Nemes István (szerk.)

Vámpírok 16 csillagozás

Nemes István (szerk.): Vámpírok

Benne: John Caldwell legújabb Káosz-kisregénye!
Valamint: Daniel P. Campbell novellafüzére, Colin J. Fayard, Alec Norwood és Alan Newman írásai

Nocturna. Valaha az éj a félelmek ideje volt. Az álmoké, a rémálmoké. Amikor az emberek házaik megszentelt földjén, a zárt ajtók mögé húzódva remegtek,
ha odakint farkas vonított gonoszul. A világ éjszaka sötét és rémisztő hellyé vált, ahol az élőket legfeljebb táplálékként látták szívesen. Amikor az elkárhozott lelkek állat alakjában vadászni indultnak s a nyugalmukat nem lelő holtak élő húsra, vérre és lélekre éhezve kelnek ki a sírból. Mennyi mítosz és legenda szól róluk, mióta izgatják már az emberiség képzeletét! A vámpírok, a sötétség ezerféle, titokzatos, gyakran szánalomra méltó lényei talán még mindig itt kószálnak közöttünk valamilyen formában…
Légy óvatos mikor leszáll az éj!

Eredeti megjelenés éve: 2000

A művek szerzői: Daniel P. Campbell, Colin J. Fayard, Alec Norwood, Allen Newman, John Caldwell

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cherubion Fantasy Exkluzív Cherubion

Cherubion, Debrecen, 2000
462 oldal · keménytáblás · ISBN: 963911068X · Illusztrálta: Oszlánszky György, Szendrei Tibor

Nemes István (szerk.): Vámpírok

Nehezen boldogultam ezzel a könyvvel. a rövidebb írások könnyen csúsztak és tetszettek is, örülök, hogy megismerkedhettem ezekkel a szerzőkkel, a stílusukkal, és bepillanthattam kicsit a világukba.
A címadó füzér azonban… Nem igazán tudtam azonosulni Campbell vámpírjaival, de ez valahogy mégis tetszett magában a Vámpírokban. Őket nem csodálná vagy irigyelné senki. Korokon és országokon át követjük a különböző sorsokat és személyes tragédiákat, bármiféle megnyugtató lezárás nélkül. Mert ők sem kapják meg. A rengeteg vágyakozás és kínzó gondolat eleinte magával ragadott, és a vége felé, ahogy felgyorsult, szintén élveztem, de a kettő között, a kevésbé cselekményközpontú részekre szinte nem is emlékszem. Csak arra, hogy hosszan szenvedtem velük, és nem olvasnám újra miattuk.

PozAko>!
Nemes István (szerk.): Vámpírok

Bár a könnyed műfaj képviselője az antológia, mégis került bele fajsúlyos darab.
Campbell írása néhol kissé csapongó, de egy, a megszokottól gyökeresen más nézőpontot mutat be a vámpírlétről – vagy nemlétről. A végtelen hatalom birtoklása és az idővel kialakuló céltalanság meglepően emberivé és sérülékennyé teszi a szereplőket.
Említésre méltó Caldwell A Döberki Rémje, ami a szokott könnyed stílusban, fanyar humorral és fordulatosan mesél.

vilostenonis>!

A sötétben nem csillognak az álmok, az emlékeket por lepi, az érzelmek szikrázó ékkövei feketén hevernek szerteszórva.

Csak a vágy marad. Vágy. Vérre vágyik.

Arra a melegre, fényre, nyugalomra, biztonságérzésre, amit talán a gyermek érez az anyaméhben, a szerelmes kedvese karjában, a hívő istene oltára előtt leborulva.

vilostenonis>!

Csak a most számít, ez az egy pillanat, amiben a jövő múlttá lesz. Ezt megragadni és kiszippantani minden velőt belőle… mi más lehetne a halhatatlanság célja?!

vilostenonis>!

Gyűlölte, mert mást nem adatott gyűlölni. Gyűlölte az embereket is, akikben ott buzgott az élet, ami belőle hiányzott.

Gyűlölte őket, mert nekik még számított az idő, a pénz, a hatalom, a külsőségek. Gyűlölte őket, mert nem elpusztíthatatlan húsba falazott, lecsupaszított elmék voltak, hanem hibás, egyszeri csodák. Megismételhetetlenek.

Egy ember soha nem lehet olyan, mint a másik. Tökéletesen soha.

vilostenonis>!

Az emberek nagyon csalódnának, ha ráébrednének, vannak vámpírok. Csalódnának, mert rá kellene jöjjenek, a vérszívók nagyon másmilyenek, mint ahogy az írók elképzelték.

Nem igazán gonoszak. A gonoszság annyira emberi fogalom.

A világ nem fekete és fehér, bármennyire is szeretné az ember így látni.

Mennyire gyűlölnék őket az emberek! A nevén nevezett gonosz nem olyan rémisztő.

vilostenonis>!

A világ mozog, s mi próbáljuk jó úton tartani – lépett még egy lépést közelebb. – Mi vagyunk a félelem és a sötétség, a rossz… Amit az ember el akar kerülni. Szükség van ránk! Talán van valami is… bármi… ami egy ösvényen képes tartani az embereket és ösztönözni?! Talán a szeretet?!