Sötétben ​élsz 7 csillagozás

Németh Balázs: Sötétben élsz

A történetek zöme életszerű eseményeket dolgoz fel. A közös pont a novellákban a félelem. Félelem a zárt ajtók mögött történő bántalmazástól, a természetfelettitől, a múltbéli tettek súlyától, az emlékektől. A történeteken keresztül az író elkalauzolja az olvasót egy-egy olyan szituációba, ahol a szereplőknek le kell győzniük a saját félelmüket, bűntudatukat, a szerelem beteljesülésének érdekében felidézni és elmesélni rég eltemetett emlékeit. Megjelenik a családon belüli erőszak, ősi legendák egy elátkozott barlangról, egy fehér ruhás nő szelleme. Vajon van – e kiút a barlang mélyéről? Vajon ébren tud- e maradni az ember, ha egy kísértet erre kéri? A kérdésekre a választ a könyv rejti.

>!
Smaragd, 2023
78 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156297334

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

SzemreValó_könyvek>!
Németh Balázs: Sötétben élsz

Rövid kötet, amelyben hat novella szerepel, a könyvön a horror címke szerepel, ám ezt nem igazán értem, hogy miért, mert nem volt egyik írás sem ijesztőnek mondható. A szerző harmadikként megjelent kötete, mely szintén egy rövid, alig pár óra alatt elolvasható mű volt.

A cím és a borító színei alapján ijesztőbb történetekre számítottam, nem bántam meg, hogy elolvastam, de nem lett a kedvencem, sőt kissé csalódtam is benne.Tényleg életszerű írások, ám azért vannak benne számomra hihetetlen momentumok is. Ilyen volt például az első novella A szomszéd kutyájának a befejezése. Ez túl gyors volt, és szerintem ilyen iramban nem változhat meg egy ember, ahogy ebben az írásban történt. Ezt az első szituációt, amely le volt írva ténylegesen mondanám olyan helyzetnek, amely akár velünk is előfordulhat, illetve az utolsó is, ám némi túlzást azért felfedezni félek az írásokban.

A néhány helyesírási, elgépelési hiba, amelyet olvasás közben felleltem egy kissé elvették az olvasás élményét. Számomra néhol furcsán voltak megfogalmazva mondatok, ami szintén negatívan hatott rám. Ezenkívül, szerintem kissé csapongó volt, néhány mondat kicsit hosszúra sikerült. A horror címkét én nem írtam volna rá, igaz, hogy néhány novellára ráillik a félelem, mert jellemzi egyik-másik írást, de nem az összeset, és nem is nevezném horrorisztikusnak.

A kötet rövidsége ellenére gyorsan lehetett vele haladni, ám mégis lassítottak a hibák. Az egyik novella, amelyben volt olyan rész, ami igazán tetszett az A láthatatlan ajtó címet kapta. Ettől eltekintve tényleg nem bántam meg, hogy elolvastam.

2 hozzászólás
szentesi_katalin P>!
Németh Balázs: Sötétben élsz

Láttam a kisvideót, és úgy kezdtem el, hogy na most tuti borzongás lesz. De sajnos ez egyáltalán nem jött be. Inkább csak rémmeséknek mondanám a történeteket, némelyiket még annak sem.
A láthatatlan ajtó pl. nekem kakukktojás volt a többi közt. De azért az, és A szomszéd kutyája eléggé tetszett. Csak kár, hogy nagyon rövidek.
A többi nem nagyon jött át. :( Vagyis hosszabb, kidolgozottabb formában már más lenne a helyzet. Pedig szerettem volna szeretni.
off

inci81 P>!
Németh Balázs: Sötétben élsz

Kedvelem a sötétebb hangulatú történeteket, amelyek borzongatják az ember lelkét, ugyanakkor el is gondolkodtatnak. A hosszabb könyveket, és a pár oldalas novellákat is. Németh Balázs: Sötétben élsz című rövid novellafüzére pont ilyennek ígérkezett mind a borító, mind a fülszöveg alapján, így éltem a lehetőséggel, amikor a Smaragd Kiadónak köszönhetően lehetőségem adódott az olvasásra.

Nagy érdeklődéssel kezdtem el a Sötétben élsz egészen rövid kis kötetét.

A történetek mindegyike sötét hangulatú volt, némelyik fantasy vonásokkal bírt, némelyik romantikus jegyeket hordozott, de minden esetben ott volt a misztikusság, ami borzongatni kívánta az olvasókat. Nálam ez kevéssé sikerült, már a borzongatás, de ez csak én vagyok. Ettől még mások lehetséges, hogy jobban érzik ezt a hatást.

Mindenesetre annyi bizonyos, hogy egytől-egyig elgondolkodtatóak a novellák, amiért kedveltem ezt a kötetet, még akkor is, ha nem minden mozzanata ragadott meg.

Részletesebb vélemény:
https://konyvszenvedely.blog.hu/2023/03/15/nemeth_balaz…

Moncsi22>!
Németh Balázs: Sötétben élsz

Sokáig gondolkoztam rajta, hogy mit is írhatnék, mert nem egy mindennapi novelláskötetet tartottam a kezemben.

