Az ​aranyecset 37 csillagozás

Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szádeli, a kisfiú mindenáron festő akart lenni. Végül is szert tett egy aranyecsetre. De az nem volt ám akármilyen ecset: minden, amit festett vele, életre kelt. A madár felrepült a vászonról, a hal kiugrott a falból, a festett vitorlásra még maga a hatalmas, kapzsi császár is felszállhatott. El is fújta a festett vihar, mert ez az ecset az igazságtevés ecsetje. Kelet gazdag mesevidékein, királyi rózsáskertek közt, világvégi sivatagokban, griffmadár lakta, havas hegycsúcsokon és szegény, pici falvak világában jár azóta is Szádeli maga festette táltos lován, segít a rászorulókon, és szembeszáll a gonoszokkal… Nemes Nagy Ágnes lírai hangú meséje második kiadásban, Hajnal Gabriella illusztrációival jelenik meg.

Eredeti megjelenés éve: 1961

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2015
104 oldal · ISBN: 9789634150282 · Illusztrálta: Schall Eszter
>!
Mojzer, Budapest, 2009
ISBN: 9789630960564 · Felolvasta: Mácsai Pál
>!
Holnap, Budapest, 2008
104 oldal · ISBN: 9789633468272 · Illusztrálta: Faltisz Alexandra

3 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 4

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Ibanez MP
Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset

Nagyon meglepődtem, mert ez egy gyönyörűen megszerkesztett, nagyon olvasmányos, felnőttek számára is „szájtátva élvezetes” fantasy-mese. Kapunk itt mindent óriásoktól kezdve griffmadarakon át baglyos csatáig. És ott van a főhős, Szádeli, aki az aranyecsetet kapja. Az ő „szüleinek” történetével indul a mese, így érthető is, hogy miért ő lesz a kiválasztott. Az elején nagyon féltem, hogy majd rossz döntéseket hoz és kihasználják mások, látva, hogy mindenkinek mindent teljesít, de aztán a ponty történeténél megmutatkozott, hogy azért az igazságosság ott van benne. A vége egy kicsit elsietett volt (nem derült ki, ő hogy élte túl), de a lényegen nem változtat: nagyon színes, nagyon kalandos, tényleg egy olyan történet, illetve történetsorozat, amelyet örömmel lehet felolvasni a gyerekeknek. A versbetétek se voltak zavaróak, sőt, egész jó volt így egy-egy mese után egy-egy verset olvasni, ami persze egy történet volt. Ajánlott olvasmány felnőtteknek is!

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset

Hajnal Gabriella által illusztrált kiadványt olvastam.
A rajzok számomra elnagyoltak voltak, abszolút nem gyerekbarát elképzelés szerint készültek, de persze ez az én hozzá nem értő meglátásom. Pontosan ellentétei a történetnek, hiszen az annyira részletesre sikeredett, hogy könnyen bele lehetett veszni.
Néhol számomra annyira elrugaszkodott a valóságtól, hogy az már mesének is sok volt.
Pedig alapvetően egy olyan aranyos kis történet a jóságról, szeretetről, és minden pozitív dologról, hogy nem tudok levonni csillagot.
Külön tetszett az a megoldás, hogy egy próza, egy vers váltakozott, maximálisan fenntartotta az érdeklődésemet.
Nagyon szép rímek, aranyos gondolatok.
Szép, az általam felsorolt „hibák” ellenére is.

>!
Sister
Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset

Vegyesek az érzéseim. A verses betéteket nagyon szerettem, mert dallamos, pergő ritmusú sorok szőtték át a prózai részeket, ami érdekes formát alakított ki. A prózai részekben voltak meglehetősen kegyetlen, gyerekeknek egyáltalán nem való jelenetek is. Alapvetően szép nyelvezetű, különleges kis történet, de mégis hiányzik belőle valami. Nem bántam volna, ha az egész inkább egy verses mesének íródott volna. :)

>!
Habók P
Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset

Verses mese, amelyből a verses részeket nagyon élveztem, a prózát lényegesen kevésbé. A mese maga nagyon tetszett, az ötlet a megelevenedett rajzokkal nagyon jó, és tetszettek a „betét” mesék is, főleg a kis majom története, de ha az is versben lenne… Az illusztrációktól meg el vagyok ragadtatva (M. Lukáts Kató remeke).

>!
gab001 P
Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset

Talán nem épp kisgyerekeknek való, de mindenképp jóra tanít. Tetszett, hogy az egyes részek egymásba szövődtek és egy kerek egészt alkottak. Minden második verses formában íródott, ami ugyan látszólag megtörte, de inkább kellemesen kiegészítette a többit. Ezek a részek különösen tetszettek. A képek viszont eleinte cseppet sem, de aztán valahogy mégis. Eleinte furcsa volt, hogy csak kék és piros színekből állt, de aztán lassan feltűnt, hogy micsoda minták alkotják. Érdekes, varázslatos és tanulságos kis könyvecske.

>!
Móra, Budapest, 1979
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631111431 · Illusztrálta: Hajnal Gabriella
>!
Katherine_Grey
Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset

Vers és próza egyszerre, egymásba át-átmenve mesél egy szelíd, varázslatos keleti történetet. Igazi felnőttköltészet, igazi gyerektörténet. De nekem nem ezek az valódi rajzok: Szádeli nem bumfordi török, sem idétlen kölyök, hanem olyan halvány, szelíd és gyönyörű fiú, mint Róna Emmy rajzain volt.

