A ​pedagógia problématörténete 3 csillagozás

Németh András – Pukánszky Béla: A pedagógia problématörténete

A neveléssel, oktatással, tanítással-tanulással kapcsolatosan megfogalmazódó kérdések az emberi társadalmak fejlődéstörténete során újra és újra felmerültek, és egyre markánsabban befolyásolták az adott korszak mentalitásának, gondolkodásmódjának sajátosságait. Elméletek fogalmazódtak meg a gyereknevelés céljára, módszereire, az iskolára, a tananyagra és sok más hasonló témára vonatkozóan, s ezeknek a teóriáknak a fényében alakult a pedagógia, az iskoláztatás hétköznapi gyakorlata.

>!
Gondolat, Budapest, 2004
556 oldal · ISBN: 9639567183

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Népszerű idézetek

Esmeralda P>!

Plutarkhosz következőképpen ír a nők neveléséről a Párhuzamos életrajzokban :
Lükurgosz [Spárta] igen nagy figyelmet fordított a nők dolgaira. A leányok testét versenyfutással, birkózással, diszkosz- és lándzsavetéssel edzette, hogy a jövendő magzat erős és egészséges szervezetben foganjon és növekedjen, s a nők könnyebben viseljék a gyermekszüléssel járó fájdalmakat. Leszoktatta őket az elpuhult és elkényeztetett életről, és állandó szokássá tette, hogy az ifjak és leányok ruhátlanul vegyenek részt a körmenetekben; az istenek ünnepein körtáncot jártak, és kardalokat adtak elő, s ilyenkor nézőként jelen volt a város egész ifjúsága. […] Mindezek a szokások növelték a házasodási kedvet. […] Az olyan dolgok, mint a csaknem teljesen ruhátlan leányok látványa az ünnepi körmenetekben és az atlétikai versenyeken- mint Platón mondja-, nem a geometria, hanem a szerelem kényszerével töltötte el az ifjakat.

335. oldal

Esmeralda P>!

A nők nevelésének esküdt ellensége volt például Novarrei Fülöp, aki a szűzies erények megőrzése érdekében tiltotta a nők elemi oktatását is. Szerinte az olvasó nő levelet kaphat szeretőitől, ha pedig írni is tud, akkor válaszolhat is rájuk, szégyent hozva ezzel családjára.

343. oldal

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Felkai László: Neveléstörténeti dolgozatok a dualizmus koráról
Fűzfa Balázs – Fazekas Annamária (szerk.) – Horváth H. Attila: Süss fel nap I.
Vekerdy Tamás: Álmok és lidércek
Johannes Amos Comenius: Orbis sensualium pictus
Kozma Tamás: Az összehasonlító neveléstudomány alapjai
Szabolcs Éva (szerk.): Pedagógia és politika a XX. század második felében Magyarországon
Baska Gabriella – Nagy Mária – Szabolcs Éva: Magyar tanító, 1901
Knausz Imre: Műveltség és demokrácia – Kísérletek a pedagógia bírálatára
Szabó Miklós: Az orosz nevelés története (988-1917)
Fazakas István: Erdély nagy pedagógusai