A kötetben megtalálható a horrortól a romantikáig szinte minden. Az író stílusa könnyed és egyedi. Olyan, mintha nem is leírná a történeteket, hanem elmesélné úgy, hogy szemtől szemben ül velünk.
Egy dolog nagyon zavart benne. Olyan, mintha néha elkalandozott volna mesélés közben és ezzel összezavarja az olvasót, mert egész más mederbe tereli a történetet.
De ami nagyon is igaz és jellemző az íróra és erre a kötetére is, hogy olyan szituációkat mutat be, amelyek akár igazak is lehetnek.
Bővebben: https://valosaggavalt.blogspot.com/2023/02/eloolvasas-n…

Pesu>!
Németh Balázs: Sötétben élsz

Nagyon sajnálom, de nekem ez a könyv nem jött át. Csalódott vagyok. Többre számítottam. Számomra egyik sem volt egy kicsit sem ijesztő, hogy indokoltnak érezném a horror címkét rajta. Nagyon szerettem volna szeretni és méltatni, de sajnos nem tudom.
Rövid és tömör történetek voltak, amiknél sokszor azt éreztem, hogy se füle, se farka a sztorinak. Én csapongónak érzem és szokszor feleslegesen fűzött hozzá az író apró részleteket, amik csak elvették a fókuszt a fő szálról. Szerintem arra kellett volna a nagyobb hangsúlyt fektetni és kicsit jobban kidolgozni őket. A mondatokat rövidnek éreztem és a párbeszédek néha elég furák voltak számomra.
Sajnálom, hogy nekem nem tetszett, mert szerettem volna egy újabb magyar írót támogatni és ajánlani.
Remélem másoknak jobban tetszik majd mint nekem, mert nincs kizárva, hogy csak az én tetszésem nem nyerte el!

Mária_Zsófia_Megyesi>!
Németh Balázs: Sötétben élsz

Számomra ez a könyv jött át a leginkább. Minden egyes történet megfogott valahol de leginkább a „Láthatatlan ajtó” volt ami a legtöbbet adta számomra. Kívánok az írónak sok sok sikert és kitartást a következő könyvéhez. Nagyon várom már hogy új és fantasztikus történetekkel lépjen meg minket.

elena_honoria IP>!
Németh Balázs: Sötétben élsz

A könyv visszahozta középiskolás éveim emlékeit, mert akkoriban nagyon nagy rajongója voltam Stephen Kingnek.
Nosztalgikus hangulatban olvastam végig a novellás kötetet. A vámpíros sztori tetszett a legjobban. Köszönöm az írónak, hogy megtiszelt bizalmával és megajándékozott a könyvével. Egy tehetséges fiatalembert ismertem meg a személyében, akiben sokkal több lakozik, mint azt ő maga is gondolná. Bíztatom, hogy mélyítse el tudását, és lépjen feljebb az írók világában. Egy horror témájú regényt szívesen olvasnék tőle :)


Népszerű idézetek

SzemreValó_könyvek>!

Egy biztos, a kutya megtanította az embert megbecsülni azt, amije van.

16. oldal

SzemreValó_könyvek>!

De ne, én eladtam magam az ördögnek, aki magával rántott a sötétbe.

37. oldal

SzemreValó_könyvek>!

Rebeca semmi kivetnivalót nem talált a szomszédokban sem azelőtt, sem akkor, amikor egy alkalommal az apja áthívta őket egy közös bográcsozásra, és ők készségesen elfogadták a meghívást.

(első mondat)

SzemreValó_könyvek>!

– Hát most már tudod. Amióta kikerültem a zárdából, azóta minden nap eljövök erre a környékre és leülök a tóparton oda, ahol találkoztunk, és mosolygok, hogy minden napot megélhetek vidáman, és jókedvűen, mert hisz' egy életünk van, azt csináljuk jól. Nekem az eleje nem igazán indult jól, de mindenki maga dönti el, hogy mit kezd a sajátjával és a mágányba zárt órákat hogyan váltja fel a vidámság, mert mosolyogni jó. Megtanultam kezelni az élethelyzetemet, és azt, hogy ha már rosszul indult, nem kell neki úgy is folytatódni, mert az élet a legnagyobb ajándék egy ember számára.

50. oldal

SzemreValó_könyvek>!

A félelem és a szorongás az ember életében valamilyen módon mindig felszínre kerül.

57. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Éjszakai műszak
E. T. A. Hoffmann: A király menyasszonya
Borisz Akunyin – G. Cshartisvili: Temetői történetek
Fülöp József (szerk.): Egyem a szíved
Vic Parker (szerk.): Klasszikus rémtörténetek
Alekszej Tolsztoj – G. A. Becquer – Jakumo Kojszumi: A vurdalak család / A kísértethegy / Mimi-Nasi Hojcsi legendája
Stephen King: Minden haláli
Neil Gaiman: Tükör és füst
Stephen King: Rémálmok és Lidércek
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019