Nemes István (szerk.)

Matróztánc (Az ifjú Skandar Graun 4.) 14 csillagozás

Nemes István (szerk.): Matróztánc

Az ​ifjú Skandar Graun soha nem kíván visszatérni az ork Agranaakba, ahol zaklatott gyerekkora utolsó éveit töltötte, de a tengerészélethez sem igazán fűlik a foga. Azonban immár a Rontás Erdeje sem kegyes hozzá; kevés a kirabolnivaló, magányos utazó, trialcori zsoldosok és feldühített orkok vadásznak rá. Végül, az éhség Renztalba hajtja, s elhatározza, hogy mégiscsak megkeresi azt a bizonyos Kampós Kharant, aki már rég megkapta azért a pénzét, hogy maga mellé fogadja őt és kitanítsa a hajósmesterségre. No de arról nem volt szó, hogy leendő cimborái hamarabb eljáratják vele a „matróztáncot, mint hogy igazi hajó fedélzetére rakhatná ótvaros tappancsát…

Ráadásul, Rentzal városának alvilágát szövevényes intrikák és hatalmi játszmák szövik át – a Háló Testvériség jóvoltából. És ez olyasmi, amibe egy fél- és zöldfülű félork kölyöknek nem jó ómen belekeveredni…

John Caldwell címadó regénye mellett olyan írások alkotják e kötetet, melyek Worluk tengereinek vándorairól és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

A művek szerzői: John Caldwell, Allen Newman, Dougal Glendower, Craig McCormack, Nora Westlake, Tim Morgan, Eric Muldoom

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cherubion Fantasy Exkluzív Cherubion

>!
Cherubion, 2013
474 oldal · ISBN: 9786155228216 · Illusztrálta: Nagy Gergely

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Lisie87 P>!
Nemes István (szerk.): Matróztánc

Arra jó volt, hogy visszahozza a régi Káosz érzést.
Skandar Graunról mindig nagyon szívesen olvasok, mert szeretem a karakterét! :D Igazi anti-hős! :D
A többi novella vegyes volt, kettő nagyon tetszett: Nora Westlake: Enoke és Tim Morgan: Árnyak a múltból. A többivel elvoltam.

Zakkant_Tudós>!
Nemes István (szerk.): Matróztánc

Sajnos nem sikerültek túl maradandóra az e kötetben szereplő írások, Allen Newman és Craig McCormack novellái voltak egész jók, a többi legfeljebb közepes teljesítmény. A belső illutrációk közül a „Szemet szemért” c. íráshoz kapcsolódó rajz volt érdemlésre méltó, az kiválóra sikeredett, kár, hogy a többi a nyomába sem ér.

elegos7>!
Nemes István (szerk.): Matróztánc

John Caldwell írása véleményem szerint a szerző egyik legjobban sikerült műve az utóbbi évekből. Lendületes, fordulatos, a rövidebb terjedelem ellenére is teli csavarokkal. Szintén pozitívum számomra, hogy bár a történet nagy része egy kocsmában játszódik, a szerző nem vitte túlzásba a trágárságot.
A kötetet feldobják a belső illusztrációk, bár a címadó regény esetében SG egy árbocon látható, miközben a regény nem jut el odáig, hogy ténylegesen matróznak álljon.

Különösen tetszett, hogy a szerző összefűzte A Káosz szavában oly rövid ideig szereplő kalózokat Rentzal alvilágának hatalmi harcaival, amiről már A Káosz Ünnepében is volt szó. A regény tovább viszi a Lélektánc regényben elindított de Rengdon családi szálat, és nem feledkezik meg SG felmenőiről apai ágon, a Bölcsődal regényben szereplő Arsa fia Pearról, és fiáról Baurosról.

