Csontváry 13 csillagozás

Németh Lajos: Csontváry Németh Lajos: Csontváry Németh Lajos: Csontváry Németh Lajos: Csontváry Németh Lajos: Csontváry Németh Lajos: Csontváry Németh Lajos: Csontváry

(Hatodik kiadás, Corvina,1994)
" Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) patikusból lett festővé – ahogy maga állította, a „szellem” hivatására. S bár munkái, sőt ő maga is gyakran tűnt nevetségesnek kortársai szemében, az idő őt igazolta. Kötetünk hatodik, bővített kiadása a festő hetven képének reprodukcióját tartalmazza, a bevezetőt Csontváry szakértője, a kiváló, nemrégiben elhunyt művészettörténész, Németh Lajos írta. Az albumot Csontváry ihletett, sokszor messianisztikus hangvételű írásaiból készült válogatás egészíti ki.

A borítón: Jajcei vízesés, 1903. Részlet "

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magyar mesterek Corvina

>!
Corvina, Budapest, 2004
106 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631354008
>!
Corvina, Budapest, 2002
keménytáblás · ISBN: 9631351629
>!
Corvina, Budapest, 1994
36 oldal · ISBN: 9631326357

8 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Németh Lajos: Csontváry

Csontváry életének első jelentősebb összefoglalása ez a könyv, Németh Lajos tudományos igényű műve, ami először1964-ben jelent meg a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata zászlaja alatt. Az alkotó más festőkhöz viszonyítva csekély számú műalkotása itt mélyreható elemzésekkel ellátva ismerhető meg, s a szerző olyan részletekre is rámutat, amelyeket a felületes szemlélő a kiállításokon nem fedezhet fel, nem ismerhet meg. Különösen látványosak a művek legfontosabb részleteit kiemelő, egész oldalas képek, amik ilyen nagyításban a művész technikájába, az alkotói folyamatba is bepillantást engednek, ezzel is kedvezve azoknak, akik mélyebben is vizsgálni kívánják eme kivételes művész munkáit. S mindez a festő életrajzába illesztetten- kitűnő összhangot eredményezett. Aki mélyebben szeretné megismerni a művészt és munkásságát, bátran ajánlom!
Büszke vagyok, hogy az első kiadás került a birtokomba.

https://moly.hu/karcok/1381993
https://moly.hu/karcok/1382021
https://moly.hu/karcok/1381518
https://moly.hu/karcok/1379655

Hoacin>!
Németh Lajos: Csontváry

„Eredeti volt mindenütt és mindenben, független mindentől és mindenkivel szemben.”

Csontváry képeit legalább akkora ámulattal szemléltem gyerekkoromban, mint a Szürrealizmus Enciklopédiáját. A fenséges tájak, végtelen távlatok, ragyogó színek oly természetességgel szivárogtak be valahová a tudatom mélyére, mint Dalí, Miró és a többiek absztrakt bazárja. Nem csoda, hogy álmodtam is velük, lidércesen magasodott fölém a furcsán megvilágított zarándoklatos cédrus, pazar fenyvesek mélyén tündökölt a rózsaszín palota (álmomban repült is a Tátra fölött), sárgán ragyogott a holdtölte Taorminában. Csontváry tájképei oly fantasztikusak, akár valószínűtlen világok pompás jelenetei a színek alternatív dimenziójából.
A kötettel a gyerekkori nosztalgia miatt elfogult vagyok, holott vétek a Jajcei villanyművet és a Nápolyi naplementét fekete-fehérben leközölni, helyettük akadt volna olyan sikerületlenebb darab, aminek nem árt a szürkeárnyalat. Arról már a festő sem tehet, hogy Baalbeket sokszorosan kötötték az első kiadásba, és hogy némelyik festményét aprólékosan kinagyították, ami néhol mindenképp érdekes, néhol viszont hatásában egy szépségverseny győztesének pórusvizsgálatára emlékeztet. Ó, ha ekkora terjedelemre volt keret, mennyi nagyszerű kép férhetett volna még a könyvbe!
Előrebocsátom, hogy Csontváry tényleg az egyik kedvenc festőm, így tán ő maga sem haragudna meg, amiért pár alkotásán már hatévesen is kuncogtam. Zrínyi kirohanásán a hordós pálmafák előtt mutogató-dülöngélő iskolai színjátszókör török hadsereg a kúton nyújtógyakorlatokat előadó taggal mindig szórakoztatott, pláne, hogy a gondos kinagyításon az egyik figura aggodalmas Mikulásra hajaz, mondjuk engem is nyugtalanítana a dézsás pálmák sorsa. Viszont milyen mesés az az égbolt szín, és a lángoló művelődési ház vár!
Az Allegorikus jelenet kukucskáló lényei és a Magyarok bejövetele csúnya tevéje ellenére Csontváry zseniális. Olyanok a tájképei, mint amikor kiállsz egy hegyoromra, és eléd tárul a lenyűgöző panoráma, a kaptatás miatt még ezerrel lüktet benned az adrenalin, és így naplementét látni már-már diadalmas bekukkantás a hétköznapok kulisszái mögé. Ahogy a szerkesztő fogalmaz: „Nem csupán festő akart lenni, hanem filozófusként fürkészni kívánta a lét titkait, hódolni a mindenekfölött levő Természet fenségének (…) álom és valóság határmezsgyéjén fakadó látomások révén.”
Még most is mélységesen bele tudok veszni a Nagy Tarpatak a Tátrában látképébe. És van egy fiktív, sosemvolt emlékképem az athéni sétakocsikázásról.

3 hozzászólás
dontpanic>!
Németh Lajos: Csontváry

A messzemenőkig támogatom a kreatív energiák pszichológiai lecsapolását, de amikor azt olvastam, hogy Csontváry cédrus képeit a farajzolós teszteknek vetették alá, azt suttogtam megdöbbenve: blaszfémia.

Csontváry titka – számomra – megfejthetetlen marad.

(A képek miatt nem lehet más, csak öt csillag.)


Hasonló könyvek címkék alapján

Nikolausz Krisztián: Löszmélyút-kultúra
Verba Andrea: Paizs Goebel Jenő művészete
Gellér Katalin: Zichy
Horváth Viktor: Möbion
Pataki Ferenc – Szuromi Pál: A teljesedés évgyűrűi
Bánszky Pál: A képzőművészet vadvirágai / The Wild Flowers of Fine Arts
Skonda Mária – Völgyi Miklós (szerk.): Naivok: naiv és autodidakta magyar és cigány művészek
Bánszky Pál: Bán Magdolna
Bánszky Pál: Süli András
Bay Miklós – Büki Barbara – Kovács Zita – Rád Szilvia – Szakál Aurél: Thorma