Requiem ​egy hadseregért 29 csillagozás

Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért

Fasiszta ​kormány fasiszta hadseregéről van szó, rablóhadjáratban részt vevőről. Talán győzelmet kívántunk volna neki? Nem, nem erről van szó! Nem a 2. magyar hadseregről, mint fasiszta katonai szervezetről, hanem az abba kényszerített, cinikusan halálba hajszolt emberekről van szó.
Mikor a magyarok déli szárnyához csatlakozó olasz hadsereg nem érkezett haza a Don mellől, mert ott pusztult, Olaszországban forradalmi nyugtalanság kezdődött, sztrájkok, tömegtiltakozások terjedtek el futótűzként, mintegy az 1943. nyári Mussolini-ellenes megmozdulás előjeleként. El akarták számoltatni a fasiszta kormányt: hová lettek a katonáik? Azóta – szovjet-orosz koprodukcióban! – két film is készült már erről a hadseregről, ennek sorsáról és tragédiájának politikai jelentőségéről.
Nálunk akkor döbbenetes közönnyel tért napirendre az ország a katasztrófa felett. Persze hogy hírzárlat volt, persze hogy kemény volt a cenzúra és erős a politikai terror: de mégis. A mohácsinál… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magvető Zsebkönyvtár

>!
Magvető, Budapest, 1982
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632716043
>!
Magvető, Budapest, 1974
244 oldal · puhatáblás
>!
Magvető, Budapest, 1973
240 oldal · puhatáblás

1 további kiadás


Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Ezüst P
Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért

Bizonyos állításai már túlhaladottak, talán nem lehet minden megállapításával egyetérteni, és a személyes meggyőződés is erőteljesebben türemkedik át a sorok között, mint az az ilyen jellegű munkáknál megengedhető volna. Viszont olyan közel hoz, annyira átélhetővé tesz egy – feledést nem érdemlő – történelmi eseményt, hogy arra többé sosem tud majd pusztán adatok és tények halmazaként tekinteni az, aki elolvasta a művet. Ez a könyv ablakot nyit a jelenből a múltba – de csak egyetlen ablakot, semmi mást. Körös-körül vastag falak, évtizedek iszonyatos távolsága. Az olvasó: tehetetlen, szótlan megfigyelő, nem több. Aztán ahogy mind élesebben rajzolódik ki a közelgő katasztrófa képe, egyre nagyobb elkeseredettséggel, egyre dühösebben, egyre kétségbeesettebben bámulja a szélsebesen pergő filmet a megmásíthatatlanról és helyrehozhatatlanról. Borzalmas, mégis… Meg kell ismernünk, végig kell néznünk minden képkockáját lelki szemeinkkel, ha nem akarjuk, hogy a történelem egy őrült pillanatban megismételje önmagát.

>!
Magvető, Budapest, 1982
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632716043
5 hozzászólás
>!
Gáborr_Nagy P
Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért

Fontos, megrázó, alapos és elgondolkodtató írás, rengeteg adattal, mégis könnyen olvasható. Sajnos a közepétől egyre inkább átüt az ideológia, ez nagyon ront talán még a hitelességen is. Az utolsó pár oldal pedig teljesen felesleges, nem is a témáról szól, az már igazi politikai állásfoglalás a szerző részéről. Sajnáltam, nagyon jól indult.

>!
hejpa
Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért

Kötelező olvasmánnyá kellene tenni, hogy árnyaltabb képet kapjon mindenki a háborúról. Nagyon alapos kutatómunka eredménye az a könyv.

>!
Flóri
Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért

Nagyon fontos könyv. Az információk és következtetések egy része ma már túlhaladott, de úttörő jelentősége volt, és tanulságos, élvezetes olvasmány ma is.

>!
Tiger205
Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért

A maga idejében megdöbbentő mű volt (megdöbbentő, hogy hagyták megjelenni).
Kisebb hibákkal, de az elnézhető.

5 hozzászólás
>!
bszgabi
Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért

A hideg rázott mikor olvastam. Ezt valóban mindenkinek tudni kell, kéne.

>!
nyolcadikutas
Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért

Erős, hiánypótló mű, döbbenetes erővel. Kötelező történelem.

>!
Zábráczky_Olivér
Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért

Kegyelettlel emlékezzünk a 150 000 halottunkra, de ne a ruszkik fe****ből! …..
Persze, gondolom csak így jelenhetett meg. Hát rendben. Tudjuk miről van szó. Nem vesszük komolyan azokat a rettentő rendes orosz partizánokat, meg a rendkívül őszintén felbuzdult oroszok oldalára átállókat.

>!
Károly_Holczhauser
Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért

Arra gondoltam, hogy ez egy kommonizmus alatt írodott, Horthy-t keményen támgadó és szídó könyv lesz, amit a szerző arra használt fel, hogy előreléphessen. Soha nem olvastam előtte még Nemeskürtyt, és meg kell mondanom pozitív csalódás volt. Tényleg nagyon jól és tényszerűen írta le a doni katasztrófához vezető legtöbb ténylezőt. Köszönöm szépen, hogy teljesebb képet kaphattam.


Népszerű idézetek

>!
Ezüst P

Nincsen felsőbb- és nincsen alsóbbrendű nép. Emberek vannak, és a viselkedésüket meghatározó körülmények.

104. oldal (Magvető, 1982)

>!
Ezüst P

Szégyen, hallgassunk hát róla ősi nemzeti szokás szerint.

11. oldal (Magvető, 1982)

>!
Ezüst P

Ezek az emberek megfagytak és elvéreztek és meghaltak és megsebesültek és szenvedtek és megőrültek és hóvakságot kaptak és éhen haltak, és kihunyó tudatuk utolsó értelmes fellobbanásával hazagondoltak, igen, a hazájukra, amiről tudták, bizonyosan tudták, hogy nem a Donnál kell megvédeni: de ha már egyszer mégis ott kellett meghalniok, és sok vad s madár gyomra lett koporsója feláldozott testüknek, akkor legalább egy könnyet ejtsünk értük.

102. oldal (Magvető, 1982)

1 hozzászólás
>!
Ezüst P

Sok volt a továbbszolgálók között a nemzetiszocializmus híve, sokan jelentkeztek munkaszolgálatosok kereteihez; az a típus ez, aki a békeévekben semmire se vitte, s most a hadsereg számszerű bővítése jó alkalom a fix állás, fix fizetés megszerzésére, „egzisztencia” megteremtésére, a kispolgárságból a középosztályba való felkapaszkodásra. Nem kell döntenie, gondolkozik helyette a kincstár és a felettes parancsnoka.

38–39. oldal (Magvető, 1982)

>!
Baki P

1943 februárjában a németek megszállta Európával Sztálingrád halottait gyászoltatták.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Retkes Tamás: Budapest hősei
Závada Pál: Természetes fény
Pavel Luknyickij: Magyar napló
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég
Ken Follett: A megfagyott világ
James Jones: Most és mindörökké
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Ludovic Kennedy: Óriások csatája
Leon Uris: Meghalsz, tengerész!