>!
Gáborr_Nagy
Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset

Az eleje nagyon tetszett, Szádeli szüleinek vándorlása, valamint az aranyecset megszerzése. Utána egyre inkább elkedvetlenített. Még a halas sztori volt oké, de a többi már unalmas, szerintem feleslegesen bőbeszédű. És ha kitalál valaki egy ilyen remek alakot ilyen képességgel, miért nem erről szólnak a történetek? Miért indázik el mindenfelé a mese? Nem látom a célkorosztályt sem, ezt gyerekek nem nagyon értik, felnőtteknek meg semmitmondó.
Viszont megleptem magam olvasás közben, a versek jobban tetszettek a prózai részeknél.

>!
Kek P
Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset

Hááát… nem igazán. Se mint mese, se mint vers a versrészek, leginkább a @Gáborr_Nagy értékelésében (https://moly.hu/ertekelesek/2059604) olvasottakkal értek egyet, rám is hasonló benyomást tett. (Ez jó: egy kicsit be- és lenyomott.) Mivel a netes változatot olvastam (DIA), amihez nincsenek képek csatolva, biztos hogy megnézem még a gyerekkönyvtárban is, mert érdekelnek az illusztrációk.

>!
dianna76 P
Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset

Sajnos nem tudok csak pozitívan nyilatkozni erről a meséről. Nem sikerült maximálisan ráhangolódnom, s bizony több helyen elveszítettem a fonalat. Sajátságos könyvet alkotott a szerző, a vers forma és a próza váltakozásával. Beletekintve a könyvbe, azt hittem több mesét tartalmaz. A történet végeredményben szép, és varázslatos, van mondanivalója. Egyszerre keleties, és népmesés, s megtalálható a mesében a meseis benne, ahogy a jóság és gonoszság is. Szóval tényleg egyedi, és különleges ezzel a sokoldalúságával. A rímes-verses részek sokkal jobban tetszettek, mert könnyebben olvashatóak, s így érthetőbbek is voltak tartalmilag. A prózai részek közül nagyon tetszett a rózsás. Sajnos az illusztrációk sem nyerték el a tetszésemet, bár volt ahol szívesen vettem szemügyre a rajzot. Mindenesetre a történethez hűek voltak, s a mese keleties hangulatát is maximálisan hozták.
Fenyő Ervin szavait is elolvastam a könyv végén. Hasznosnak bizonyult a mese összefoglalása, és um. kielemzése, mellyel a történet mögé lehet látni.

>!
Holnap, Budapest, 2008
104 oldal · ISBN: 9789633468272 · Illusztrálta: Faltisz Alexandra
>!
brena
Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset

Elég érdekes volt…verses részek tetszettek,de egy két mese nagyon ijesztő volt, még én is megijedtem néha…vegyesek az érzéseim…én ezt gyereknek nem igazán játszanám le…az egyetlen amelyik tetszett az a ponty király c mese volt.

>!
Mojzer, Budapest, 2009
ISBN: 9789630960564 · Felolvasta: Mácsai Pál

Népszerű idézetek

>!
Kek P

Színültig volt a levegő bagollyal, mint békával a tó.

97. oldal, A griffmadár és a baglyok

Kapcsolódó szócikkek: bagoly · béka
>!
Sicc

Milyen is a hegyi folyó? Fent ugrál szikláról sziklára,mint az antilopborjú, és zúg, zubog, sistereg, mintha forrna – pedig nem forr, inkább jéghideg. Lejjebb aztán csöndesül, szétterped, sötétbarna gyékénybuzogány köríti, mint szempilla a szemet.

29. oldal, A ponty-király (Móra, 1961)

>!
Kek P

Nem könnyű a dolga annak, akinek aranyecsetje van. Már úgy értem, olyan aranyecsetje, amivel elevent tud festeni.

66. oldal, Rózsa-rózsa

>!
Kek P

Harmadnapra leesett a hó. Először csak ritkán hullott, nagy, tenyérnyi pelyhekben, azután sűrűn, mintha fehér cérnával varrnák össze az eget a földdel. Sötét lett, fehér sötét; az ember az orráig se látott.

5. oldal, Az óriás zsebkendője

Kapcsolódó szócikkek:
>!
Kek P

– No, mondd hát, mit akarsz?
Erre az ember elmondta szépen, hogy gyermeket szeretnének, de nincsen. Az óriás elgondolkozott.
– Gyereket? Hm. Figyelj csak jól. Le kell menned a föld alá, a harmadik barlangba, ott el kell kérned a kulcsot. A többit majd meglátod.

10. oldal, Az óriás zsebkendője

>!
Kek P

– Paripám,
paripám,
fekete táltos,
elég volt immár, szelíden szállj most! –

83-84. oldal, Csata a hóban

Kapcsolódó szócikkek:
>!
Kek P

Te eszement, te vén toklyó!

91. oldal, A griffmadár és a baglyok

>!
Kek P

Föl is kapta az óriás zsebkendőjét. Olyan volt, mint a zsákvászon, csak égszínkék. Abba belebugyolálták Szádelit – mert így nevezték el a gyereket –, de később is jól jártak vele, mert belőle szabták a kisfiú ingét. Az aztán sose maradt le a gyerekről – mert hiszen az óriás zsebkendőjét nem lehet kinőni.

19. oldal, Az óriás zsebkendője


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Tündér Lala
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Bodó Béla: Brumi Mackóvárosban
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony
Bálint Ágnes: Foltoskönyökű
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül
Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett
Leszkai András: Tejfog és vasfog