyke>!

– A sóvárgás, fiam, olyasfajta érzés, mely kizárólag akkor fog el, ha van kit szeretned. És ez boldogságra ad okot. Egészen addig, amíg a szeretteid nem kerülnek túl távol tőled ahhoz, hogy meglátogasd őket. Abban az esetben viszont elviselhetetlen fájdalommá erősödhet ez a vágyakozás.

ScarlettBlair>!

-Tudod régebben azt hittem, hogy ilyen búcsúzásokra kizárólag a színpadon kerülhet sor. Ezek szerint éveken keresztül a valódi élet egyik jelenetére készültem, és még csak fogalmam se volt róla.

16. fejezet, 270. oldal

ScarlettBlair>!

Végtére is, nem az a sors dolga, hogy az ember vágyaival mit sem törődve irányítsa valamerre a halandók életét?

350. oldal, 24. fejezet

Detty77 >!

Már rég elfelejtettem, hogy hol is húzódnak a szerelem határvonalai.

Pumukli82>!

– Egy háborúban mindkét fél saját magának ad igazat, fiam. A történelem majd megmutatja, hogy valójában kinek volt igaza.

Szerelemben, háborúban sorozat · Összehasonlítás