Nemes István (szerk.)

Semleges ​zóna 4 csillagozás

Nemes István (szerk.): Semleges zóna

Dühöng ​a zing–hellián háború, az Ütközőzónában megkezdett messiáskeresés tovább folytatódik, miközben a kolóniákon átívelő játszma még veszélyesebbé válik.
A szülőbolygóján halottként elkönyvelt Jerry Storm csak kényszerűségből száll le az Orpheumon, hogy sürgősen találjon egy bombaszakértőt, mivel két órája van arra, hogy megállítsa a lányára leselkedő végzetet. A dolgok azonban sohasem olyan egyszerűek, amilyeneknek látszanak. A száműzött hardani egy veszedelmes politikai cselszövés kellős közepén találja magát, amelyben nem csupán az idővel, hanem a hellián titkosszolgálattal és a bolygó teljes alvilágával is versenyt kell futnia Rachel életéért. Misztikus erők, természetfeletti entitások, vallási fanatikusok, professzionális orgyilkosok, elfajzott mutánsok és veszedelmes földönkívüliek keresztezik az útját, miközben az óra megállíthatatlanul ketyeg. Jerry Storm makacs természetéhez hűen nem adja fel; ha kell, megjárja a poklot és arcába nevet a halálnak, bár az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

A művek szerzői: Patrick J. Morrison, Kyra Potter, Tarja Kauppinen, Jen Hazel, Mickey Long, Buglyó Gergely

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cherubion Science Fiction Cherubion

Cherubion, Budapest, 2021
436 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155228483

Nemes István (szerk.): Semleges zóna

Gyerekkoromban nagyon szerettem a sci-fi filmeket, egyik nagy kedvencem a Power Kapitány és a jövő katonái volt, a jövőben játszódik, ahol a gépek az uralmuk alá vetették az embereket. Olvasóként most került a kezembe először ilyen témájú könyv, egyből ez a sorozat jutott eszembe gyerekkoromból, mert a kötetben szereplő írások is hasonló légkörben játszódnak, csak itt a nagyon távoli jövőben az emberiség a zing-hellian harc kellős közepébe került. A kötetet ez a szellem járja át, hat történetet olvashatunk a hat szerző által más és más szemszögből. A címadó kisregény teszi ki a kötet nagy részét, amelyben két nő küzd külön-külön a varjak és a többi ellenséges faj ellen, közös bennük, hogy valószínűleg egy az apjuk. Maga a történet fordulatos ugyan, de valami hiányzik belőle ami igazán élvezhetővé tenné. Buglyó Gergely novellája szó szerint rövid, de velős, amelynek főszereplője egy fiatalokra éhes idegen. A kötet erősségét három novella adja, Mickey Long írásában megcsillan a szerző humora, amelyben kicsit az amerikai akciófilmekhez hasonló, a csapatban egymást ugratós párbeszédnek vagyunk tanúi, miközben hadakoznak a gonosz ellen. Jen Hazel novellájában maga a főhősnő adja az érdekességet, aki gyermeket szeretne és a küldetés közben derül ki róla, hogy valójában egy android. Tarja Kauppinen főhőse a címadó szer által szuperképességekre tesz szert, ennek az összetevőit és hatásait pedig az írónő rendkívüli részletességgel mutatja be, közben pedig élvezhetjük a tőle megszokott színvonalú történet szövegét. Kyra Potter novellája pedig egy apokaliptikus bosszútörténet. Többszerzős kötet révén nem minden írás ugyanannyira élvezhető, de szerintem bátran ajánlható a műfaj rajongóinak és a műfajjal ismerkedő olvasónak egyaránt.

Galambos_Tamas>!
Nemes István (szerk.): Semleges zóna

A negatívumokkal kezdem: több dolog is kizökkentett a műélvezetből. Ha egy lacrimosa minden emberi szövetet eltávolít magáról, hogy érzi meg a bérgyilkosnő a verejtéke szagát? Az M betűs neveket többször sikerült összecserélni.
A jó dolgokból szerencsére több van. Ismét teljes fordulatszámon pörög a jó fordulatos, kalandos cselekmény. Jó önkritika volt, mikor valaki felhozta, hogy a fegyverek működésének mennyire nincs tudományos alapja. Bár a bioenergiával működő puska, meg hogy a felmelegedés miatt egész Föld bombává változott még így is fájdalmas volt.
Dícséret, hogy mennyire hihetően sikerült előadni a Mátrix jellegű csavart, bár én azt remélem, az író nem gondolta komolyan, hogy végül ebbe az irányba kéne elvinni a történetet.
A legfőbb negatívum, ami miatt végül 4esre értékelem az hogy spoiler spoiler
Nagyon kíváncsian várom a történet lezárását. :)

Alvarando P>!

– Már csak várnunk kell – ismételte meg Kniffin – Menni fog.
No, igen, az emberiség egyik legidegesítőbb tulajdonságát fogalmazta meg. Ha valami rossz vagy bánt, egyet nagyon tudunk… várni, amíg jobb lesz. Ha pedig esetleg ez nem segít, akkor még tovább várunk.

269. oldal - Mickey Long: Hogyan lopjunk kisbolygót

Alvarando P>!

Van a félelemnek és a bánatnak az a pontja, amikor az agy védelmi mechanizmusa minden poénra vesz.

232. oldal - Mickey Long: Hogyan lopjunk kisbolygót

Alvarando P>!

Nem mondom, hogy szeretem ezeket az MI-vel felszerelt programokat, de az biztos, hogy ezek jóval megbízhatóbbak és kiszámíthatóbbak, mint az emberek. A harci gépek is csak a beléjük égetett programok szerint jártak el. Soha nem hallottam, hogy a mosógép hirtelen felindulásból agyonverte volna a kávéfőzőt.

265, oldal - Mickey Long: Hogyan lopjunk kisbolygót

Alvarando P>!

A megjelölt városrész úgy festett, mint egy rakás építőkocka egy színvak kisgyermek kreatív konstrukciós játékkészletéből: szürke volt és szögletes.

375. oldal - Tarja Kauppinen: Ayahuasca

Alvarando P>!

A harcászati protokoll megkövetelte volna, hogy egymást fedezzük, felváltva lopakodjunk előre az ismeretlen terepen. Mi ehhez képest egymás mellett sétáltunk le a lankán. Hja, kérem, amikor a taktikai szakkönyvet írták, biztos nem organikus páncélokra és Tokugawákra szerkesztették őket.

222. oldal - Mickey Long: Hogyan lopjunk kisbolygót

Alvarando P>!

– Tűz száznegyven, tizenhárom!
Dögvész azonnal célra fordult az utasításom alapján, míg a többiek csak tájoltak, mint szoftverhibás droidgalamb a levegőben. Mit tanultak ezek a katonai kiképzésen? Kártyajátékot? .

234. oldal - Mickey Long: Hogyan lopjunk kisbolygót

Alvarando P>!

Első ránézésre könnyedén lehettek volna egy 5D-s színjátszó csoport is, akik most éppen katonásdit imitálnak. Bár ha jobban meggondolom, másodjára is.

232. oldal - Mickey Long: Hogyan lopjunk kisbolygót