A ​kőszívű ember unokái 3 csillagozás

Nemeskürty István: A kőszívű ember unokái

"Az ​író történelmi esszéjében azt vizsgálja: a kiegyezés pillanatában felnőtté vált nemzedék, a levert forradalomban részt vett, majd a szükségszerűséget felismerő és ezért a kiegyezés művét megalkotó atyák (ők a kőszívü ember fiai) – egy Andrássy, egy Eötvös, egy Deák, sőt egy Tisza Kálmán – fiai (vagyis a kőszívű ember unokái) mit tettek a kiegyezés művének érvényesítése terén; milyen utat jártak, merre felé vitték az ország szekerét, meghatározták-e az ország sorsát és miképpen.

Nemeskürty – akárcsak előző történeti tárgyú műveiben – olyan korszakot vesz górcső alá, amelyet a szakemberek mostohán kezelnek. Az a véleménye, hogy 1867–1896 közötti években a történészek és irodalomtudósok helytelenül ábrázolják valamiféle békebeli állóvíznek, s hogy az ebben a korszakban tevékenykedő magyar államférfiak és művészek más világot éltek és terveztek meg, mint amit mi róluk magunk elé képzelünk. Az olvasmányosan megírt könyv a szakemberek körében bizonyára vitára ad alkalmat,… (tovább)

>!
Magvető, Budapest, 1987
278 oldal · ISBN: 9631410331

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
ursus MP
Nemeskürty István: A kőszívű ember unokái

Régen olvastam, emlékszem, egy nyaralásra vittem magammal, mert kicsi volt és történelmi témával foglalkozott. Normális értékelés írásához még át kell lapoznom, amit tervezek is. Én annak ellenére csípem Nemeskürtyt, hogy helyenként igencsak elszaladt vele a ló, amikor tanult szakmáján kívüli területre, például a történelemére merészkedett. Úgy emlékszem, ez a könyve meglehetősen tárgyilagosnak tűnt és ugyanakkor megdöbbentőnek. Különösen, amikor a század vége felé korábban ismeretlen politikai erők jelentek meg az addig többnyire Európa után kapaszkodó s a demokráciát tanulgató magyar politikai térben. Rövid, lényegre törő történet arról, mit kezdtek a közvetlen utódok a Reformkor és ’48-’49 eszméivel, azaz milyen konkrét eredményeket szültek a század elejének-közepének erőfeszítései a XX. század fordulójára.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Klára: Hová álljanak a belgák?
Faludy György: Pokolbeli víg napjaim
Wass Albert: Kard és kasza
Szabó Magda: Für Elise
Bán Mór: A Holló háborúja
Bán Mór: A félhold tündöklése
Spiró György: Fogság
Tormay Cécile: Az ősi küldött
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Temesi Ferenc: Por I-II.