Művészek ​és pszichopatológia 10 csillagozás

Németh Attila: Művészek és pszichopatológia

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tartalomjegyzék

>!
Medicina, Budapest, 2015
284 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632265704

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
cseri P
Németh Attila: Művészek és pszichopatológia

Anno Gerevich József pszichiáternek hallgattam hasonló témájú előadását, nagyon érdekes volt.
Ez is az, de kicsit nyomasztó olvasmány. Nagyon sokat meg lehet tudni belőle a kiválasztott művészek életéről, de mivel mindez a pszichiáter szemszögén keresztül van ismertetve, és a művészek élete súlyos mentális problemákat, pszichiátriai zavarokat illusztrál, én néha nem olvastam annyira szívesen. Nyilván utólag nehéz már diagnosztizálni bárkit is, a szerző módszere az, hogy az, hogy eredeti dokumentumokat, önéletrajzokat, leveleket, visszaemlékezéseket használ fel, amelyek igazolják az adott mentális problémát. Aki szeret művészek életéről olvasni, annak érdekes lehet.

>!
Elsie
Németh Attila: Művészek és pszichopatológia

Azt a kérdést érzem ezzel a könyvekkel kapcsolatban, ami Nyárynál is sokszor előjön; meddig etikus belevájni egy művész életébe, mikortól megy ez bulvárszámba, releváns-e az alkotó életrajza az alkotásban, és ha igen, mennyire etc. A határt én a csámcsogásnál és a l'art pour l'art élvezkedésnél húznám meg; ha ezek a könyvek segítenek jobban megérteni és elmélyülni egy művész munkáiban, már megérte. Azonban ha csak azért íródtak, mert az életük legnyomorúságosabb és legrosszabb pillanatain jó élvezkedni, valami félrecsúszott. Ez a könyv egyértelműen az első kategória, Németh tisztelettel és szakértelemmel bánik a kötet művészeinek személyes poklaival, a műveiken keresztül vezeti át rajta az olvasót.

>!
Csancs
Németh Attila: Művészek és pszichopatológia

Ez egy nagyon érdekes könyv mindazoknak, akik érdeklődnek a pszichiátria iránt, hiszen híres művészek életén keresztül ismerhetjük meg a főbb pszichiátriai betegségeket, mint pl. szkizofrénia, hangulatzavarok, szorongásos zavarok vagy szenvedélybetegségek. A könyv szerzője 23 híresség (pl. Gulácsy Lajos, Van Gogh, Csontváry, Babits, József Attila, Juhász Gyula, Dosztojevszkij, Michael Jackson, Frida Kahlo, Ravel, Dalí…) életét kórtörténetként elemzi, és versrészletek, festmények vagy éppen baráti beszámolók segítségével támasztja alá a diagnózisát. Laikusoknak is élvezhető, hiszen könnyen olvasható, és a pszichiátriában használatos kifejezéseket is megmagyarázza, sokat lehet tanulni belőle.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Csancs

A jó szándékú laikusok gyakran azt hiszik, hogy a depressziós beteget csak vidám helyre kellene elvinni, és attól felvidul, jókedvre derül. Nehezen értik meg, hogy a beteg ettől még rosszabbul lesz, mert éles kontrasztként éli meg a barátai jókedvét, és bűntudata keletkezik, hogy elrontja a társak hangulatát. Ez a depresszióját inkább súlyosbítja.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bűntudat · depresszió

Hasonló könyvek címkék alapján

Adorjáni Ferenc: Lélekvonat
Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei
Pogány Ö. Gábor: Magyar festészet a XIX. században
Lakshmi Bhaskaran: A forma művészete
Híres festők 2. – Claude Monet
H. Takács Marianna: Murillo
Bernard Champigneulle: Art nouveau – Jugendstil – Szecesszió
Jajczay János: Karácsony a művészetben
Rolf Toman – Birgit Beyer – Angelika Gundermann (szerk.): Román stílus
Aradi Nóra: A szocialista képzőművészet története