Péter_Benkóczki>!
Nemes István (szerk.): Matróztánc

Bár terveim szerint nem akartam megvenni ezt az antológiát, de aztán mégis becsusszant, picit szomjaztam már az Atya-féle pörgős írásra. :)

John Caldwell: Matróztánc
Valóban látszik a trágár részek megnyirbálása, ami maradt, az ebből a fajtából bőven elég. Skandar nem akar felnőni? A képeken már egy viszonylag kifejlett példány látható, de a történetből nekem kisebbnek tűnik. Továbbra is azt mondom, hogy az ifjú Graun-ból elég lett volna a Lélektánc, és nem nyújtani a fiatalságát, mint a rétestésztát, legalábbis engem nem igazán hoztak lázba a gyerekkori élményei.
A Caldwell-stílus viszont kárpótolt, kicsit visszavitt a gimis éveimbe (na, akkor itt az ellentét, hogy ha a saját fiatalkorom szeretem, akkor a félorkét miért nem?). :)

A többi írás nem igazán ragadott meg, nem találtam bennük mély tartalmat, valójában kevés novellát tudok igazán értékelni, nekem túl rövidek.
Tim Morgan – Árnyak a múltból itt kivétel, ez még tetszett, itt tényleg átéreztem a kikötői hangulatot.

Összességében azonban közepes.

vadpingvin>!
Nemes István (szerk.): Matróztánc

Sokat elárul előre Skandi történetéről, hogy bő 100 oldal csak (a többit más írók novellái teszik ki), meg hogy a beharangozóban ott áll, hogy a következő rész a Kalóztánc lesz…
Mert mit is várt az ember a Matróztánctól? Mutassa be SG ifjúkorát, Sigurddal, Kampóssal, a kalózkodással egészen az 1. könyv kezdetéig. Utána, köszönjük, nem több fiatal SG-t akarnánk olvasni, hanem a Káosz Ünnepének folytatásait.
Ha viszont az ember átlépi a rókabőrt, egész kellemes (kis)regényt talál itt, régi jó stílussal (de még mindig túl sok káromkodással), érdekes csavarokkal.
Ha még pörögne a Cherubion gépezet, azt ajánlanám, ne vedd meg, csak amikor majd kiadják gyűjteményesen; de nem pörög, ezért aki eddig szerette a sorozatot, szerezze be ezt is!

Szerk.: Befejeztem a könyvet. Nagyon nehezen szántam rá magam mindig, hogy kézbe vegyem. Nem volt olyan írás benne, ami megfogott volna, volt olyan is, amit félbehagytam. Rengeteg Ch.Ex. könyvem van, nagyon szeretem őket, de ez nem fog kikerülni a polcra. :(

ChEebor>!
Nemes István (szerk.): Matróztánc

Voltaképpen nem rossz könyv a Matróztánc, sok érdekes jelenettel és egész jó poénokkal, valamint ügyes fordulatokkal, de mégsem az igazi. Egyik történet sem igazán kiemelkedő, még a címadó darab sem. Ráadásul a Matróztánc, bár hozza a John Caldwell-féle formát, azért mégiscsak nagyon rövid, és miközben ezernyi kérdést feltesz, nem ad egyetlen választ sem, így az olvasó nem feltétlenül izgul, hanem sokkal inkább összezavarodik a folytatást illetően. A többi írás ennél sokkal egyenesebb, némelyik talán túlságosan is, de, ha különösebben emlékezetes egyik sem marad, azért mindegyik szórakoztató. Ez pedig nem baj, mert a Matróztánc egyetlen célja a szórakoztatás, és ezt a hibái ellenére is meg tudja valósítani.


A sorozat következő kötete

Az ifjú Skandar Graun sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): Japán a szamurájkorban
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Nemes István (szerk.): Álomvarázs
Ripp Gábor (szerk.): Két világ határán
Wayne Chapman: Halk szókkal, sötét húrokon
Varga Tamás József (szerk.): Száznevű város
Szabó István Zoltán – Gaborják Ádám – Takács Gábor – Makai Péter Kristóf – Benkő Marianna (szerk.): Az atomkatasztrófa gyermekei
Burger István (szerk.): Galaktika 292 XL
Gáspár András – Novák Csanád (szerk.): Analógia 2
Pintér Bence (szerk.): A magyar fantasztikum helyzete