Nemes István (szerk.)

Lélektánc (Az ifjú Skandar Graun 1.) 21 csillagozás

Nemes István (szerk.): Lélektánc

Az ​ifjú Skandar Graun és mestere a vándorló Yvorl-papok szokványos mindennapjait élik: a Rontás Erdejében bujkálnak, gyanútlan utazókat támadnak meg, rabolnak ki és áldoznak fel a Káosz istenének. Netar azonban egyre többet bosszankodik tanítványa miatt; a p kölyök túlságosan nehézfejű, nyolcéves korára még egyetlen vacak varázslatot W sem sikerült elsajátítania, minden gondolata a zabálás körül forog, és oly gyámoltalan, oly pipogya, hogy még egy hatéves ork kislány is elpüföli. A vén pap rádöbben, hibát követett el azzal, hogy embernek – akarta nevelni félork gyámolítottját, hiszen az ork vér nyilvánvalóan kiütközik… Radikális lépésre szánja el magát, ám mielőtt megléphetné, Skandar Graun számára bekövetkezik az a nevezetes elsőáldozás, amikor Yvorl megmutatja neki magát. Ettől kezdve minden megváltozik…

John Caldwell régóta várt műve mellett még egy komor hangvételű regény, Doglas Rowland: Az igaz lélek c. története található ebben a kötetben, valamint… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2005

A művek szerzői: John Caldwell, Eve Rigel, Andrew Field, Raoul Renier, Douglas Rowland

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cherubion Fantasy Exkluzív Cherubion

>!
Cherubion, Debrecen, 2005
486 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639566365

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Nemes István (szerk.): Lélektánc

Úgy általában: a Lelektánc kissé felemás hatást gyakorolt rám, a kötet közepén lévő történetek többnyire az egynek jó volt, vagy a felejtősebb kategóriákba estek, de a két Reiner-novella, és Rowland regénye (na mondjuk bennük ritkán csalódok) bőven kárpótoltak.
John Caldwell: Lélektánc /regény/: Az ifjú Skandar Graun kalandjait bemutató regénysorozat első része kicsit nyögvenyelősen kezdődött. Bár elsőre vicces volt az ifjú ork, de a történet érzésem szerint túl lett húzva, igazán csak a fülszövegben is említett (no meg A Káosz Szavából is ismert) elsőáldozástól indult be igazán. Szóval messze nem a legjobb SG-sztori, de úgy tekintek rá, mint bevezetésre a következő részekhez.
Benjámin Rascal: A lélekölő: Rascal humoros írásait én személy szerint bírom. Ez viszont nem azok közé tartozik, elég nehezen is csúszott le. Egy vár szinte teljes lakosságát kiírtotta a lélekölőnek nevezett lény. A novella a maroknyi túlélő, közülük is a Fiút emelve a középpontba, nem épp hagyományos értelemben vett harcát mutatja be.
Eve Rigel: A lélek rejtelmei: Egy démonokat szolgáló rabszolgalány története. Különösebb hatást nem tett rám.
Andrew Field: Lélekharang: Az első fejezetnél még vakartam kicsit a fejem, hogy most mi is van ezzel a bűnevővel, de aztán szép lassan beindult a sztori, és egész megtetszett ez a kisregény. Egy magát elátkozottnak tartó család két fiatal tagja kéri a bűnevő segítségét: ha sikerül egyesíteniük egy közeli szigeten fekvő lány testét a lelkével, megtörik a család szerencsétlenségét okozó átok. A történet innét hagyományos kincset megszerez, szörnyet legyak fantasynek tűnhet, de azért tartogatott érdekes fordulatokat még a végén is. Csak az a sok idegen család és fajné, no, azokon lehetett volna finomítani.
Jud Lorin: Szentjánosbogarak: Egy vadász páros története, akiknek a szentjánosbogarakkal gyűlik meg a gondja. Hát ez is elég felejtős írás volt.
Raoul Renier: A párviadal Sejtettem, hogy Kornya Zsoltban ezúttal sem csalódok. A két, Sötét Mersant világában játszódó történet közül az első két boszorkány, egy fiatal nő és öreg férfi nem épp szokványos párviadalát mutatja be. A sztori bővelkedik a leírásokban, amikért nem vagyok mindig oda, de itt segítettek elmerülni a történetben.
Raoul Renier: A rémálom: Ahogy fentebb említettem, ez a novella is Sötét Mersant világán játszódik. Mivel elég rövid, így a sztorit nem lőném le, a cím körül forog, maradjunk ennyiben.
Douglas Rowland: Az igaz lélek /regény/: A kötetet záró regény is Kornya Zsolthoz kapcsolódik, mivel az ő általa megteremtett Saint Sangué-ban, ismertebb nevén A vér városában is játszódik. A történet egy visszatérő démon körül forog: az ördöngős Pierre atyának súlyos árat kellett fizetnie jó pár évvel ezelett, ráadásul nem is sikerült a démont kiűznie a megszállt fiú testéből. Az csupán egy Saint Sangué-ban élő orvosnak sikerült, de megjövendölték a visszatérését. A jelek arra mutatnak, hogy az előrejelzés igaznak bizonyult, így Pierre-t a helyszínre küldik. Többet nem is mondanék a sztoriról, bővelkedett fordulatokban, ráadásul Rowland nagyon jól eltalálta mind a középkori, mind Saint Sangué nyomasztó hangulatát.

2 hozzászólás
emily>!
Nemes István (szerk.): Lélektánc

Kiváncsi voltam az ifjú Skandar Graun életére, érdekes volt, nem erre számítottam. A könyvben a többi történet kevésbé tetszett.

Dominik_Blasir>!
Nemes István (szerk.): Lélektánc

Nem ismerem annyira a Káosz világát, hogy túl sok mindent tulajdonítsak a Skandar Graun történethez, nem is igazán nyert meg magának. A többi viszont annál inkább, az utolsó három történet (a két Raoul Renier novella és a Douglas Rowland regény) nagyon tetszett, az általuk bemutatott alternatív univerzum felkeltette a figyelmemet.

Veron P>!
Nemes István (szerk.): Lélektánc

Volt a novellák között ami nem nagyon kötött le (talán olyan is, amit be sem tudtam fejezni:S), de érdekes volt Skandar Graun gyerekkoráról olvasni:)

ChEebor>!
Nemes István (szerk.): Lélektánc

Az ifjú Skandar Graun kalandjairól szóló első regény a Káosz-sorozat egyik legsötétebb darabjában kapott helyet. És valóban, egy darab pozitív novellával sem fogunk találkozni a műben. De legalább a stílus ott van és a történetek fordulatosak.


Népszerű idézetek

Razor P>!

– Minden tagom ép, Domenico. Csak a fejem fáj, mintha tegnap benyakaltam volna a miseborból.
– Tettél-e már olyant, atyám?
Az ördögűző feltápászkodott.
– Még nem, de most lenne hozzá kedvem.

397. oldal, Douglas Rowland: Az igaz lélek, XIV.


A sorozat következő kötete

Az ifjú Skandar Graun sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): Japán a szamurájkorban
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Illyana Sanara: Ryon Krónikái
Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók
Nemes István (szerk.): Álomvarázs
Ripp Gábor (szerk.): Két világ határán
Szilágyi Heléna (szerk.): Grimm: Sötét mesék
Kornya Zsolt (szerk.): Kráni krónikák
Raoul Renier: Setét álmok
Burger István (szerk.): Galaktika 293.